Kıyafetlerde tüylenme evlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Yeni satın alınan bir üründe dahi rastlanabilen kıyafetlerde tüylenme problemi, kumaşın kendine özgü yapısının bozulmasına neden olarak kıyafetlerin eski ve yıpranmış bir görünüm kazanmasına yol açar. Aynı zamanda ürünlerin yıpranma hızını artırarak kullanım ömrünü kısaltır. En sevdiğiniz kıyafetlerinizden biri tüylendiğinde umutsuzluğa kapılmayın. Kıyafetler neden tüylenir, tüylenen kıyafetlere ne yapılır, kıyafetlerin tüylenmemesi için ne yapılmalı gibi sorularınızın cevaplarını öğrenebilir ve giysilerin tüylenmemesi için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Kıyafetlerde Tüylenme Nasıl Geçer?
Tüylenen kıyafetlerin temizlenmesi kolay ve pratik bir şekilde yapılabilir.
- 1
Tüy Toplama Rulosu Kullanın
Evcil hayvanların tüylerini toplamak için kullanılan tüy toplama ruloları ile yünlü kıyafetlerde tüylenme probleminin üstesinden gelebilirsiniz. Tüylenen kıyafetinizi düz bir zemin üzerine serin ve tüy toplama için yapışkanlı yüzeye sahip tüy toplama rulosunu giysi boyunca yukarı ve aşağıya doğru yuvarlayın. Rulonun üzeri tüylerle dolduğunda üstte yer alan yaprağı soyun ve yeni yüzeyle işleme devam edin. Tüylerin tamamını topladığınızdan emin olduktan sonra işlemi bitirebilirsiniz.
- 2
Koli Bandından Yardım Alın
Kıyafetteki tüyleri temizlemek için koli bandı da kullanabilirsiniz. Geniş bir koli bandını, elinizin etrafına sarın. Parmaklarınızın kapalı olmasına dikkat etmenizi öneririz. Koli bandının yapışkanlı tarafını dışa getirin ve elinizin etrafını birkaç kez dolayacak şekilde sarın. Tüylenen kıyafetinizi düz bir zemine serdikten sonra, bantlı elinizi tüylenen bölgelerin üzerine getirerek hafifçe vurun. Vurduğunuz bölge tüyle kaplanınca bandı elinizin etrafında hareket ettirerek temiz yüzeyin ön kısma geçmesini sağlayın ve tüylerin tamamını temizleyinceye kadar işleme devam edin.
- 3
Elektrikli Tıraş Makinesi İşinize Yarayabilir
Elektrikli tıraş makinesi de kıyafet tüylerinin temizlenmesinde etkili olabilir. Tüylenen giysinizi düz bir zemin üzerine serdikten sonra elektrikli tıraş makinesini çalıştırın ve tüylenen bölgelerin üzerinde makineyi gezdirin. Eğer tıraş makineniz yoksa bunun yerine tıraş bıçağı da kullanabilirsiniz. Özellikle kumaşa iyice işlemiş tüylerin temizliğinde etkili olan bu yöntem sırasında giysinizin kumaşına zarar vermemeye dikkat edebilirsiniz. Tıraş bıçağını kumaş üzerinde yukarı aşağı doğru gezdirin ve tüyler biriktiğinde hafifçe bıçağı silkeleyerek işleme devam edin.
- 4
Bulaşık Süngerini Deneyin
Nemli bir bulaşık süngeri de tüylenen kıyafetlerin temizlenmesini sağlayabilir. Yeni ya da temiz bir bulaşık süngerini ıslatın ve fazla suyundan kurtulmak için iyice sıkın. Daha sonra süngerin sert tarafını tüylenen giysinizin üzerinde yavaşça sürterek tüyleri temizleyin.
Kıyafette Tüylenme Nasıl Önlenir?
Kıyafetlerde tüylenme probleminin ana nedeni yanlış yıkama talimatlarının uygulanması ve kullanım hatalarıdır. Kıyafette tüylenme oluşmasını önlemek için 5 altın öneri.
- 1
Kuru Temizleme Gerekebilir
Yünlü kumaşlar tüylenme eğilimi yüksek yapıya sahiptir. Bu tür kumaşlar kullanılarak tasarlanan kıyafetlerinizi kuru temizleme işlemi ile temizlemenizde fayda var.
- 2
Çamaşır Makinesini Fazla Doldurmayın
Kıyafetlerin tüylenmesine neden olan bir diğer önemli hata da çamaşır makinesini aşırı doldurmaktır. Tüylenmeye eğilimi olan kıyafetlerinizi yıkarken çamaşırların birbirine sürtünmesini engellemek için çamaşır makinesini fazla doldurmamaya dikkat edebilirsiniz.
- 3
Doğru Miktarda Deterjan Kullanın
İhtiyaç duyulandan daha az deterjan kullanımı giysilerin birbiriyle sürtünme gücünü artırarak tüylenme için zemin hazırlayabilir. Çamaşır makinesinde kıyafetleri yıkarken gerektiği kadar deterjan kullanmanızı öneririz.
- 4
Onlara Karşı Nazik olun
Triko ya da yünlü kumaş kullanılarak tasarlanan kıyafetleri elde çitilemeden hassas ve yumuşak hareketle yıkayabilirsiniz. Fazla sıkmadan asmaya dikkat edebilirsiniz.
- 5
Sürtünme Tüylenmeyi Artırır
Kaban, ceket gibi dış giyim ürünlerinin astarlı olması giysilerinizin birbiriyle sürtünmesini önleyerek tüylenmelerini engelleyebilir. Özellikle kaşe gibi yünlü dış giyim ürünlerini satın alırken astarlı modelleri tercih edebilirsiniz.
Giysilerinizde tüylenme oluşmasını önlemenin en kolay yolu, tüylenme eğilimi olan kıyafetleriniz için doğru deterjanı kullanmaktır. Giysilerinize zarar vermeden narin bakım yapan Yumoş Hassas Bakım ile hem giysilerinizin narin dokusunu koruyarak tüylenme probleminin önüne geçebilir hem de Yumoş kokulu çamaşırlara sahip olabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Yünlü Kıyafetlerde Tüylenme Nasıl Geçer?
Evcil hayvanların tüylerini toplamak için kullanılan tüy toplama ruloları ile yünlü kıyafetlerde tüylenme probleminin üstesinden gelebilirsiniz. Tüylenen kıyafetinizi düz bir zemin üzerine serin ve tüy toplama için yapışkanlı yüzeye sahip tüy toplama rulosunu giysi boyunca yukarı ve aşağıya doğru yuvarlayın. Rulonun üzeri tüylerle dolduğunda üstte yer alan yaprağı soyun ve yeni yüzeyle işleme devam edin. Tüylerin tamamını topladığınızdan emin olduktan sonra işlemi bitirebilirsiniz.Kıyafetler Neden Tüylenir?
Kıyafetlerin tüylenmesine neden olan en önemli hatalardan biri çamaşır makinesini aşırı doldurmaktır. Tüylenmeye eğilimi olan kıyafetlerinizi yıkarken çamaşırların birbirine sürtünmesini engellemek için çamaşır makinesini fazla doldurmamaya dikkat edebilirsiniz. İhtiyaç duyulandan daha az deterjan kullanımı giysilerin birbiriyle sürtünme gücünü artırarak tüylenme için zemin hazırlayabilir. Çamaşır makinesinde kıyafetleri yıkarken gerektiği kadar deterjan kullanmanızı öneririz.Hangi Çamaşır Kaç Derecede Yıkanır?
Genel olarak pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz. Lacivert, siyah gibi koyu renkli çamaşırlar, renk veren çamaşırların başında gelir. Dolayısıyla koyu renk çamaşırları renkli ya da beyaz çamaşırlarla birlikte yıkamamaya özen göstermelisiniz. Siyah çamaşırların renginin solmaması için genellikle 30 derece gibi düşük sıcaklıklar tercih edilir.