Günlük ev temizliği denince aklımıza genellikle bütün gün süren, zor ama mecburi bir aktivite gelir. Özellikle mevsim geçişlerinde veya ev değişikliği sonrası büyük çaplı bir temizlik şarttır. Elbette herhangi bir rutine sadık kalmadan gelişigüzel bir şekilde yerleri süpürebilir ve çamaşırları katlayabilirsiniz. Ancak nihayetinde yaşam alanınızda istediğiniz kadar verimli bir temizlik elde edemeyebilirsiniz. Peki kapsamlı günlük ev temizliği nasıl yapılır, ev temizliği sıralaması nasıl olmalı, tam günlük ev temizliğinde neler yapılır? Genel ev temizliği vakti geldiyse temizlik püf noktaları ve pratik ipuçlarını keşfedin.
Genel Ev Temizliği Nasıl Yapılır?
Genel ev temizliği nasıl yapılır sorusuna cevap ararken, hem harcadığınız zaman hem de emeğinize karşılık alabilmek için en önemli unsur nedir biliyor musunuz? Ev temizliği için gerekli malzemeler. O halde gerekli malzemeleri temin ettikten sonra her oda için aşağıdaki adımları takip ederek evinizde dip köşe temizliğe başlayabilirsiniz.
Malzemeler
- ✦
Mikrofiber temizlik bezleri
- ✦
Elektrikli süpürge
- ✦
Yer paspası
- ✦
Fırça
- ✦
Sünger
- ✦
Tüy toplayıcı rulo
Gerekli Ürünler
- ✦
Tuvalet temizleyici
- ✦
Çamaşır suyu
- ✦
Sabun
- ✦
Karbonat
- ✦
Sprey yüzey temizleyici
- ✦
Zemin temizleyici
Süre: 1 gün
Adım Adım Genel Ev Temizliği
Günlük ev temizliği nasıl olmalı? İşte adım adım genel ev temizliği:
1. Etraftaki kalabalığı toplayarak işe başlayın
Genel ev temizliği uzun bir süre gerektirdiğinden, enerjimiz tükenmeden sabah ilk iş olarak temizliğe başlamak mantıklı olabilir. İşe nevresim takımlarını ve yastık yüzlerini değiştirmekle başlayın. Siz işinizi yaparken yıkanması için onları makineye atabilirsiniz. Ortalıkta oyuncaklar, akşamdan kalma bardaklar, sehpa üzerinde kitaplar varsa hepsini kaldırmakla devam edin.
2. Toz alın
Genel ev temizliğinde yukarıdan aşağıya temizlik yapmanızı tavsiye ederiz. Bu yüzden işe toz almakla devam edelim. Tüm mobilyaların üst kısımları, raflar ve trabzanların yanı sıra resim çerçeveleri, televizyon, telefon, tabletlerin ekranları ve süs eşyaları da dahil olmak üzere her yerin tozunu alın. Toz alma işlemini kuru bezle yapmak, ıslak beze kıyasla daha kolaydır. Parmak izlerinden kurtulmak istiyorsanız mikrofiber bezi ılık suyla nemlendirerek yapabilirsiniz.
Kapsamlı ev temizliği yaparken, temizlikte genellikle ihmal edilen yerleri atlamamalısınız. Mobilyaların ulaşılması zor olan yüksek yerleri ve süpürgeliklerin tozunu almayı unutmayın; buralar tüm tozun toplandığı yerlerdir.
3. Cam ve perde temizliğini unutmayın
Evinizi ne kadar temizlerseniz temizleyin, camlarınız ve perdeleriniz pis ise hoş olmayan bir görünüm olur. Camlarınızı temizlemeye başlamadan önce perdelerinizi kullanma talimatına göre silin veya yıkayın. Camları mikrofiber cam bezleri ile silin. Camların ulaşılamayan dış kısımları için uzayabilen silme aparatları kullanın. Camları temizledikten sonra tül perdelerinizi kırışmadan asmayı unutmayın.
4. Duvar temizliği ile devam edin
Ev temizliğinde sıralama olarak yukarıdan aşağıya yöntemini izlemeniz gerektiğini söylemiştik. Yukarıdan aşağıya doğru tavan ve duvarların tozunu alın. Bunun için mikrofiber bezden veya eski bir havludan faydalanabilirsiniz. Bunu düzenli olarak yapmak, evinizin geri kalanında toz birikmesini önleyecek ve dolayısıyla temizliğe daha az vakit ayırmanıza yardımcı olacaktır. Eğer duvarlarınızda sadece bölgesel lekeler varsa yalnızca lekeli bölgeleri silmek yeterli olacaktır.
5. Koltuk, kanepe ve mobilyalarınızın temizliğini atlamayın
Detaylı ev temizliğine giriştiysek kanepe ve koltukları atlamak olmaz. O halde, kumaşlı mobilya yüzeylerini elektrikli süpürgenizin mobilya aparatıyla fırçalayarak işe başlayın. Koltuklarınızın kumaşları çıkabiliyorsa çıkarıp makinede yıkayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ancak çıkarılabilir kumaşlara sahip olmayan koltuk ve kanepelerinizin kumaşlarını genel temizlik yaptığınız deterjanlı ılık su ile silin ve kurumaya bırakın.
6. Yüzey temizliğine geçebilirsiniz
Evdeki tüm yüzeyleri ve tezgahları, yüzeylere uygun olan bir temizleyici ile dezenfekte edin. Masa, sehpa, tezgah, dolap gibi yerler yüzey temizliğinde aklımıza gelen ilk yerlerdir. Ancak televizyon kumandası, kapı kolları, ışık düğmeleri gibi her gün sıklıkla kullandığımız noktaların da birer mikrop yuvası olduğunu unutmayın. Bu alanların hijyenini sağladığınızdan emin olun.
7. Zemin temizliğini sonlara saklayın
Öncelikle halıları süpürün ve yerden kaldırın. Ardından yerleri, zeminine uygun olan bir yüzey temizleyici ile silin. Diğer odaları temizlerken daha önce temizlediğiniz odanın kirlenmemesi için kapısını kapatın ve pencereleri açarak havalanmalarını sağlayın.
8. Sırada mutfak temizliği var
Gelelim detaylı ev temizliği nasıl yapılır sorusunun kesinlikle atlanmaması gereken bölümü olan mutfak temizliğine. Öncelikle, mutfak tezgahı üzerinde hiçbir şey bırakmayın. Mutfak dolaplarının içini ve dışını temizleyin. Mutfak lavabosunu dezenfekte etmeyi ihmal etmeyin. Ocak, fırın, mikrodalga gibi yerlerin kusursuz temizliği için Cif Sprey Perfect Power kullanmanızı öneririz. Son olarak buzdolabı ve cihaz kapaklarını unutmayın!
9. Banyo ve tuvalet ile temizliği bitirin
Banyo ve tuvalet temizliğini en sona bırakmak doğru bir seçim olacaktır. Temizlikte etkili, çamaşır suyu katkılı Cif Sprey Ultra Hijyeni küvet, duş, lavabo ve tuvalete püskürtün. Bir süre bekletin ve sonra fırçalayın. Banyonuzun her köşesinin temizlendiğinden ve dezenfekte olduğundan emin olmak istiyorsanız yerleri mikrofiber bir bez kullanarak elinizle silebilirsiniz.
Ev Temizliğinin Püf Noktaları
Ev temizliği sırasında maksimum verim almak ve tamamen hijyenik bir yaşam alanı yaratmak için aşağıdakilere her zaman dikkat etmelisiniz. İşte ev temizliğinin püf noktaları:
1. Ürün ve cihazların kullanım talimatlarını okuyun
Temizlik ürünlerinin ve cihazlarının kullanım talimatlarına dikkat etmeniz her zaman işinize yarar. Örneğin, bir temizlik ürününün fayanslara etki etmesi için aslında beş dakika beklemek gerektiğini ya da elektrikli süpürgenin kalorifer petekleri için çok daha pratik bir başlığı olduğunu bu yolla keşfedebilirsiniz.
2. Temizliği hangi sıklıkta yapacağınıza karar verin, ona göre program oluşturun
Ev temizliği kaç günde bir yapılmalı sorusunun cevabı evinizi ne kadar temiz ve düzenli tuttuğunuza bağlıdır. Evinizdeki dağınıklığın ve kirliliğin birikmesine izin vermemeye gayret edin. Mutfak lavabosu, ocak ve yerde en hızlı kirlenen alanları düzenli olarak silmek çok vaktinizi almayacaktır. Salondaki kalabalığı kaldırmak, koltukları düzeltmek ve varsa kırıntıları toplamak da yine vaktinizi almaz. Evinizin genel olarak temiz ve düzenli görünmesini sağlar. Banyoda ise duştan çıkarken duşu akıtabilir, lavabo ve klozeti beş dakikada silebilirsiniz. Pratik davranarak kısa sürede birçok temizlik görevini halledebilir, temiz evinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
3. Bulaşıkları tezgaha koymak yerine makineye yerleştirin
Bulaşıkları yemekten hemen sonra yıkamak, mutfakta harcanan süreyi önemli ölçüde azaltır. Cif Sprey Ultra Hijyen gibi çok amaçlı temizleyicileri günlük temizliğin bir parçası yapmak evinizi sürekli temiz tutmaya yardımcı olabilir.
4. Kirli çamaşırları renklerine göre ayrı sepetlerde biriktirmeyi deneyin
Çamaşırları kirliye atarken ayırmak, renkli çamaşırları yıkama sepetine atmadan önce tersini çevirmek gibi davranışları alışkanlık haline getirebilirsiniz. Böylelikle çamaşır yıkarken geriye sadece bir tuşa basmak kalır.
Detaylı ev temizliği yaparken ev işlerinde pratik bilgiler biliyor olmanız zamandan tasarruf etmenizi sağlar. O halde bu maddeleri okumadan geçmeyelim.
Ev İşleri ve Genel Ev Temizliği Püf Noktaları
- ✦
Ev temizlik planınızı ailenizin ihtiyaçları, yaşam stiliniz ve sahip olduğunuz zamanı göz önünde bulundurarak hazırlamalısınız. Bir başka deyişle, temizlik için ayırdığınız zamanı önemli görevlere odaklayabilir ve önemsiz işlerle zaman kaybetmezsiniz.
- ✦
Günlük temizlik için, tüy toplayıcı rulo veya şarjlı el süpürgesi gibi pratik temizlik araçları normalde üşendiğiniz işleri kolaylıkla halletmenizi sağlayabilir. Bir takvim ya da kontrol listesi yapmak günlük ev temizliği işlerinin gözden kaçmamasını sağlayacaktır. Küçük de olsa günlük temizliğe zaman ayırarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.
- ✦
Genel ev temizliği nasıl yapılır, temizliğe nereden başlanır sorusu gözünüzü korkutmasın. Temizlik yaparken yukarıdan aşağıya kuralını unutmayın. Süpürme işlemine hemen başlarsanız, rafların tozlarını alırken süpürdüğünüz yerler tekrar kirlenir. Temizlik yaparken kirlenen suları döküp bezleri yıkadığımız banyo ve tuvalet gibi alanları en sona bırakmak yeniden temizlemekle uğraşmamak adına daha pratik bir yöntemdir.
- ✦
Ev işlerinde pratik bilgiler arasında yer alan önemli adımlardan bir diğeri de temizlik aletlerinin de kirlenebileceğidir. Torbası dolu, ağzı tıkanmış bir elektrik süpürgesi boşa zaman ve efor harcamanıza sebep olur. Bulaşık makinesinin filtresi kirlenmişse bulaşıklarınız kirli çıkabilir. Temizlik bezleriniz aşınmışsa eskisi kadar iyi toz toplamaz. Bunlara dikkat etmek temizlik sırasında alacağınız verimi artırır.
- ✦
Halı veya yüzeylere dökülen kırıntıları şarjlı bir süpürge ile hızlıca süpürmeyi ihmal etmeyin. Böylelikle koltuk ve kanepe altları hızlıca kirlenmez ve kapsamlı ev temizliğini kısa aralıklarla tekrar etmek zorunda kalmazsınız.
- ✦
Ocak temizliğine harcanan süreyi kısaltmak için ocağınızın yıkanabilir parçalarını bulaşık makinesine koymayı deneyebilirsiniz.
- ✦
Yerleri süpürürken elektrikli süpürge kablosu çoğu zaman kısa gelebilir. Bunun için bir uzatma kablosuna yatırım yapmak veya merkezi süpürme sistemini düşünmek akıllıca olacaktır.
- ✦
Detaylı ev temizliği sırasında büyük boy bir çöp torbasını yanınızda taşırsanız, her girdiğiniz odadaki çöpü ona boşaltabilirsiniz. Böylelikle her seferinde çöpe gitmekle vakit kaybetmezsiniz. Aynı şekilde tüm temizlik ürünlerinizi koyabileceğiniz bir kova kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Evinizin her köşesi pırıl pırıl olduğuna göre bir kahve alın ve temizliğin tadını çıkarın.