Etkili Yöntemlerle Araba Farı Nasıl Temizlenir?
Araba farı, sürüş esnasında yolculuğun güvenli bir şekilde geçmesini sağlayan en önemli parçalardan biridir. Özellikle gece ve tünel sürüşlerinde çok önemli olan far, yol üzerindeki kasis, engel ve araçları fark etmenizi sağlar. Aynı zamanda diğer araçların sizi fark etmesini sağlayarak güvenli bir sürüş deneyimi yaşatır. Sararmış araba farı, yolculuğu tehlikeye atabileceği için far bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Araba farı, hem güneş ışınları, hem toz, hem de çevresel etkenler nedeniyle zamanla kirlenip sarararak görüş alanınızı kısıtlayabilir. Araba farının düzenli olarak temizlenmemesi, üzerinde yer alan koruyucu akriliğin aşınmasına da sebep olabilir. Akrilik koruması aşınıp kalktığında, cam farlar sararır ve aydınlatma gücünü kaybeder. Araba farı nasıl temizlenir sorusu için, far temizliğini oto kuaförlerde sunulan hizmetler yardımıyla yaptırabileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak araç far temizleme işlemini kendiniz yapacaksanız, en doğru malzemeleri kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Far, arabanın yalnızca bir bölümüdür. Hem güvenli, hem de hijyenik bir sürüş için, araç düzenli olarak temizlenmeli ve mümkünse her kullanımdan sonra temiz bırakılmalıdır. Araç temizliği: Araba nasıl yıkanır yazımızdan, en iyi şekilde araba temizleme yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Araba Farı Temizliği Nasıl Yapılır?
Araba farı temizleme nasıl yapılır, araba farı nasıl parlatılır soruları için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- ✦
İşe bantlayarak başlayın
Oto farı nasıl temizlenir sorusuna geçmeden önce, farın etrafını korumak için gerekli önlemleri almanız gerekir. Maskeleme bandı alarak farın kenarlarını bantlayın. Bu sayede araç farı dışında kalan kısımlar daha iyi bir şekilde korunacaktır.
- ✦
Araç farını zımparalayın
Farda oluşan çizikleri gidermek için, aracınıza uygun bir zımpara seçin ve uygun boyutlarda kesin. Far camını hafifçe ıslatın ve zımparalama işlemini dikkatlice uygulayın. Bu aşamada çok fazla bastırmamaya dikkat edin. Zımparalama işlemi sırasında ortaya tortular çıkabilir. Bunlar farın üzerine yapışan kirlerdir. Zımparalama işlemi bittikten sonra farı suyla yıkayın ve bez yardımıyla kurulayın.
- ✦
Parlaklık için pasta cila
Araba farı nasıl parlatılır diye merak ediyorsanız, bu aşamada pasta ciladan faydalanmanız gerekir. Farı yıkayıp tamamen kuruladıktan sonra, pasta işlemine geçin. Pasta işleminde polisaj makinesi kullanabilir veya süngerden faydalanabilirsiniz. Pasta işleminin ardından araç far temizleme cilası ile farı parlatın.
- ✦
Plastik cilası kullanın
Cila işlemi için mutlaka plastik cila kullanın. Cilalama işlemi, farın parlamasını sağlayacak, aydınlatma işlevini artıracak ve farı koruyacaktır. Cilalama işlemini de sünger yardımıyla yapabilirsiniz.
Bu adımları uyguladıktan sonra sararmış araba farı yepyeni bir görünüme kavuşacak ve tüm sararmalar yok olacaktır.
Arabalarda yaygın olarak görülen zift lekesi çıkarma yöntemlerine de mutlaka göz atın.
Araba Far Temizliği İçin Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?
Araba farı temizleme nasıl yapılır sorusu için daha doğal yöntemler arıyorsanız, evdeki malzemelerden de faydalanabilirsiniz. İşte, araç far temizleme için kullanılan malzemeler;
- ✦
Far temizleme mendili
Kolay bir kullanıma sahip olan far temizleme mendili, özellikle son yıllarda araç kullanıcıları tarafından büyük bir ilgi görür. Temizleme mendilleri ile farı çok bastırmadan ovalayarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Far temizleme mendili, araba farı nasıl parlatılır sorunuza da cevap olacak ve koruyucu özelliği ile araç farını cilalayacaktır.
- ✦
Diş macunu
Hafif çiziklere sahip olan araç farını, diş fırçası ve diş macunu kullanarak da temizleyebilirsiniz. Az sararmış araba farının üzerine bir miktar diş macunu sürün. Mikrofiber bez yardımıyla tüm yüzeyi ovalayın. Köşe ve kıvrımlar için diş fırçası kullanın. Ardından temiz su ile durulayın. Araç farı ilk günkü gibi görünecektir.
- ✦
Far temizleme seti
Far temizleme seti, araç far temizleme için gereken malzemelerden oluşan bir kittir. Setin içeriği farklılık gösterse de, genellikle içeriğinde far temizleme spreyi, zımpara kağıdı, pasta, ısıtıcı cihaz, huni başlık, mikrofiber bez ve eldiven bulunur. Kolay bir kullanıma sahip olan bu setlerde, temizleme spreyi ısıtılır ve huni yardımıyla farlara uygulanır. Buhar halinde uygulanan solüsyon mikrofiber bez yardımıyla silinir.
Yağmur, kar gibi hava koşullarında aracın bakımına her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekir. Soğuk hava koşulları, arabanın far ve camlarında kötü görünüme neden olabilir. Yolculuğu güvenli hale getirmek için, kış aylarında arabanızı kardan ve buzdan nasıl korumalısınız yazımıza göz atarak en etkili önlemleri alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Matlaşmış far nasıl parlatılır?
Araç far temizleme yöntemlerine geçmeden önce matlaşan far, zımpara ile restore edilmelidir. Aracınız için uygun bir zımpara alın ve uygun boyutlarda kesin. Zımpara işlemi sırasında farın ıslak olması çok önemlidir. Doğru şekilde zımpara yapıldıktan sonra far parlayacaktır.
Çamaşır suyu far temizler mi?
Araba farı nasıl temizlenir sorusu için çamaşır suyu kullanıp kullanamayacağınızı merak edebilirsiniz. Çok tavsiye edilmese de, araba farını 1 ölçek çamaşır suyu ve 2 ölçek su karışımını fara uygulayanlar vardır. Ancak çamaşır suyu krom kaplamalara, farın üzerindeki akriliğe zarar verebilir ve uygulandığı bölgeyi aşındırabilir. Bu yüzden aracın zarar görmemesi için çamaşır suyu kullanılması kesinlikle önerilmez.
Araba farı ne sıklıkla temizlenmelidir?
Araç farı temizleme için en ideal süre, 3 ayda birdir. Yani mevsim geçiş dönemlerinde far ve aracın genel temizliği yapılabilir. Ancak sararmalar daha erken görülüyorsa veya aydınlatma görüşü kısıtlayacak şekildeyse, hiç bekletilmeden far temizliği yapılmalıdır.