Temizlik ve Hijyen Rehberi: Mikropların Saklandığı 10 Yer

Evinizin en kirli yerlerini merak ediyor musunuz? Kusursuz bir temizlik ve hijyen için kirleri saklandıkları yerde yakalayın.

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Temiz Mutfak Tezgahı ve Bulaşık Eldivenleri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Yaşam alanlarımızda temizlik ve hijyen konusunda, bazen küçük çabalarla büyük başarılar elde etmiş gibi hissederiz. Evi süpürmek, çarşafları değiştirmek gibi basit gözüken ama önemli işlerle temizliği tamamlarız. Fakat bunları yaparken temizlemeyi atladığımız küçük yerlerde ve eşyalarda da temizlik ve hijyen koşullarını sağlamak oldukça önemli.

Bakterilerin, sterilize etmek konusunda ihmal ettiğimiz bölgelerde saklandığı bilinen bir gerçek. Temizlemeyi çoğu zaman aklımıza bile getirmediğimiz bölgeler hangileridir ve bu yerlerde temizlik ve hijyen nasıl sağlanır sorularının cevabı ve ipuçlarının hepsini yazımızda bulabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Mikropların Gizlendiği 10 Yer ve Sterilize Etmek İçin Öneriler

    Etkili bir temizlik yapabilmek için evin hangi bölgelerine bakmanız ve hangi eşyalara dikkat etmeniz gerekiyor? İşte hijyenik ev temizliği yaparken size rehber olacak listemiz.

    1. 1

      Raf Temizliği

      Özellikle sık kullanmadığımız rafların toz ve kirlerden uzak olduğunu düşünebiliriz. Fakat raf ve çekmeceler, toz akarlarının çoğalması için en elverişli ortamlardan ikisidir. Bu bölgeleri sterilize etmek için önce içerisindeki eşyaların tozu alınmalı, daha sonra toz beziyle raf ve çekmecelerin içi silinmelidir. Bunun için mikrofiber bezler tercih etmeniz daha kullanışlı olacaktır.

    2. 2

      Süpürge ve Paspas Temizliği

      Evdeki temizlik ve hijyen, kirli süpürge ve paspaslarla sağlandığında çok da anlam ifade etmiyor. Hijyenik temizlik için temizlik aletlerini, Domestos gibi etkili bir çamaşır suyundan bir ölçek eklediğiniz su ile sık sık temizlemelisiniz. Temizlenmiş süpürge ve paspasların iyice kurumadan yerlerine kaldırılmaması gerekmektedir. 

    3. 3

      Spor Çantası Temizliği

      Spor malzemeleri ile terli ve kullanılmış spor kıyafetlerini taşıdığınız spor çantaları sandığınızdan daha kirli olabilir. Özellikle nemli kıyafetlerinizi çantanızın içinde uzun süre beklettiğinizde bakterilerin çoğalma riski daha çok artıyor. Bu nedenle kullanma sıklığına göre, spor çantalarını iki haftada bir çamaşır makinesinde yıkayarak sterilize etmek hijyen açısından önem taşımaktadır.

    4. 4

      Araba Anahtarları

      En sık dokunduğumuz ve çoğu zaman sterilize etmek konusunda yetersiz kaldığımız eşyaların başında araba anahtarlar geliyor. Özellikle salgın hastalıklara karşı temizlik ve hijyen kuralları kullanımına özen gösterdiğimiz şu günlerde, anahtarlarımızı olabildiğince sık temizlememiz gerektiğini unutmamalıyız. Bunun için en uygun yöntem, hem evde hem de dışarıda kolaylıkla kullanılabilen Domestos Pratik Yüzey Spreyi gibi etkili bir ürünle, mümkünse her kullanım sonrası anahtarlarımızı silmek.

    5. 5

      Tost Makinesi Temizliği

      Ekmek ve peynir kalıntıları yanarak dumanı sizi rahatsız etmeden önce en son ne zaman tost makinenizi temizlediniz? Yiyecek kalıntıları olmasa da tost makinenizi sık sık temizlemelisiniz. Parçaları çıkarılabilen tost makinelerinden birine sahipseniz bulaşık makinesinde, değilseniz deterjanlı bir bezle silip su ile iyice durulayarak, tost makinenizin temizlik ve hijyen sorunsalını ortadan kaldırabilirsiniz.

    6. 6

      Uzaktan Kumandalar

      Tıpkı cep telefonlarımız gibi uzaktan kumandalar da bakterilerin çoğalması için en elverişli ortamlardan birisidir. Dezenfektan ıslak mendillerle ya da yüksek alkolle sık sık temizlemeniz kumandaları sterilize etmek için yeterli olacaktır. Özellikle düğme aralarını iyice temizlemeye özen gösterin. 

      Uzaktan Kumanda Temizliği
    7. 7

      Büyük ve Beyaz Eşyaların Arasındaki Boşluklar

      Eşyalar ve duvar arasındaki boşluklar ya da eşyaların kendi aralarındaki boşluklar, hem ulaşılması zor hem de gözden uzak oldukları için temizliği sıklıkla ihmal edilen yerlerdendir. Evde tam olarak temizlik ve hijyen sağlanabilmesi için bu bölgeler de mutlaka temizlenmeli.

      Öncelikle süpürgeyle birikmiş tozları süpürüp ardından bir paspas ya da bez yardımıyla yüzeyi silebilirsiniz. Peki yüzeylerde çamaşır suyu hijyen sağlar mı? Kesinlikle evet! Temizlik için gerekli karışımı, yüzey temizleyici ya da bir ölçek Domestos eklediğiniz ılık suyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

    8. 8

      Döşekler

      Çoğumuz çarşafları yıkamayı ihmal etmiyoruz fakat döşekler, temizlik sırasında ilk akla gelen yerlerden olmuyor. Yatak akarlarının neden olduğu alerjileri önlemek için döşekler de temizlenmeli ve her altı ayda bir döşek ters çevrilmelidir. Yatağınızı çevirmeden önce kabartma tozu ve aromatik yağları karıştırıp döşek yüzeyine serpmeniz ve bir müddet bekledikten sonra süpürge ile karışımı süpürmeniz yatağınızı sterilize etmek konusunda kolaylık sağlayacaktır. 

      Günümüzün önemli bir kısmını geçirdiğimiz yatakların sağlığa zararlı bir hale gelmesini önlemek için yatak temizliği nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız tıklayın.

    9. 9

      Işık Anahtarları ve Prizlerin Temizliği

      Kendileri küçük olsa da herkesin dokunduğu ışık anahtarları ve prizler, bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam sunmaktadır.  Bu yüzden ışık anahtarı ve prizleri, sık sık  sterilize etmek, hastalıklara karşı korunmamızda önemli temizlik ve hijyen kuralları arasında. Yüksek oranlı alkol ile ıslattığınız pamukla priz ve anahtarları 5 dakika kadar ovun. Bunu bir rutin haline getirmeniz oldukça yararlı olacaktır. Daha kolay ve etkili bir çözüm için ise Cif Ultra Hijyen Alkol Bazlı Sprey işinizi kolaylaştıracaktır.

    10. 10

      Diş Fırçalıkları

      Diş fırçalarımızı olabildiğince sık değiştiriyoruz fakat diş fırçalıklarımızın ne kadar kirli olabileceğini çoğu zaman göz ardı ediyoruz. Evde temizlik ve hijyen sağlanması için en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri olan diş fırçalıkları, hem lavabomuza yakın durmasıyla hem de diş fırçamızdan bulaşabilecek bakterilerle yakın temasta olmasıyla bir tehdit oluşturuyor. Diş fırçalığımızı sterilize etmek için sıcak su ve sabunla sık sık yıkamalı, iyice kurutmadan kullanmamalıyız.

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?