Beslenme ve Okul Çantasında Olması Gerekenler, Okul Çantası Temizliği Hakkında Bilmeniz Gereken Detaylar

Beslenme çantasına ne konur, okul çantasında olması gerekenler nelerdir gibi sorular canınızı sıkmasın. Tüm hijyen ipuçlarını ve tertemiz önerileri yazımızda keşfedin.

Güncellenmiş 25 Ekim 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Öğrenci temizliği

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Okul başlamadan önce, beslenme çantasına ne konur, okul çantasında olması gerekenler nelerdir gibi sorular ebeveynleri meşgul eder. Okuldaki hijyen koşulları ve çocukların okuldaki beslenme şekilleri, okul döneminde ebeveynlerin özellikle ilgilendikleri konulardandır. Hele okulda ilk senesi olan çocuklar için kimi zaman hijyen konusu büyük bir sıkıntıya dönüşebilir. Çocuklarınızı hijyen kurallarına karşı erken yaştan itibaren bilgilendirmelisiniz. Böylelikle okula başladığında kendi temizliğini sağlamak konusunda yeterli bilgisi olacaktır. Çocuğunuz, sadece hijyen bilgisi ile bile gününü keyifle geçirebilecek ve kendisine sağlıklı bir ortam yaratacaktır.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Okul Çantasında Olması Gerekenler

    Okulun ilk gününden itibaren hijyen ile ilgili bazı malzemeleri çocuğunuzun çantasına koymak ve bu malzemeleri kullanmasını sağlamak önemlidir. Peki, çocukların okul çantasında olması gerekenler nelerdir?

    1. 1

      Hijyenik jel, okul çantasında olması gerekenler listesinde ilk sırada.

      Çocuğunuz kimi zaman ellerini yıkamaya fırsat bulamayabilir. Bu nedenle küçük bir el yıkama jelinin çantasında bulunması hijyen açısından pratik ve kolaydır.

    2. 2

      Islak mendil ya da ıslak temizlik havlusu okul çantasının olmazsa olmazlarından.

      Çok büyük bir ıslak mendil paketi olmamasına dikkat etmek gerekir. Çocuklar büyük paketleri taşımaktan hoşlanmazlar. Ayrıca büyük paket de zaman içinde bakteri birikimine neden olabileceği için çocuklara küçük boy ıslak mendil almak daha kullanışlıdır.

    3. 3

      Kağıt mendil de bir çocuğun okul çantasında olması gerekenler içinde.

      İhtiyaç halinde kullanabileceği kağıt mendil, tuvalet kağıdı veya kurulama havlusu yerine geçebilir.

    4. 4

      Okul çantasında olması gereken diğer önemli eşyaları eklemeyi unutmayın.

      Kitaplar, not defterleri, klasörler, kalem kutusu, hesap makinesi, beslenme çantası ve suluk, kimlik kartı, eğer varsa cep telefonu, ev anahtarı, tıbbi ihtiyaçlar, acil durumlar için para ve acil durumlar için kontak listesi gibi malzemeler de bir okul çantasının olmazsa olmazları arasındadır. Çocuğunuzun yaşına ve duruma göre bu eşyalar artıp azalabilir. Çocuğunuzun ihtiyacına göre özelleştirebileceğiniz bu eşyaları düzenli tutmak da bir o kadar önemlidir.

    5. 5

      Okul çantasını kalem kutusu ile düzenleyin.

      Bir kalem kutusunun içinde ne olur? Kurşun kalemler, tükenmez kalemler, cetvel, silgi, fosforlu kalem, renkli kalemler, işaretleyiciler, yapışkan notlar, bant, makas, yapıştırıcı, kalemtıraş, pusula, iletki gibi malzemeler kalem kutusunu doldurur. Tüm bu ürünleri kalem kutusuna yerleştirerek okul çantasını düzenleyebilirsiniz. Bu depolama alanını verimli kullanmak, çocuğunuz aradığı malzemeyi kolayca bulabilmesi için oldukça önemlidir.

  • Beslenme Çantasına Ne Konur?

    Okul çantasına eklenebilen ya da ayrı bir çanta olarak satın alınabilen beslenme çantaları, bir çocuğun okulda geçirdiği zaman için oldukça önemli bir eşyadır. Beslenme çantası nasıl hazırlanır diye düşünüldüğünde çocuğunuzun yemek alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk beslenme çantası hazırlama genelde öğünler bazında planlanır. Çoğunlukla sabah kahvaltısı evde yapılırken öğle yemeği ve öğleden sonra atıştırma okulda yapılır. Eğer sizin çocuğunuz da bu tarz beslenme planına sahip olan bir okuldaysa çantasına hem öğle yemeği hem de öğleden sonra atıştırabilmesi için bir şeyler koymanız gerekebilir. Bu da çantanın temizliğinin gün içinde aynı şekilde kalması zorunluluğunu doğurur. Gün içinde çocuğunuzun çantasına müdahale edemeyeceğiniz için, yiyecekleri iyi saklamak daha da önemli hale gelir. Beslenme çantasında neler olmalı, sağlıklı ve hijyenik bir beslenme çantası hazırlama için püf noktaları nelerdir sizler için sıraladık.

    1. 1

      Hijyenik ve sağlıklı beslenme çantası hazırlama için saklama kapları satın alın.

      Beslenme çantasına neler konulur sorusunu cevaplamadan önce, konulacak malzemelerin nasıl hijyenik tutulacağı öğrenilmeli. Beslenme çantasına koyduğunuz yiyecekleri alüminyum folyo ya da streç filme sararak korumak yerine, kapaklı küçük saklama kaplarına koymanız sağlık ve temizlik açısından daha avantajlı olacaktır.

    2. 2

      Beslenme çantasında neler olmalı sorusunu cevaplamak için örtü, mendil ve suluk kullanın.

      Beslenme çantası içinde çocuğunuzun yiyeceklerini üzerine koyabileceği ufak bir örtü, temizleme mendilleri ve suluk olması yeterlidir. Beslenme kutusu çeşitleri fazla hijyen ürünü alacak kadar büyük olmadığı için çocuklar okul çantası içindeki ıslak mendilleri beslenmeden sonra temizlik için kullanabilir.

    3. 3

      Sağlıklı ve besleyici yiyecekleri tercih edin.

      Sağlıklı yiyecekler yemek, çocukların konsantre olmalarına ve öğrenmelerine yardımcı olur. Özellikle aktif çocuklar için sağlıklı öğle yemekleri ve atıştırmalıklar önemlidir. Sağlıklı beslenme çantası için gıda gruplarından çocuğunuzun ihtiyacı ve zevkine göre bir öğün hazırlayabilirsiniz. Bunlar arasında taze meyve ve sebzeler, protein, süt ürünleri ve karbonhidratlı yiyeceklerin bir kombinasyonu yer alır. Fakat çocukları sağlıklı yiyeceklere alıştırmak zor olabilir. Bunun için çocukları kendi öğle yemeğini seçmeye ve hazırlamaya teşvik edin. Sevdikleri yiyeceklerin bir listesini yapmak isteyebilirler. Öğle yemeği kutusu için sağlıklı yiyecekler seçtiğinde çocuğunuzu övün.

    4. 4

      Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlama için gıda güvenliğine önem verin.

      Çoğu durumda, yiyecekler birkaç saat boyunca öğle yemeği kutularında saklanır; bu nedenle öğle yemeği kutusunun serin kalması gerekir. Gıda güvenliği önerileri şunları içerir: Yalıtımlı bir öğle yemeği kutusu veya dondurucu paketi olan bir tanesini seçin. Ya da öğle yemeği kutusunu serin tutmak için peçete ile sarılmış küçük bir donmuş su şişesini beslenme çantasına koyabilirsiniz.

    5. 5

      Beslenme çantasında olması gerekenler hijyenik yemek hazırlama yöntemleriyle hazırlanmalı.

      Yiyecekler, yemekten önce saatlerce beslenme çantasında saklanacaksa bu adım oldukça önemlidir. Öğle yemeğini bir gece önceden hazırlayın ve buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Süt ürünleri, yumurta ve et gibi çabuk bozulan yiyecekler, hazırlandıktan sonra dolapta saklanmalı ve kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Hazırladığınız yiyecekleri yeni pişirilmiş ise paketlemeden önce soğumasını bekleyin.

  • Beslenme ve Okul Çantası Temizliği Nasıl Yapılır?

    Neşeli okul ve beslenme çantaları satın alarak okula keyifle gitmesini sağladığınız çocuklarınız için o malzemeleri temiz tutabilmek de çok önemlidir. Çünkü zamanla her iki çanta da yiyecek artıkları yüzünden bakteri yuvası haline gelebilir. Çanta temizliği genel hijyenin korunması açısından büyük önem taşır.

    1. 1

      Hijyenik bir okul çantası temizliği için çantayı düzenli olarak silin.

      Okul çantası her gün düzenli olarak boşaltılmalı, silkelenmeli ve gerekiyorsa iç tarafı silinmelidir. Her gün silinse bile, yılda en az iki kez rutin olarak temizliğinin yapılması önemlidir. Çanta yıkama işleminin talimatlara göre yapılması, çocuğunuzun haftaya tertemiz bir hisle başlamasını da sağlayacaktır.

    2. 2

      Düzenli temizliğe beslenme çantasını da ekleyin.

      Beslenme çantasında temizlik ise her gün tekrarlanması gereken bir rutini kapsar. Beslenme çantası, içine dökülen çeşitli besin artıkları dolayısıyla bakterilerin daha çabuk üremesi için ideal ortamdır. Bu nedenle beslenme çantasının içindeki yiyecek artıklarını temizleyip boş kapları aldıktan sonra, çantanın içinin ve dışının sabunlu bir bez ile silinip nemli bir bez ile kurulanması gerekir.

    3. 3

      Suluk temizliği de hijyenik temizliğin bir parçası.

      Suluğun her gün yıkanması, içindeki suyun boşaltılması ve ertesi sabah taze su doldurulması hijyenin devamlılığını sağlar. Suluğun ağız kısmının her gün düzenli olarak temizlenmesi de önemlidir.

    4. 4

      Etkili bir okul çantası temizliği için çantayı yıkayın.

      Kullandığınız çanta yıkanabiliyorsa düzenli aralıklarla yıkayın. Çanta makinede yıkanırken fermuarının deforme olmasını ve diğer kıyafetlere takılarak kıyafetleri aşındırmasını engellemek için fermuarı kapatın. Okul çantası ya da beslenme çantasının yıkanmasından önce, doğru deterjanı kullandığınızdan emin olmalısınız. İçinde ağartıcı olan deterjanlar çantanın rengine zarar verebilir. Bunun için bitkisel bazlı leke çıkarıcılar içeren Omo Bio Sensitive ile hassas ayarda çantayı yıkayabilirsiniz. Peki, çanta su geçirmez ise okul çantası nasıl yıkanır? Bu durumda çantayı tam kapatmadan içeri su girmesini sağlayın ve makineden çıkardıktan sonra içinin yıkanıp yıkanmadığını kontrol edin. Klor, boya, fosfat, paraben içermeyen yapısıyla hassas ciltlere ve tüm aile için cilde dost Omo Bio Sensitive, en zorlu lekelerde etkilidir. Ayrıca %100 geri dönüştürülebilir şişesi ile doğaya daha duyarlıdır.

    Okul ve beslenme çantası temizliği konusunda bilgilerimizi sizlerle paylaştık. Birlikte daha çok öneri keşfetmek için çocuklu ailelere temizlik önerileri yazımıza göz atabilir, çocuklara temizlik ve hijyen eğitimi verme ve temizlik alışkanlığı kazandırma yöntemleri için ipuçlarını yazılarımızdan öğrenebilirsiniz.

Beslenme Çantasında ve Okul Çantasında Olması Gerekenler ve Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?