Çocuklu Aileler İçin Temizlik Önerileri

Günlük yaşamda hastalıkların önüne geçmek için sıkça kullandığımız hijyenik temizlik oldukça önemlidir. Özellikle çocuklu ailelerde sık sık kirlenen ve dağılan evlerin derinlemesine temizlenmesi gerekir. Bu yazımızda çocuklu ve bebekli aileler için temizlik önerilerimizi bulabilirsiniz.

Güncellenmiş 16 Nisan 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Laminat Parke

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kendinizden daha çok düşündüğünüz çocuğunuzun ve bebeğinizin sağlığı için evinizi her zaman temiz tutma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunun için evinizi sık sık havalandırmalı, ellerinizi düzenli olarak yıkamayı alışkanlık haline getirmeli ve evinizdeki eşya yoğunluğunu azaltmalısınız. Ancak bu önlemler yeterli olmayacaktır; bu sebeple evinizde daha planlı bir temizlik yapmalısınız. Temizliğe başlamadan önce bir plan hazırlayıp oda oda ilerlemek işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

Çocuk ve Bebek Eşyalarının Temizliği

Emzikler, biberonlar, kıyafetler, oyuncaklar ve daha pek çok şey… Söz konusu çocuk ve bebek eşyalarının temizliği olduğunda ayrı bir özen göstermek gerekiyor. Sürekli olarak temiz kalması gereken bu eşyaların bir de nasıl ve hangi malzemelerle temizlendiği ekstra önem kazanıyor.

Kusma ve idrar lekesi gibi sebeplerle son derece kolay kirlenen bebek kıyafetlerinin temizliği için ise yardımınıza karbonat ve beyaz sabun koşar.

  • Eğer kurumuş lekeler ile uğraşmak zorundaysanız ılık su doldurduğunuz bir kaba bir fincan karbonat, birkaç parça beyaz sabun ya da sabun tozu ekleyin ve tamamen karışana kadar bekleyin.

  • Giysileri bu karışımın içinde bir gece kadar bekletin ve eğer yoğun katmanlı lekeler var ise elinizde çitileyin.

  • Ardından yaklaşık 40 derecede ve kısa programda yıkayarak bebek kıyafetlerini ilk günkü yeniliğine kavuşturmuş olacaksınız.

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır içeriğimize göz atarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi ve püf noktalarına ulaşabilirsiniz.

Katlanıp üst üste konmuş renkli bebek kıyafetleri

Biberon, Emzik ve Bardakları Dezenfekte Etmek

Biberonu kaynatmak veya sterilize etmek önemlidir. Özellikle bebeğinizi doyurduktan sonra biberonunu temizlemek yetmez, aynı zamanda biberonu kaynatmanız veya sterilize etmeniz de gerekir. Bağışıklık sistemleri henüz tamamen gelişmediğinden bebekler hastalıklara karşı savunmasızdır. Hastalıklara karşı en büyük ihtiyacı güçlü bir bağışıklık sistemidir. Bunun için anne sütü olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda bebeğinizin beslenmesinde onun bağışıklık sistemini destekleyen prebiyotik içerikli devam sütlerini kullanabilirsiniz. 

Bebek beslenme eşyaları gibi plastik ya da camdan üretilen her şeyi bulaşık makinesine yerleştirerek yıkayabilirsiniz.

Bebek eşyalarının temizliği ve bebeğinizin kişisel bakımı konusunda petrol bazlı aktifler ve sentetik kokular içermeyen, gücünü bitkilerden alan Seventh Generation ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Mutfak Temizliği

Evde belki de en çok vakit geçirdiğiniz, özenle yemekler hazırladığınız mutfağınız, hijyenin en hızlı bozulduğu yerlerdendir. Bakterilerin en çok ürediği mutfak temizliği oldukça önemlidir. Mutfağınızı temiz tutmak için doğru ürünlerle tezgahınızı her işleminden sonra silmelisiniz.

Su ve yağ lekelerinin olduğu fayansları ve dolapları belirli aralıklarda silerseniz inatçı lekelerin oluşmasına engel olursunuz. Ocak ve fırınlarınızda inatçı lekeler oluşmaması için özen göstermelisiniz. Özellikle emekleyen bebeğinizin sağlığı için kirli yüzeyleri de düzenli olarak süpürmeli ve silmelisiniz. Çocuklarınızın sağlığı için temizlik ürünü seçiminize dikkat etmeniz gerekir. Doğal sabun tozları, limon tuzu da mutfak temizliğinde vazgeçilmez temizleyicileriniz olacaktır. Son zamanlarda kolayca bulabileceğiniz paketli organik temizlik ürünleri de tercih edebilirsiniz.

Banyo ve Tuvalet Temizliği

Banyo ve tuvalet, evde en sık kirlenen yerlerden biridir. Sık sık temizlemeniz gereken banyo ve tuvaletlerde küvet, duşakabin, klozet, armatür temizliği dikkat edilmesi gereken başlıca alanlardır. Cif Power & Shine Banyo bu konuda en önemli yardımcınız olabilir. Klozet hijyeni için ise Domestos Tuvalet Uzmanı gibi etkili bir ürün kullanmak aile sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Odaların Temizliği

Oturduğunuz ve uyuduğunuz odalar günlük telaşın içinde dağılır ve tozlanır. Sürekli toplamaya çalışsanız da eşyaları yerlerine yerleştirmek yeterli olmaz. Çocukların boya kalemleri, bebeklerin döktüğü mamalar, yüzeylerdeki su lekeleri yakanızı bırakmaz. Bu nedenle halı ve koltuklarınızı belirli aralıklarla silmelisiniz. Kirleri gidermekte etkili deterjanlardan yararlanırsanız, hem daha etkili sonuç alırsınız hem de uzun süreli temizliğe sahip olursunuz.

Daha doğal içerikler kullanmak isterseniz karbonat, koltuk ve halı temizliği adına çok yararlıdır. Yüzeye döktüğünüz karbonatı bir süre bekledikten sonra süpürürseniz halı ve koltuklarınızın parladığını görebilirsiniz.

Evinizi temiz tutabilmek için yapabileceğiniz şeyler sadece yukarıda okuduklarınızdan ibaret değil. Temiz zeminler ve hijyen için "Neden Eve Ayakkabılarla Girilmemeli?" başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Bunlara Dikkat!

  • Temizlik ürünlerini çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde saklayın. İstenmeyen kazaların önüne geçmek için çocuklarınızı bu konuda mutlaka uyarın.

  • Herhangi bir temizlik ürününü kullanmadan önce paketin üzerinde yer alan talimatları mutlaka okuyun ve uygulayın. Temizliğe başlamadan önce eldiven, maske gibi gerekli koruyucu önlemleri aldığınızdan emin olun.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?