Yüzeylerden Tahta Kalemi Lekesi Nasıl Çıkar?

Kara tahtalar ve tebeşirler tarihe karışmaya başladıkça tahta kalemleri daha çok kullanılır hale geldi. Peki tahta kalemi lekesi nasıl çıkar? Asetat kalemi nasıl çıkar? Aradığınız cevapları sizin için derledik.

Güncellenmiş 15 Kasım 2021

·

Yazar

Okuma Süresi2 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Turuncu zeminde defter, kahve ve renkli kalemler

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Tahta kalemleri, tebeşirlerin yerini aldığı günden beri özellikle okullarda ve iş yerlerinde vazgeçilmez birer ürün haline geldi. Kara tahta diye tabir ettiğimiz, tebeşir ile üzerine yazı yazılabilen ve aslında çok da fazla leke sorunu çıkarmayan tahtaların yerini beyaz tahtalar alınca, tahta kalemleri de hem hayatımıza girdi ve bizleri lekesiyle başa çıkmanın yollarını aramaya itti.

"Tahta kalemi lekesi nasıl çıkar?" sorusu herkesin başına gelebilecek problemlerden birisi oldu. Bu yazımızın devamında, mürekkep içeriği nedeniyle oldukça çetin lekeler olan tahta kalemi lekesi nasıl geçer sorusunun cevabına yönelik ipuçları vereceğiz.

Yer, mutfak ve banyo yüzeylerinde etkili temizlik sağlayan Cif Jel Tüm Yüzeyler ile tahta kalemi lekelerinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Tahta Kalemi Mürekkebi Nasıl Çıkar?

Tahta kalemi lekesi, mürekkep içerdiği için fazlasıyla inatçıdır ve çıkarmak oldukça zordur. Bu lekelerle başa çıkmak için birçok yöntem bulunur. Bunları sıralamaya başlamadan önce, lekenin hangi tür yüzeyde olduğunu belirlemeniz gerekli. Örneğin kumaştan tahta kalemi lekesi çıkarma yöntemleri ile duvardan çıkarma yöntemleri farklılık gösterir. Her yüzey aynı temizlik ürününe aynı tepkiyi vermeyeceğinden, bu konu oldukça önemlidir. Bu noktada hem yüzeye zarar vermeyecek, hem de lekeyi sökecek farklı yollar izlemeniz gerekir.

Asetatlı Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Tahta kalemi ya da asetatlı kalem olarak adlandırdığımız kalemler, bir sunum esnasında konuşurken ya da tahtaya bir şeyler yazarken elinizden düşebilir. Çocuğunuz kalemle duvarlara ya da fayans zemine kalemi sürebilir. Bu gibi olumsuzluklar sonrasında asetat kalemi veya tahta kalemi lekesi nasıl temizlenir biraz da bu konu üzerinde duralım.  

BUNLARA DİKKAT Herhangi bir temizlik ürününü kullanmadan önce paketin üstündeki kullanma talimatlarını mutlaka okuyun. Herhangi bir temizlik yöntemini denemeden önce, küçük ve görünmeyen bir bölgede test etmenizde fayda var.

Beyaz duvardan bezle mavi tahta kalemi lekesi çıkaran biri

Tahta Kalemi Lekesi Çıkarma: Alkol

Kumaşlarda olduğu gibi, zeminde de alkol ve alkol içerikli ürünler kullanmak tahta kalem lekesi nasıl çıkar sorusuna bir cevap olarak karşımıza çıkar. Öncelikle lekenin bulunduğu yüzeye bir miktar alkol ya da aseton döküp beklemelisiniz. Eğer leke duvardaysa alkol içeren ürünü kağıt havlunun ucuna döküp havluyu lekeye sürebilirsiniz. Yaklaşık 15-20 dakika kadar lekenin yumuşamasını bekledikten sonra ıslak bir bezle lekeyi yaymadan silebilirsiniz  

Tahta Kalemi Lekesi Çıkarma: Silgi

Silgiler, kurumuş tahta kalemi lekesi temizlemek için çok fazla kullanılan ürünlerdir. Kuruduğunda mürekkep lekesini emmeyecek bir yüzeyde leke olduğunda bu yöntemin işe yarayacağını belirtmekte fayda var. Emici yüzeylerde bu yöntem işinize yaramayacaktır. Mermer, parke ve fayans gibi yüzeylerde yer alan beyaz tahta kalemi lekesi kuruduktan sonra kurşun kalem silmek için kullanılan silgi ile sertçe zemini silin ve ardından nemli bir bezle kalan izleri temizleyin.

Elinde beyaz diş macunu tüpü tutan biri

Tahta Kalemi Lekesi Çıkarma: Diş Macunu

Tahta kalemi mürekkebi nasıl çıkar sorusunun bir diğer cevabı da diş macunudur. Karbonat içeren diş macunları, emici olmayan zeminlerden asetatlı kalem lekesi çıkarma konusunda çok kullanılan ürünlerdir. Diş macununuz karbonat içermiyorsa evdeki toz karbonat ile macunu birleştirerek kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürdükten sonra kuru bir bezle önce iyice lekeye yedirmeli, ardından yumuşayan lekeyi ıslak bir bezle silmelisiniz. Diş macunuyla temizleme yöntemini beyaz spor ayakkabılar için de kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Kıyafetten mürekkep lekesi, çay lekesi gibi inatçı lekeleri çıkarmak için uygulayabileceğiniz yöntemlere göz atmayı unutmayın.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?