Kitap okumayı seviyorsanız bir süre sonra usta bir kitap koleksiyonerine dönüşmeye başlarsınız. Kitaplarınızla vedalaşmak zor geldiği gibi yıllar geçtikçe eski kitaplarınız ile duygusal bağ da kurmanız mümkün. Önce bir rafa, derken iki rafa, sonra bir kitaplığa ve nihayet bir oda dolusu kitaba sahip olup çıkarsınız. Tüm bu tatlı süreç zarfında karşılaştığınız en büyük problem ise kitaplık düzeni olur. Eğer kitap sayınızı belli bir seviyede tutabiliyorsanız işler sizin için nispeten daha kolaydır. Ancak kitapları ile vedalaşamayanlar açısından işler bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Peki, kitaplık düzeni nasıl olmalı? İster çok ister az sayıda kitaba sahip olun, yazımızın devamını okuyarak kitaplık nasıl düzenlenir öğrenebilir ve kitaplık düzenleme önerileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kitaplığınız için önerebileceğimiz sınıflandırma tiplerinden biri; satın alma yılına göre düzenlemektir. Özellikle kalabalık bir kitaplıkta tercih edebileceğiniz eskiden yeniye doğru tasnifi, alfabetik ve dillere göre düzenlemeyi de kullanarak çapraz tasnif metodu ile zenginleştirebilirsiniz.
Kitaplık Nasıl Olmalı?
Kitapları iyi koşullarda saklamak, onların zamana karşı direnmelerine destek olur. Bu yüzden kitapları gelişi güzel yerlerde istiflemek yerine kitap raflarında ya da kitaplıklarda tutmak gerekir. Evlere yerleştirilen kitaplıkların ilk fonksiyonları, kitapları düzenli ve uygun koşullarda saklamak ve kitapları tozdan korumaktır. Bu yüzden seçeceğiniz kitaplığın, dekoratif ön yargılardan bağımsız olarak öncelikle fonksiyonel olması gerekir. Fonksiyonel bir kitaplık ise kullanıcı ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenebilir raf sistemine ve ilaveler ile büyüme potansiyeline sahip olandır. İlaveler yapmak gerekmeyecek bile olsa kitaplıkların evin içinde yerleştirildikleri alan da önemlidir. Kitaplığın önünde rahat hareket edebileceğiniz bir boşluk olması en ideal durumdur. Kitaplık yerleştirme önerileri ve püf noktalarından yararlanarak ideal kütüphane düzeni ve sistemini kurabilirsiniz.
Kitaplık Düzeni Nasıl Olmalı?
Kitaplık düzenleme belli bir profesyonellik gerektirir. Bu profesyonel bakış açısı, zamanla okunan kitapların sayısı çoğaldıkça kazanılır ve bir süre sonra kitaplarınızı belli bir sistem dahilinde dizmek istemeye başlarsınız. Eğer hep aynı yazarları veya benzer konuda kitapları okuyorsanız işiniz çok da zor değil. Ancak farklı konularda, farklı dillerde yazılmış eserler çoğunluktaysa işiniz şimdilik zor sayılır. Alfabetik olarak, yazara ya da kitap isimlerine göre yapılan kitaplık yerleştirme sistemi en yaygın olan tarzdır.
Kitapları konularına göre de ayırabilirsiniz. Edebi eserler bir tarafa, tarih, politika ve diğer konular başka bir tarafa konulabilecek şekilde düzenleme yapabilirsiniz. Edebi eserleri, kendi içinde roman, şiir ve öykü kitapları olarak ayırabilirsiniz. Bir yazarın eserleri, kitaplarınızın arasında belirgin bir şekilde diğerlerinden daha fazla ise ayrı bir raf açmanız daha pratik olur. Kitaplığınızı, birden fazla sınıflandırmayı kendi içinde çapraz kullanarak da düzenleyebilirsiniz. Örneğin dillere göre yapacağınız tasnifi, konulara ya da yazarlara göre ayrıştırabilirsiniz.

Kitaplık Nasıl Düzenlenir?
Bir kütüphaneci gibi indeksleme yapmanıza gerek yok. Ancak kitaplığınızı hiç bilmeyen birinin bile göz ucu ile baktığında anlayabileceği şekilde düzenleyebilirsiniz. İşte uygulayabileceğiniz kitaplık düzenleme fikirleri:
- ✦
Tüm kitaplarınızı çalışma odası veya salon gibi tek bir odada toplamaya çalışın.
- ✦
Düzenli olarak satın alıp biriktirdiğiniz dergilerinizi en alt raflara üst üste koyarak yerleştirebilirsiniz. Kalın ve sert kapaklı kitaplarınızı da yine en alt raflarda üst üste koyarak tutabilirsiniz.
- ✦
Belli bir ahenk tutturmak isterseniz renk uyumu yakalayabileceğiniz şekilde dizmenizi öneririz.
- ✦
Orta raflara daha sık okuduğunuz kitaplarınızı yerleştirmek, sizin açınızdan daha pratik olacaktır.
- ✦
En üst raflara ise en az ihtiyaç duyduğunuz kitapları koyabilirsiniz.
- ✦
Kitaplarınızı dik ya da yatay şekilde dizmek tamamen sizin tercihinize ve kitaplığınızın raf sayısına bağlıdır.
- ✦
Aralarda yatay olarak dizeceğiniz kitaplar, dik konumda yerleştirdiğiniz diğer kitaplara destek olacaktır.
Unutmayın; kitaplarınızı düzenlerken kitaplığınızın çok sıkışık olmamasına dikkat etmelisiniz. Kitaplarınızın da nefes almaya ihtiyaçları vardır. Kitaplığınızın ve kitaplarınızın sarsıntılara karşı güvende olması için kitaplığınızı mutlaka duvara sabitlemenizi öneririz.