Yumuşacık dokusu, sıcacık tutmasıyla kış ve bahar aylarının vazgeçilmezi battaniyelerin temizliği doğru yapılmadığında kolayca yıpranıp sertleşebilir. Peki, battaniyeler nasıl yıkanır, bakımı nasıl yapılır? İşte, battaniye temizliği ve bakımı hakkında her şey!
Battaniyenizi yıkamadan önce bakım etiketini kontrol etmeyi unutmayın!
Battaniyenizin bakım etiketinde çamaşır makinesi kullanılamaz ibaresi yer alıyorsa ya da battaniyeniz makinenizin alabileceği ağırlıktan daha fazlaysa elde yıkama yöntemini tercih edin.
Battaniye çamaşır makinesinde nasıl yıkanır?
1. Battaniyenin çamaşır makinesine sığacağından emin olun.
Makinenizin tamburunun yeterince geniş olduğundan, battaniyenin hareket etmesi için bolca alan kalacağından emin olun. Bu, makinenizin zarar görmemesi ve battaniyenizin iyi temizlenmesi için önemli bir adımdır.
2. Üstündeki tozlardan arındırın.
Makineye atmadan önce üzerindeki büyük kalıntılardan, kir ve tozdan arındırmak için uygun bir alana silkeleyin.
Battaniyenizi ilk kez yıkayacaksanız ve renk verip vermeyeceğinden emin olamıyorsanız hızlıca test etmenizi öneririz.
Nasıl test edeceğinizi bilmiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
Küçük bir kovanın içine soğuk su doldurun. Battaniyenin renkli kısmını birkaç dakika bu soğuk suda bekletin. Rengin akıp akmadığını öğrenmek için suda beklettiğiniz parçayı çıkarın, beyaz bir kumaşa ya da kağıt havluya kurulayın. Test bezinde/havlusunda ciddi derecede renk varsa battaniyeyi makinede başka çamaşırlarla birlikte yıkamayın ya da elde yıkamayı tercih edin.
3. Battaniyenizin yumuşak dokusunu koruyacak bir deterjan seçin.
Battaniyenizi ilk yıkamada nazikçe temizleyecek Yumoş Hassas Giysiler gibi bir deterjan tercih edin. Yumoş Hassas Giysiler, içeriğindeki micellar teknolojisiyle battaniyenizin liflerini sararak dokusunu onarır ve korur. Yünlü yapının neden olabileceği tüylenme ve yıpranmayı sağladığı ipeksi dokunuş sayesinde engeller, battaniyenizin ilk günkü gibi renkli ve yumuşak kalmasına yardımcı olur.
4. Hassas bir program tercih edin.
Battaniyeyi makinenin tamburuna yerleştirdikten sonra makinenizin soğuk su içeren, düşük devirdeki hassas programını tercih edin. Yüksek devir ve sıcak su kullanımının, battaniyenizin ipliklerine zarar verebileceğini, yıpranıp sertleşmesine yol açabileceğini unutmayın.
5. Yıkanan battaniyeyi makinede bekletmemeye özen gösterin.
Battaniyenizi ayarladığınız programda yıkayın. Yıkanan battaniyeyi çamaşır makinesinde uzun süre bekletmeyin. Çünkü, battaniye çamaşır makinesinde ne kadar uzun süre kalırsa, bükülme, hasar görme olasılığı o kadar artar.
6. Kurutma makinesinde ya da havadar bir alanda kurutun.
Battaniyenizi kurutma makinesinde kurutacaksanız mutlaka düşük bir ısı tercih ettiğinizden emin olun. Yüksek sıcaklıkların battaniyenize zarar verebileceğini, boyutunu küçültebileceğini unutmayın. Uzun süre kurutma makinesinde kurutmaktan kaçının. Hafif nemliyken çıkarın ve havadar bir alanda tam kurumasına izin verin. Eğer kurutma makinesi kullanmayacaksanız battaniyenizi çamaşır makinesinden çıkarın, çamaşır ipine/teline genişçe asın ya da temiz, düz bir zemine sererek kurutun.
Battaniye elde nasıl yıkanır?
1. Geniş bir leğeni soğuk suyla doldurun.
Battaniyenizin sığabileceği kadar büyük bir leğen edinin ya da küvetinizi hazırlayın. Soğuk su ile doldurun ve battaniyenizin dokusunu koruyacak Yumoş Hassas Deterjan ekleyin. Deterjanın suya karışmasını bekleyin.
2. Battaniyeyi suya yatırın.
Battaniyeyi suya daldırın, yumuşak yoğurma hareketleriyle deterjanın battaniyeye işlemesini sağlayın. Battaniye iyice temizlenene kadar bu işlemi sürdürün.
3. Deterjanlı suyu akıtın.
Deterjanlı su ile dolu leğeni/küveti boşaltın. Battaniyenizi sıkın ve suyun akmasına izin verin.
4. Temiz su ile deterjandan arındırın.
Leğene ya da küvete tekrar soğuk su doldurun. Battaniyeyi içine yerleştirin ve yoğurma hareketleriyle deterjandan arındırın. Eğer bir durulama işlemi yeterli gelmediyse mutlaka ikinci kez işlemi tekrarlayın. Ellerinizle fazla sudan arınması için bastırın.
5. Açık bir alanda kurutun.
Elde yıkama yaptığınızda fazla sudan yeterince arındıramayabilirsiniz. Bu yüzden, açık bir alanda, yerin ıslanmasında sorun olmayacağı bir yerde asarak fazla sudan arındırın ve kurumasına izin verin.
Siz de tüm bu adımları uygulayarak battaniyenizi temizleyebilir, uzun ömürlü olması için gerekli bakımı sağlayabilirsiniz.

Yorgan, Yastık, Kilim ve Spor Ayakkabılar Makinede Yıkanır mı?
Çamaşır makinesini yalnızca çamaşır yıkamak için kullanıyorsanız hayatı kendinize zorlaştırıyorsunuz demektir. Çamaşır makinesinde başka neleri yıkayabileceğinizi öğrendiğinizde siz de çok şaşıracaksınız.
- 1
Çamaşır Makinesinde Halı Yıkama
Çamaşır makinesinde halı yıkama, ilk anda imkansız görülebilir. Oysa yeni nesil, ince ve çamaşır makinesinde temizliğe uygun küçük halı ve kilimler mevcut. Elbette halının kilogramının ve tambur hacminin de uyumlu olması şartıyla. Eğer çamaşır makinesine uygun halı ve kilimlere sahip değilseniz, halınızı çamaşır makinesinde yıkamaktan kaçınmalısınız.
Peki kilim çamaşır makinesinde yıkanır mı? El yapımı ürünler, kilim gibi tekstil ürünleri veya el boyası örtü, halı ve kilimler her zaman elde temizlenmeli ya da profesyonel yardım alınmalıdır. Bu tür ürünler, kimyasal temizlik ürünlerine ve makine işlemlerine karşı çok daha hassastır. Kilimlerin genel olarak çamaşır makinesi ve kurutma makinesi için uygun olmadığını söyleyebiliriz. Makinede yıkamak, eşsiz dokularını bozacak ve hacmini kaybetmelerine neden olacaktır. Ayrıca renkleri de bu durumdan etkilenebilir.
Evde halı nasıl temizlenir, doğru yöntemleri ve ürünleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.
- 2
Çamaşır Makinesinde Ayakkabı Yıkama: Spor Ayakkabılar Makinede Yıkanır mı?
Spor ayakkabı makinede nasıl yıkanır diye kara kara düşünmeyin. Bir çamaşır filesi içinde rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Hatta biraz araştırırsanız çamaşır makinesinde ayakkabı yıkamak için özel olarak üretilen, makine kapağının iç yüzeyine asılan fileler bile bulabilirsiniz. Burada önemli olan ayakkabının üretildiği materyaldir. Unutmayın; yıkama işlemi yalnızca kumaş ayakkabılar için geçerli olabilir.
Ayakkabı makinede hangi programda yıkanır sorusuna yanıt vermek gerekirse, eğer yıkama talimatlarında yer almıyorsa ayakkabınızın zarar görmesini önlemek için kısa programda ve en fazla 30 derecede yıkamanızı öneririz. Beyaz ayakkabı nasıl temizlenir sorusu ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Spor ürünlerini, çanta ve aksesuarları yıkarken su geçirmez kumaş bulunuyorsa yumuşatıcı kullanmayın. Su geçirmez kumaşların dokularına yapışan yumuşatıcının durulanması oldukça zordur. - 3
Şişme Mont Makinede Yıkanır mı?
Şişme mont makinede yıkanır mı sorusunun yanıtı da üretildiği malzemeye bağlı olarak değişir. Eğer polyester kumaş ve elyaf dolgu ise soğuk suda, düşük devirde ve sıvı deterjan kullanarak yıkayabilirsiniz. Ayrıca, montu makineye atmadan önce montun tüm fermuarlarını kapattığınızdan emin olun.
- 4
Çamaşır Makinesinde Yorgan Yıkama: Yün Yorgan Makinede Yıkanır mı?
Yorgan makinede yıkanır mı diye sorgularken makinenin hacmini ve yorganın ağırlığını göz önüne almalısınız. Küçük bebek yorganları ıslaklıkla ağırlaştığında bile birkaç kiloyu geçmeyeceği için yıkanabilir. Ancak, yorganın ıslak ağırlığı tambur kapasitesini aşıyorsa makinede yıkamamalısınız, ağırlık makineye ve yorgana zarar verebilir. Yıkama sonrası yorganı hemen çıkarmanız ve havalandırarak kurutmanız önemlidir.
- 5
Çamaşır Makinesinde Yastık Yıkama
Çamaşır makinesinde yastık yıkanır mı sorusuna evet yanıtını verebiliriz. Yastıklarınızı birkaç ayda bir mutlaka yıkayın. Pamuklu, kuş tüyü ve elyaf dolgulu olanlar da dahil olmak üzere çoğu yastık çamaşır makinesinde yumuşak döngüde ve ılık su ile yıkanabilir. Ancak her zaman önce temizlik talimatları için yastığın üzerindeki etiketi okumak iyi bir fikirdir.
Yastığınız kuru temizlemeye ihtiyaç duyan nadir türlerden biri olabilir. Örneğin köpük yastıklar, makine döngüsünün çok sert olması ve dolgusunu parçalama olasılığı nedeniyle çamaşır makinesine girmemesi gereken yastıklardandır. Köpük yastıklarınızın varsa kılıflarını çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz ve yastığın kendisini ise elektrikli süpürge ile süpürebilirsiniz.
Günün üçte birinin üzerinde geçirildiği yastıklar, zaman içinde kir, toz, saç ve cilt yağının yanı sıra ölü derilere maruz kalır. Bu yüzden yastıklar belirli aralıklarla mutlaka temizlenmelidir. Yastık ne zaman değiştirilmeli buradaki yazımızdan öğrenin.
Kiri ve tozu dışarıda tutmak ve yastığınızın ömrünü uzatmak için bir yastık koruyucu satın alabilirsiniz. - 6
Çamaşır Makinesinde Battaniye Yıkama
Battaniyelerin çoğunu, ev tipi çamaşır makinenizde soğuk su ve Omo Sıvı Deterjan gibi hassas ve yüne uygun bir deterjanla yumuşak bir programda yıkayabilirsiniz. Battaniyenin liflerine zamanla zarar verebileceği için çamaşır suyu ve yumuşatıcı kullanmaktan kaçının. Battaniyeyi makinenize yerleştirin ve yaklaşık 15 dakika su ve deterjanla bekletin. Ardından yumuşak bir döngü seçin ve yıkayın.
- 7
Çamaşır Makinesinde Oyuncak Yıkanır mı?
Çocuklarınızın peluş oyuncaklarını da makinede temizleyebilirsiniz. Oyuncağı ılık veya soğuk suda, düşük devirde yıkamalı ve çamaşır torbası içinde makineye atmalısınız. Düşebilecek parçaları olan oyuncakları elde yıkamak daha doğru olacaktır. Eğer yıkayacağınız ürünün etiketinde çamaşır makinesinde temizlik önerilmiyorsa etiketi dikkate almanızı öneririz.