Eğlenceli kişilikleri ve sevimli yüzleriyle kediler harika birer evcil hayvan ve ev arkadaşıdır. Ancak her evcil hayvan gibi evde kedi bakımı da sorumluluk ve ilgi gerektiren bir iştir. Kedinizi sağlıklı ve mutlu tutmak için yeni tüylü arkadaşınıza nasıl bakacağınızı ve ona mümkün olan en iyi yaşamı nasıl sağlayacağınızı bilmeniz gerekir. Kediniz özellikle de yeni bir yaşam alanına girerken korkabilir ve kafası karışabilir. Ancak onu karşılamadan önce sahip olabileceği özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak alışma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Peki, evde kedi bakımı nasıl olmalı?
Yeni bir evcil hayvan sahiplendiğinizde öğrenmeniz gereken birçok unsur vardır. Kediniz şüphesiz ki beslenme, tuvalet, sağlık gibi temel ihtiyaçları güzelce karşılandığında mutlu bir kedi olacaktır.
İhtiyacın olacak:

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?
Evde kedi bakımı ile ilgili bilmeniz gereken tüm unsurlara adım adım değiniyoruz.
- 1
İlk veteriner randevusunu organize edin.
Yeni bir kedi sahiplendiğinizde sağlıklı olduğundan ve gerekli aşılarının tamamlandığından emin olmak için mutlaka veterinere götürün. Veteriner hekiminiz gerekli ilaçları yazabilir ve gerekirse pire ve kene çıkarma veya önleme konusunda yardımcı olabilir. Bu hem kendi sağlığınız hem de kedinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Veteriner ziyareti sırasında kedinin kısır olup olmadığını sorun. Kısırlaştırma, sokak kedilerinin sayısını azaltmak, kedinizin sağlığını korumak ve bazı davranış sorunları olasılığını azaltmak için çok önemlidir. - 2
Beslenme düzeni hazırlayın.
Evde kedi bakımı ile ilgili en önemli adımlardan biri beslenmedir. Kedinizin serbestçe beslenmesi fazla kilolu olmasına ve dolayısıyla çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Kedinizi gün içerisinde, kilosuna göre veterinerin önerdiği ölçülü porsiyonlarla besleyin. Yavru kediler genellikle günde 3-4 kere küçük porsiyonlarla beslenir. Yetişkin kedileri ise günde bir kez büyük bir porsiyonla veya büyük porsiyonu ikiye bölerek beslemeyi tercih edebilirsiniz.
Kedinize ödül maması vermeyi unutmayın. İster atıştırma olarak ister bir şey öğretmeye çalışırken ödül maması kullanmanızı öneririz. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin çünkü bunlar kedinizin kilo almasına neden olabilir. - 3
Kedi kumunu düzenli olarak değiştirin.
Kedi kumuyla bağlantılı sorunları önlemek için kedinizin tuvaletini her gün veya en az haftada birkaç kez temizlemeniz önemlidir. Kedinizin tuvalet kutusunu derinlemesine temizlemek istediğinizde ise eski kumu eleyerek pislikleri bir poşete koyun ve dışarıya atın. Kutunun içine biraz bulaşık deterjanı ve ılık su koyun ve kutunun içini süngerle ovalayın. Ardından, yeni kum eklemeden önce kutuyu durulayın ve kurulayın. Mümkünse güneşte bekletin. Kumu elemek için kullandığınız küreği Domestos ile yıkamanızı öneririz. Kedi kumu nasıl temizlenir ve kedi kumu temizliği ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için rehberimizi okuyun.
Düzenli temizlik, kedinizin idrarında veya dışkısında sağlık sorununa işaret edebilecek herhangi bir değişikliği fark etmenize de yardımcı olacaktır. Kedi kumunu değiştirirken kendinizi korumak adına eldiven ve maske takmanızı öneririz. - 4
Kedinizin tüylerini düzenli olarak tarayın.
Konu kedi sahiplenme ve evde kedi bakımı olduğunda en çok sorulan sorulardan biri de yavru kedi tüy döker mi olur. Evinizde evcil hayvan varsa tüy kaçınılmazdır fakat düzenli tarama ve bakımla bunu en aza indirebilirsiniz. Kediler çoğunlukla kendilerini temizler; ancak siz de kedinizi düzenli olarak taramalısınız. Bu evinizin genel hijyeni açısından şüphesiz çok iyidir. Düzenli fırçalama aynı zamanda ölü tüyleri temizlemeye yardımcı olur ve kedi kendisini temizlerken onları yutmaz. Ayrıca bu sayede vücudundaki herhangi bir değişikliği fark edersiniz. Şişkinlikler, deri hastalıkları ve benzeri sorunları veteriner de kolayca görebilir. Kedi tüyü nasıl temizlenir öğrenmek için buradaki yazımıza göz atmayı unutmayın.
Kedinizin tüyleri kısaysa haftada bir kez taramak yeterli olacaktır; ancak uzunsa her gün fırçalamalısınız. - 5
Kedilerin tırnakları kesilir mi?
Yavru kedilerin tırnakları kesilir mi en çok karşılaşılan sorulardan bir başkasıdır. Genel olarak, kedinizin tırnaklarının belli aralıklarla kesilmesi gerekebilir. Bunu siz yapabileceğiniz gibi veterinerden de isteyebilirsiniz. Ancak tırnak kesimi biraz da kediye bağlıdır. Evde, kedinizin tırnak sağlığı için kullanabileceğiniz birçok alternatif vardır. Tırmalama direği, tahtası veya kutusu satın alın ve kedinizi bunu kullanması için eğitin. Bu kedinizin kaslarını esnetmesine ve tırnaklarını en iyi durumda tutmasına yardımcı olur. Ayrıca mobilyalarınızın zarar görmesini engeller. Kedinizi buna alıştırmak için tırmalama tahtasının yakınlarına kedinanesi koymayı deneyin.
- 6
Kedinizle zaman geçirin ve oynayın.
Her ne kadar kediler köpeklere kıyasla daha bağımsız olsalar da çok uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar. Onunla olan ilişkinizi geliştirmek ve aynı zamanda formda kalmasına yardımcı olmak için her gün kedinizle biraz zaman geçirin. Günde birkaç kez 10-15 dakika oyun oynamayı hedeflemelisiniz.
Kedinizle oynamak için püsküllü bir oyuncak kullanmak kedinizin hoşuna gidecektir. - 7
Bir yere gideceğiniz zaman taşıyıcı kullanın.
Kedinizin veterinere mi gitmesi gerekiyor? Yoksa yeni bir eve mi taşınıyorsunuz? Kedinizi evcil hayvanlar için tasarlanmış uygun bir taşıyıcıya koyun. Kedinizin arabada serbestçe dolaşmasına izin vermek, sizi güvenli bir şekilde araba kullanmaktan alıkoyabilir. Bu da hem size ve çevrenize, hem de kedinize zarar verebilecek kazalara yol açabilir. Kediler seyahat etmekten hoşlanmaz; ancak taşıma çantası kullanmak güvenlidir.
Daha rahat hissetmesine yardımcı olmak için kedinizin taşıyıcısına bir havlu veya eski bir battaniye yerleştirin. - 8
Sevgi gösterin.
Bir evcil hayvana sahip olmak demek yalnızca beslenme, tuvalet ve veteriner randevularıyla ilgilenmekten ibaret değildir. Kedinize ilgi ve sevgi göstermelisiniz. Kedinize, yeni evine ve size alışması için zaman tanıyın. Bu biraz zaman alabilir; ancak bir süre sonra size yaklaşmak ve kendini sevdirmek konusunda daha rahat olacaktır. Kedinizin size ve yeni evine alışması iki haftayı bulabilir. Gergin ve korkak hissediyorsa geri çekilmesine izin verin. Ödül maması vermeyi deneyin, size yakınlaşması için eşyalarınızı koklamasına izin verin.
Kedinizin okşanmak istemediğini kuyruğunu ileri geri sallamasından veya kulaklarını düzleştirmesinden anlayabilirsiniz. - 9
Kedinizi içeride tutun.
Sokakta dolaşan kedilerin hastalık ve parazit taşıma ihtimalleri ev kedilerinden çok daha yüksektir. Ayrıca kediniz dışarıya çıkarsa yaralanma riski de daha fazla olacaktır. Kedinizin olabildiğince güvende olduğundan emin olmak için onu içeride tutmanızı öneririz. Kediler her yere tırmanabilir ve zıplayabilir. Bunun için açık pencere veya kapı bırakmadığınızdan emin olun ya da pencerelere koruyucu tel yaptırmayı deneyin.
Kedinizi siz dışarı çıkarabilirsiniz. Ancak kaçmaması için onu sıkmayacak bir kedi tasması kullanmayı deneyin. - 10
Her zaman kedinizin cildi ve sağlığı için uygun ürünler kullanın.
İnsanlar veya diğer hayvanlar için güvenli olabilen çeşitli bakım ürünleri veya yiyecekler kediniz için uygun olmayabilir. Veterinere danışmadan ezbere bir ürün kullanmayın.
Peki kedinizi eve getirmeden önce ne gibi hazırlıklar yapmalısınız? Evde kedi bakarken nelere dikkat etmeliyiz Yazımızı okumaya devam edin.
Evde Kedi Bakarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Evde kedi bakmak zor mu? Aslında hayır. Fakat kedinizin yeni yaşam alanına alışması için dikkat etmeniz gereken unsurları unutmayın. Kediniz eve gelmeden önce konforlu hissetmesi için aşağıdakilere dikkat edin. Böylece hem sizin işiniz kolaylaşır hem de kediniz güvende hisseder.
- 1
Gerekli malzemeleri satın alın.
Kedinizin sağlıklı ve mutlu olması için gerekli her şeye sahip olduğunuzdan emin olun. Kediniz için ihtiyaç duyacağınız temel malzemeler arasında mama ve su kapları, yaşına uygun mama ve ödül mamaları, kedi kumu ve kutusu, fırça, oyuncaklar, kedi yatağı, tasma, tırmalama tahtası ve kedi taşıma çantası yer alır. İdeal kedi yatağı nasıl olmalı, kedinize maksimum konforu nasıl sağlarsınız buradaki yazımızdan öğrenin.
- 2
Kedinizin yaşayacağı ve eşyalarının duracağı odayı seçin.
Kediniz eve ilk defa geldiğinde ona bir oda belirlemek en iyi alternatiftir. Böylelikle eve ve çevreye uyum sağlarken kendisini daha güvende hissedebilir. Yiyecek, su, kedi kumu ve oyuncakların bu odada olduğundan emin olun. Bir süre sonra, kediniz biraz alıştığında, kapıyı açık bırakıp evi kendiliğinden keşfetmesine izin verebilirsiniz.
- 3
Kedi kutusunu ve kumunu hazırlayın.
Kedi kumunu kedinizin kolayca erişebileceği bir yere yerleştirin. Çok dolu olan veya kapı arkası gibi erişimi zor yerlere koymaktan kaçının. Kokusuz, ince veya kalın taneli bir kum seçin. Kedilerin biraz mahremiyeti olması gerektiğini unutmayın.
- 4
Mama, su, yatak ve oyuncaklarını hazır edin.
Yatağını, birkaç battaniye ile birlikte rahatsız edilmeyeceği konforlu bir yere koyun. Hem genel hijyen sağlamak hem de pire ve kenelere karşı önlem almak için kedinizin yatağını ve bazı eşyalarını sık sık yıkadığınızdan emin olun.
- 5
Tehlikeli eşyaları ortadan kaldırın.
Böcek ve kemirgen ilaçları, temizlik malzemeleri, bozuk para ve metal gereçler başta olmak üzere, kediniz için tehlike oluşturabilecek eşyaları ortadan kaldırın.
Artık evde kedi bakımı ile ilgili birçok sorunun cevabını biliyorsunuz.
Evde Kedi Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Evde Kedi Bakımı Zor mu?
Evde kedi bakımı zor değildir. Kediler, düzenli yürüyüş yaptırılması ve eğitilmesi gereken köpeklere kıyasla nispeten daha az bakım gerektirir. Ancak, evcil hayvan sahibi olmak sorumluluk gerektirir ve eğlence amaçlı olmamalıdır. Kedilerin herhangi başka bir evcil hayvan gibi bakıma, ilgiye ve sevgiye ihtiyaçları vardır ve bazı kediler diğerlerinden daha fazla bakıma ihtiyaç duyabilir.Kedi Tüy Döker mi?
Evcil hayvan olan bir evde tüy sorunu neredeyse kaçınılmazdır. Ancak bunu düzenli tarama ve temizlikle en aza indirebilirsiniz. Ayrıca evcil hayvanların tüy dökmesi mevsimsel veya yaşına bağlı olarak da değişim gösterecektir. Kediler genellikle ilkbaharda, havalar ısındıkça daha fazla tüy kaybederler. Ancak stres, kötü beslenme, alerji, ilaç, enfeksiyon ve güneş yanığı gibi tıbbi sorunlar nedeniyle de tüy dökerler.Yavru Kedilerin Tırnakları Kesilir mi?
Yavru kedinizin tırnağını kesmeniz gerekiyorsa en az dört hafta bekleyin. Genel olarak tüm kedilerin tırnakları yalnızca uzarsa kesilmelidir. Bunun dışında tırmalama tahtası veya direği kullanmanızı öneririz. Ancak yine de kedinizin tırnaklarının uzunluğunu düzenli olarak takip edin. Eğer tırnaklar çok uzarsa, zaman içerisinde kıvrılıp ayak tabanına doğru büyüyerek ağrıya neden olabilir. Kedinizin tırnaklarını, uygun tırnak makasıyla dikkatli bir biçimde kendiniz kesebilir ya da onu veterinere götürebilirsiniz.Yavru Kedi Tüy Döker mi?
Yavru kediler büyüdükçe daha çok tüy dökmeye başlar çünkü yavru tüylerini yeni, daha sert tüylerle değiştirirler. Kedilerde tüy dökülmesi genellikle beslenme, mevsimsel değişiklik, alerji, ilaç kullanımı başta olmak üzere birçok faktörle doğrudan orantılıdır.