Uzman temizlik ipuçları için adresiniz | TemizSözlük
Reklam
Omo: Çamaşirlarda Hijyen Sağlar

Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

Pazardan veya marketten aldığınız taze sebze ve meyveleri en doğru şekilde nasıl temizleyebiliriz? İşte püf noktaları...

Güncellenmiş

Mutfak Tezgahında Sebze ve Meyveler

Meyve ve sebzeler aracılığı ile ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin yanı sıra zararlı bakteriler ve koruyucu kimyasallar da vücudumuza girmektedir. Market ve pazarlardan satın aldığımız meyve ve sebzelerin doğru şekilde temizlenmesi olması oldukça önemlidir.

Peki, sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı? Sebzeleri sirkeli suyla yıkamak işe yarar mı? Meyve, sebze temizliği için aradığınız bilgilerin hepsini yazımızda bulabilirsiniz.

Meyve, Sebze Neden İyi Yıkanmalıdır?

  • Sebze, meyvelerde yer alan bakteri ve haşereleri yok etmek için üretim sürecinde pestisit adı verilen kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Gıdaların yüzeyinde kalan pestisitler, gerekli yıkama işlemi yapılmazsa doğrudan vücudumuza girerek bizi hasta etmeye yetecek kimyasallardır.
  • Sebze ve meyvelerde raf ömrünü uzatmak ve daha parlak görünmelerini sağlamak amacıyla parafin kullanılmaktadır. Parafin, zirai ilaçların gıdanın içinde hapsolmasına neden olur. Parafin gibi maddeler uzun süre tüketilirse bağışıklık sistemini bozan hastalıklara yol açabilmektedir.
  • Satın aldığınız gıdalar ne yazık ki tarladan çıkıp direk sofranıza gelmiyor. Üretim ve dağıtım sürecinde çok sayıda aracı firma olmasından dolayı yiyecekler market raflarında yerini alana kadar çok fazla el değiştiriyor. 
  • Sebze meyveler dağıtım sürecinde, özellikle de farklı bölgelerden veya yurt dışından taşınırken, hijyeninden emin olamayacağımız depolama süreçlerinden geçmektedir. Bu nedenle de kaçınılmaz olarak zararlı bakterilerle temas etmiş olabilirler.
  • Günümüzde çoğu sebze ve meyve market raflarında plastik ambalajlar ya da kapalı kutular içerisinde satılmaktadır. Paketli sebze, meyve hijyeni açısından daha iyi görünse de gerçekte öyle değildir ve dezenfekte etme işlemleri açık satılan gıdalarla aynı şekilde yapılmalıdır.
  • Salgın hastalık dönemlerinde, sebze meyve hijyeni konusunda bir başka tehlike daha söz konusudur: Siz almadan önce o gıdaya dokunan insanlardan bulaşabilecek mikroplar. Bu da yiyeceklerimizi dezenfekte etmek için ayrı bir neden teşkil ediyor.

Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

Meyve ve sebze yıkamada kullanılabilecek ürünler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Sirkeli su ile sebze temizliği en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Sirke, antioksidan özelliği ile zararlı bakterileri gıdaların yüzeyinden arındırılmasına yardımcı olur. Sirke, bilinenin aksine, asla virüs ve bakterileri etkisiz kılabilecek bir dezenfektan değildir. 
  • Sebzelerinizi sirkeli suda bekletecekseniz, içine biraz limon suyu ekleyerek arındırıcı özelliğini arttırabilirsiniz.
  • Sirkeli su ile sebze temizliği mikroorganizmaları azaltmaya yardımcı olmakla birlikte tarım ilacı kalıntılarını yok etmekte yetersiz kalabilir. Bunun yerine sebzeleriniz için karbonatlı suyu tercih edebilirsiniz.
  • Çay ağacı yağı, antibakteriyel bileşenleri sayesinde iyi bir meyve, sebze temizleyici olarak kullanılır. İçi su dolu bir kaba ekleyeceğiniz 7 damla çay ağacı yağı ile doğal bir temizleyici yapabilirsiniz.
  • Sebze, meyveleri temizlerken mümkün olduğunca soğuk su kullanmaya özen gösterin. Sıcak su, bazı durumlarda mikroorganizmaların gıdanın içerisine nüfuz etmesine yol açabilir.Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı  sorusunun cevabı kesinlikle sabun ve çamaşır suyu değildir. Meyve ve sebze dezenfektanı olarak asla kimyasal ürün kullanmayın. 

Hayalindeki yumuşatıcının en çok hangi özelliğe sahip olmasını isterdin?

Meyve, Sebze Nasıl Yıkanır: Gıda Çeşitlerine Göre Yıkama Yöntemleri

  • Kök Sebzelerin Temizlenmesi: Patates, havuç, kereviz gibi kök sebzeler ve elma gibi sert meyvelerin dezenfeksiyonu için sebze yıkama fırçası kullanarak akan suyun altında yıkayabilirsiniz. Üzerindeki toprak ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olacak fırçalama işleminin ardından bol suyla durulamayı unutmayın. Sebzelerin yıkanması esnasında fırça kullandığınız için  meyve sebze dezenfektanı gibi şeylere ihtiyaç duymayabilirsiniz.
  • Yeşilliklerin Temizlenmesi: Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı sorusu kadar aklımıza takılan bir diğer şey ise, “yeşillikler nasıl yıkanmalı?” sorusudur. Marul, lahana, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri temizlemek için öncelikle en dıştaki yaprağı, kimyasallarla daha fazla temas etmiş olacağı için, atın. Geri kalan yaprakların hepsini ayırın. Ardından derin bir kabı isteğinize göre sirke ya da karbonat ve su ile doldurarak, yapraklarını ayırdığınız yeşilliklerinizi bu suda 5-10 dakika bekletin. Ardından ister akan suyun altında yıkayarak, isterseniz temiz ve soğuk su doldurduğunuz başka bir kapta yeniden bekleterek tüketebilirsiniz.
  • Meyvelerin Temizlenmesi: Meyvelerin yıkanması için akan suyun altında ovalayarak yıkamak en doğru seçenektir. Portakal, elma gibi meyveleri kabuğunu soyarak tüketiyor olsanız bile yıkamayı unutmayın.
  • Yumuşak Sebze ve Meyvelerin Temizlenmesi: Dut, böğürtlen, domates, çilek gibi yumuşak gıdalar akan suyun altında zarar görebilir. Bu nedenle su ve seçtiğiniz bir arındırıcıyı (sirke veya karbonat) karıştırarak gıdalarınızı bu karışımın içinde bir süre bekletip temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ardından en az bir kez su dolu kapta bekleterek sebze ve meyvelerin temizlendiğinden emin olabilirsiniz.

Reklam

Omo: Çamaşirlarda Hijyen Sağlar

Aslen yayınlandı