Hapşırık, öksürme, kaşıntı ve bünyeden bünyeye değişen birçok reaksiyon… Alerjilerle yaşamak zordur ancak gerekli önlemler alındığında reaksiyonları minimuma indirebilir, konforlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Evdeki en yaygın alerjenler toz akarları, küf, eve sızan polenler ve evcil hayvan tüyleridir. Yapacağınız birkaç değişiklik ve düzenli bir temizlik ile hipoalerjenik bir ev dekorasyonu yaratabilir, alerjik reaksiyonları minimuma indirebilir ve yaşam için sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz.
İşte, hipoalerjenik bir ev için yapılması gerekenler...
İlk kural: Temiz ve kuru bir ev!
Amerika Astım ve Alerji Vakfı, evinizi alerjiden uzak tutmak için düzenli temizlik yapılması gerektiğini vurguluyor. Ek olarak, fazla nemin küf, kötü koku gibi sorunlara neden olabileceği düşünülerek kuru tutulması öneriliyor.
Alerjik bünyeler için ev, düzenli olarak baştan aşağı kuralına uyularak temizlenmeli, toz akarları yok edilmeli, tüylü dostların fazla tüy dökmemesi için düzenli olarak taranmalıdır. Küf gibi ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek birikintiler temizlenmeli, gerekirse profesyonellerden yardım istenmeli ve küf oluşumunu engellemek için önlemler alınmalıdır. Ayrıca evdeki sıcaklığı kontrol etmek ve havayı temiz tutmak için hava temizleyiciler kullanmak mantıklı bir seçim olacaktır.
Dekorasyonda minimalist tarzı benimseyin.
Alerjik bünyeler için evde bulunan fazla eşya, gerçek bir kabus haline dönüşebilir. Yaşam alanlarınız için seçtiğiniz mobilya ve dekor, bir evi temiz ve alerjiden uzak tutmada büyük rol oynayabilir. Mobilya parçalarını azaltarak daha az kalabalık bir ev yaratmak, alerjik reaksiyonlarınızı ciddi anlamda azaltabilir, sık sık yapılması gereken temizliği de kolaylaştırarak konforlu bir alan yaratabilir. Haliyle, alerjik bünyeler için en iyi dekorasyon önerisi minimalist tarzı benimsemek diyebiliriz.
Ek olarak, çocuk odasında oyuncaklar için yeterli saklama alanı olduğundan emin olun. Yeterli alan olmadığında tozlar birikebilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Oyuncakları, pelüş oyuncakları düzenli olarak temizleyin. Hatta mümkünse çocuk odasındaki pelüş oyuncakları dolaplarda saklayın ya da odadan çıkarın.
Fazla toz toplayabileceği için kitap, küçük biblo, süs gibi toz tutabilecek eşyaları yatak odalarınızdan çıkarın.
Yatağın etrafındaki havanın temiz olması için komodinleri yatağınızdan biraz uzakta, duvara dayamadan ve süs eşyalarından arındırarak yerleştirin.
Yatak temizliğinizi aksatmayın, nevresim seçiminizi doğru yapın.
Yatak, yastıklar, şilteler alerjiye neden olan toz akarlarının üreme alanlarıdır. Bu yüzden yataklara özel olarak dikkat edilmelidir. Sabah uyanır uyanmaz yatak örtülmemeli, camı açıp havalandırdıktan sonra düzeltilmelidir. Haftada en az bir kez tüm ailenin kullanımına uygun Omo Bio Sensitive Sıvı Deterjan gibi içeriğinde doğal aloe vera özleri içeren, hipoalerjenik bir deterjanla nevresim takımları yıkanmalıdır.
Ayrıca maksimum temizlik için yastık ve şiltelere nevresim takımı haricinde alerjen geçirmez, yıkanabilir kılıflar takabilirsiniz.
Yattığınız yatağın malzeme yapısını ve doğru temizlik yöntemini öğrenin. Hipoalerjenik yastıkları ve şilteleri satın almayı da düşünebilirsiniz.
Döşeme seçiminize dikkat edin.
Deri ve vinil döşemeler, alerjisi olanlar için en iyi döşeme seçenekleridir. Bu malzemeler kolayca temizlenebilir, üstelik uzun süre de dayanıklı kalabilirler. Kumaş bir döşeme tercih edecekseniz, sık dokuma bir kumaş seçtiğinizden emin olun. Ayrıca düzenli temizlik yapacağınızdan kumaşın dayanıklı olması gerektiğini de unutmayın. Kanepe ve sandalyelerinizi, tabanı yere oturan ya da tabana çok yakın seçmeyin. Bunun yerine ayakları olan, yüksekte duran tasarımları tercih edin. Bu, altında toz ve küf birikmesini önler ve kolay bir temizlik sağlar.
Yün gibi bazı doğal dokumaların alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini unutmayın. Ev dekorasyonunda bu malzemelerden kaçının.
Zeminleri boş bırakın.
Alışkanlık sebebiyle yerde mutlaka bir kilim, halı görmek isteyeceksiniz biliyoruz ancak alerjik bir bünyeye sahipseniz toz depoları kilim ve halılardan kurtulmanız gerek. Kolayca ve maksimum temizlik sağlayan boş zeminler alerjik bünyeler için en iyisidir!
Özellikle evinizde yoğun, uzun tüylü halı ve kilimler varsa mutlaka hemen kaldırın. Çünkü, kir ve tozlar dokumaların derinine işleyerek yerleşebilir ve tamamen ortadan kaldırılmak imkansız hale gelebilir.
Eğer ben boş zemin istemiyorum diyorsanız aşağıdaki önerileri uygulayın:
- ✦
Zeminin tamamını kaplayan, uzun tüylü halılar yerine daha küçük, ince halılar veya kilimler tercih edin.
- ✦
HEPA filtreli bir elektrikli süpürge ile düzenli temizlik sağlayın.
- ✦
Yıkanabilir kilim ve halılar tercih etmek, maksimum temizlik için uygun olacaktır.
Kalın perdelerden kaçının.
Kalın kumaş perdeler, dışarıdan eve giren polen ve toz parçacıklarını tutarak ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Kumaş ne kadar ağır ve kalınsa alerjenleri tutması ve reaksiyonlara katkısı da o kadar büyüktür. Ayrıca kalın kumaşların polen ve tozlardan kurtulması oldukça zordur, yıkaması meşakkatlidir. Bu yüzden, evinizi dekore ederken mutlaka hafif, pamuklu perdeler tercih edin. Hafif, pamuklu perdeler, üzerinde birikebilecek herhangi bir tozdan kurtulmak için kolayca yıkanabilir, hızlıca hijyene kavuşturulabilir.
Perde yerine panjur kullanmak akıllıca bir tercih olabilir. Ancak panjurlarda da tozu tutabileceklerinden akordeon kıvrımlardan kaçınmak gerekir.
Artık alerjik reaksiyonlarınızın evdeki sebeplerini ve nasıl önlemler alabileceğinizi biliyorsunuz. Hipoalerjenik bir dekor yaratın, alerjilerle vedalaşın!

Evde Dip Köşe Temizlik Nasıl Yapılır?
Dip köşe ev temizliği zamanı geldiğini genelde hissederiz; ancak işler gözümüze oldukça karışık görünür. Oysa biraz planlama ve sırayla gitmeyi tercih edersek dip köşe ev temizliği o kadar da zor değil.
- 1
Temizliğe nereden başladığınız önemlidir.
Dip köşe ev temizliği zamanı geldi ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Evin her bölümünü ayrı ayrı temizlemeye ve sonradan kirlenebilecek alanları en sona bırakmaya özen gösterin. Örneğin koridor, banyo, tuvalet, mutfak gibi alanları en sona bırakıp temizliğe odalardan başlayabilir ve işiniz bittikçe temiz alanın kapısını kapatabilirsiniz. Odalar ve salonda ise temizliğe dağınıklığı toplayarak başlamanızı tavsiye ederiz. Daha planlı ilerlemek istiyorsanız ev işleri planı hazırlayarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.
- 2
Yastık yüzleri, örtüler ve perdeler gibi yıkanacak eşyaları çıkarın ve yıkayın.
Siz evi temizlerken perdelerin, yastık yüzlerinin, koltuk kılıflarının yıkanmaya başlaması önemlidir. Yıkanacakları banyoya veya koridora koyup sırayla makineye atarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Hijyenik temizlik için çok sık temizlenmeyen eşyaların temizliği önemlidir. Dilerseniz yastıkları da üzerindeki yıkama talimatına uygun biçimde yıkayabilirsiniz. Siz evin temizliği ile ilgilenirken yıkanacak eşyalar da temizlenip kullanıma hazır hale gelecektir.
- 3
Camları silerek işe başlayın.
Ev temizliğine cam silerek başlarsanız hem işin büyük kısmını halletmiş olacaksınız hem de yıkanan perdeleri asarak ortadan kaldırma şansınız olacak.
- 4
Yatak odasını ve buradaki büyük eşyaları temizleyin.
Yatak odası ve varsa çocuk odası temizlik ve hijyen sağlamak açısından çok önemlidir. Çarşafları yıkanacaklar arasına ayırıp yastık ve yorganları havalandırarak başlayabilirsiniz. Ardından baza temizliği, dolapların arkası, çekmecelerin içi gibi çoğunlukla unutulan ya da görmezden gelinen alanları temizleyerek devam edin. Yatak odası nasıl temizlenir, detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
- 5
Oturma odasındaki koltuklar ve büyük eşyalarla temizliğe devam edin.
Oturma odanızdaki koltuklar ve büyük eşyaları temizleyin. Koltuğunuzun türüne ve kumaşının yapısına göre koltuk yüzünü makinede de yıkayabilirsiniz. Yıkamaya uygun değilse koltuğu silin. Dolap, vitrin gibi eşyalarınız varsa onların içini de temizlemeyi unutmayın.
- 6
Önce toz alın ardından evi süpürün ve silin.
Temizlik konusunda toz alma, süpürme ve silme sıralamasını uygularsanız temizlediğiniz alanları yeniden kirletmemiş olursunuz. Bütün evi bu sıralama ile temizleyebilirsiniz.
- 7
Mutfak temizliğini hijyenik temizlik için ilk sıralarda tutun.
En hızlı kirlenen yerlerden biri olan mutfağı, her yemek ve bulaşık yıkamanın ardından temizleyerek iş yükünüzü azaltabilirsiniz. Başınız yağ kirleriyle beladaysa, dip köşe ev temizliği esnasında Domestos Mutfak Sprey gibi etkili bir temizleyici kullanmayı ihmal etmeyin. Domestos ile davlumbaz, mutfak fayansları ve duvar gibi zorlu yüzey temizliğinde kısa zamanda maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Detaylı mutfak temizliği için yazımızı inceleyebilirsiniz.
- 8
Banyo ve tuvalet temizliği ile dip köşe temizliği tamamlayın.
Banyo ve tuvalet, evde hijyenine en fazla özen göstermemiz gereken yerlerdendir. Düzenli olarak temizliyor olsak da, dip köşe ev temizliği esnasında klozet, lavabo, lavabo altı, küvet, duşakabin, fayanslar, dolapların içi gibi alanların dikkatlice temizlenmesi gerekir. Banyo ve tuvaletlerde etkin temizlik için Cif Power & Shine ve Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu tercih edebilirsiniz. Banyoda hijyenik temizlik için ipuçlarımızı muhakkak okuyun.