Bugünlerde yüz maskesi satın alabileceğiniz birçok yer var ancak bu uzun vadede pahalı bir seçenek olabilir. Ayrıca çevre için sürdürülebilir bir alternatif değildir. Oysa kendi yüz maskenizi yapmak, onu istediğiniz gibi tasarlayabileceğiniz ve kendi gereksinimlerinize göre uyarlayabileceğiniz anlamına gelir. Kendiniz ve sevdikleriniz için maske yaparken her evde bulunan bazı malzemeler yeterli olacaktır. Maske yapımını öğrenerek dakikalar içerisinde maskenizi kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Peki maske nasıl dikilir? İşte, evde kolay maske yapımı için birbirinden kolay ve pratik yöntemler.
İhtiyacın olacak:

Evde Kolay Maske Yapımı için Gerekli Malzemeler
Evde maske nasıl dikilir öğrenmeden önce ihtiyaç duyacağınız malzemelerin eksiksiz olduğundan emin olun. Kendiniz ve çevrenizdekileri korumaya yardımcı olan evde kolay maske yapımı için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- 1
Maske kumaşı nasıl olmalı? Pamuk kumaşlar seçin.
Maskenin dış yüzeyinde pamuklu kumaşlar kullanmalısınız. Bezden maske yapımı için kullanacağınız kumaşın hava sirkülasyonuna izin vermemesi ve mümkün olduğunca sık dokulu olması önemlidir. Kapitone, polyester ya da pamuklu kumaşları kullanabilirsiniz.
Kumaş maske virüsten korur mu? Yapılan araştırmalar pamuk kumaşların partikülleri yüzde 70 oranına kadar filtrelediğini göstermektedir. Bu sebeple evde kolay maske yapımı sırasında seçtiğiniz kumaşın partikülleri engellediğinden emin olmak için pamuk kumaş kullanın.
Evde istediğiniz özellikte kumaşınız yoksa nevresim ya da tişörtten maske yapmanız mümkündür. Örgü maskeler, aralardaki boşluklar nedeniyle istenilen sonucu vermeyecektir. - 2
Lastik veya saç tokası kullanın.
Maskenin sabit durması için lastik kullanmanız yararlı olacaktır. Ancak evde lastik yoksa saç tokası ya da kullanılmamış ayakkabı bağcıklarından da faydalanabilirsiniz.
- 3
Filtre kullanın.
Maskenin geçirgenliğini minimuma indirmek için medikal ürünler satan yerlerden alabileceğiniz filtreleri kullanabilirsiniz. Alternatif olarak kahve filtresi, HEPA filtre gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
- 4
Maske nasıl dikilir adımı için dikiş ipi ve iğneyi unutmayın.
Maskeyi dikmek için dikiş ipi ve iğnesi kullanabilirsiniz. Maskeyi dikerken boşluk bırakmamaya ve mümkün olduğunca sık dikmeye özen göstermelisiniz.
Maske yapımı için gerekli malzemeler nelerdir öğrendiğimize göre gelelim evde maske nasıl dikilir sorusuna.
Maske Nasıl Dikilir?
Maske nasıl dikilir diye merak ediyorsanız, dikiş makinesi ya da iğne, iplik kullanarak evde kolay maske yapımı ile ilgili bütün püf noktaları aşağıda bulabilirsiniz.
- 1
Kumaşı ikiye katlayarak başlayın.
Genişliği 16 cm, yüksekliği 20 cm olan bir kumaşı ikiye katlayarak kumaşın yüksekliğini 10 cm’e indirin.
- 2
Kumaşın arasına filtre yerleştirin.
İkiye katladığınız kumaşın arasına aynı ölçülerde bir filtre yerleştirin. Eğer kahve filtresi kullanıyorsanız ve filtrenizin ebatları küçükse filtreyi maskenin ortasına yerleştirerek ağzınız ile burnunuza denk gelmesini sağlayın.
Kullanacağınız kumaşı ikiye katlayıp ortasına geçirgenliği azaltan bir filtre koyarak maskenizin daha korunaklı olmasını sağlayabilirsiniz.
- 3
Dikmeye başlayın.
Gelelim evde maske nasıl dikilir adımına. Katladığınızın kenardan 1 cm içe doğru girerek kenarı uca paralel olacak şekilde dikin. Eğer elinizde varsa bu kenarın içerisine ince bir tel geçirerek maskeyi taktıktan sonra şekil verebilir ve maske ile burnunuzun arasında oluşacak boşluğu önleyebilirsiniz.
Öncelikle katlı kenarın altını daha sonra kalan iki kenarı birer parmak içe doğru katlayın ve katladığınız noktadan paralel olacak şekilde dikin.
- 4
Lastik veya saç tokasını geçirin.
Maskenin her iki kenarından lastik ya da saç tokası gibi bir malzemeyi geçirip bağlayarak kulaklarınıza takacağınız kısmı oluşturun.
- 5
Maskeyi takmadan önce ellerinizi yıkayın.
Son olarak ev yapımı maskeyi takmadan önce ellerinizi sabunlu su ile en az 30 saniye yıkamayı ya da dezenfektan ile temizlemeyi ihmal etmeyin.
Evde basit maske yapımı hakkında artık bir fikir sahibisiniz. Unutmayın, salgın hastalıklarla mücadelede kıyafetlerimizi de düzenli olarak dezenfekte etmek oldukça önemlidir. Kıyafetler nasıl dezenfekte edilir öğrenmek için yazımızı okumadan geçmeyin.
Son olarak, ev yapımı maskelerin kimi zaman yanlış bir güvenlik duygusu verdiğini hatırlatalım. Ev yapımı maskeler koruma sağlasa da cerrahi maskeler veya solunum maskelerinden daha az koruyucudur. 2008'de yapılan bir araştırma, ev yapımı yüz maskelerinin cerrahi maskelerin yarısı kadar ve N95 solunum maskelerinden 50 kata kadar daha az etkili olabileceğini gösterdi.
Dikiş Makinesi Kullanmadan Basit Maske Yapımı
Evde dikiş malzemeleriniz yoksa ya da dikiş dikmeyi bilmiyorsanız dakikalar içerisinde dikişsiz bir maske yapmanız mümkün.
- 1
Kumaşı kesin.
Kumaştan maske yapımı için kullanacağınız kumaşı kare olacak şekilde 20-25 cm aralığında kesin.
- 2
Filtreyi kumaşın ortasına yerleştirin.
Kestiğiniz kumaştan 5-6 cm daha kısa olan filtreyi kumaşın ortasına yerleştirin.
- 3
Kumaşı katlayın.
Filtrenin ölçülerini baz alarak kalan kumaşı alttan ve üstten katlayın. Maskenizin daha korunaklı ve kullanışlı olması için filtre ile kumaş arasına kravat gibi sık dokulu ve sert bir nesne koyabilirsiniz.
Cambridge Üniversitesi’nde yapılan araştırma kumaşı çift katlı kullanmanın filtrelemeyi arttırdığını ortaya çıkarmıştır.
- 4
Lastik veya saç tokası ile bağlayın.
Maskenin yanlarını bir saç tokası ya da lastik yardımı ile bağlayın. Lastikleri doğrudan kulağınıza takarak maskenizi sabitleyebilir ya da lastiklere birer ip bağlayarak ipleri başınızın arkasında birleştirebilirsiniz.
Maske takmak özellikle koronavirüsle mücadelede oldukça önemlidir. Peki koronavirüse karşı alabileceğimiz diğer önlemler nelerdir? Evlerinizde ve dışarıda koronavirüs'e karşı alabileceğiniz önlemlere ve dezenfeksiyon yöntemlerine bakmadan geçmeyin.
Kumaş Maske Nasıl Takılır, Bakımı Nasıl Yapılır?
- ✦
Ev yapımı maskeyi takmadan önce ellerinizi sabunlu su ile en az 30 saniye yıkamanız ya da dezenfektan ile temizlemeniz gereklidir. Ellerinizi temizledikten sonra maskeyi lastiklerinden tutarak takın ve ağzınız ile burnunuzu kapattığından emin olun.
- ✦
Gün içerisinde elinizi maskeye götürmeyin ve maskeyi aşağı doğru indirmeyin. Maskeyi çıkarırken kumaşa dokunmadan, lastiklerinden tutarak çıkarmaya özen göstermenizde fayda vardır.
- ✦
Maskenizi düzenli olarak yıkayın. İdeal olarak, her kullanımdan sonra normal deterjanlı sıcak suda veya elde Omo Sıvı Deterjan ile yıkayın. Ardından yüz maskesini yüksek ısı ayarında veya güneşte kurutun. Birden fazla maskeye sahip olmak size kolaylık sağlayacaktır. Maskeyi düzenli olarak dezenfekte ederek tam hijyenik koruma sağlayabilirsiniz.
- ✦
Halka açık, kalabalık yerlerdeyken maskeyi her zaman yüzünüzde tutun. Biriyle konuşmak için maskeyi çıkarmayın veya kaldırmayın.
- ✦
Yüz maskesi fiziksel mesafenin yerini tutmaz. Yine de kendinizle diğer insanlar arasında en az 1,5-2 metrelik mesafeyi korumanız gerekir.
- ✦
2 yaşından küçük çocuklara, nefes almada güçlük çekenlere, bilinci yerinde olmayanlara veya kendi başına maskeyi çıkaramayacak durumda olan kişilere bez yüz maskesi takmayın.
- ✦
Sağlık çalışanları, ev yapımı yüz maskelerini kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Bu maskeler tercihen yüzün önünü ve yanlarını kaplayan ve çeneye veya altına kadar uzanan bir yüz siperi ile birlikte kullanılmalıdır.
- ✦
Maskenizi çıkarırken gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmamaya dikkat edin. Çıkardıktan hemen sonra ellerinizi yıkayın.
Evde Kolay Maske Yapımı: Sıkça Sorulan Sorular
Maske Kumaşı Nasıl Olmalı?
Şifon, pamuk ve doğal ipekten oluşan maskeler damlacıkları ve partikülleri etkili bir şekilde filtreler. Araştırmalar, sıkı dokunmuş bir pamuk, polyester ve spandeksten yapılmış iki tabaka şifonun en etkili kombinasyonu oluşturduğunu ve partiküllerin %80-99'unu filtrelediğini söylemektedir. Maskenin etkili bir koruma sağlaması için iç tabakayı pamuk gibi emici malzemeden, orta tabakayı dokunmamış ve emici olmayan polipropilen malzemeden yapabilirsiniz. Dış katmanı ise yine emici olmayan polyester veya polyester karışımı kumaştan, 3 tabakalı olacak şekilde yapmanızı öneririz.Kumaş Maske Virüsten Korur mu?
Koronavirüs salgını sırasında bez maske kullanımı hala tartışılmaktadır. Bez maskelerin filtreleme etkinliği genellikle tıbbi maske ve solunum maskelerinden daha düşüktür; ancak, iyi tasarlanmışsa, bez maskeler bir miktar koruma sağlayabilir. Yüzü saracak şekilde tasarlanmış, çok sayıda ipliğe ve daha ince dokumaya sahip, suya dayanıklı kumaştan yapılmış çok katmanlı bez maskeler makul koruma sağlayabilir. Bez maske tasarımının tıbbi veya N95 maskeler kadar etkili olduğu kanıtlanana kadar, tam olarak güvenilmemelidir.Kumaş Maske Nasıl Yıkanır?
Kumaş ve bez maske kullanımı konusunda en çok dikkat edilmesi gereken nokta maskenin düzenli olarak dezenfekte edilmesidir. Aksi takdirde koruması azalacaktır ve mikrop yayacaktır. Maskenizi çamaşır deterjanı veya sabunla elde yıkayın. Ardından temiz suyla iyice durulayın ve mikropları iyice öldürmesi için mümkünse güneşte kurumaya bırakın.