Bebek Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Bebeğinizin oda sıcaklığının ideal olup olmadığından emin değilseniz bebeklerin oda sıcaklığı kaç derece olmalı, yenidoğan bebek için oda sıcaklığı kaç derece olmalı, bebek için ideal oda ısısı nedir öğrenebilir ve bebeğiniz için ideal oda sıcaklığını sağlayabilirsiniz.

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Beyaz bebek beşiğinin üstünde oyuncaklar

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Bebeğin doğumunun ardından ebeveynleri en çok kaygılandıran konulardan biri de bebeğin üşüyüp üşümediğidir. Bebekli ev kaç derece olmalı, yenidoğan bebeğim evde üşür mü gibi sorular her ebeveynin aklına gelen sorulardır.

Fazla sıcak veya fazla soğuk alanlar bebeğin hastalanmasına, isilik dökmesine neden olabilir. Fazla sıcak odalarda hava kururken, bu kuruluk da bebeğin burnunun tıkanmasına yol açar. Uyku sorunları, huzursuzluk veya kuru öksürük oda sıcaklığının ayarlanamamasından kaynaklanabilir. Peki, bebekler için ideal oda sıcaklığı nedir, nasıl ayarlanır? Sizler için pratik ipuçlarını paylaşıyoruz.

Bebek odası sıcaklığını korumanın en zahmetsiz yolu yalıtımlı bir evde oturmaktır. Seçtiğiniz evin ısı izolasyonu olup olmadığına dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Bebek Odası Kaç Derece Olmalı?

Bebeklerin sürekli üşüdüğüne inanılsa da bu kaygı gerçeği yansıtmaz. Bebekler de ortalama 20-24 derece aralığında üşümeden rahatlıkla yaşayabilir. Peki, yeni doğan oda sıcaklığı kaç derece olmalı? Yenidoğan ve prematüre bebekler için oda sıcaklığı ise 22-24 derecedir ancak 1 aydan büyük bebekler 20-22 derece sıcaklıkta bulunabilir. Yenidoğanların yağ dokusu henüz yeterli olmadığı için daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyması normaldir. Ancak bu ihtiyaç, yaz sıcağında bebeğin battaniyelere sarılmasını gerektirecek düzeyde değildir. Bebeğiniz için odayı 22-24 derece arasında tutmanız yeterli olacaktır, bu bebekler için uygun oda sıcaklığı olarak kabul edilir. Yenidoğan bebeklerde vücut ısısı koltuk altından ölçüldüğünde 36,5-37,5 aralığında olmalıdır.

Oda sıcaklığını ölçmek için bir termometre edinebilirsiniz. Bebeklerde vücut ısısı ölçmek için ise elektronik ateş ölçerlerden yardım alabilirsiniz. Ölçme esnasında elinizle termometreyi ısıtmadığınızdan emin olmalısınız.

kucağında bebeğini tutan ve gülen bir kadın

BUNLARA DİKKAT Bebeklerin bulunduğu alanlarda odanın ısısını dışarısı ile dengelemek için cam ve kapıları açabilirsiniz. Ancak bu esnada bebeğin rüzgar altında kalmamasına özen göstermelisiniz. Cereyan bebeklerin üşütmesine sebep olabilir.

Oda Sıcaklığını Artıracak Yöntemler

  • Oda sıcaklığını düzenli olarak oda termometresi ile kontrol etmenizi öneririz. Eğer düşükse odanın perdelerini açarak gün ışığı ile ısınması sağlayabilirsiniz.

  • Akşam saatlerinde, dışarısı soğuduğunda, odanın sıcaklığını kaybetmemesi için, pencereleri kalın perdelerle kapatmayı tercih edebilirsiniz.

  • Kalorifer yakmak en kolay seçenektir, ancak yenidoğan bebek bakımı için nem önemli olduğundan odanın muhakkak nemlendirilmesi gerekir. Kalorifer üzerine bir kap su koymanız veya nem makinesi kullanmanız faydalı olacaktır.

  • Faturayı yükseltmeden ev ısıtma yöntemleri ile tasarruf ederek evinizin sıcacık olmasını sağlayabilirsiniz.

Oda Sıcaklığını Azaltacak Yöntemler

  • Oda sıcaklığı fazlaysa, odanın güneş almasını engelleyebilirsiniz. Panjurlar, kalın perdeler ve güneşlikler buna yardımcı olacaktır.

  • Dışarısı sıcaksa ve içerisini kısmen daha serin tutmak istiyorsanız, odayı havalandırdıktan sonra cam ve kapıları kapamanız gerekir. Eğer varsa, klima ile de hafifçe serinlettikten sonra odada oturabilirsiniz.

  • Oturduğunuz odanın evin içine açılan kapısını sürekli açık tutmanız oda sıcaklığının artmamasına yardımcı olabilir.

  • Kalabalık yerler ısınmaya daha müsaittir, odada yalnız kalarak ısının azalmasını sağlayabilirsiniz.

  • Odadaki ışık kaynakları ciddi seviyede ısı artışına yol açar. Odadaki ısıyı azaltmak için ışıkları kısabilir, daha loş ışıkta oturabilirsiniz.

Bebek Odası Sıcaklığı: Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebek bulunan evde havalandırma veya klima kullanıyorsanız, filtre temizliğine ve yıllık bakımına önem vermelisiniz. Klima ve havalandırmadan gelen mikroplar bebek için sakıncalı olabilir.

  • Odanın ısısını korurken havasız bırakmamalısınız. Odadaki hava zamanla nemlenir ve pis olabilir, ısı değişikliği olsa dahi, nemli havanın dışarıdaki temiz ve daha kuru hava ile değiştirilmesi sağlık için gereklidir.

  • Bebek odasının ısısını korumak için ısıtıcı çevresine ısı yansıtma sağlayacak alüminyum tablalar koyabilirsiniz.

  • Odanın sıcaklığını artırıp azaltmak için sürekli kombiden ayar yapmak zor olabilir. Kaloriferlerin vanalarına termostat taktırarak ısı ayarını petekler üzerinden yapabilirsiniz. Böylelikle dilediğiniz odada, ısıyı dilediğiniz gibi kontrol etmeniz mümkün olur.

  • Ara kat daireler, üst ve alt kattaki ısıdan dolayı diğer katlardan daha sıcak olur. Daha iyi ısınan bir ev istiyorsanız ara katları tercih edebilirsiniz.

Artık evinizi bebeğiniz için ideal sıcaklığa getirdiğinize göre sıra ebeveynlerin aklını kurcalayan diğer sorularda. Bebek kıyafetlerindeki lekeleri çıkarmak için doğal yöntemler ve kusmuk lekesini temizleme yöntemlerini inceleyebilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?