Makrome Sarkaç Nasıl Yapılır?
Ev dekorasyonunuzun tamamlayıcı parçalarından biri olan makrome sarkaç modelleri balkonunuza, salonunuza ve evinizin diğer alanlarına farklı bir hava katar. Herhangi bir araç kullanmadan, el emeği ile yapılan makrome, iplikleri belli bir örme tekniğiyle düğümleme sanatıdır. Bu düğümleme sanatı kullanılarak makrome duvar süsü, bileklik ve salıncak gibi farklı tasarımlar da elde edilebilir.
Hem yaratıcılığınızı hem el becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olan makrome saksı yapımı özel makrome ipleri ile yapılabildiği gibi, aynı zamanda evinizdeki artık iplerle de tasarlanabilir. El sanatlarına olan ilginizi makrome örme tekniği ile artırabilir, dekoratif süs eşyalarınızı kendi ellerinizle oluşturabilirsiniz. Peki, makrome saksı nasıl yapılır? Kolay sarkaç yapımı için püf noktaları nelerdir? İşte, makrome saksı yapımı ile ilgili uygulamanız gereken teknikler.
Kolay Makrome Saksılık Yapımı
- ✦
Makrome sarkaç yapımı için ilk önce 3 metre uzunluğunda 8 adet ip kesilir. Kesilen ipler demir bir halkaya geçirilir ve her iki tarafı da eşit olacak şekilde ayarlanır.
- ✦
İpleri halkaya geçirdikten sonra sarma düğüm tekniği uygulanır ve sarkacın başlangıç kısmı yapılır. Daha sonra ipler dörderli gruplara ayrılarak klasik makrome düğümü atılır. Bu aşama makrome saksılığa hem görsellik katmak hem de düğüm atmaya hazırlamak için gereklidir.
- ✦
Makrome askısı yapımı için çift düğümlü ve dört iplikli makrome örgü tekniği tercih edilir. Bu işlem için dörderli gruplara ayrılan ipler tek tek örülür.
- ✦
Örme işleminde ilk önce sağdaki ipler diğer iplerin üzerine gelecek şekilde tutulur ve alttan geçirilerek sıkı bir düğüm atılır. Aynı şekilde bir sağdan bir soldan tekrarlanan işlem, istenilen makrome uzunluğuna gelinceye kadar tekrar edilir.
- ✦
Kare düğüm atma işlemi dört grup için de aynı şekilde tekrar edilir.13cm uzunluğunda olması için bir cetvel yardımıyla örülen bölümü ölçebilirsiniz.
- ✦
Ölçtüğünüz kısımların her birinden iki grup ip alınarak yine kare düğüm atılır ve son aşamaya geçilir.
- ✦
Makrome çiçeklik yapımı işleminin son aşaması için arta kalan ipleri sıkıca düğümleyip alt kısmına bir püskül oluşturabilir, daha sonra da saksınızı makrome saksılığın düğüm kısmına gelecek şekilde yerleştirebilirsiniz.
- ✦
Saksınızı yerleştirdikten sonra demir halkadan tutup evinizin dilediğiniz köşesine asmanız ve evinizin dekorasyonuna renk katmanız mümkün.
Hazırlayacağınız makrome sarkaç için, kullanacağınız ipin sağlam ve kaliteli olması güvenlik açısından önemlidir.

Makrome sarkaç yapımı için tercih edeceğiniz ip renklerini yaşam alanlarınızın dekorasyonuna uygun renk tonlarında belirlerseniz, daha uyumlu bir görsellik elde edebilirsiniz.
Farklı Modeller Tasarlayın
Düğümleme tekniğiyle dekoratif malzemeler hazırlama sanatı olan makrome, farklı tekniklerle uygulandığında ortaya hem çok şık hem de çok zarif ürünler çıkmaktadır. Kullanılacak alana, saksının büyüklüğüne ve istenilen motiflere göre makrome saksılık modelleri de farklılık gösterir. Çok basit şekilde yapabileceğiniz saksılıklar olabileceği gibi daha karmaşık düğümler atılarak tasarlanan makrome sarkaç modelleri ve makrome saksı süsü örnekleri de vardır.
Başlangıç için makrome sanatını çok iyi bilen kişilerin gözetiminde ilk tasarımlarınızı yapmanız, düğüm atmanın inceliklerini öğrenmeniz açısından gereklidir. Böylece daha sonraları kendi hayal ettiğiniz makrome saksı tasarımlarınızı ortaya çıkarmanız da kolaylaşacaktır. Boş zamanlarınızı değerlendirmek ya da keyifli bir hobiye sahip olmak için makrome düğümleme sanatını öğrenebilir, çiçekleriniz için el emeği göz nuru sarkaçlar hazırlayabilirsiniz.
Makrome saksınızı asarken çocukların erişemeyeceği şekilde bir yükseklik belirlemelisiniz. Böylece olası kazaların önüne geçmiş olursunuz.