Ofis Temizliği Nasıl Yapılır?
Ofisler, şirketlerin çalışanları için kurduğu, evden sonra en çok vakit geçirilen ortamlardır. Firma veya şirketin büyüklüğüne bağlı olarak ofisler 5 veya 500 kişi kapasiteli olabilir. Geniş kapasiteli alanlarda ofis temizliği için genellikle birkaç temizlik personeli görevlendirilir. Ancak küçük bir yerde çalışıyorsanız veya kendi ofisiniz varsa, bu alanı düzenli tutmak sizin sorumluluğunuzda olabilir.
''Ofis temizliği nasıl yapılır?'' sorusuna geçmeden önce, ofis temizliğinin öneminden bahsedelim. İş ortamı, günlük hayatta en çok vakit geçirdiğimiz alanlardan biridir. Ofis temizliği sayesinde bulunduğumuz ortam hijyenik olur ve hastalıklara yakalanma riski azalır. Düzenli ve temiz bir ofiste çalışmak, kişinin iş performansını ve motivasyonunu artırır. Ofis eşyalarının belli bir düzende tutulması, aranılan eşyaların daha kolay bulunmasını sağlar. Özellikle müşteri veya insanlarla sürekli iletişim halindeyseniz, ofis temizliğine daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Çalışma ortamının temiz olması, müşterilerde iyi bir ilk izlenim bırakmanıza yardımcı olur.
Ortak alanlarda hem kişiler temizlik, hem de genel sağlık için herkesin dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Ofis gibi kalabalık alanlarda, temizlik ve hijyen kurallarına uyarak bulunduğunuz ortamı kendiniz ve iş arkadaşlarınız için daha sağlıklı bir yere dönüştürebilirsiniz.
Ofis Temizlik Malzemeleri Nelerdir?
Ofis temizliği için gerekli malzemeler aslında ofisin büyüklüğüne ve çalışan kişi sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel ofis temizliği için, elektrikli süpürge, paspas, çekpas, cam silme aparatı, mikrofiber bezler, cam bezi, ıslak mendil, çöp kutusu, çöp poşeti, toz bezi, klozet temizleyici, bulaşık makinesi, bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri ve kimyasal temizlik ürünleri gerekir. Bu ürünler düzenli aralıklarla yenilenmeli, özellikle bezler her kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ofis mutfağı yaygın olarak kullanılıyorsa, mutfak için ekstra temizlik ürünleri alabilirsiniz.
Ofis Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Ofis temizliğinin öneminden ve gerekli malzemelerden bahsettiğimize göre, detaylı ofis temizliğine nereden ve nasıl başlamanız gerektiğine geçebiliriz. Ofis temizliği nasıl yapılır diye merak ediyorsan, aşağıdaki adımları takip ederek daha düzenli ve temiz bir ofise kavuşabilirsin.
1) Çöp Kutularını Boşaltın
Temizlik işlemine çöpleri atarak başlayabilirsiniz. Özellikle masanızın üzerinde veya yerlerde bulunan çöpleri toplayarak poşete atın. Her masanın yanında bulunan çöp kovalarını boşaltın.
2) Ortamı Havalandırın
Günde en az 8 saat geçirilen ofislerin, düzenli olarak havalandırılması gerekir. Ortamdaki havanın yenilenmesi için, günde en az 2 kez 10 dakikalık aralıklarla ortamı havalandırın. Ofis temizliğine başlamadan önce camları açın ve hava girmesini sağlayın. Havalandırma deliklerini temiz tutun.
3) Camları Silin
Detaylı ofis temizliği, yukarıdan aşağıya doğru yapılmalıdır. Üst taraftaki tozlar alınırken yere düşme ihtimali yüksektir. Bu yüzden temizlik esnasında yerler en sona bırakılmalıdır. Eğer ofis camları çok büyükse, cam silme aparatı veya mıknatıslı cam temizleyicilerden faydalanabilirsiniz. Cama silme suyunu püskürtün ve camın her tarafını bu suyla temizleyin. Ardından çekçek kullanarak camları iz bırakmadan silebilirsiniz. İz kalıyorsa, cam bezi ile tekrar üstünden kurulayabilirsiniz. Camları silerken iç ve dış kısımlarda bulunan pervazları silmeyi de unutmayın.
4) Masaların Tozunu Alın
Ofis temizliği püf noktalarından biri de, camları sildikten sonra mutlaka masa düzenine geçilmesi gerektiğidir. Temizliğe başlarken masanın üzerindeki çöpleri attıysanız, sıra geldi masanın tozunu almaya. Mümkünse masanın üzerindeki tüm eşyaları kaldırın. Temizlik spreyini masaya sıkın. Önce nemli bezle tüm masanın tozunu alın. Ardından mikrofiber bezle masanızı kurulayın. Eğer masanın üzerinde bilgisayar, klavye gibi kaldıramayacağınız eşyalar varsa, bunların üzerindeki tozları almayı unutmayın. Masayı tamamen sildikten sonra, eşyalarınızı bezle silerek düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
5) Dolap ve Çekmeceleri Düzenleyin
Masanın üzerini temizledikten sonra, dolap ve çekmecelerin içini boşaltın. Çekmeceleri önce nemli bez, ardından kurulama beziyle silin. Çekmecedeki eşyalarınızı daha düzenli bir şekilde yerleştirin. Çekmecelerinizi gereksiz eşyalardan arındırın.
6) Duvar Lekelerini Unutmayın
Ofis temizliği için gerekli malzemelerden biri de, duvar temizleyici ürünlerdir. Duvarlarınız çok kirliyse, temizlik ürününü kovaya dökün ve üzerine su ekleyin. Temiz bezi bu suya batırın ve duvardaki lekeleri çok bastırmadan ovalayın.
7) Yerleri Süpürün ve Silin
Kapalı mekanlarda, ayakkabı kullanımı, ofiste yemek yeme gibi faaliyetler yerlerin çok fazla kirlenmesine sebep olabilir. Ofis temizliğinin 7. adımında, elektrikli süpürge yardımıyla yerleri güzelce süpürün. Eğer yerde halı veya kaplama yoksa, paspas yardımıyla silin. Tekrar ofise girmeden önce, yerlerin kurumasını bekleyin.
8) Lavaboyu Atlamayın
Ofis temizliği nasıl yapılır sorusunda unutulan yerlerden biri de lavabodur. Eğer sadece ofisinize ait bir lavabo varsa, bu alanın çok iyi temizlenmesi gerekir. Bunun için, öncelikle tuvalete Domestos dökün ve birkaç dakika bekleyin. Ardından klozet temizleyicisi ile çamaşır suyunun her tarafa değmesini sağlayın ve sifonu çekin. Ofis çalışanları olarak düzenli olarak kullanılan musluk, lavabo ve aynayı silmeyi de unutmayın.
9) Mutfağı Es Geçmeyin
Ofis mutfağı sık sık kullanılıyorsa, bulaşıkların günlük olarak temizlenmesi gerekir. Detaylı ofis temizliğinde bulaşıkları varsa makineye dizin, yoksa elinizle yıkayın ve kuruduktan sonra dolaplara kaldırın. Mutfaktaki çöp torbalarını iki günde bir değiştirin. Mutfaktaki ocak, kettle, kahve makinesi gibi eşyaların tozunu almayı ve her kullanımdan sonra temizlemeyi unutmayın.
Ofis temizliğinin yanı sıra bulunduğunuz ortamı güzelleştirmek ve iş motivasyonunuzu artırmak için kendi ofisinizi zevkinize göre düzenleyebilirsiniz. Tablo, neon tabela, ahşap ürünler gibi farklı öneriler için, ofis dekorasyon fikirleri yazımızdan ilham alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Ofis Masaları Nasıl Temizlenir?
Ofis temizliği nasıl yapılır sorusuna ayrı bir parantez açmak gerekirse, masaların doğru bir şekilde temizlenmesi çok önemlidir. Ofis masalarını temizlerken monitor, klavye, yazıcı gibi eşyaların tozunu düzenli olarak alın, su gibi sıvılarla temas ettirmeyin. Masanın üzerini nemli bezle silin ve ıslak kalmayacak şekilde kurulayın. Masanın üzerindeki kullanılmayan eşyaları çöpe atmayı unutmayın.
Ofis Temizliği Kaç Günde Bir Yapılır?
Mutfak, lavabo gibi ortak kullanım alanları her gün temizlenmelidir. Detaylı ofis temizliği ise haftada bir gün yapılabilir.
Ofis Masası Neyle Temizlenir?
Ofis masasını temizlerken, su bazlı temizleyiciler kullanabilirsiniz. Bu sayede masanın zarar görmesini engelleyebilirsiniz.