Meyve ve sebzelerin doğru şekilde yıkanması sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Özellikle Koronavirüs salgını sebebiyle her türlü hijyenik alışkanlığımızı sorguladığımız şu günlerde, market ya da pazardan aldığımız sebze ve meyvelere siz satın almadan önce başka insanların dokunmuş olması olasılığı sebze ve meyve dezenfeksiyonuna gereken özeni göstermemiz için önemli bir sebep. Sebzeler nasıl yıkanmalı, meyveler nasıl temizlenir, yeşillikler nasıl yıkanmalı, pazardan alınan sebzeler nasıl dezenfekte edilir gibi aklınızdaki birçok sorunun cevabını sizin için derledik.
Reklam
Meyve ve Sebze Neden İyi Yıkanmalıdır?
Pestisitler
Sebze, meyvelerde yer alan bakteri ve haşereleri yok etmek için üretim sürecinde pestisit adı verilen kimyasal maddeler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Gıdaların yüzeyinde kalan pestisitler, gerekli yıkama işlemi yapılmazsa doğrudan vücudumuza girerek bizi hasta etmeye yetecek kadar kuvvetli kimyasallardır.
Parafin
Sebze ve meyvelerde raf ömrünü uzatmak ve ürünlerin daha parlak görünmelerini sağlamak amacıyla parafin kullanılmaktadır. Parafin, zirai ilaçların gıdanın içinde hapsolmasına neden olur. Parafin gibi maddeler uzun süre tüketilirse bağışıklık sistemini bozan hastalıklara yol açabilmektedir.
Uzun tedarik zinciri
Satın aldığınız gıdalar ne yazık ki tarladan çıkıp direk sofranıza gelmiyor. Üretim ve dağıtım sürecinde çok sayıda aracı firma olmasından dolayı yiyecekler market raflarında ve pazarda yerini alana kadar çok fazla el değiştiriyor.
Hijyen
Sebze meyveler dağıtım sürecinde, özellikle de farklı bölgelerden veya yurt dışından taşınırken, hijyeninden emin olamayacağımız depolama süreçlerinden geçmektedir. Bu nedenle, zararlı bakterilerle temas etmiş olabilirler.
Plastik ambalaj
Günümüzde çoğu sebze ve meyve, market raflarında plastik ambalajlar ya da kapalı kutular içerisinde satılmaktadır. Paketli satış sebze, meyve hijyeni açısından daha iyi görünse de gerçekte öyle değildir ve dezenfekte etme işlemleri açık satılan gıdalarla aynı şekilde yapılmalıdır. Bu tür ürünler güzelce yıkanmadan tüketilmemelidir.
Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanır?
Satın aldığınız taze gıdaları güzelce temizledikten sonra tüketmek çok önemlidir. Meyve ve sebzeler nasıl yıkanır, meyve ve sebzeler nasıl dezenfekte edilir, temizlemek için hangi ürünler kullanılır sorusunun cevabı ise aslında çok basit. Meyve ve sebze yıkamada kullanılabilecek ürünler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Sirkeli Su
Sirkeli su ile sebze temizliği en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Peki sebzeleri sirkeli suyla yıkamak zararlı mı derseniz, elbette değil. Sirke, antioksidan özelliği ile zararlı bakterileri gıdaların yüzeyinden arındırılmasına yardımcı olur. Ancak, sirke bilinenin aksine, asla virüs ve bakterileri etkisiz kılabilecek bir dezenfektan değildir.
Limon suyu
Sebzelerinizi sirkeli suda bekletecekseniz, içine biraz limon suyu ekleyerek arındırıcı özelliğini arttırabilirsiniz.
Karbonatlı Su
Sirkeli su ile sebze temizliği mikroorganizmaları azaltmaya yardımcı olmakla birlikte tarım ilacı kalıntılarını yok etmekte yetersiz kalabilir. Bunun yerine sebzeleriniz için karbonatlı suyu tercih edebilirsiniz.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı, antibakteriyel özelliği sayesinde iyi bir meyve ve sebze temizleyici olarak kullanılır. İçi su dolu bir kaba ekleyeceğiniz 7 damla çay ağacı yağı ile doğal bir temizleyici elde edebilirsiniz.
Soğuk su
Sebze, meyveleri temizlerken mümkün olduğunca soğuk su kullanmaya özen gösterin. Sıcak su, bazı durumlarda mikroorganizmaların gıdanın içerisine nüfuz etmesine yol açabilir. Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı kesinlikle sabun ve çamaşır suyu değildir. Meyve ve sebze dezenfektanı olarak asla kimyasal ürün kullanmayın.
Meyve, Sebze Nasıl Yıkanır: Gıda Çeşitlerine Göre Yıkama Yöntemleri
Kök Sebzelerin Temizlenmesi
Patates, havuç, kereviz gibi kök sebzeler ve elma gibi sert meyvelerin dezenfeksiyonu için sebze yıkama fırçası kullanarak akan suyun altında yıkayabilirsiniz. Üzerindeki toprak ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olacak fırçalama işleminin ardından bol suyla durulamayı unutmayın. Sebzelerin yıkanması esnasında fırça kullandığınız için meyve sebze dezenfektanı gibi şeylere ihtiyaç duymayabilirsiniz.
Yeşilliklerin Temizlenmesi
Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı sorusu kadar aklımıza takılan bir diğer şey ise, “yeşillikler nasıl yıkanmalı?” sorusudur. Marul, lahana, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri temizlemek için öncelikle en dıştaki yaprağı, kimyasallarla daha fazla temas etmiş olacağı için, atın. Geri kalan yaprakların hepsini ayırın. Ardından derin bir kabı isteğinize göre sirke ya da karbonat ve su ile doldurarak, yapraklarını ayırdığınız yeşilliklerinizi bu suda 5-10 dakika bekletin. Ardından ister akan suyun altında yıkayarak, isterseniz temiz ve soğuk su doldurduğunuz başka bir kapta yeniden bir süre bekleterek tüketebilirsiniz.
Meyvelerin Temizlenmesi
Meyvelerin arındırılması için akan suyun altında ovalayarak yıkamak en doğru meyve yıkama seçeneğidir. Portakal, elma gibi meyveleri kabuğunu soyarak tüketiyor olsanız bile yıkamayı unutmayın.
Yumuşak Sebze ve Meyvelerin Temizlenmesi
Dut, böğürtlen, domates, çilek gibi yumuşak gıdalar akan suyun altında yıkandığında zarar görebilir. Bu nedenle su ve seçtiğiniz bir arındırıcıyı (sirke veya karbonat) karıştırarak gıdalarınızı bu karışımın içinde bir süre bekletip temizlenmelerini sağlayabilirsiniz. Ardından en az bir kez su dolu kapta bekleterek sebze ve meyvelerin iyice temizlendiğinden emin olabilirsiniz.
Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?
Aslen yayınlandı