Yeni Alınan Giysiler Yıkanmalı Mı?

Mağazada görüp aşık olduğunuz o kıyafeti hemen giyecek misiniz? Yeni kıyafetler yıkanmalı mı? Yeni aldığım kıyafeti yıkamadan giysem ne olur? Yazımızı okuyun, yeni alınan kıyafetler neden ve nasıl yıkanmalı öğrenin!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Yeni alınan giysiler yıkanmalı mı?

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Alışverişe çıktınız, birkaç parça giysi aldınız. Aldığınız parçalar, son derece parlak, canlı renklere sahip, çizgileri net ve süslemeleri henüz bozulmamış. En mükemmel halleriyle giymek, sergilemek istiyorsunuz, biliyoruz. Ancak çoğu zaman giymeden önce yıkamalı mıyım, yeni alınan giysiler neden yıkanmalı gibi soruların keyfinizi kaçırdığını biliyoruz. Sorularınızın cevapları ve uzman ipuçları için yazımızı okumaya devam edin.

Yeni alınan giysiler, giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı! Peki ama neden?

Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymemeniz için 3 önemli neden var:

1. Kullanılan boyalar

Yeni kıyafetleri yıkamanız için ilk neden; giysilerin üretim aşamasında kullanılan boyalar! Bu boyalar, yıkamadan giydiğinizde kolayca diğer giysilerinize ve cildinize renk verebilir. Alerjisi olanlar, çocuklar için ciddi cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Döküntü, yara gibi şiddetli ya da cildin kuruması, kaşıntı gibi küçük belirtilerle ortaya çıkabilir.

Giysileri aldığınızdaki rengiyle sevdiğinizi biliyoruz. Temiz Sözlük önerisi: Uzun süre mis kokulu giysiler için Yumoş Extra Amber’i kullanın. Yumoş Extra Amber, içeriğindeki Pro-Care Teknolojisi ile giysilerinizin renklerini ve dokusunu korur, kalıcı kokuyusla uzun süreli ferahlık sağlar. Böylece giysilerin seninle kalır!

2. Kimyasal maddeler

Aslında yeni alınan giysilerin yıkanması için en önemli madde kimyasallardır. Üreticiler, dokuyu dayanıklı hale getirmek, giysilerin göz alıcı parlaklığa ve düzlüğe sahip olması için üre-formaldehit gibi kimyasallar kullanırlar. Üre-formaldehit, genellikle kıta değiştirerek getirilen giysilerde, sevk edileceği uzun yolculuklarda küf oluşumunu önlemek adına kullanılır. Bazen yeni aldığınız giyside ağır bir koku hissedersiniz, muhtemelen bu kullanılan yoğun kimyasalın kokusudur. Bu kimyasal kaplamalar, çoğunluğu rahatsız etmese de hassas bir cildiniz varsa kaşıntı ve döküntülere neden olacaktır. Üre-formaldehit gibi kimyasal kaplamalardan arındırmak için mutlaka giysiler giyilmeden önce yıkanmalıdır. Üstelik bu kimyasal, ilk yıkamada tamamen arınmayabilir, reçineyi önemli ölçüde azaltacağı için ciltte reaksiyona sebep olmaz. Ancak giysilerin bu kimyasallardan arınması için birkaç yıkamaya daha ihtiyaç olduğunu unutmayın.

3. Bulaşıcı cilt hastalıkları

Alışverişte, deneme kabini sırasında, evde, aldıklarınızı sevdiklerinize gösterirken giymeden önce düşündüğünüz şeyi biliyoruz: Bunu benden önce kaç kişi denedi acaba? Giysileri yıkamadan giymemek için çoğumuzun aklına gelen ilk neden; bizden önce başkalarının da giymiş olması. İçten içe düşünüp rahatsız olduğunuz şey aslında çok önemli! Çünkü kıyafetler, bitleri, uyuzu, bakterileri ve mantarı kolayca kişiden kişiye aktarabilir. Bu yüzden, mağazada beğendiğiniz giysilerin üzerinize tam olacağına eminseniz denemeden alın, giymeden önce mutlaka yıkayın.

Yeni alınan giysiler nasıl yıkanmalı?

Her giysiyi yıkamadan önce mutlaka etiketi kontrol edilmeli, etiketteki talimatlara uyarak temizleme işlemi yapılmalıdır.

Yeni aldığınız giysiler canlı renklere sahipse boya verebileceği ihtimalini unutmayın ve bu giysileri, diğer giysilerinizle karıştırmadan yıkayın. İlk yıkama, fazla boyanın bir kısmının giderilmesine yardımcı olacaktır. Her zaman benzer renkleri birlikte yıkadığınızdan emin olun. Bu, olası kazaların önüne geçerek giysilerinizi koruyacaktır. Renkli giysilerinizin ilk günkü gibi capcanlı ve yumuşak kalması için mis kokulu Yumoş Extra Amber kullanın, bakımı işin uzmanına bırakın.

Yeni aldığınız gömlekleri yıkarken düğmelerini ilikleyin, ters çevirin ve yıkama talimatlarına uyun.

Saten, ipek, yünlü gibi kumaşların hassas kumaşlar olduğunu unutmayın. Yıkama ve kurutma işlemlerini dikkat ederek yapın.

Nevresim takımları ve havlular da en az giysiler kadar cildinize doğrudan temas eder. Bu yüzden, bu ürünlerin de kullanılmadan önce temizlenmesi, boyadan, kimyasaldan, bakterilerden arındırılması gerekir.

Yeni aldığınız giysileri ve cildinize doğrudan temas eden ev eşyalarını mutlaka yıkamalı, cilt sağlığınız için temizliğinden emin olmalısınız.

Çamaşır yıkama rehberi yazımızı okuyarak hangi kumaş nasıl yıkanır bilmiyorsanız öğrenebilir, detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Çamaşır Kurutma Makinesi Püf Noktaları

    1. 1

      Çamaşırları kurutmak için tek yöntem olarak kurutma makinesini tercih etmeyin.

      Çamaşır kurutma makinesi kullanımı oldukça pratiktir; ancak her çamaşır kurutma makinesine uygun değildir. Enerji tasarrufu ve kurutma makinesinin ömrü açısında da bazı çamaşırları asarak kurutmayı tercih edebilirsiniz. Üzerinde kuru temizleme işareti olan çamaşırları evde yıkamadığınız gibi kurutma da yapmamalı, sadece kuru temizlemeyi tercih etmelisiniz. En sık yapılan çamaşır yıkama hataları için yazımızı inceleyebilirsiniz.

    2. 2

      Her kurutma sonrası kurutma makinesi filtresini temizleyin, su tankını boşaltın.

      Kıyafetlerinizin iplik parçalarından oluşan tiftik filtresi, her kurutma işlemi sonrası dolar ve düzenli olarak temizlenmelidir. Tıkanmış bir tiftik filtresi, havanın giysileriniz arasında dolaşmasını zorlaştırır, kurutucunuzu daha az verimli hale getirir. Ayrıca kurutma makinesinin su haznesi de düzenli olarak boşaltılıp temizlenmelidir. Kıyafetlerinizin fazlasıyla tüylendiğini düşünüyorsanız, tüylenen kazaklar için çözüm önerilerimizi inceleyin.

    3. 3

      Çamaşırları çok ıslakken kurutma makinesine atmayın.

      Yıkadığınız çamaşırları iyice sıkma yapmadan kurutma makinesine atarsanız daha uzun sürede kuruyacaktır. Bu da hem zaman hem de enerji kaybı demektir ve zaman içerisinde kıyafetlerde yıpranma ihtimalini artırır. 

    4. 4

      Enerji tasarruflu bir kurutucu tercih edin.

      Kurutma makinenizi çok sık kullanıyorsanız, enerji verimliliği puanı yüksek olan makineleri tercih edin. Bu tip kurutma makineleri fiyat olarak daha pahalı olsa da çalışırken çok daha az enerji harcar ve uzun vadede enerji tasarrufu ile size para kazandırabilir. 

    5. 5

      Kurutma makinesi kullanımı esnasında ortamı havalandırın.

      Kurutma makinesi çalışırken bulunduğu ortamda ısıyı ve nemi artırabileceği için ortamı havalandırmayı unutmayın.

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?