Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
İçmesi çok lezzetli olan şalgam, koyu kırmızı rengiyle döküldüğü andan itibaren birçok kişinin korkulu rüyası olabilir. En inatçı lekeler arasında gösterilen şalgam lekesi, döküldüğü alana hızla yayılır ve kuruduktan sonra müdahale etmek çok zorlaşabilir. Bu yüzden ''Şalgam lekesi nasıl çıkar?'' sorusuna geçmeden önce, lekeye hızlıca müdahale etmenin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Akşam yemeklerinde masaya, kıyafete, koltuğa veya halıya dökülen şalgam lekesine el çabukluğuyla müdahale etmek gerekir. Leke kurumadan temizlemeye başlamanız, kumaşın zarar görmeden temizlenmesini sağlar.
Leke rehberinden günlük hayatta en sık karşılaştığınız çay, çikolata, çimen, boya gibi inatçı lekelere karşı uygulamanız gereken yöntemleri öğrenebilirsiniz.
Kıyafetten Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
''Şalgam suyu lekesi nasıl çıkar?'' diye merak edenler için, ilk olarak kumaş türüne göre hareket etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Yemeklerin yanına çok yakışan şalgam suyu, kıyafetinize döküldüğü anda kıyafetinizi çıkarıp aşağıdaki yöntemleri uygulamanız gerekir.
- ✦
Aspirin ile temizleme
Aspirin, şalgam lekesini çıkarmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerin başında gelir. Bunun için bir adet aspirini ılık suyun içine atın ve eritin. Ardından üzerine karbonat ekleyerek macun kıvamına getirin. Karışımı lekeli bölgenin üzerine sürün ve 10 dakika bekleyin. Ardından nemli sünger yardımıyla yumuşak hareketlerle lekeli bölgeyi silin ve kıyafetinizi makinede yıkayın.
- ✦
Sıvı deterjan ile temizleme
Kıyafetten şalgam lekesi nasıl çıkar sorusu için, lekeli bölgenin üzerine Omo Hijyen Sıvı Çamaşır Deterjanı dökün ve 5 dakika bekleyin. Ardından lekeli bölgeyi diş fırçası veya sünger yardımıyla nazikçe ovalayın. Leke tamamen çıktığında, çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
- ✦
Limon ile temizleme
Limon, şalgam lekesini ne çıkarır sorusuna verilebilecek çözümlerden biridir. Asidik özelliği sayesinde lekenin yumuşamasını sağlar. Bunun için, şalgam lekesinin üzerine 5-6 damla limon sıkın ve bekleyin. Ardından lekeli bölgeyi beyaz sabun ile köpürtün ve çitileyin. Daha sona soğuk suyla durulayın ve makinenin kısa programında yıkayın.
Makarna, tavuk gibi lezzetli yemeklerin içerisinde kullanılan ve döküldüğü alanda sarımsı bir iz bırakan köri lekesinden kurtulmak için, ‘’Köri lekesi nasıl çıkar?’’ yazımıza göz atmayı unutmayın.
Halıdaki Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Yemek masasında afiyetle yemeğinizi yerken birden kolunuz şalgam suyuna çarptı ve şalgam suyu yere döküldü. Böyle durumlarda halınızı gözden çıkarmak yerine aşağıdaki yöntemleri uygulayarak tertemiz olmasını sağlayabilirsiniz.
- ✦
Halı şampuanı ile temizleme
Halıdan şalgam lekesi nasıl çıkar sorusu için, en çok önerilen yöntem, halı şampuanı kullanmaktır. Bunun için bir kovaya soğuk su doldurun ve içerisine bir ölçek halı şampuanı ekleyin. Sünger veya bezi bu suya batırarak halıdaki lekeli bölgeyi silin. Leke tamamen çıktığında, üzerine havlu serip kısa sürede kurumasını sağlayın.
- ✦
Beyaz sabun ile temizleme
Özellikle açık renkli halıdan şalgam lekesini çıkarmak için, beyaz sabun kullanabilirsiniz. Halıyı su ile hafifçe ıslatın. Lekeli bölgeyi beyaz sabun ile ovalayın ve köpürmesini sağlayın. Derinlemesine temizlik için, diş fırçası ile lekeli bölgeyi fırçalayın. Leke tamamen çıktığında, nemli bez ile halıdaki deterjan kalıntılarını temizleyin.
Koltuktan Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Koltuğa dökülen şalgam lekesini çıkarmak, özellikle leke kurudukça zorlaşır. Bu yüzden şalgam döküldüğü anda ilk müdahaleyi yapmanız gerekir. Koltuktaki şalgam lekesini çıkarmak için, temiz bezi hafifçe ıslatın ve üzerine ağartıcı içermeyen U-Pro Cif Bulaşık Deterjanı dökün. Lekeli alanı bu bezle silin ve leke tamamen çıkana kadar aynı işlemi uygulayın. Ardından nemli bezle koltuğu güzelce silin ve kurumasını bekleyin.
Duvardan Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Şalgam suyunun yere düşerken etrafa sıçraması, duvarda kötü lekeler oluşmasına yol açabilir. Böyle durumlarda şalgam suyu kurumadan duvarı soğuk suyla ıslatılmış bir bez yardımıyla silin. Eğer duvardaki leke hala duruyorsa, aspirini toz haline getirip suyla karıştırın. Bezi bu suya batırın nazikçe duvarı ovalayın. Leke tamamen çıktığında kurulamayı unutmayın. Duvardaki şalgam lekesini çıkarmak için, pamuğa aseton döküp duvardaki lekeli bölgeyi silmeyi de deneyebilirsiniz.
Şalgam ile benzer özellikte olan kırmızı şarap lekesi de, kıyafetlerde ve eşyalarda istenmeyen lekelerin oluşmasına yol açabilir. ''Kırmızı şarap lekesi nasıl çıkar?'' yazımızdan şarap lekesi için en etkili yöntemleri öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular: Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Kurumuş Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Kurumuş şalgam lekesini yumuşatmak için, lekeli alana limon sürün. Limon lekeyi yumuşattığında, üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve nemli bezle ovalayın. Limon kullanmak istemiyorsanız, aynı işlemi suyla karıştırılmış karbonat ile yapabilirsiniz. Leke tamamen çıktığında tekrardan temiz bezle silmeyi unutmayın.
Renkli Kıyafetten Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Renkli kıyafete bulaşan şalgam lekesini çıkarmak için, lekeli bölgenin üzerine sıvı deterjan veya toz çamaşır deterjanı sürüp hafifçe ıslatın. Lekeli bölgeyi sünger yardımıyla ovalayın. Leke çıktıktan sonra kıyafetinizi makinede yıkayın. Dilerseniz, renkli kıyafetteki şalgam lekesini çıkarmak için, lekenin üzerine sıvı U-Pro Cif Bulaşık Deterjanı sürebilir, yeterince köpürmesini sağladıktan sonra diş fırçası ile ovalayarak lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Beyaz Tişörtten Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?
Beyaz tişörtten şalgam lekesini çıkarmak için, beyaz için özel olarak üretilen sıvı deterjanları kullanabilirsiniz. Ayrıca soğuk suyun içerisine az miktarda çamaşır suyu döküp beyaz tişörtü bu karışımda bekleterek de lekelerden kurtulabilirsiniz. Ancak çamaşır suyu bazı kıyafetlerin rengini açabileceği için, bu yöntemi küçük bir alanda denemeyi unutmayın.