Hamilelikte Ev Temizliği

Bazı ev işleri veya temizlik ürünleri hamilelik esnasında güvenli değildir. Hamilelikte ev temizliği ile ilgili tüm sorularınızı bu yazımızda yanıtlıyoruz.

Güncellenmiş 22 Mart 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
hamilelikte temizlik

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Hamileyken alışık olduğunuz veya günlük hayatınızın parçası olan birçok şey değişmeye başlar. Buna elbette ne kadar ev temizliği yapmanız gerektiği ve hangi ürünlerin kullanımının güvenli olup olmadığı da dahildir. Dokuz ay boyunca hiç temizlik yapılmaz diye bir kural yoktur; ancak gerçek şu ki hamilelikte ev temizliği için almanız gereken birkaç önlem vardır. Bu önlemleri aldığınız sürece temizlik yapmanızda bir sakınca olmayacaktır.

Bununla birlikte, belirli hamilelik komplikasyonlarınız veya sınırlamalarınız varsa, aşağıdaki ev işlerini yapılacaklar listenizden çıkarmanız ve bunları başka birine devretmeniz gerekebilir.

Bu nedenle, elektrikli süpürgeyi fişe takmadan veya en sevdiğiniz temizlik ürünlerini kullanmaya başlamadan önce, hamilelikte temizlik nasıl yapılır yazımızı okuyun ve bu süreçte yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi edinin.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Hamilelikte Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

    Siz hamilelik belirtileri yaşarken temizlik yapmak önceliğiniz değildir. Ancak bu, temizlik yapmadığınız sürece dağınıklık ve tozun git gide arttığı gerçeğini değiştirmez, öyle değil mi?

    Dağınıklık bizi gerçekten mutsuz edebilir ve bir karmaşa içinde yaşamak aynı zamanda sağlıksızdır. Stres ve kaygı uyandırmasının yanı sıra fiziksel etkileri de olabilir. Özellikle evcil hayvanınız varsa ve tarihi geçmiş yiyecekler biriktiyse. Bu nedenle, belki eskisi kadar olmasa da, hamile olduğunuzda da yapabileceğiniz kolay, gündelik temizlik işlerine devam etmelisiniz. İşte gebelikte temizlik yapmak için izleyebileceğiniz adımlar.

    1. 1

      Yaşam alanınızı mümkün olduğunca düzenli tutun.

      Yapılacak işlerin artmaması için küçük işleri ertelemeyin. Örneğin banyoya gitmek için kanepeden kalktığınızda, oturma odasından tabakları veya bardakları alın ve mutfağa götürün.

    2. 2

      Dolabınızı ve kirli kıyafetlerinizi düzenlemekle başlayın.

      Temiz kıyafetleri asın veya katlayın. Kirli çamaşırlarınızı ayırın ve yıkanmak üzere çamaşır makinesine götürün. Bebeğinizi henüz kucağınıza almamış olabilirsiniz. Ancak hamileyken de bebeğiniz hayatınıza çoktan girmiş olarak varsayılmalı ve bebek sağlığı için zararlı olabilecek kimyasallardan uzak durmalısınız. Bunun için mümkün olduğunca her şeyin en doğalını kullanmalısınız. Omo Bebek Parfümsüz Sıvı Deterjan boya, fosfat, klor ve paraben içermeyen formülü ile çamaşırlarınız için idealdir. Yumuşatıcı için de hassas ciltler için uyarlanan Yumoş Doğal Özler Bebek kullanmanızı öneririz. Böylece tüm ailenizin giysilerine güvenle bakım yapabilirsiniz.

    3. 3

      Yatağınızı düzeltin.

      Her sabah ve akşam yatak odanızı en az 20 dakika havalandırdığınızdan emin olun. Sabahları odanızı havalandırdıktan sonra yatağınızı düzeltin. Maksimum hijyen için çarşaflarınızı haftada bir kez mutlaka değiştirin. Yatak çarşaflarınızı haftada bir kez 60 derecede yıkayın. Ardından kurutucuda veya açık havada iyice kurutun. Nemli kalmamalarına özen gösterin. Bakteriler nemi sever.

      Yatak odanızdaki hava kalitesini arttırmanın yanı sıra kir ve tozdan arındırmak için hava temizleyici cihaz kullanmayı deneyebilirsiniz.

    4. 4

      Komodininizi, çalışma masanızı düzenleyin ve silin.

      Hamileyken kimi zaman hareket etmek, ayakta durmak zorlaşır. Bu sebeple baş ucunuzda veya çalışma masanızda çeşitli eşyaların ve yiyeceklerin biriktiğini fark edebilirsiniz. Kendinize konforlu bir yaşam alanı sunmanızda hiçbir sakınca yok ancak buraları düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde mikroplar için elverişli bir ortam oluşur.

      Masadaki dağınıklığı toparladıktan sonra, mikrofiber bir bezi ılık su ile ıslatın ve biraz bulaşık deterjanı koyun. Ardından durulayın ve temiz, kuru bir bez ile kurulayın.

    5. 5

      Mutfak ve banyo tezgahlarını her gün silin.

      Tezgahlar sıkça temas edilen, çeşitli eşyaların olduğu yerlerdir bu yüzden üzerinde birçok mikrobu barındırabilir. Hamilelikte temizlik malzemesi kullanmak zararlı mı diye merak ettiğinizi biliyoruz. Mikrop kapmadığınızdan emin olmak için tezgahlarınızı, doğal kaynaklı içeriğe sahip bir yüzey temizleyici ile silebilirsiniz.

    6. 6

      Oturma odasını toparlayın. Koltukları dezenfekte edin.

      Oturma odası en çok zaman geçirilen yerlerden biri. Dağınıklıkları toparlayın, bulaşıkları ve çöpleri kaldırın. Koltuklar ise sürekli temas ettiğimiz, dışarıdan gelinen kıyafetlerle oturulan, evcil hayvanların çıktığı yerlerdir. Oturduğunuz yerin temiz olduğundan emin olmak ve pratik bir şekilde temizlemek için Domestos Pratik Yüzey Spreyi kullanın.

    7. 7

      Yıkanan ve kuruyan çamaşırları zamanında toplayın.

      Çamaşırları topladıktan sonra katlayın ve yerine kaldırın. Eğer ütüleyecekseniz, ütüleyene kadar temiz bir alanda sakladığınızdan emin olun.

      Yenidoğan kıyafetleri yıkama zamanı geldi mi? O halde bebek giysileri nasıl yıkanmalı yazımız tam da size göre.

    8. 8

      Genel temizliğe gelince, haftada sadece bir basit görev seçin.

      Tüm ev temizliğini aynı günde yapmaya çalışmayın. Tuvaletler, lavabolar, yerleri süpürme ve çöp kovalarını temizleme gibi işlerin her biri için haftada bir gün seçin.  Hepsini aynı anda bitirmek için kendinizi zorlamayın.

    İşte hamileyken ev temizliği yapılır mı sorunuzun cevabı. Göründüğü üzere belirli bir düzenle hareket ederek hamilelikte temizlik yapmak o kadar da zor değil. Şimdi gelelim genel tavsiyelere ve nelerden kaçınmanız gerektiğine.

Gebelikte Ev Temizliği Sırasında Yapılmaması Gerekenler 

Hamilelikte temizlik yapmak korkulacak bir şey değildir. Günlük hayatta zaten yapıyor olduğunuz birçok şeye devam edebilirsiniz ancak kaçınmanız gereken bazı işler olduğunu da unutmayın. Siz ve bebeğin güvenliği için bazı işlerde yardım almak daha iyi olabilir. İşte hamilelik sırasında yapılmaması gerekenler:

1. Elektrikli süpürge veya paspaslama yapmayın.

Hamilelik sırasında öne eğilmenizi gerektiren işler yapmaktan kaçınmalısınız. Kilo alımı ve/veya rahmin sinir üzerindeki baskısı siyatik ağrısına sebep olabilir. Öne eğilen işler yapmanız bunu tetikleyebilir veya daha kötü bir hale gelmesine sebep olabilir. 

2. Kedi kumunu siz temizlemeyin.

Kedinizin sizin için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Ancak normalde önemli olmayan ve sizi etkilemeyen parazitlerden hamilelikte uzak durmak için kedi kumunu sizi temizlemeyin. Bu tür parazitleri kedilerden kapmak çok düşük bir ihtimaldir; o nedenle kedi dostunuzla eskisi kadar zaman geçirmeye devam edebilirsiniz. Kedinizle uyumaktan vazgeçmeye hiç gerek yok; sadece önlem olarak dışkıdan uzak durmakta fayda var. Partnerinizden veya diğer yetişkin bir aile üyesinden kedi kumu kutusunu günlük olarak değiştirmesini isteyin. Size yardım edecek kimse yoksa, eldiven giyerek dikkatlice değiştirin. İşiniz bittiğinde ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Riski daha da azaltmak için kedinizi sadece konserve veya kuru mama ile besleyin. Kedinize çiğ veya az pişmiş et vermeyin.

3. Küflü yerleri temizlemeyin.

Hamilelik sırasında küfe maruz kalan kadınların tehlikede olduğunu gösteren bir çalışma bulunmamakla birlikte, küfün hayvanlarda doğum kusurlarıyla bağlantılı olan toksik maddeler ürettiği kanıtlanmıştır. Yani banyonuzda, mutfağınızda veya bodrumunuzda küf varsa, hemen ondan kurtulun. Ama bunu kendiniz yapmayın. Küflü fayans, cam, seramik, metal ve plastiği temizlemek için partnerinize veya bir başkasına sorun. Küf halı, alçıpan, kağıt veya tavan döşemeleri gibi daha gözenekli malzemelere yayıldıysa, bunlardan tamamen kurtulmanız gerekebilir. Küf sorununuz ciddiyse profesyonel bir temizlik servisiyle görüşebilirsiniz.

4. Mobilyaların yerini değiştirmeyin veya taşımayın.

Hamile değilken, bir elinizle altını süpürürken diğer elinizle kanepeyi kaldırıyor olabilirsiniz. Katladığınız çamaşır yığınlarını nereye gittiğinize bile bakmadan taşımış olabilirsiniz. Ancak hamileyken bunları bir kenara bırakma vakti geldi diyebiliriz.

Her şeyden önce, karnınız büyüdükçe ağırlık merkeziniz ve dengeniz değişir ve düşme riskiniz artar. Ve hamilelik hormonları bağ dokunuzu, bağlarınızı ve tendonlarınızı yumuşatarak sizi yaralanmaya daha yatkın hale getirir. Uzmanlara göre, hamilelik sırasında kaldırdığınız herhangi bir yükün ağırlığını, hamilelik öncesi kaldırabileceğinizin yüzde 20 ila 25'i kadar azaltmalısınız.

5. Güçlü kimyasallar içeren temizlik ürünleriyle banyo temizliği yapmayın.

Banyo temizliği genellikle anne adaylarının solumaması gereken kimyasalların kullanılmasını gerektirebilir. Bir ürün çok ağır bir kokuya sahipse ondan uzak durun. Bunun için doğal özlü yüzey temizleyiciler tercih edin.

6. Perde asmayın ve tavandaki vantilatörü temizlemeyin.

Karnınız büyüdükçe tırmanmayı gerektiren bu ve benzeri işler riskli hale gelir. Hamile kadınlar, ağırlık merkezlerinde onları düşmeye karşı savunmasız bırakan bir değişiklik yaşarlar. Bu nedenle yükseğe uzanmayın ve perde asmayın. 

Hamilelikte Temizlik Malzemesi Kullanmak Zararlı Mı:  Hamileyken Çamaşır Suyu Kullanmak

Çamaşır suyu, fırın temizleyicileri ve diğer temizlik maddelerinin kokusu, anne karnındaki bir bebeğe zarar verebilir. Bu kimyasalları kullanmayı sınırlandırmalı ve kullanırken koruyucu önlemler almalısınız. Bebeğiniz doğana kadar, zehirli maddeler gerektiren herhangi bir ev temizliğini başkasının üstlenmesini düşünebilirsiniz.

  1. 1

    Kimyasallara maruz kalmayı en aza indirmek için bazı ürünleri hayatınızdan çıkarın veya kullanımını azaltın. Böcek öldürücü spreyler, fırın temizleyici spreyler, oda spreyleri (bu da midenizi bulandırabilir) veya birden fazla kimyasal içeren ev temizleyicilerini kullanmayın.

  2. 2

    Size yardım edebilecek biri yoksa, hamilelikte çamaşır suyu kullanımı için önlem alarak temizlik yapın. Odayı iyice havalandırın. Ellerinizi korumak için mutlaka eldiven giyin. Cildinizi korumak için uzun kollu ve bacaklı giysiler giyin. Maske takmayı ihmal etmeyin.

  3. 3

    Hamilelik sırasında temizlik ürünlerini kullanırken güvende kalmak için ekstra dikkatli olun. Kullandığınız tüm ürünlerin üzerindeki etiketleri dikkatlice okuyun. Amonyak ve çamaşır suyu gibi kimyasalları asla karıştırmayın – bu hamile olmasanız bile tehlikelidir. Kolayca havalandırılamayan dar ve küçük bir alana sahip olduğundan fırını temizlemekten kaçının. Mümkün olduğunda, sizin yerinize temizlik yapması için başka birinden yardım isteyin.

Hamilelikte Temizlik İçin Diğer İpuçları

Hamilelik sırasında temizlik yapıyorsanız, bu ipuçlarını aklınızda tutun:

Gebelikte Temizlik Yapmak: Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte Çamaşır Suyu Kullanımı: Hamileler Çamaşır Suyu Kullanabilir mi?

Hamilelik sırasında olabildiğince doğal içeriklere sahip ürünler kullanmanızı öneririz. Fakat önlemler alarak ve dikkat ederek çamaşır suyu kullanmanızda sakınca olmayacaktır.

Çamaşır suyu kullanacağınız yerde iyi bir havalandırma olduğundan emin olun. Bu, soluyacağınız kimyasal miktarını azaltacaktır. Maske takın. Ayrıca, cildinize herhangi bir temizlik ürünü bulaştırmamak için eldiven ve uzun kollu giysiler giymeye özen gösterin.

Hamilelikte Temizlik Malzemesi Kullanmak Zararlı mı?

Hamilelik sırasında kimyasal bazlı temizlik ürünlerinin sıklıkla kullanılması, bebeğinizin doğduktan sonra solunum yolu rahatsızlıklarına sahip olmasına neden olabilir. Çünkü kimyasallar vücudunuza girebilir ve bebeğinizin gelişen akciğerlerini ve diğer organlarını etkileyebilir. Bu nedenle, kullandığınız temizlik malzemelerinin sayısını azaltmaya çalışmak iyi bir fikirdir. Hamilelik esnasında seçtiğiniz temizlik malzemelerinin olabildiğince doğal içeriklere sahip olduğundan emin olun.

Hamilelikte Ev Temizliği Sırasında Eldiven ve Maske Takmalı mıyım?

Evet. Hamilelikte ev temizliği yaparken soluduğunuz kimyasallar bebeğinize zarar verebilir. Ayrıca bu kimyasalların cildinizle temas etmesi de tehlikelidir, cildinizde ciddi tahrişe sebep olabilir.

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?