Evde Kalıcı Düzen Nasıl Sağlanır?

Evde kalıcı düzen sağlamak, kulağa zor bir iş gibi gelebilir. Verdiğimiz tüyolarla evinizde muntazam bir düzen sağlayabilir, bu düzeni sürekli koruyabilirsiniz. Okumaya devam edin.

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
evde kalıcı düzen

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Evde düzen sağlamak, diğer ev işlerine oranla en zor olanı diyebiliriz. Çünkü çoğu zaman sağlanan düzen aynı kalmaz, ve kısa süre içinde ev yine dağınık bir hal alır. Dağınık ve düzensiz bir ev, ne kadar temiz olursa olsun hiçbir zaman göz alıcı bir temizlik hissi vermez. Bu yüzden yazımızı okuyun, evde kalıcı düzen kolayca nasıl sağlanır öğrenin! Size vereceğimiz tüyolarla aradığınız eşyayı elinizi attığınız anda bulabilecek, elinize geçeni nereye koyacağınızı bilecek ve evinizin her bir köşesine hakim duruma geleceksiniz. Hadi başlayalım…

Her eşya için bir yer belirleyin.

Sürekli kredi kartlarınızı arıyor, kitap okuma gözlüğünüzü bulamıyor, kapıda saatlerce anahtar mı bulmaya çalışıyorsunuz? Bu  ve bundan daha fazlası sorunla gün içinde karşılaşıyorsanız bilin ki, belirli bir düzen oturtamamışsınız… Ancak korkmayın, düzen yaratmak hiç de zor değil. Her eşyanız için bir yer belirleyin. Örneğin; kredi kartı ve paralarınızı cüzdanınıza koymayı aksatmayın, kitap okuma gözlüğünüzü sıklıkla kitap okuduğunuz alanda oluşturduğunuz çekmeceye koyun, eve girdiğinizde anahtarlarınızı koymak için bir askı ya da bir vazo bulundurun. Bu sayede aradığınızı her zaman bulabilecek, hayatınızı kolaylaştırırken düzeni de koruyabileceksiniz.

Kategorize ederek muhafaza edin.

Eşyaları kategorize ederek gruplandırmak, evde, işte ya da okulda her zaman işinize yarayacak bir yöntemdir. Bu yöntemle aradığınız şeyleri elinizi attığınız anda bulabilecek, diğer seçenekleri de görerek kafa karışıklığının da önüne geçeceksiniz. Örneğin; kışlık şapka aradınız, şapkayı buldunuz ancak geçen yıl aldığınız siyah şapka nerede acaba diye düşündünüz. Sık sık karşılaştığınız bir durum değil mi? Şapkalarınızın hepsini bir hurca ya da kutuya koyarak saklamış olsaydınız aradığınız siyah şapkayı da kolayca bulabilecektiniz. İşte bu yüzden, kışlık, yazlık, kitap, defter, elektronik eşyalar gibi kategorilere ayırarak kutulara yerleştirin. Uzaktan kumandanızı her zaman TV ünitesinde bulundurun. Kışın şemsiyeleriniz için bir alan belirleyin, bu sayede evden çıkarken hızla aradığınız şemsiyeyi bulabilecek ve eve döndüğünüzdeyse kolayca yerine yerleştirebileceksiniz.

Verilecekler için bir kutu/çanta belirleyin.

Sene boyunca artık istemediğiniz ya da ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüz ürünler için bir kutu ya da çanta bulundurun. Bu sayede, artık istemediğiniz eşyalar yer kaplamayacak ve vermek istediklerinizi aynı anda evden çıkartıp rahatlayabileceksiniz. Verilecekler için hazırladığınız kutu dolduğunda kutuyu bağışlayın ve yeni eşyalar için tekrar bir kutu edinmeyi unutmayın.

Askılardan yardım alın.

Eve girdiğinizde ceketinizi, banyodan çıktığınızda bornozunuzu koltuğa ya da yatağınızın üstüne bırakmamak için kapınızın arkasına ya da duvara şık askılardan takın. Üstünüzden çıkardığınızı asmayı alışkanlık haline getirdiğinizde büyük bir dağınıklıktan kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Tek bir ıvır zıvır çekmecesi belirleyin.

Hepimizin çoğu zaman nereye koyacağını bilmediği eşyalar vardır. Örneğin, piller, önemli gördüğünüz fişler, yara banı ve daha nicesi… İşte tüm elinize geçenleri ve nereye koyacağınıza karar veremediğiniz eşyaları depolamak için yalnızca bir çekmece veya kutu belirleyin. Dağınıklığı tek bir çekmeceyle sınırlandırmak, emin olun size büyük kolaylık sağlayacak. Bu çekmece dolduğunda içindekileri kategorize edip yerlerine yerleştirmeyi alışkanlık haline getirin.

Küçük eşyaları büyük eşyaların içine yerleştirin.

Küçük eşyaları büyük eşyaların içine yerleştirerek saklamak, size fazladan alan kazandıracak, daha az toza ve haliyle daha az temizliğe neden olacak. Örneğin; aile boyu aldığınız valizler ne kadar büyük alan kaplıyor değil mi? Valizleri önünüze alın, daha küçük olanları daha büyüklere ve son olarak hepsini en büyüğüne yerleştirin. Ya da dolabınızda yer alan küçük çantaları büyük olanların içine yerleştirerek dolabınızda fazladan yer açın. Evinizin her köşesinde uygulayabileceğiniz bu yöntemle hem alandan hem temizlikte harcadığınız zamandan tasarruf edin.

Eşyalara bağımlı olmayın.

Bazen yırtık bir elbiseye bazen kırık dökük bir dolaba bazense küçüklük oyuncaklarımıza takıntılı şekilde bağlanıyor ve onların hep evde olmasını istiyoruz. Ancak sizce bu ne kadar doğru? Yırtık elbiseyi tamir etmediğiniz sürece giyemeyeceksiniz, giymek isteseydiniz bu zamana kadar diktirir giymez miydiniz? Kullanılamayacak bir dolabın evde büyük bir alan işgal etmesi, kulağa pek de hoş gelmiyor değil mi? Üstelik fazladan temizlenecek eşya da demek! Oyuncaklarınızı -eğer bir koleksiyonunuz yoksa- çocuklara bağışlayarak onları mutlu etmek istemez misiniz? Uzun zamandır da oynamıyorsunuz sanki onlarla? Hadi, gelin bu bağımlılıklardan vazgeçin. Evinizi de ruhunuzu da fazlalıklardan arındırın. Unutmayın; nesne sadece bir nesnedir!

Düzen için belirlediğiniz alanları ve kuralları diğer aile bireyleriyle paylaşın. Herkesin bu kurallara uyması gerektiğini, düzenin ancak bu şekilde sağlanacağını unutmayın.

Sizin için derlediğimiz bu 7 maddeye uyarak evinizde harika bir düzen sağlayabilir, uzun süre kolayca düzeni koruyabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Evde Dip Köşe Temizlik Nasıl Yapılır?

    Dip köşe ev temizliği zamanı geldiğini genelde hissederiz; ancak işler gözümüze oldukça karışık görünür. Oysa biraz planlama ve sırayla gitmeyi tercih edersek dip köşe ev temizliği o kadar da zor değil.

    1. 1

      Temizliğe nereden başladığınız önemlidir.

      Dip köşe ev temizliği zamanı geldi ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Evin her bölümünü ayrı ayrı temizlemeye ve sonradan kirlenebilecek alanları en sona bırakmaya özen gösterin. Örneğin koridor, banyo, tuvalet, mutfak gibi alanları en sona bırakıp temizliğe odalardan başlayabilir ve işiniz bittikçe temiz alanın kapısını kapatabilirsiniz. Odalar ve salonda ise temizliğe dağınıklığı toplayarak başlamanızı tavsiye ederiz. Daha planlı ilerlemek istiyorsanız ev işleri planı hazırlayarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.

    2. 2

      Yastık yüzleri, örtüler ve perdeler gibi yıkanacak eşyaları çıkarın ve yıkayın.

      Siz evi temizlerken perdelerin, yastık yüzlerinin, koltuk kılıflarının yıkanmaya başlaması önemlidir. Yıkanacakları banyoya veya koridora koyup sırayla makineye atarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Hijyenik temizlik için çok sık temizlenmeyen eşyaların temizliği önemlidir. Dilerseniz yastıkları da üzerindeki yıkama talimatına uygun biçimde yıkayabilirsiniz. Siz evin temizliği ile ilgilenirken yıkanacak eşyalar da temizlenip kullanıma hazır hale gelecektir.

    3. 3

      Camları silerek işe başlayın.

      Ev temizliğine cam silerek başlarsanız hem işin büyük kısmını halletmiş olacaksınız hem de yıkanan perdeleri asarak ortadan kaldırma şansınız olacak.

    4. 4

      Yatak odasını ve buradaki büyük eşyaları temizleyin.

      Yatak odası ve varsa çocuk odası temizlik ve hijyen sağlamak açısından çok önemlidir. Çarşafları yıkanacaklar arasına ayırıp yastık ve yorganları havalandırarak başlayabilirsiniz. Ardından baza temizliği, dolapların arkası, çekmecelerin içi gibi çoğunlukla unutulan ya da görmezden gelinen alanları temizleyerek devam edin. Yatak odası nasıl temizlenir, detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

    5. 5

      Oturma odasındaki koltuklar ve büyük eşyalarla temizliğe devam edin.

      Oturma odanızdaki koltuklar ve büyük eşyaları temizleyin. Koltuğunuzun türüne ve kumaşının yapısına göre koltuk yüzünü makinede de yıkayabilirsiniz. Yıkamaya uygun değilse koltuğu silin. Dolap, vitrin gibi eşyalarınız varsa onların içini de temizlemeyi unutmayın.

    6. 6

      Önce toz alın ardından evi süpürün ve silin.

      Temizlik konusunda toz alma, süpürme ve silme sıralamasını uygularsanız temizlediğiniz alanları yeniden kirletmemiş olursunuz. Bütün evi bu sıralama ile temizleyebilirsiniz.

    7. 7

      Mutfak temizliğini hijyenik temizlik için ilk sıralarda tutun.

      En hızlı kirlenen yerlerden biri olan mutfağı, her yemek ve bulaşık yıkamanın ardından temizleyerek iş yükünüzü azaltabilirsiniz. Başınız yağ kirleriyle beladaysa, dip köşe ev temizliği esnasında Domestos Mutfak Sprey gibi etkili bir temizleyici kullanmayı ihmal etmeyin. Domestos ile davlumbaz, mutfak fayansları ve duvar gibi zorlu yüzey temizliğinde kısa zamanda maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Detaylı mutfak temizliği için yazımızı inceleyebilirsiniz.

    8. 8

      Banyo ve tuvalet temizliği ile dip köşe temizliği tamamlayın.

      Banyo ve tuvalet, evde hijyenine en fazla özen göstermemiz gereken yerlerdendir. Düzenli olarak temizliyor olsak da, dip köşe ev temizliği esnasında klozet, lavabo, lavabo altı, küvet, duşakabin, fayanslar, dolapların içi gibi alanların dikkatlice temizlenmesi gerekir. Banyo ve tuvaletlerde etkin temizlik için Cif Power & Shine ve Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu tercih edebilirsiniz. Banyoda hijyenik temizlik için ipuçlarımızı muhakkak okuyun.

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?