Ebeveynlik çok fazla stres unsuru içerir; ancak bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı sorusu bunların sebeplerinden biri olmamalıdır. Bebek kıyafetleri yıkama konusunda en önemli husus, bebeğinizin cildine zarar vermemektir. Yıkama esnasında minik eşyaları kaybetmemeye veya hassas giysilere zarar vermemeye de dikkat etmelisiniz. Ayrıca bebek kıyafetleri, yetişkin giysilerine göre lekelenmeye daha müsaittir. Bu nedenle bebek kıyafetlerini yıkamadan önce leke çıkarma yöntemleri hakkındaki bilgilerinizi tazelemek iyi bir fikir olacaktır.
Önünüzde dağ gibi birikmiş bebek çamaşırları varsa, ve siz bebek kıyafetleri hangi deterjanla yıkanmalı, bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanmalı, bebek kıyafetleri hangi programda yıkanır gibi sorular başta olmak üzere birçok soruya cevap arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Merak etmeyin, yalnızca birkaç püf nokta ile bebek kıyafetleri yıkama konusunda kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Sizlerle en iyi bebek çamaşır deterjanı seçme, bebek kıyafet lekelerini giderme ve doğru bir çamaşır yıkama rutini oluşturma konusunda bazı püf noktalar paylaşıyoruz. Yazımız, ebeveynliğe adım atarken bebek kıyafetlerini yıkama stresinden kurtulmanıza yardımcı olacak.
İhtiyacın olacak:

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır?
Bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken onun hassas cildini göz önünde bulundurmalı ve kıyafetlerinin hep temiz olmasına özen göstermelisiniz. Bebek giysilerini yıkarken suyun sıcaklık derecesinden kullanılan deterjana kadar dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta vardır. İşte bebek kıyafetleri yıkarken kullanmanız gereken malzemeler ve uygulamanız gereken yöntemler.
- 1
Yıkama ve kurutma sırasında çorapları ve diğer küçük eşyaları file çamaşır torbasına koyun.
Bizlerin bile çorapları düzenli olarak kayboluyorsa, minik bebek çorapları kaybolmaya daha müsaittir diyebiliriz. Çamaşır yıkarken file kullanmak çamaşırları bir arada tutmaya yardımcı olur. Giysilerin makinede sıkışmasını ve makinenizin hasar görmesini önler.
- 2
Bebeğinizin cildine uygun bebek deterjanı kullanın.
Bebek kıyafetleri hangi deterjanla yıkanmalı sorusu bebek kıyafetleri yıkama rehberindeki en önemli nokta. Özellikle iyi durulanmadığında toz deterjanlar bebeğinizin cildini tahriş edebilecek kalıntılar bırakabilir. Hassas bebek cildi için en iyi çamaşır deterjanı, boya ve parfüm içermez ve diğer deterjanlardan daha iyi durulanır. Peki bebek kıyafetleri neyle yıkanmalı? Omo Bebek Parfümsüz Sıvı Deterjan, boya, fosfat, klor ve paraben içermeyen formülü ile bebeğinizin çamaşırları için idealdir. Aynı zamanda hassas ciltler için de kullanımı uygundur. Eğer siz de bu cilt tipine sahipseniz hassas ciltler için çamaşır yıkama önerilerimize göz atabilirsiniz.
- 3
Çamaşır makinesini çok fazla doldurmayın.
Bebeğinizin giysilerini çok büyük çamaşırlarla yıkamak, küçük ve narin çamaşırları yıpratabilir. Hem kıyafetlerinizi hem makinenizi korumaya yardımcı olmak için giysileri ve battaniyeleri ayrı ayrı yıkayın.
Bebeğinizle sürekli temas halinde olduğunuz için onun da sizin giysilerinizle temas etmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle kendi giysilerinizi de hassas bir deterjanla yıkamak uygun bir seçenektir. - 4
Yumuşatıcı ekleyin.
Bebeğiniz için çamaşır deterjanı seçerken muhtemelen çok sayıda yumuşatıcı, bebek kıyafetleri için leke çıkarıcı ve daha fazlasını bulacaksınız. Satın almadan önce bebeğinizin cilt hassasiyetini değerlendirin ve etiketleri mutlaka okuyun. Ardından bebeğiniz için doğru olup olmadığına karar verin. Yumoş Doğal Özler Bebek hipoalerjenik yapısı ve dermatolojik olarak test edilmiş formülü ile hassas ciltler için kullanıma uygundur. Ancak, yıkanabilir çocuk bezi kullanıyorsanız bunların üzerinde kesinlikle yumuşatıcı kullanmamalısınız. Aksi takdirde çocuk bezleri daha az emici hale gelir.
Yumuşatıcı kullanmadan önce giysinin etiketini kontrol etmeyi unutmayın. Bazı bebek kıyafetlerinin (özellikle uyku tulumunun) üzerinde, yumuşatıcıdan zarar görebilecek bir kaplama olabilir. - 5
Makinenizi ılık su ile hassas programda çalıştırın.
Bu aşamada bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanmalı diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebek kıyafetlerini 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkamanızı öneririz. Bu sıcaklıklar giysilerdeki leke veya kirlerden kurtulmak için yeterlidir. Çok yüksek sıcaklıklar kullanmak giysileri yıpratırken, daha düşük sıcaklıklar tercih etmek hem bütçe hem de çevre dostudur.
Bebeğinizin hastalandığı veya giysilerin çok kirli olduğu zamanlarda, daha yüksek sıcaklıklar inatçı mikroplardan kurtulmanızı sağlayacaktır. Umarız bu bilgiler yeni bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanır sorunuzu yanıtlamıştır. Şimdi gelelim bebek kıyafetleri kaç dakika yıkanmalı sorusuna. Bebek kıyafetleri yıkama programı diğer çamaşırlarınız için uyguladığınız standart yıkama programından çok da farklı değildir. Bebek kıyafetleri daha küçük ve hassas yapıda olduğu için hassas programda yıkamanız ideal olacaktır. Elbette renklerin akmasını önlemek için açık ve koyu renkleri ve renkli kıyafetleri birbirinden ayırmayı unutmayın.
Bebeğiniz aşırı derecede hassas bir cilde sahipse veya egzamadan muzdaripse, durulama döngüsünü iki kez çalıştırmak iyi bir fikir olabilir. Ekstra durulama, herhangi bir deterjanın kumaşın liflerinde kalmasını önler. - 6
Bebek kıyafetlerini mümkünse açık havada, güneşte kurutun ve ütüleyin.
Eğer balkonunuz varsa yıkanan bebek kıyafetlerini açık havada ve güneşte kurutmayı tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde evin içerisine sererek de kurutabilirsiniz. Bebek kıyafetlerini ütülemek dezenfekte edici bir işlem kabul edildiği için mümkünse ütülemenizi tavsiye ederiz.
- 7
Bebek kıyafetlerini temiz bir yerde saklayın.
Günlük kullanılan eşyaları, bebeğinizin kıyafetlerini değiştirdiğiniz alana yakın tutun. Eşyaları kolayca bulabilmek için dolapta düzenleyiciler kullanabilir ve kıyafetleri türüne göre düzenleyebilirsiniz. Alt değiştirme masanızın yakınında bir sepet bulundurun. Buna ilave olarak, temiz kıyafetleri dolaba geri koyarken, dolabın tertemiz olduğundan emin olun. Dolabı silerken Cif Bebek Çok Amaçlı Yüzey Temizleyici kullanabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bebek kıyafetlerini yıkamak için çok sıradışı yöntemlere ihtiyacınız yok. Bununla beraber, yenidoğan bebek kıyafetlerini yıkarken aşağıdaki adımları göz önünde bulundurmalısınız.
- 1
Bebek kıyafetlerini ayrı yıkayın.
Bebek kıyafetlerini diğer kıyafetlerden ayrı olarak yıkamanız bebek sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Yetişkin kıyafetlerinde bulunan parfüm, deterjan artıkları, sigara, egzoz dumanı gibi farklı kirler, bebeğinizin kıyafetinde ve cildinde istenmeyen etkilere sebep olabilir. Hatta bebek kıyafetleri ve diğer kıyafetlerin birbirinden ayrı çamaşır sepetlerinde biriktirilmesinde de fayda var.
- 2
Ön temizleme yapın.
Kıyafete sızan bebek dışkısı, kurumuş mama gibi lekeleri çıkarmak için diş fırçası ile ön temizlik yapabilir ve kıyafeti ılık suda deterjanla bir süre beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayarak lekelerin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.
- 3
Uygun programda ve sıcaklıkta yıkayın.
Bebek kıyafetleri hangi programda yıkanır ve yeni doğan bebek kıyafetleri kaç derecede yıkanır soruları annelerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Modern yeni nesil çamaşır makinelerinde bebek kıyafeti programı mevcuttur. Bu programı seçebilir ya da hassas programda yıkayabilirsiniz. Normal çamaşır makinelerinde ya da elde yıkarken kıyafetin etiketinde yazan talimatlara uygun olarak yıkama sıcaklığını ayarlayabilir ve ekstra durulama işleminden geçirebilirsiniz.
Bebek kıyafetlerini, 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkamanızı önermiştik. Buradaki istisna, yeniden kullanılabilir bebek bezlerinin yıkanmasıdır. Bunlar, lekeleri çıkarmak için düşük bir sıcaklıkta, ardından iyice dezenfekte olduklarından emin olmak için yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır.
- 4
İyice durulayın.
Bebek kıyafetlerinin durulama işleminin tam yapılması, kıyafetlerin deterjandan tamamen arınmasını sağlar.
- 5
Mümkünse güneşte kurutun ve ütüleyin.
Yenidoğan bebek kıyafetlerini güneşte kurutup ütüleyerek dezenfekte ettiğinizden emin olabilirsiniz.
Yeni Bebek Kıyafetleri Ne Zaman Yıkanmalı?
Tüm kıyafetlerde olduğu gibi bebek kıyafetleri de üretim aşamasında kimyasal boya ve maddelere maruz kalabilir. Aynı zamanda kıyafetlerin dikiş aşamasından kullanıcıya geliş aşamasına kadar hangi işlemlerden geçtiği tam olarak bilinemez. Bebeğiniz için satın aldığınız ya da hediye gelen tüm bebek kıyafetlerini kullanmadan önce mutlaka yıkamalısınız. Yeni ve görünürde temiz giysiler aslında akarlara, alerjiye neden olabilecek mikroorganizmalara ve çeşitli mikroplara ev sahipliği yapar. Yeni alınan kıyafetleri yıkarken bebek için güvenli bir çamaşır deterjanı kullanmanın yanı sıra sıcaklığı 60 dereceye ayarlayabilirsiniz. Yıkama öncesi kıyafetin etiketindeki yıkama talimatlarını baz almayı unutmayın.
Bebek Kıyafetleri Nasıl Dezenfekte Edilir?
Dezenfeksiyon sıradan kirleri temizlemenin ötesinde zararlı virüs ve bakterileri yok eden temizlik ürünleri ve yöntemleri ile yapılan işlemleri kapsar. Bebek kıyafetlerinin temizlenerek hijyenik bir hale getirilmesi de bu işlemlerden biridir.
- ✦
Bebek kıyafetlerini dezenfekte etmek için çamaşır makinesinde yüksek ısı ve bebek cildine uygun deterjanla yıkadıktan sonra güneşte kurutmayı tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin çamaşırlarını güneş ışığında kurutmanız doğal bir dezenfeksiyon sağlar. Ancak sararmalarını önlemek için uzun süre güneşte bırakmamalısınız.
- ✦
İkinci bir seçenek de elbette giysileri ütülemek. Ütünün yüksek sıcaklığı elverişli ve kolay bir dezenfeksiyon yöntemi sunar.
Bebek Kıyafetlerinde İnatçı Lekeler
Her ebeveyn bebek kıyafetlerinin ne kadar sık lekelendiğini bilir. Yenidoğan bebeklerde lekeye sebep olacak şeyler, çiş ve kaka, tükürük, kusmuk veya bebek yağlarıdır.
Bebek Kıyafetlerinden Çiş Lekesi Çıkarmak
İdrar lekesini çıkarmak iki aşamalı bir işlem gerektirir. Bir çorba kaşığı amonyağı bir bardak suyla seyreltin ve bölgeye uygulayın. Giysinin solmayacağından emin olmak için önce karışımı küçük bir alana sürmeyi unutmayın. Bebekler için özel olarak geliştirilen bir leke çıkarıcı kullanarak ardından her zamanki gibi yıkamayı tercih edebilirsiniz. Çamaşır suyu kullanmak isterseniz kesinlikle sirke veya amonyak gibi maddelerle karıştırmayın. Bu, siz ve aileniz için tehlikeli olabilecek zehirli dumanlar oluşturur.
Bebek Kıyafetlerinden Kaka Lekesi Çıkarmak
İnatçı kaka lekelerini çıkarmak için önce giysiyi ılık suda bekletmeniz gerekir. Ardından, lekeli alanı 15 dakika kadar ön yıkama için kullandığınız bir ürünle nazikçe temizlemelisiniz. Bu sırada bölgeyi fırçalamak için eski bir diş fırçası kullanın. Son olarak, bebek çamaşır deterjanı ile her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.
Bebek Kıyafetlerinden Kusmuk Lekesi Çıkarmak
Genellikle 6 aydan bir yıla kadar olan süreçte bebekler sıklıkla tükürür ve kusar. Bu durum bebeğinizin kıyafetlerinde çok fazla kirli, sarı görünümlü lekeler bırakabilir. Bebeğiniz mama ile besleniyorsa, lekeleri çıkarmak anne sütünün bıraktığı lekelere göre biraz daha zor olacaktır. Bunun için giysiyi ılık suya koyun. Ardından, bölgeye az miktarda toz çamaşır deterjanı serpin. Diş fırçasıyla nazikçe fırçalayın.
5-10 dakika beklettikten sonra kıyafeti her zamanki gibi yıkayabilirsiniz. Bu, tükürüğün veya kusmuğun giysinin üzerinde sarımsı bir leke bırakmasını önleyecektir. Anne sütü lekeleri için biraz limon suyu ile ön temizleme yapmanın da işe yarayacağını hemen belirtelim.
Bebek Kıyafetlerinden Bebek Yağı Lekesi Çıkarmak
Bebek yağı bebeğinizin vücudu için harika olsa da kıyafetler için iyi değildir. Damladığı her yerde lekeler bırakabilir ve yıkanması zor olabilir.
Bebek yağı lekesini çıkarmak için çamaşır makinesinde yıkamadan önce yağ sökücü bir bulaşık deterjanı ile kısa bir ön temizleme yapmayı deneyin. Bulaşık deterjanının kumaş liflerine ulaştığından ve yağı emdiğinden emin olmak için bölgeyi bir diş fırçası ile fırçalayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebek Kıyafetleri Hangi Deterjanla Yıkanmalı?
Bebek kıyafetlerini normal deterjanla yıkamamalısınız. Bebeğin cildi kimyasal ürünlerle temas ettiğinde tahriş olabilir. Bebekler en az 1 yaşına gelene kadar, bebekler için özel üretilmiş temizlik ürünleri kullanılması daha doğru olacaktır.Bebek Kıyafetleri Hangi Programda Yıkanır?
Bebek kıyafetleri için en güvenli yöntem makinenin hassas programında çamaşır yıkamaktır. Ancak kimi zaman kıyafetler oldukça kirli olabilir veya yeni satın aldıktan sonra dezenfekte etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Bu durumda 60 derecede yıkamayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca modern, yeni nesil çamaşır makinelerinde bebek kıyafeti programı mevcuttur. Bu programı seçerek bebeklerinizin kıyafetini rahatlıkla yıkayabilir ve hijyenik hale getirebilirsiniz. Bebeğinizin giysilerinin yüksek sıcaklıklarda güvenle yıkanabilen doğal kumaşlardan yapıldığından emin olun. Bu şekilde bakterilerin büyük çoğunluğu giysilerde barınamaz. Pamuklu, patiska veya havlu kumaştan yapılmış giysiler bebekler için en iyileridir.Bebek Kıyafetleri Nasıl Kurutulmalı?
Bebeğinizin kıyafetleri tıpkı kendi kıyafetleriniz gibi kurutulabilir. Kazak ve dantelli elbiseler kuruması için asılmalıdır. Ancak kurutma makinesinde bebek kıyafetleri kurutmak da tercih edilebilir. Kurutma makinesini kullanmak yerine bebek kıyafetlerini doğal yollarla kurutmanın bazı faydaları vardır. Güneş ışığı hem mikropları öldürür hem de bazen beyazların daha beyaz görünmelerine sağlayabilir. Bebek kıyafetleri kurutmak için en ideal yöntem, açık havada ve güneşte kurutmaktır. Sabahın erken saatlerinde çamaşırları dışarı asmanız, çamaşırların hem sabah güneşi alarak mikroplarını öldürmeye yardımcı olur hem de henüz kirlenmemiş havayla kurumasını sağlar. Fakat yağmur, kirli hava, toz ve is olması durumlarında, kurutma makinesini düşük ısı derecelerine ayarlayarak çamaşırları kurutabilirsiniz. Kurutma makineniz yoksa çamaşır askılığında ve evde kurutmakta bir sakınca yoktur.Bebek Kıyafetleri Ütülenmeli mi?
Bebek kıyafetlerini ütülemek kırışıklıkları gidermekten daha fazlasıdır. En önemlisi bebeğinizin sağlığı için tercih edilmelidir. Yetişkinler olarak bizler daha gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahipken bebeklerin hasta olma riski daha yüksektir. Bunu akılda tutarak, bebeğinizin giydiği tüm kıyafetleri yıkadıktan sonra ütülemek en iyisidir. Ütünün yüksek ısısı giysilerde bulunan bakteri ve mikropları öldürmek için harika bir dezenfeksiyon yöntemidir. Ayrıca deterjan kalıntılarını gidermeye de yardımcı olur. Uzmanlar bebek kıyafetlerinin ve yatak çarşaflarının en azından ilk 3-6 aylık dönemde ütülenmesini önermektedir. Ütülenmiş kumaşlar aynı zamanda daha yumuşaktır; bu da bebeğinizin cildi için idealdir.Bebek Kıyafetleri Nasıl Katlanmalı?
Bebek kıyafetleri o kadar küçük ki asmak veya katlamak zor olabilir. Yıkamadan sonra giysileri nasıl saklamayı seçeceğiniz tamamen kişisel bir tercihtir. Çoğu bebek kıyafeti katlandığında bile fazla kırışmaz. Ancak kıyafetleri asmayı tercih ediyorsanız, bebek boy askıları tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, tulum ve çorap gibi parçalar bir şifonyer çekmecesinde muhafaza edilirse çok daha iyi olacaktır.