Evdeki Eşyalar Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Hijyenik ve düzenli bir ev için evdeki eşyalar ne sıklıkla temizlenmeli diye düşünüyorsanız okumaya devam edin, temizlik tüyolarını öğrenin!

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
beyaz koltuğu tek tarafından kaldıran biri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Yeni temizlenmiş evin mis gibi kokusu tüm yorgunluğunuzu üzerinizden alır ve kendinizi daha huzurlu hissetmenizi sağlar. Ancak evinizin her zaman düzenli görünmesi ve tertemiz olması için sadece zamanınızı doğru kullanarak hiç yorulmadan evdeki eşyaları temizleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Günlük, haftalık, aylık temizlik planı yaparak evdeki eşyalar arasında hangilerini ne sıklıkla temizleyeceğinizi belirleyebilir ve işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Evdeki eşyalar ne sıklıkla temizlenmeli, ev temizliği ne sıklıkla yapılmalı diyorsanız okumaya devam edin.

Özellikle mutfak tezgâhı gibi hijyenin çok önemli olduğu alanları üstünkörü bir şekilde temizlemek yerine her seferinde doğru ürünlerle sterilize etmeye çaba göstermelisiniz. Böylece gözle görülmeyecek kadar küçük olan zararlı mikroorganizmaların oluşumunu engellemiş olursunuz.

Günlük Temizlenecek Eşyalar

Günlük temizlik planı, daha çok en sık kullanılan eşyaların temizlenmesiyle başlar. Bu ister bir cihaz ister bir yüzey ya da tüm odalar olsun ne kadar çok eşyayı kullanırsanız hijyenik bir yaşam için bu eşyaların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Çünkü evdeki eşyalar arasında bazıları günlük bakım gerektirir ve herhangi bir ihmal, zararlı bakterilerin oluşumunu hızlandırarak olası sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle özellikle mutfak ve banyo gibi alanların her gün temizlenmesi son derece önemlidir. Ancak bu temizlik işlemini çok da zor bir hale getirmeye gerek yok. Örneğin; boş alanları her gün ovalamak yerine püskürtme aparatı ya da ıslak bir mendille silebilirsiniz. Banyo ve mutfak lavabolarınızı da etkili dezenfektan özelliği olan bir deterjanla hafifçe ovalayarak temizleyebilirsiniz. İşte günlük olarak temizlenmesi gereken eşyaların ve yapılması gereken işlerin bulunduğu ev temizlik planı:

  • Kirli bulaşıkları bekletmeden yıkayın ve mutfak masasını silin. Ocak ve fırınınızda taze oluşan lekelerden hemen kurtulun.

  • Evinize temiz hava girmesi için her gün 5 dakika havalandırmayı ihmal etmeyin.

  • Bulaşık süngerlerini ve el havlularını sürekli temiz tutun. Mutfak ve banyonuzda kullandığınız çöp kutularını düzenli olarak boşaltın.

  • Banyo ve tuvalet musluklarını dezenfekte edin.

  • Yatak çarşaflarınızı her gün havalandırmaya gayret edin.

  • Cep telefonunuzun ekranını silin.

  • Eğer evde evcil hayvan besliyorsanız bu sevimli dostunuzun kullandığı mama kaplarını yıkayın.

Haftalık Temizlenecek Eşyalar

Evdeki eşyalar arasında bazılarının temizliğini her gün yapmanız gerekmez. Fakat haftalık temizlik yapmaya gayret ederseniz daha hijyenik alanlara sahip olabilirsiniz.

Örneğin, küçük bir evde oturuyorsanız mutfak zeminini her gün temizlemek zorunda kalmazsınız. Fakat kalabalık aile fertlerinin olduğu geniş alanlı evlerde mutfak zeminleri haftada en az bir kez temizlenmeli, hatta gerekirse bu işlem haftada birkaç kereye çıkarılmalıdır. Böylece zemindeki tozu kontrol altına almış olursunuz. Haftalık ev temizliği için odaklanmanız gereken diğer alanlar ve eşyalar ise şunlardır:

  • Çok çabuk bakteri oluşumu sağlayan banyo havlularınızı sık sık değiştirin.

  • Evinizin her köşesini elektrik süpürgesiyle süpürün ve tüm zemini etkili bir yüzey temizleyici deterjanla silin.

  • Mutfak gibi yoğun kullanılan alanları paspaslayın, mutfak dolaplarının ön cephesini temizleyin ve süresi dolmuş yiyeceklerinizi buzdolabından çıkartın.

  • Banyonuzdaki küvet ve aynaları silin, yatak çarşaflarınızı mutlaka değiştirin.

  • Yemek masanızın sandalyelerini dezenfekte edin, halı ve kilim gibi yer döşemelerinizi süpürün.

  • Televizyon ve diğer elektronik cihazlarınızın kumandalarını temizleyin.

Her zaman tertemiz ve düzenli bir eve sahip olmak istiyorsanız temizlik rutininizi belirli bir takvim içerinde yapmaya özen göstermelisiniz. Böylece hem zamandan tasarruf eder hem de gereksiz strese girmemiş olursunuz.

Sprey ve fırça ile zemin temizleyen kadın

Aylık Temizlenecek Eşyalar

Yaşadığınız evin camlarını ve kapılarını ayda bir kez temizlemek için vakit ayırabilirsiniz. Çünkü bu alanlar çok çabuk kirlenmez ve haftalık bir temizliğe ihtiyaç duymazlar. Yine aynı şekilde odalarınızdaki duvarların da, eğer küçük çocuğunuz yoksa, ayda bir defa sadece lekeli bölgelerini silebilirsiniz. Bunların dışında eğer evinizde evcil bir hayvan beslemiyorsanız ya da herhangi bir alerjiniz yoksa aşağıdaki eşyalarınızı ayda bir kez temizlemeniz de yeterli olacaktır. İşte aylık ev temizliği için gerekli adımlar:

  • Buzdolabı ve dondurucunuzu temizleyin, kullandığınız tüm çöp kovalarını dezenfekte edin.

  • Perdelerinizi ve güneşliklerinizi yıkayın. Eğer kullandığınız perdeler jaluzi gibi fonksiyonlu perde çeşitlerinden ise profesyonel bir temizleme şirketinden yardım alabilirsiniz.

  • Mutfağınızda kullandığınız küçük ev aletlerini temizleyin, bulaşık makinenizin içini ve filtrelerini temizleyin.

  • Elektrik süpürgenizin toz torbasını ya da su aparatını değiştirin.

  • Diş fırçalarınızı ve makyaj fırçalarınızı değiştirin.

  • Bilgisayar klavyesi ve monitörünü temizleyin.

Eğer evinizde merdiven bulunuyorsa merdivenleri her hafta temizlemeniz ve merdiven tutacaklarını mikrofiber bir bez yardımıyla silmeniz gerekir. Bu gibi alanlara pek çok el değdiğinden mikroplar çoğalabilir.

Mevsimlik Temizlenecek Eşyalar

Evdeki eşyalar veya alanların bazılarının yılda birkaç kez temizlenmesi yeterli olur. Bu işlemi mevsim değişimlerine göre planlarsanız işiniz oldukça kolaylaşacaktır.

  • Fırın, davlumbaz ve çamaşır kurutma makinelerinizi 3 ya da 4 ayda bir mutlaka temizlemeye özen gösterin. Özellikle fırın ve davlumbazınızın iç bölümlerinde biriken yağ birikintileri zamanla koku yapabilir ve uzun süre temizlenmezse yüzeye yapışarak çıkarılması güçleşebilir.

  • Yorgan ve yastıklarınızı iç malzeme özelliklerine uygun temizleme yöntemleriyle mevsim geçişlerinde yıkamalısınız.

  • Evinizin tavanlarını ve duvarlarını herhangi bir leke olmasa da silmelisiniz. Çünkü yemek, sigara ve diğer kokular zamanla tavan ve duvarlarınıza sinerek evinizin havasının kötü kokmasına neden olabilir.

  • Her zaman yerinden oynatamadığınız ağır mobilyalarınızın alt kısımlarını vakumlayarak biriken tozu çekin.

  • Abajur ve avizelerinizi yerinde çıkartarak silin, kullandığınız tüm cihazların arkalarını temizleyin.

  • Sezonluk kıyafetlerinizi raflardan indirin ve temizleyip yerlerine yerleştirin. Yatak ve bazalarınızı çekerek altlarında biriken toz ve kirlerden kurtulun.

Elektrikli süpürge kullanan kadın

Senede Bir Temizlenecek Eşyalar

Yılda bir kez temizlenmesi gereken eşyaların listesi kısadır ancak atlanmaması gereken bazı ayrıntıları içerir. Özellikle şömine vb. bacalı ısınma sistemlerine sahipseniz yılda bir kez bu bacaların temizliğini profesyonel firmalara yaptırmanız gerekir. Bunun dışında yılda en az bir kez temizlenmesi gereken eşyalar şunlardır:

  • Perdelerinizi her ne kadar ayda bir kez yıkasanız da perdelerinizin takılı olduğu paneller zamanla tozu içine hapseder ve orada birikir. Bu nedenle yılda bir kez perde panellerinizin temizliğini yapmalısınız.

  • Bir yıl içinde çatılarda ve saçaklarda bulunan oluklar tıkanmış olabilir. Bu nedenle bu olukları sonbaharla birlikte temizlemeye özen göstermelisiniz.

  • Kış aylarında çok fazla kullanmadığınız bahçe mobilyalarınızı baharın gelişiyle birlikte depolama alanından çıkarın ve kumaş dokularına uygun olan temizleme yöntemleriyle bakımını yapın.

  • Döşemeli mobilya ve halılarınızı kuvvetli bir vakumlama sistemiyle yılda en az bir kez temizlemeniz üzerlerinde biriken polen, kir ve tozlardan kurtulmanızı sağlayacaktır.

Artık düzenli ve temiz bir evin anahtarı olan planlamaları biliyorsunuz. Siz de kendi temizlik planlarınızı oluşturun, pratik temizliğin keyfini sürün.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?