Yumuşatıcılar, çamaşırlarınızın mis gibi kokmasını ve yumuşacık olmasını sağlar. Fakat özellikle kumaşla direkt olarak temas ettiklerinde arkalarında yağlı görünüme sahip lekeler bırakabilirler. Tertemiz ve lekesiz çamaşırlar yerine yumuşatıcı lekesi ile karşılaşmanın sinir bozucu olduğu bir gerçek. Yumuşatıcı lekesi çıkar mı diyorsanız, doğru adımları uyguladığınızda kolayca çıkacağından emin olabilirsiniz. Peki, yumuşatıcı lekesi nasıl geçer? Sadece biraz su, çamaşır deterjanı ya da saf beyaz sabun, küçük bir fırça, emici bir havlu ve inatçı lekeler karşısında çamaşır beyazlatıcı bir ürün bu işi başarmak için size yetecektir.
Zorunda kalmadıkça kısa program kullanmamanız, yumuşatıcı lekeleriyle karşı karşıya kalma ihtimalinizi azaltabilir. Kısa programlar, zamandan tasarruf etmek için durulama adımını mümkün olduğunca hızlı geçer. Bu durum sadece çamaşırlarınızda yumuşatıcı lekelerine değil deterjan kalıntılarına da neden olabilir.
Yumuşatıcı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Yumoş lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabı aslında çok basit. Aşağıdaki adımları izleyerek yumuşatıcı lekesini çıkarabilirsiniz:
- ✦
Yumuşatıcı lekesinin bulunduğu bölgeyi suyla bir miktar ıslatarak leke çıkarma işlemine başlayın.
- ✦
Çamaşır deterjanından lekenin üzerine biraz koyarak parmak uçlarınızla nazikçe ovalayın. Dilerseniz bu işlemi lekeli bölgeye saf beyaz sabun sürerek yapabilirsiniz. Daha kolay çözündüğü için bu adımda Omo Active sıvı deterjan kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Çamaşıra zarar vermeden lekeyi çıkartmak için Omo Active sıvı deterjan arkasındaki bilgilere göz atmayı unutmayın.
- ✦
Deterjanı ya da sabunu parmak uçlarınızla kumaşa nazikçe yedirin. Dilerseniz bu adımda çok sert kılları olmayan küçük bir fırçadan destek alabilirsiniz.
- ✦
Giysinizi, çamaşır deterjanı ve sabun kalıntılarından tümüyle arındığına emin olana kadar durulayın.
- ✦
Çamaşır etiketine göz atın, yıkamanıza izin verilen maksimum sıcaklıkta çamaşırınızı yıkayın. Yıkamayı elle yapabileceğiniz gibi dilerseniz çamaşır makinenizde diğer çamaşırlarla birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Eğer makinede yıkamayı tercih ettiyseniz bir alttaki adımı atlayabilirsiniz.
- ✦
Leke üstündeki fazla suyu alabilmek için emici havludan destek alın.
- ✦
Çamaşırınızı doğal şekilde kurumaya bırakın.
- ✦
Leke geçene kadar ilk adımdan itibaren tüm adımları tekrarlayabilirsiniz.

Çamaşır makinenizi önerilen miktardan fazla çamaşır yüklediğinizde, çamaşırlar içerisinde rahatça hareket edemez, hareket edemediği için verimli bir yıkama ve durulama işlemini gerçekleştiremez. Bu durum, yumuşatıcının bazı çamaşırların üzerinde kalıntı bırakmasına ve lekelere neden olabilir.
Yumuşatıcı Lekesi Neden Olur?
Artık yumuşatıcı lekesi nasıl çıkar öğrendiniz. Peki ama yumuşatıcı lekesi neden olur? Genellikle, yumuşatıcının kumaşa direkt olarak temas etmesi sonucunda yumuşatıcı lekesi oluşur. Bu nedenle, çamaşır makinenizin içine yumuşatıcı dökmekten uzak durmanızda fayda var. Çamaşır makinenizin iç bölmesinde, yumuşatıcı için ayrı bir bölme varsa çamaşırlarınıza temas etmeden gözü doldurmaya özen gösterin. Yumuşatıcı için ayrı bir bölme olmayan üstten yüklemeli bir çamaşır makinesi kullanıyorsanız, makine yeterince suyla dolduktan sonra çamaşırlara temas etmeden yumuşatıcıyı ilave edin. Çamaşırlarınızı yumuşatıcı içinde bekletmeyi düşünüyorsanız, önce su ve yumuşatıcıyı homojen bir şekilde karıştırın ve sonra çamaşırlarınızı yumuşatıcılı su içerisine bastırın.
Yumuşatıcı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- ✦
Yumuşatıcı bölmesinin temiz olduğundan emin olun.
- ✦
Çamaşır makinesine gelen su çok tazyikliyse çamaşırlar iyice durulanmamış olabilir, suyun tazyiğini kontrol edin.
- ✦
Yanlış kullanma ihtimaline karşı yumuşatıcınızın kullanım talimatlarını gözden geçirin.
- ✦
Yumuşatıcınızın son kullanma tarihi dolduysa lekelere sebep olabilir, son kullanma tarihine mutlaka göz atın.
- ✦
Konsantre bir yumuşatıcı kullanıyorsanız seyrelterek yumuşatıcı gözüne koymayı deneyin.