Ölçüsünde olduğu sürece yemek yemeyi, mide kazındığında krizi atlatacak meyveye koşmayı ya da favori TV programı başladığında bir kâse tatlı ile kendini şımartmayı kim istemez ki? Fakat tüm bu ihtiyaçlar için yiyeceklerinizi taze tutmayı başaramıyorsanız buzdolabı düzeninize dönüp bir defa daha bakmakta yarar var demektir. Karışık bir konu gibi görünse de endişelenmenize gerek yok. Bu yazıyı dikkatlice okursanız ve raf düzenleyici ile buzdolabı içi düzenleme ipuçları gibi birkaç noktaya dikkat ederseniz, işinizin oldukça kolaylaşacağına emin olabilirsiniz.
Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki mutfak ve banyo, evlerimizde hijyen ve düzen bakımından ihmal edilebilecek son yerlerdir. Bu düzenin mutfaktaki kısmına baktığımızda ise karşımıza ilk olarak buzdolabı temizliği ve buzdolabı nasıl yerleştirilir konuları çıkıyor. Örneğin, iyi temizlenmemiş ve düzenlenmemiş bir buzdolabı yiyeceklerin kısa sürede bayatlamasına ve hatta mutfağınıza yoğun şekilde kötü koku yayılmasına yol açabilir. Buzdolabı içi düzenlemesi doğru yapılmadığında mutfakta karmaşa yaşama ihtimaliniz oldukça yükselecektir. Öyleyse gelin, neler yapabileceğimize bir bakalım.
En İyi Raf Düzenleyici: Saklama Kapları
Buzdolabı içi düzenleme konusunda en temel noktalardan biri rafların kendi içindeki yerleşimidir. İşte tam da burada cam saklama kapları yardımınıza koşar. Mesela kahvaltılık gibi küçük ama uzun süreli saklanması gereken gıdaları, bu kaplarda saklayarak dağınıklıktan kurtulabilirsiniz. Ayrıca unutmayın ki rafları düzenlerken önceden kalan yiyeceği rafın ön kısmında tutmanız gerekir. Böylece buzdolabını açtığınızda ilk gördüğünüz ürünü alıp tüketirsiniz ve sonrasında aldığınız aynı tür ürün kalır. Aksi hâlde israf ne yazık ki kaçınılmaz olur. Hatta bunun için saklama kaplarını etiketlemek de pratik bir yöntem olabilir. Alternatif bir yol olarak ise yarım kalmış ve sonra tüketilecek ürünleri küçük plastik keselere koyabilir, bunları da mandallar yardımıyla raf ızgaralarına asabilirsiniz.
Öncelikle saklamak istediğiniz ürünleri genel olarak sınıflandırmaya çalışın. Kokuları birbirine karışabilecek gıdaları ayırın. Gıdaların raf ömrünü ve tüketim sıklığını daima göz önüne alın.

Buzdolabı Hacmi Nasıl Verimli Kullanılır?
Doğru yerleşim için günlük ihtiyaçlarınızı gözden geçirmeli ve buzdolabınızın iç yerleşimini ona göre planlamalısınız. İşte işinizi kolaylaştıracak püf noktaları!
- 1
Kahvaltılıklar En Üst Rafa
Öncelikle günün ilk öğününe değinelim. Öğle ve akşam yemeğinde kullanacağınız gıdalar değişebilir fakat kahvaltı menüsü bu duruma nadiren uyar. Onları hem bir arada tutarak daima ulaşılabilir hâle getirmenizi hem de bozulmaya en yatkın ürünler olduklarından düşük sıcaklıkta saklamanızı öneririz. Bu sebeple, kahvaltılıkları buzdolabınızın varsa kahvaltılık çekmecesine ya da üst rafına yerleştirmenizi tavsiye ediyoruz.
- 2
Benzer Besinler Aynı Rafta Durabilir
Farklı besinleri yan yana yerleştirmemeye özen göstermeniz hâlinde, bakteriler bir yiyecekten diğerine geçemez. Bu da sizi buzdolabı temizliği açısından oldukça rahatlatacaktır. Aksi halde hem buzdolabı hacmini verimli kullanamazsınız hem de olmayacak gıdalar yan yana geldiğinde kokular birbirine karışabilir.
- 3
Pişmiş ve Çiğ Ürünler Birbiriyle Temas Etmemeli
Oldu ki kişi sayısını tam tutturamayıp fazla yemek yaptınız. Sorun yok. Buzdolabınızın üstten bir alt rafını yarım kalan yemekler için ayırın. Pişmiş etler ile çiğ etleri de temas ettirmemeye özen gösterirseniz her şey yolunda demektir. Dilerseniz ekmek, çörek, poğaça vb. yiyecekleri de bir poşet içinde, yine bu bölümde saklayabilirsiniz.
- 4
Pişirilmeye Hazır Et Ürünleri Alt Rafa
Bir alt rafa geçelim. Burası aslında pişmeye hazır et ürünleri için idealdir. Süpermarketten aldığınız beyaz / kırmızı etleri, kıymayı ve harç haline getirerek üzerini streç film ile örttüğünüz çiğ etleri burada koruyabilirsiniz.
- 5
Sebze ve Meyveler İçin Buzdolabı Poşeti
Buzdolabının en alt kısmındaki iki bölme için önerimiz, buranın her zaman meyve ve sebzelere ait olduğunu söylemek olacaktır. Sağ ve solda konumlanan iki çekmeceden birini sebzelik olarak kullanabilir, diğerini meyvelere ayırabilirsiniz. Sebze ve meyveleri buzdolabı poşeti içinde saklamanızı tavsiye ederiz.
- 6
Dondurulmuş Ürünler Buzlukta
Buzluk bölümünün de oldukça işinize yaratacağını belirtelim. Nitekim bu kısım, buzdolabının geri kalanına oranla çok daha düşük sıcaklıkta olduğundan dondurulmuş gıda, yakın zamanda pişirilmeyecek et porsiyonları ve yazın serinlik kaynağınız olacak dondurmalar için en iyi yerdir.
Buzdolabı Kapağına Neler Konabilir?
Her ne kadar hacim olarak ana bölmeler kadar geniş olmasa da, buzdolabı kapağı da iç bölmeleri ile oldukça pratik çözümler sunar.
- 1
Yumurtalar
Gerek yemek yaparken gerekse hamur işi veya birçok tatlı çeşidinde sıkça kullandığınız yumurtaları, kapakta yer alan yumurtalık bölmesine sıralamanız gayet iyi bir çözüm olacaktır.
- 2
Atıştırmalıklar
Atıştırmalık olmayan bir buzdolabı olur mu? Öyleyse yumurta bölümünün altındaki rafı es geçmeyin. Genellikle küçük veya bir avuca sığan büyüklükte olan çikolata, gofret ve benzeri abur cuburları burada toplayabilirsiniz.
- 3
Soslar
Güzel ve doyurucu bir makarna yapmak istediniz veya köftenin yanına patates kızartmaya karar verdiniz, o zaman gözlerinizin ilk arayacağı şey olan sosları, abur cubur rafının altındaki bölmeye yerleştirebilirsiniz. Mayonez, ketçap, barbekü sos ve yemeğinize farklı lezzetler katacak birçok sosu burada muhafaza edebilirsiniz.
- 4
Şişeler
Buzdolabı kapısındaki iç bölmelerinin en alt kısımına ise meşrubatları ve büyük şişelerdeki içecekleri yerleştirebilirsiniz. Çoğu zaman birden fazla şişede satılan veya uzun şişelerde ambalajlanan bu içecekler, üst tarafı açık ve yüksek mesafeli olan bölmede oldukça iyi şartlarda korunabilir. Uzun şişeleri diğer bölmelere sığdırmaya çalışırsanız, buzdolabınıza zarar verebilirsiniz.
Bunlara Dikkat!
Buzdolabı içi düzenleme yaparken gıdalarla ilgisi olmayan ya da kimyasal etki yapan her ne varsa, bunları çocukların erişemeyeceği yerlere taşıyın. Ayrıca, rafları ve bölmeleri düzenlerken her zaman erişebilirliği göz önüne alırsanız, doğru yiyeceğe doğru zamanda, vakit kaybetmeden ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Buzdolabı Nasıl Temiz Tutulur?
Taze tüketilmesi gereken ve çabuk bozulan sebze gibi gıdaları en alttaki çekmecelere koymak, onları orada unutma riskinizi artırır. Üst raflar gibi daha görünür kısımlarda bulundurun. Hava geçirmeyen saklama kapları kullanırsanız gıdaların bozulmaları veya birbirlerinin bozulmasını hızlandıracak etki yapmaları zorlaşır. Eğer hızlı tüketemiyorsanız çabuk bozulan yumurta ve süt gibi ürünleri buzdolabının kapağına koymayın. Burası dolabın en çok açılan kısmı olduğundan en sık ısınan bölümüdür. Sebzeleri birbirlerinden ayrı şekilde saklamak ömürlerini uzatır çünkü beraberken birbirilerinin bozulmasını hızlandıracak gazlar üretirler. Sebzeleri dolaba ıslak koymak da bozulmalarını hızlandırabilir. Bunun için ürünlerinizi yerleştirirken kuru olmasına özen gösterin.Pratik Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılır?
Buzdolabının içini sabunlu suyla da temizleyebilirsiniz. Daha sonrasında ise bu işlemi temiz suyla durulayarak tamamlayın ve kolaylık olması açısından buzdolabının sökülebilen parçalarını çıkararak su ve sabunla lavaboda güzel bir şekilde yıkayın. Özellikle, sebzeliklerde çürümüş sebze ya da meyve varsa sebzelikleri çıkarıp yıkamanızı tavsiye ederiz. Elbette, bunları yapmadan önce dolabınızın fişini çekmeyi unutmayın.Buzdolabı Kokusu Nasıl Önlenir?
Buzdolabı kokusunu gidermek ve koku oluşumunu engellemek için gıdaları birbirinden ayrı saklamak ve raflara akıllıca yerleştirmek etkili olacaktır. Buzdolabında açık bir kapta kabartma tozu, çekilmiş kahve ya da yulaf bulundurmak günlük kokuları emebilir.