Anne adaylarının doğumdan önce ilgilenmesi gereken konulardan biri de doğum çantası hazırlama sürecidir. Peki doğum çantasında neler olmalı, hastane çantasına neler konur, biliyor musunuz? İşte hem bebek hem de anne için doğum sürecinde ve sonrasında ihtiyaç duyulabilecek tüm malzemeler!
Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?
Doğum Çantasında Neler Olmalı?
Doğuma giderken anne ve bebek için ayrı ayrı olmak üzere toplam iki çanta hazırlamanızda fayda var. Bu sayede doğum ve hastane sürecinde karşılaşabileceğiniz olası karışıklıkları baştan engelleyebilir ve herhangi bir ihtiyacınız oluştuğunda aradığınız eşyaya kolayca ulaşabilirsiniz. Peki bebeğiniz için hazırlayacağınız doğum çantasında olması gerekenler hangileridir, biliyor musunuz?
- Hastane çantasında bebek için koymanız gereken ilk eşya, bebek kıyafetleridir. Mevsime uygun zıbınlar, tulumlar, pijama altları, patikler, eldivenler ve şapkalar, hastane çıkışı çantası için olmazsa olmazlar arasındadır. Hijyenik temizlik şartlarına göre hazırlanmış bu kıyafetlerden çantanıza çok sayıda koymanız tavsiye edilir. Normal koşullarda hastanede kalma süresi bir gece olsa da kimi durumlarda bu sürenin uzayabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle hastanede geçireceğiniz sürenin uzaması durumunda, çocuğunuz için yeterli sayıda kıyafetinin yanında bulunması işinizi kolaylaştıracaktır.
- Doğum çantasında, bebeğinizin tuvalet ihtiyaçları için de çok sayıda ürün bulundurmanız önemlidir. Çantanıza koyacağınız yeterli sayıda bebek bezi, alt açma örtüsü, ıslak mendil, bebek temizleme pamuğu, pişik kremi ve pudra, bebeğinizin hayattaki ilk günlerinde tuvalet konusunda rahat etmesine ve hijyen kalmasına yardımcı olurken sizi de büyük bir telaştan kurtarır.
Reklam
- Doğum yapan her kadının vücudu, herhangi bir ek müdahaleye gerek kalmadan doğal yollarla süt üretir. Ne var ki kimi durumlarda ilk sütün gelmesi zaman alabilir. Özellikle erken ya da sezaryen doğumlarda ilk gün süt gelmemesi ya da çok az gelmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Böyle bir durumla karşılaşma ihtimalinizde başvurmak için, doğum çantanıza bir adet süt sağma pompası koyabilirsiniz. Manuel ya da elektrikli bir adet süt sağma pompası, ilk anda sütünün doğal şekilde gelmemesi durumunda bebeğinizi yine de besleyebilmenize ve böylece anne - bebek bağını doğumdan hemen sonra kurabilmenize yardımcı olur.
- Süt pompası kullanmanız durumunda, yenidoğan seviyesindeki bebeklere uyumlu bir adet biberon ya da mama kasesi ve kaşığına da ihtiyacınız olabilir. Pompayla sağacağınız sütü bebeğinize içirmek için hijyenik bir biberondan ya da temiz bir kase ve küçük ölçekli bir kaşıktan yararlanabilirsiniz.
- Doğumdan sonra bazen anne sütü hemen gelmeyebilir. Anne sütünün geç gelmesi ihtimalini göz önüne alarak, doğum çantanıza bebek suyu ve biberonu ekleyebilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da olmadığı durumlarda bebekler için verilen bağışıklık sistemini destekleyen mama yani devam sütlerinden ihtiyaç olursa, bebeğinize şırınga veya küçük bir bardak ya da kaşık yardımıyla verilebilirsiniz.
- Hastane çantası içinde hijyen amaçlı ürünlere de yer vermenizde fayda var. Bebek havlusu, ağız mendili, dezenfektan sprey gibi ürünler, bebeğinizi koruma ve temiz tutma konusunda son derece yararlı olacaktır.
- Bebekler, yaşamdaki ilk deneyimleriyle son derece güçlü bağlar kurarlar. Bu nedenle bebeğin ilk kez kendi nevresim takımında yatması, evde daha uysal bir tavır sergilemesini kolaylaştırabilir. Bebek çantasına nevresim takımı ve yastık koyabilir ve bebeğin uyku alışkanlığını ilk günden düzenlemeye başlayabilirsiniz.
- Hastanelerde oluşabilecek ısı değişimlerine karşı tedbir almanız da önemlidir. Bebek çantasına ince bir penye battaniye ve kalın bir yünlü battaniye koyabilir ve bu sayede hastane odasının sıcaklık derecesine göre bebeğinizin vücut ısısını dengeleyebilirsiniz.
- Araç sahibi ailelerin doğuma giderken yanlarına alması gereken eşyalardan biri de otomobil bebek koltuğudur. Aracın arka kısmına sabitlenebilen bebek koltukları, hastane çıkışında bebeğinizi evinize kadar güvenle taşıyabilmenize olanak tanır.
Bunlara Dikkat
Hastane çantası hazırlama süreci esnasında refakatçileri de düşünmenizde fayda var. Anne ve bebek kadar olmasa da refakat edecek kişilerin de hastane sürecinde bazı ihtiyaçları olabilir. Baba, anneanne, babaanne gibi kişiler için de birer adet pijama takımı, terlik, diş fırçası gibi gereçleri çantanızda bulundurmanız hastanede kalırken size refakat edecek kişilerin daha rahat hissetmesine yardımcı olacaktır.
Anne İçin Hazırlanan Hastane Çantasında Olması Gerekenler
Doğum, bebek için olduğu kadar anne için de hassas ve detaylı bir süreçtir. Bu nedenle doğuma giderken annenin de çeşitli ihtiyaçlarının düşünülmesi ve anneye özel bir hastane çantası hazırlanması gerekir. Doğuma giderken mutlaka tamamını yanında bulundurmanız gereken hastane çantası listesi şöyle:
- Pijama Takımı
Doğum gibi zahmetli ve zor bir sürecin sonunda, her annenin başlıca ihtiyacı konfordur. Bu nedenle ister doğal doğum ister sezaryen ameliyatla doğum yapın, doğum sonrasında mutlaka pamuklu ya da ipekli bir pijama takımı giymeniz önerilir. Doğum çantasına koyacağınız yumuşak ve geniş pijama takımını önü düğmeli modellerden seçebilir ve bu sayede doğum sonrası karnınızda oluşacak hassasiyetin sağlık problemine dönüşmesini önleyebilirsiniz.
- Terlik
Doktorlar, doğumdan kısa bir süre sonra anneden dolaşmasını isteyebilir. Bu durumda ayakkabılarla uğraşmamak için yumuşak ve kolayca giyip çıkarabileceğiniz bir çift hastane terliğine de çantanızda yer vermeniz doğum sonrası işlemlerini rahatça gerçekleştirebilmenize olanak tanıyacaktır.
- Islak mendil, Temiz Havlu, Ağız Silme Bezi
Doğum gerçekleştikten sonra, annenin hijyenine de en az bebeğinki kadar dikkat edilmelidir. Doğum çantanızda kişisel hijyenini sağlarken yararlanabileceğiniz ıslak mendil, temiz havlu, ağız silme bezi gibi ürünlere de yer vermeniz hastane odasında daha sağlıklı ve güvenli bir süreç geçirmenize yardımcı olur.
- Pipet, Pipetli Bardak, Matara
Özellikle sezaryen doğumlardan sonra, annenin bir süre boyunca katı gıda tüketmesine izin verilmeyebilir. Sıvı gıdaları yerinden fazla kıpırdamadan ve ameliyat dikişlerini zorlamadan tüketebilmenizi sağlayacak pipet, pipetli bardak, matara gibi ürünleri yanınızda bulundurmanız doğum sonrasında rahatça beslenmenizi sağlayabilir.
- Sıcak Tutacak Eşyalar
Kimi anneler, doğum sonrasında oda sıcaklığı yüksek olsa bile üşüme problemiyle karşılaşabilir. Böyle bir durum yaşama ihtimaline tedbir olarak yanınıza hırka ve battaniye alabilir, üşümeniz durumunda vücut ısınızı kolayca dengeleyebilirsiniz.
- Kişisel Bakım Ürünleri
Hastane çıkış çantanıza kişisel bakımla ilgili ihtiyaçlarınızı da koyabilirsiniz. Tarak, kadın pedi, göğüs pedi, çorap ve uygun iç çamaşırı modellerini yanınıza alabilir, böylece hastaneden çıkarken kişisel bakımınızı da gerçekleştirebilirsiniz.
- Temiz Kıyafetler
Doğum çantanıza koymanız gerekenler arasında, hastaneden çıkış gününde giyebileceğiniz kıyafetlerin de yer alması önerilir. Bu sayede hastaneden çıkarken yeni kıyafetler giyip yeni hayatınıza keyifli bir başlangıç yapabilmek ve kendinizi enerjik hissetmek mümkün olacaktır.
Aslen yayınlandı