Herkes, dört ayaklı dostlarını tüm seyahatlerinde yanında götürmeyi hayal eder ama köpekle seyahat sandığımız kadar kolay olmayabilir, değil mi? Seyahat etmek en büyük zevklerimizden biridir; fakat minik dostlarımızı arkamızda bırakmak seyahat etmenin heyecanını gölgede bırakabilir. Bir yandan da yapılacak hazırlıklar ve köpekle uzun araba yolculuğu, uçakta köpek taşınır mı, köpek otobüs yolculuğu için uygun mudur gibi sorularla hazırlanma stresimiz iki katına çıkabilir. Köpeğinizle seyahat edecek kadar şanslıysanız, köpeğinizin güvenliği ve esenliği için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır.
Köpekle yolculuk nasıl yapılır, uçakla evcil hayvan taşıma ve yavru köpekle araba yolculuğu için en iyi ipuçlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İhtiyacın olacak:

Uçakta Köpek Taşıma
Birazdan sıralayacağımız köpekle uçak yolculuğu adımlarını uygulamadan önce uçağın çevre koşullarına hazırlıklı olun. Bazı uçaklarda zemin klimaları bulunur, bu durumda köpekleriniz üşüyebilir. Uçuş sırasında onu sıcak ve rahat tutmak için fazladan battaniye getirmek iyi bir fikir olabilir. Bir başka harika fikir de taşıyıcı kafesini tişörtlerinizden biriyle kaplamak. Sizin tanıdık kokunuz, ayrı kaldığınız süre boyunca ve yolculuk stresi yaşadığında köpeğinizi rahatlatacaktır. Köpeklerin uçakta taşınması gözünüzü korkutuyorsa aşağıdaki basit adımları takip ederek hazırlanabilirsiniz:
- 1
Köpeğinizin koltuğun altına rahatça sığacak boyutta olduğundan emin olun.
Ne yazık ki, köpeğinizin büyüklüğü, onu kabinde yanınıza alıp alamayacağınıza karar verirken önemlidir. Evcil hayvan taşıma kutularının boyutu söz konusu olduğunda, havayollarının katı düzenlemeleri vardır. Uçakta hayvan taşıma için uygun olmaları, önünüzdeki koltuğun altına sığabilmelerinden geçer. Terapi veya hizmet köpekleri istisnadır. Genellikle, kafesiyle birlikte yaklaşık 8 kilogram veya daha az olan köpekler, havayolu tarafından onaylanmış evcil hayvan kafesinin zorunlu boyutuna uygundur. Ayrıca kafes ebatları 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk boyutlarını aşmıyorsa uçağın kabin bölümünde taşınabilir. Kabin bölümünde taşınacak evcil hayvanlarınızı normal kafeslerin yanı sıra özel üretilmiş yumuşak yüzeyli (soft case) kafeslerde veya çantalarda taşımanızı tavsiye ediyoruz.
- 2
Köpeğinizin uçmak için doğru mizaca sahip olduğundan emin olun.
Herhangi bir köpeğin kolayca seyahat edebileceğini söylemek isterdik; ancak durum böyle değil. Yüksek stresli veya yüksek kaygı düzeyine sahip dostlarınız, köpekle seyahat etmek için doğru seçim olmayabilir. Minik yavrularınızı daha çok strese sokacak bir yolculuğa değmez. Bazı havayollarının koyduğu kurallar, köpeğinizin iyi eğitimli veya uçmak için sessiz olmasını gerektirir. Havlamaktan hoşlanan köpekler, küçük bir uçak için uygun olmayabilir. Köpeğinizin özellikle uçak yolculuklarından kötü etkileneceğini düşünüyorsanız, ona bir iyilik yapın ve dört patisini de yerde tutun. Siz sahile giderken yavrularınıza iyi bakmanız için köpek tatil köyleri veya köpek bakıcılarını tercih ederek onlara daha büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Böylelikle onlara da bir tatil armağan etmiş olursunuz.
- 3
Köpeğiniz için veterinerden sağlık belgesi aldığınızdan emin olun.
Havayolu şirketiniz özel olarak sormasa bile her ihtimale karşı veterinerinizden bir sağlık belgesi alın. Bunu yapmak çok pahalıya mal olmaz ve güvende olmak her zaman üzgün olmaktan iyidir. Evcil hayvan seyahat belgesi, köpeğinizin tüm aşılarını yaptırdığınızı ve sizinle ve diğer yolcularla birlikte kabin içinde seyahat etmek için uygun olduğunu gösterecektir.
- 4
Havayolu şirketlerinin uçakta hayvan taşıma kurallarını iyi inceleyin.
Çoğu havayolu şirketi için kabin içinde ve kargo bölümünde canlı hayvan taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması ve onaylı olması gerekir. Uçak tiplerine göre kabinde taşınabilecek canlı hayvan sayısının sınırlı olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Sizinle birlikte seyahat edecek olan evcil hayvanınızın uçağa kabul işlemlerini, check-in kontuarlarında yaptırabilirsiniz. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketine yer verin. Evcil hayvanınıza ait sağlık belgesi ve aşı kağıdı gibi evrakları kabul işlemleri sırasında yanınızda bulundurun. Seyahatinizde taşınacak olan evcil hayvanınızın, bagaj hakkınıza dahil olmadığını ve ekstra ücrete tabi olduğunu da bilerek buna ayrı bir bütçe ayırmalısınız.
- 5
Köpeğinizin içinde rahat edebileceği bir taşıyıcı bulun.
Bir önceki adımda belirttiğimiz için uçakta hayvan taşıma kurallarını mutlaka inceleyin. Köpek kafesinin boyutu ve türü açısından havayolunun gereksinimlerine baktığınızdan emin olun. Her havayolu için bu durum farklılık gösterse de, çoğu taşıyıcının 40 santimden kısa olmasını istemektedir. Fakat bu kurala dayanarak dört ayaklı dostunuzu onun için çok küçük bir kafese sığdırmaya çalışmayın; bu onu daha da strese sokabilir. Ayrıca, köpeğinizi kabinde taşımak istediğinizde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha vardır. Kabin boy kafeste seyahat eden bir köpek, kabine yalnızca bir kişisel eşya daha getirmenize izin verildiği anlamına gelir. Köpeğinizi ayağınızın altında tutmak için diğer çantayı baş üstü kabine yerleştirmeniz gerekecek. Bu yüzden kitap, dergi vb. için yanınızda ekstra cepleri olan ve elinizin altında bulundurmak isteyebileceğiniz bir taşıyıcı seçmek kullanışlı olacaktır.
- 6
Köpeğinizin tüm ihtiyaçlarını toplamayı unutmayın.
Bagajlar, bazı uçak yolculukları sırasında kaybolabilir. İniş yaptığınızda yavrularınızı birkaç gün boyunca geçirecek kadar yiyecek ve oyuncak bulundurduğunuzdan emin olmak önemlidir. Uzun uçuş sırasında tüylü arkadaşınızı meşgul etmek için dökülmeyen bir su taşıyıcı ve belki ödül maması getirdiğinizden emin olun. Ayrıca yaşayabileceği seyahat kaygısını göz önünde bulundurmalısınız. Bu yüzden en sevdiği oyuncağı da köpeğinizin yanına koymak iyi bir fikir olabilir.
- 7
Özellikle yavru köpekler için köpek çiş pedi kullanın.
Yavrunuz ne kadar tuvalet eğitimi almış olursa olsun, özellikle yüksek stresli ortamlarda kazalar meydana gelir. Köpeğinizin taşıyıcı kafesini, onları rahat ettirmek için nemi emen köpek çiş pedleri ile kaplayın. Kafeste yapmak istemiyor ama tuvaletinin geldiğini düşünüyorsanız, onu bir çiş pedi ile tuvalete götürün. Ufak kazalar her zaman yaşanabilir. Hem kendi hijyeniniz hem de uçaktaki diğer yolcuları rahatsız etmemek için yanınızda bir temizleyici taşımayı ihmal etmeyin. Uçak kuralları gereği yanınızda sıvı deterjanlar taşıyamayacağınız için Domestos Pratik Yüzey Temizleme Mendili gibi etkili ve fonksiyonel bir temizleme mendili kullanabilirsiniz.
- 8
Gezi gününden bir gün önce, köpeğinizi uzun bir yürüyüşe çıkarın.
İdeal bir senaryoda, bu uzun yürüyüş köpeğinizi uçakta uyumak için yeterince yorgun bırakacaktır! Uçakta evcil hayvan taşıma için yorgun bir köpek genellikle daha az huysuz olacaktır diyebiliriz. Gündüz veya gece yolculukları boyunca taşıma kutusuna girmeden önce enerjisinin bir kısmını yürüyüş yaparak dışarı atmasına yardımcı olabilirsiniz.
- 9
Köpeğinizi o sabah az besleyin ve ayrılmadan iki saat önce su kabını alın.
Köpekle seyahat edeceğiniz sabah, dört ayaklı dostunuzu az besleyin ve yola çıkmadan iki saat önce su kabını alın. Bu sert veya acımasız bir önlem gibi görünebilir; ancak köpekler gerçekten birkaç saat susuz kalabilirler. Böyle bir önlem, uçuşta kazaların önüne geçmenize yardımcı olacak ve köpeğinizin rahat etmesini sağlayacaktır. Stres yine de midesini bozabilir fakat ne kadar az yemek o kadar az sorun demektir. Bazı insanlar uçuş sabahı ağır yemeklerden kaçınmayı sever, köpekler de aynı mantıkta beslenirse çok daha rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.
- 10
Köpeğinize uçuş sırasında verdiğiniz suyu ölçün.
Fazla su vermekten korkup dört ayaklı dostunuza zor zamanlar yaşatmamak için uçuş sırasında verdiğiniz suyu ölçün. Dehidrasyondan kaçınmak ya da ortalığı batıracak kadar çok içmesi arasındaki ince çizgiyi koruduğunuzdan emin olun. Bazı evcil hayvan sahipleri, köpeklerine uçuş sırasında oynamaları için bir buz küpü vermeyi sever. Bu yöntem, onları birkaç dakika meşgul etmeye yardımcı olur. İçecek servisi sırasında uçuş görevlisinden bir bardağa fazladan buz koymasını isteyerek bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz.
Bazı evcil hayvan sahipleri sakinleştirici ilaçları rahat bir yolculuk geçirmek için kullanırlar. Fakat veterineriz aksini önermiyorsa, bu tür ilaçları son çare olarak tercih edin. Sakinleştiriciler sadece sinirli köpekler için veteriner kontrolünde kullanılmalıdır. Ancak, her zaman harika bir fikir değildirler. Sakinleştiriciler ve ilaçların, dengesizlik ve nefes alma sorunları gibi olumsuz yan etkileri olabilir. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, yavrularınızı tanıyın ve kendinize karşı dürüst olun. Eğer bu deneyimin onun için çok travmatik olacağını düşünüyorsanız, ona kendi dört ayaklı tatilini verecek şefkatli ve eğlenceli bir köpek bakıcısı bulmayı düşünün.
Köpekle Araba Yolculuğu
- 1
Köpekle seyahat için temel ihtiyaçları yanınıza alın.
İhtiyaç listemizde sıraladığımız malzemelere göz atın. Önemli eşyaları unutmamak için bir liste yapabilir, yola çıkmadan önce kontrol ederek olası krizlerin önüne geçebilirsiniz.
- 2
Köpeğinizin araçta gezinmesine izin vermeyin.
Araba hareket halindeyken köpeğinizi evcil hayvan emniyet kemeriyle veya taşıma çantasında tutun. Unutmayın, bu sadece köpeklerin güvenliği için değil, araç içindeki herkesin güvenliği için çok önemlidir.
- 3
Köpekle uzun araba yolculuğu öncesi dostunuzu hemen beslemeyin.
Yolculuğunuzu etkilememesi için ayrılmadan 3-4 saat önce köpeğinizi hafif bir öğünle beslemeye çalışın. Bu hem ufak kazaları hem de dört ayaklı dostunuzun midesinin bulanmasını engelleyecektir.
- 4
Bir düzenleyici kullanarak temel ihtiyaçlara pratik bir şekilde ulaşın.
Bir seyahat çantasını koltuk üstü araba düzenleyicisine dönüştürün ve köpeğinizin tüm eşyalarını tek bir yerde saklayın. Bu çanta hayatınızı kolaylaştıracak ve ihtiyaç molalarını hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
- 5
Köpeğinizin başını ve patilerini araçta tutun.
Köpeğinizin kafasını camdan dışarı çıkarmasına izin vererek, köpeğinizin araçtan atlama riskini artırırsınız. Ek olarak, yüksek hızlı rüzgarlar köpeğinizin gözleri ve kulakları için zararlı olabilir. Pencereleri, yalnızca köpeğiniz bir köpek çantasındaysa veya evcil hayvan emniyet kemeriyle bağlıysa açın.
- 6
Yolculuktan önce birkaç kısa test sürüşü yapın.
Köpekle yolculuk öncesi birkaç kısa sürüşle köpeğinizin arabaya binmeye nasıl tepki verdiğini görün. Evcil hayvanınız arabaya binmekten korkuyorsa, veterinerinizden tavsiyeler alabilirsiniz.
- 7
Dört ayaklı dostunuzu asla park halindeki bir araçta yalnız bırakmayın.
Sıcak bir günde, camları açık olsa bile park halindeki bir otomobil bir anda fırına dönüşebilir ve köpeğiniz sıcak çarpması yaşayabilir.
- 8
Güzergahınızın üzerindeki köpek dostu yerleri araştırın.
Köpekle uzun araba yolculuğu sandığınızdan daha zorlu olabilir. Olası molaları garanti altına almak için köpek dostu yerleri araştırın. Böylelikle acil bir mola durumunda mağduriyet yaşamazsınız. Köpek dostu oteller, restoranlar, mağazalar ve dinlenme yerleri bulmak için internetten yardım alabilirsiniz.
Umarız şehirler arası köpek nasıl taşınır sorusu, sizin için daha az korkutucu hale gelmiştir. Köpekle seyahat için dikkat edilmesi gereken tüm püf noktaları ve ipuçlarını paylaştık. Köpekle uzun araba yolculuğu için bir diğer hayat kurtarıcı fikir de, seyahatinize köpek yatağı götürmektir. Köpek yatağınız yoksa köpek yatağı yapımı için yaratıcı fikirler yazımıza göz atabilirsiniz. Eğer yavru köpek araba yolculuğu konusunda deneyimsizseniz, özellikle yavru köpek besleme rehberini incelemeniz köpekle araba yolculuğunuzun oldukça rahat geçmesini sağlayacaktır. Oluşabilecek küçük kazaların canınızı sıkmaması ve yolculuğunuzun daha konforlu devam etmesi için ise doğru seçim köpek kokusu nasıl giderilir yazımız olacak. Ayrıca sıraladığımız yöntemleri köpekle otobüs yolculuğu için de uyarlayabilirsiniz. Fakat yolculuk öncesi mutlaka otobüs firmasıyla görüşüp köpekle seyahat imkanı olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Sıkça Sorular Sorular: Köpekle Seyahat
Uçakla Köpek Taşıma İçin Havayolu Şirketini Önceden Bilgilendirmeli miyim?
Çoğu havayolu şirketi, kabinde uçmak için yalnızca belirli sayıda köpek kabul eder. Bu nedenle, yavrularınızın yerini ayırtmak için çok önceden arayın ve onun için yer olduğundan emin olun. Ayrıca birçok havayolu şirketi için, kabin içinde ve kargo bölümünde canlı hayvan taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması ve onaylı olması gerekir.Köpek Uçak Yolculuğu Sırasında Tuvalet İhtiyacını Nasıl Giderir?
Köpek seyahat edebilir mi? Cevap evet olsa da köpekler uzun yolculuk sırasında zorlanabilir ve sıkışan köpeğinizin ihtiyaçlarını gidermek o kadar da kolay olmayabilir. Birçok havayolu, uçuş boyunca köpeğin tuvalet ihtiyacını gidermeyeceğini veya giderdiği takdirde diğer yolculara rahatsızlık vermeyeceğinizi belirten bir form doldurmanızı ister. Bu nedenle çiş pedleri kullanmak akıllıca bir çözüm olabilir.Havayolu Şirketlerinin Uçakta Köpek Taşınması ile İlgili Kuralları Farklı mı?
Farklı uygulamalar olsa da genellikle kafesin standart boyutlara uyması, ağırlığının 8 kg’dan fazla olmaması gibi genel geçer kurallar bulunuyor. Uymaması halinde kabine alınamayan evcil hayvanlarınız, özel kafeslerinde uçakların kargo bölümünde taşınabiliyor. Ayrıca evcil hayvanınızın kargo bölümünde taşınması konusunda son kararı, genellikle pilotlar veriyor. Bu sebeple, uçuştan önce mutlaka havayolu şirketini arayarak bilgi almalısınız. Daha detaylı ve doğru bilgi için havayolunuzla iletişime geçmeyi unutmayın.Köpekle Araba Yolculuğu Yaparken Köpeği Araba Tutar mı?
Köpekleri araba tutar mı? Cevap maalesef evet. Araba ya da harekete bağlı bulantı, yavru ve genç köpeklerde daha çok görülür. Bunun nedeni, denge için kullanılan kulak yapılarının yavrularda henüz tamamen gelişmemiş olmasıdır. Fakat büyüdüklerinde bu sorun geçecek diyemeyiz. Köpeğiniz ilk birkaç araba yolculuğu deneyiminde bulantı yaşadıysa, araba yolculuklarını zihninde bulantı ve kusmayla şartlandırabilir. Bu yüzden kulakları tamamen gelişse de bu sorunun devam etmesine yol açabilir. Pek çok sorunun kaynağında olduğu gibi stres de bulantıyı tetikleyebilir. Bu yüzden köpek arabaya nasıl alıştırılır sorusunun doğru cevaplanması önemlidir. Eğer köpeğiniz arabaya sadece veterinere gitmek için biniyorsa, arabadan indiğinde nerede olacağını tahmin ettiği için yol boyunca kendini kötü hissedebilir. Kısacası ona araba gezilerinden sonra parka da gidilebileceğini ve keyifli zaman geçirebileceğini öğretmelisiniz.