Bebeğinizin doğumundan sonra günlük yaşama uyum sağlamanın zorlukları vardır, özellikle de ilk kez anne oluyorsanız. Bebeğinize bakmak önceliğiniz olsa da, kendinize de iyi bakmayı ihmal etmemelisiniz. Lohusa nedir, lohusa iken neler yapılmaz, lohusalıkta beslenme nasıl olmalıdır ve lohusalıkta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi merak ettiğiniz birçok şey yazımızın devamında.
Lohusa Nedir?
Lohusalık dönemi genellikle doğumdan sonraki altı hafta olarak tanımlanır. Bu, birbirinize ve genişleyen ailenize uyum sağlarken hem siz hem de yeni doğan bebeğiniz için çok önemli bir zamandır. Ancak şüphesiz ki anneler doğumdan sonraki ilk birkaç günde hem fiziksel hem de duygusal olarak birçok değişiklik yaşar. Doğum sonrasındaki altı hafta içinde üreme sisteminiz yavaş yavaş hamile kalmadan önceki haline dönecektir. Sezaryen ile doğum yaptıysanız iyileşmeniz vajinal doğumdan farklı olacaktır. Peki, lohusalıkta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Unutmayın, lohusa dönemi keyifli bir dönemdir; bu haftalarda bebeğinizle bağ kurar ve anneliğe alışırsınız.
Çoğu yeni anne doğumdan sonra en az ilk altı hafta iş hayatına geri dönmez. Bu, yeni düzeninize uyum sağlamak için elverişlidir. Bebeğin sık sık beslenmesi ve altının değiştirilmesi gerektiği için uykusuz geceler geçirebilirsiniz ve bu süreç çok yorucu olabilir. İyi haber şu ki sonunda bir rutin oluşturursunuz. Daha kolay bir geçiş dönemi deneyimlemek için aşağıda yer alan lohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler listemize göz atın.
İhtiyacın olacak:

Lohusalık Dönemi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lohusa dönemi anne ve babalar için stresli bir dönem olabilir; ancak bu süreci en iyi şekilde yönetmenin yolları var. Kendinize vakit ayırmayı ve iyi bakmayı ihmal etmemelisiniz.
- 1
Lohusalık dönemi boyunca bol bol dinlenin.
Yorgunluk ve bitkinlikle başa çıkmak için mümkün olduğunca fazla uyuyun. Bebeğiniz beslenmek için 2-3 saatte bir uyanabilir. Yeterince dinlendiğinizden emin olmak için bebeğiniz uyurken siz de uyuyun.
- 2
Lohusalık dönemi: Yardım istemekten çekinmeyin.
Doğum sonrasındaki süreçte aile ve arkadaşlarınızdan yardım almaktan çekinmeyin. Vücudunuzun iyileşmesi gerekir ve evde biraz yardım almanız sizin dinlenmenize olanak tanır. Arkadaşlarınız veya aileniz yemek hazırlayabilir, günlük ev temizliği işlerini yürütebilir veya varsa diğer çocukların bakımına yardımcı olabilir.
- 3
Lohusalıkta beslenme: Sağlıklı beslenmeye dikkat edin.
Lohusa kadın ne yapmalı diye merak ediyorsanız size vereceğimiz en yararlı tavsiye lohusa döneminde beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmek olacaktır. Hamileyken beslenmenize muhtemelen zaten özen gösteriyordunuz. Doğum sonrası iyileşmeyi desteklemek için de sağlıklı bir diyet sürdürün. Tam tahıllar, sebze, meyve ve protein tüketiminizi artırın. Emziriyorsanız, bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
Lohusalık dönemi boyunca kabızlık sorunu yaygın olarak görülen bir durumdur. Bağırsak aktivitesini uyarmak için yüksek lifli yiyecekler yemek ve bol su içmek çok önemlidir. Bu problemle ilgili kullanılabilecek güvenli ilaçlar hakkında doktorunuza danışın. Su içmek, doğumdan sonra idrar yapma ile ilgili sorunları hafifletmeye de yardımcı olur.
İnkontinans (idrar kaçırma) problemi yaşıyorsanız, Kegel egzersizleri yapmak pelvik kaslarınızı güçlendirebilir. - 4
Egzersiz yapın.
Doktorunuz egzersiz yapmanın uygun olup olmadığını size bildirecektir. Ancak çok yorucu ve zorlayıcı aktivitelerden kaçının. Evinizin yakınında yürüyüşe çıkmayı deneyin. Manzara değişikliği canlandırıcıdır ve enerji seviyenizi artırabilir.
- 5
Lohusa odası nasıl olmalıdır?
Doğum yapan ve taburcu olup eve gelen anne için evde konforlu bir oda hazırlanmalıdır. Yeni anne en az üç gün yatarak dinlenmelidir. Bu odanın temiz ve ferah olması çok önemlidir. Ayrıca diğer insanların gözü önünde olmamalıdır. Annenin bebek ile yakınlık kurabileceği bir ortam yaratılmalıdır ve odadaki ışık ve sıcaklığa dikkat edilmelidir.
Hem annenin hem de bebeğin eşyalarının hijyeni oldukça önemlidir. Bunun için hijyenik ev temizliği yapılmalıdır. Yatak çarşafları sık sık değiştirilmeli ve hassas ciltler için çamaşır yıkama kurallarına uygun olarak yıkanmalıdır. Oda havalandırılmalı ve dezenfekte edilmelidir. Bununla beraber, misafirler yatağınıza ve kişisel eşyalarınıza dokunmamalıdır.
Bebeğinizin eşyalarını temizlerken Cif Bebek Emzik ve Biberon Temizleyici gibi %100 doğal kaynaklı bir temizleyici tercih etmenizi öneririz. Bu; biberon, emzik, tabak, çatal, kaşık gibi bebek mutfak eşyalarında süt, mama ve gıda kalıntılarına karşı etkili ve hassas bir temizlik sağlar. Dahası, Cif Bebek Çok Amaçlı Yüzey Temizleme Spreyi ile de evinizde gönül rahatlığıyla hijyenik bir temizlik sağlayabilirsiniz.
- 6
Lohusa dönemi: Doğum sonrası depresyon ile nasıl başa çıkılır?
Doğum sonrası dönemde depresyon yaşamanız normaldir. Bu genellikle doğumdan birkaç gün sonra olur ve iki haftaya kadar sürebilir. Bu dönemde hisleriniz çok sık değişecektir. Yeni annelerin yaklaşık %70 ila %80'i doğumdan sonra ruh hali değişimleri veya olumsuz duygular yaşar. Buna hormonal değişiklikler neden olur ve semptomlar şunları içerebilir: Açıklanamayan ağlama krizleri, sinirlilik, uykusuzluk, üzüntü, ruh hali değişiklikleri, huzursuzluk. Doğum sonrası yaşanan duygusal dalgalanmaların depresyon olarak ele alınması için bu semptomların iki haftadan uzun sürmesi beklenir.
Ek belirtiler arasında suçluluk, değersizlik duyguları ve günlük aktivitelere olan ilgi kaybı sayılabilir. Doğum sonrası depresyonu olan bazı kadınlar ailelerinden uzaklaşır, bebeklerine ilgi duymaz ve bebeğine zarar verme düşünceleri oluşabilir.
Doğum sonrası depresyon tıbbi tedavi gerektirir. Doğumdan sonra iki haftadan uzun süren depresif ruh haliniz veya bebeğinize zarar verme düşünceniz varsa doktorunuzla konuşun. Doğum sonrası depresyon doğumdan sonra herhangi bir zamanda, hatta doğumdan bir yıl sonrasına kadar gelişebilir.
- 7
Lohusa iken neler yapılmaz?
Doğumdan sonra yapmayı dört gözle bekleyeceğiniz birçok şey vardır. Ancak, doğumdan sonra kaçınmanız gereken birkaç önemli şeyi de unutmamak gerekir. Kendinizi çok fazla yormaktan ve fazla iş yapmaktan kaçınmalısınız. Acı veya ağrılarınızı göz ardı etmemeli ve yaşadığınız zorlukları çevrenizdekilerle paylaşmalısınız. Doğum kontrol yöntemlerine geri dönmeyi unutmamalısınız. Beslenmenizi ihmal etmemelisiniz. Son olarak, sigara ve alkolü kesinlikle kullanmamalısınız.
Doğum yapmak aile dinamiklerini ve rutininizi değiştirebilir; ancak sonunda buna alışacaksınız. Lohusa dönemi boyunca yaşadığınız her türlü duygusal ve fiziksel değişiklik yavaş yavaş düzelecektir. Depresyonla, bebeğinizle veya iyileşme süreciyle ilgili herhangi bir endişeniz hakkında doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
Lohusalıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler: Sıkça Sorulan Sorular
Lohusa Dönemi Ne Kadar Sürer?
Doğumdan sonraki ilk altı haftaya lohusalık dönemi denir. Doğum sonrası dönemde anne, fiziksel ve duygusal değişimler olmak üzere birçok değişiklik yaşar. Altı haftanın sonunda uterus gebelik öncesi boyutuna geri döner ve yavaş yavaş, doktor kontrolünde hamilelik öncesi hayata geri dönüş başlayabilir.Lohusalık Dönemi Ziyaretçi Kabul Edilmeli mi?
Yeni annelerin, bebeklerinin doğumundan sonra sevdiklerini ve yakınlarını hastaneye davet edip etmeme konusunda farklı görüşleri vardır. Bazıları dinlenmeyi, iyileşmeyi ve ziyaretçileri kabul etmek için eve dönene kadar beklemeyi tercih eder. Bazı anneler ise bebek doğduktan hemen sonra hastanede yakın aile ve arkadaşlarla ziyaretin tadını çıkarır. Ancak özellikle ilk birkaç hafta boyunca ziyaretçi sayısını minimumda tutmanızı ve ziyaret sürelerini yalnızca 30 ila 60 dakika ile sınırlamanızı tavsiye ederiz.Lohusa Dönemi Egzersiz Yapılır mı?
Sağlıklı bir hamilelik geçirdiyseniz ve normal bir doğum yaptıysanız, bebek doğduktan hemen sonra tekrar egzersiz yapmaya başlayabilmeniz gerekir. Genellikle doğumdan birkaç gün sonra veya kendinizi hazır hisseder hissetmez egzersiz yapmaya başlamak güvenlidir. Ancak kendinizi çok zorlayacak egzersizlerden kaçınmanızı öneririz.