Kedi Nasıl Yıkanır?

Kedi Nasıl Yıkanır? Kedilerin sudan nasıl kaçtığını ve yıkanmayı sevmediğini hepimiz biliriz. Fakat kedinizi yıkamanız gerekiyorsa ne yapmalısınız? Bu zorlu görevi basit hale getirmek için uygulanabilecek yöntemler ve ipuçları.

Güncellenmiş 20 Haziran 2022

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kedi nasıl yıkanır

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kedi sahibi olanların ve onlara her istediklerini yaptıramayacaklarını bilenlerin aklındaki sorulardan biri kedi nasıl yıkanır olacaktır. Kediler, sizleri her ne kadar çok sevseler ve size güvenseler de çok keskin sınırları olan hayvanlardır. Kedilerin kendilerine özgü kurallarından en yaygın olanı da kuşkusuz yıkanmamak olacaktır. Kedilerimizin koyduğu bu sınırları, onlara huzurlu ve güvenli bir ortam sağlayarak, olumlu davranışlarını ödül mamaları ve yaş mamalar ile ödüllendirerek biraz olsun aşabiliriz.

Bilindiği üzere, kediler gün içerisinde birçok kez kendilerini temizler; ancak bazı durumlarda onları yıkamak bir zorunluluk olabilir. Sebebi ne olursa olsun, eğer kedinizi temizlemeniz gerekiyorsa ve daha önce hiç kedi yıkamadıysanız kedi nasıl yıkanır diye düşünüyorsunuzdur. Bu yazımızda, sizlere kedinizi yıkarken yardımcı olacağını düşündüğümüz adımları sıraladık. O halde gerekli birkaç malzemeyi hazırlayarak işe koyulalım.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Kedi Nasıl Yıkanır?

    1. 1

      Kedinizi yıkayacağınız alanı hazırlayın.

      Kediler banyo yapmayı sevmez; ancak akan suyun altında yıkanmaktan nefret ederler. Çoğu kedi, akan suyu seyretmeyi çok sevse de suya temas etmekten ürker. Bu yüzden küvet, lavabo veya leğen fark etmeksizin ilk önce kedinizi banyo yaptıracağınız alanı hazırlayın. Kedi şampuanı, havlu ve bardağı yakınınıza koyun. Küvet veya leğeni su ile doldurun. Hazırladığınız su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Bebekleri yıkayacağınız su sıcaklığı kediler için de idealdir.

    2. 2

      Kedinizi sakinleştirin, tüylerini tarayın ve tırnaklarını kesin.

      Banyo öncesinde ve yıkama esnasında kedinize olabildiğince huzurlu bir ses tonu ile hitap edin. Kedi fırçası ile kedinizi tarayın. Kediniz, tüylerinin taranmasıyla biraz rahatlayacak ve sakinleşecektir. Kedinizi taramak, dökülen tüylerin toplanmasını sağlayacak ve banyo esnasında daha az tüy dökülecektir.

      Kedinizi taradıktan sonra tırnaklarını kesmekte fayda var. Çünkü banyo sırasında kediniz hırçınlaşabilir ve size tırnaklarıyla zarar verebilir. Eğer kedinizin tırnaklarını kesemiyorsanız ve banyo sırasında kediniz sizi tırmalarsa, hemen pansuman yapıp yarayı kapatmayı unutmayın. Kedinizin tırnakları için evde hep tırmalama tahtası bulundurmayı ihmal etmeyin. Kedi tırmalama tahtası nasıl yapılır öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

    3. 3

      Sıra ödül mamasına geldi.

      Kedinizi tarayıp tırnaklarını kestikten sonra, bu davranışının güzel bir davranış olduğunu göstermek ve onu mutlu etmek için ödül maması verin. Eğer evinizde ödül maması yoksa, yaş mama veya öğününde verdiğiniz mamadan, diyetini bozmayacak kadar verebilirsiniz.

    4. 4

      Kedinizi banyoya yönlendirin.

      Kediniz ödül mamasından sonra mutluluktan oynamak isteyebilir. Bu aşamada kedi oltası ile kedinizin enerjisini atmasını sağlayabilir ve onu banyoya doğru yönlendirebilirsiniz. Bu şekilde, kendi isteği ile banyoya girmiş olacağı için hazırlanan banyo eşyalarını görüp ürkmeyecektir.

    5. 5

      Banyo kapısını kapatın.

      Kediniz banyo yaptırılacağını anladığında veya su ile temas ettiğinde kaçmak isteyecektir. Evde bir kovalamaca yaşamamak ve bunca emeğinizin boşa gitmemesi için banyo kapısını kapatmayı unutmayın.

    6. 6

      Küvetin içine havlu serin.

      Evet, yanlış okumadınız. Havluyu açarak içi su dolu küvetin içine serin. Kediniz havluyu görünce hem küvetin içini merak edecek, hem de oynamayı, üzerine yatmayı çok sevdiği havluyu küvetin içinde görünce, o da küvetin içine girmek isteyecektir. Eğer küvetin içine havlu sermek istemiyorsanız, küvetin içine kedinizin sevdiği ve suda yüzebilen birkaç oyuncak koyabilirsiniz. Böylelikle kediniz sevdiği oyuncakları gördüğünde, küvete daha az tereddütle yaklaşacaktır.

    7. 7

      Kedinizi yavaşça küvetin içine koyun.

      Kedinizin sırtı size yaslanacak şekilde, iki ayağı üzerinde durmasını sağlayın ve kedinizi küvete koyun. Yanınızdaki bardak yardımı ile vücudunun su ile temas etmesine yardımcı olun. Kediniz suya alıştıkça, kedinizi dört ayak üzerinde küvette tutabilirsiniz. Yine bardak yardımı ile önce yavaşça bütün gövdesini ıslatın.

    8. 8

      Kedinizi şampuanlayabilirsiniz.

      Kedi şampuanını elinize bir miktar döküp kedinizin gövdesini şampuanlayın. Kediniz, enseden kuyrağa doğru nazik hareketler ile şampuanlanmayı daha çok sevecektir. Kedinizin gövdesi ve kuyruğunu şampuan ile yıkadıktan sonra baş çevresini elinizle ya da bir bez yardımı ile temizleyin. Kedinizin gözlerine ve kulaklarına şampuan kaçırmamaya dikkat edin.

    9. 9

      Artık kedinizi durulayabilirsiniz.

      Kedinizi ıslatmak için kullandığınız bardak yardımı ile kedinizi durulayabilirsiniz. Evet, bardak ile durulama işlemi vakit alıcı ve biraz da yorucu olacaktır. Ancak duş başlığı veya daha büyük bir kap ile durulamaya kalkarsanız kedinizin panik olmasına sebep olabilirsiniz. Bu panik de kedinizi bir daha banyo yaptıramamaya sebep olabilir. Bu yüzden sabırlı olmanızı öneriyoruz.

    10. 10

      Kurulanma zamanı.

      Kuru bir havlu ile kedinizi sarın ve kurulanmasına yardım edin. Ancak kediniz tek havlu ile kurulanamayacak kadar ıslaksa, ikinci bir havluyla nazik hareketler ile kedinizi kurulayın. Eğer kediniz havlu ile kurulanmaktan hoşlanmadıysa, saç kurutma makinesinin en düşük ayarında kurulanmasını sağlayın. Ancak saç kurutma makinesini de reddetme ihtimali yüksek olduğundan, kedinizi kendi haline bırakıp doğal yollarla kurumasını bekleyebilirsiniz.

  • Kedi Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    1. 1

      Kedileri yıkarken sadece kedi şampuanı kullanın.

      Banyo sırasında minik dostunuzun vücuduna ve tüylerine zarar vermemek için kedi hangi şampuanla yıkanır veya kediler neyle yıkanır diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Öncelikle kedinizi, kediler için özel olarak üretilmiş, cilt tipine uygun bir şampuan ile yıkamanız gerekir. Kendi şampuanlarınız veya sabunlar kedinizin tüylerine zarar verebilir veya alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kedi şampuanları da hassas ciltlere özel, kuru veya yağlı cilt tipleri için gruplara ayrılmaktadır. Eğer kedinizin cilt tipini bilmiyorsanız veterinerinize danışarak, kedinizin cilt tipini öğrenebilirsiniz. Ayrıca su ile durulanan şampuanlar dışında, toz şampuanlar da mevcuttur. Toz şampuanları kedinizin tüylerinin üzerine döküp, kedinizin dili ile kendini temizlemesini beklemeniz gerekir.

    2. 2

      Su sıcaklığını iyi ayarlayın.

      Kedinizi yıkarken su sıcaklığı önemlidir. Kedilerin yıkanması için ideal su sıcaklığı 30 – 40 derece olarak öneriliyor. Eğer evinizde bir termometre varsa suyun sıcaklığını 30-40 derece olarak ayarlayabilirsiniz.

    3. 3

      Kedinizin yıkanmaktan nefret etmemesi için çaba sarf edin.

      Su ile haşır neşir olmayan minik dostlarımızı yıkamamız gerektiğinde kafamızda binlerce soru canlanır. Öncelikle kedinizi henüz yavru iken yıkanmaya alıştırmalısınız; böylelikle yetişkinliğe eriştiğinde sizi çok fazla zorlamayacaktır. Ancak, kediniz yetişkinliğe eriştiyse ve yıkamanız gerekiyorsa, yıkama evresinden birkaç gün önce kedinizi yıkayacağınız alan ile tanıştırın ve hatta o ortamı sevdirmeye çalışın. Bunun için mamasını banyo yaptırılacak yerin yakınına koyabilir veya belli bir süre banyoda oyun oynamasını sağlayabilirsiniz. Banyo öncesinde banyo yaptıracağınız küvetin veya leğenin içine biraz su koyun ve kedinizin suda yüzen birkaç oyuncağını suya bırakın. Kediniz suyun içindeki oyuncakları ile oynasın ve suya alışsın. Kedinizi nazik hareketler ile masaj yaparak, sessiz bir ortamda yıkarsanız, yıkamak bir nebze daha kolay olacaktır. Kedinizin hiç oyuncağı yok mu? O halde kendiniz evde kedi oyuncağı yapabilirsiniz.

    4. 4

      Kediler ne zaman yıkanır?

      Kediler, steril ve taraklı dil yapıları sayesinde, kendilerini gün içerisinde sık sık temizler. Ancak birçok kedi sahibinin kediler ne zaman yıkanır diye çevresine ve veterinerine sorduğunu biliyoruz. Kediler ne sıklıkla yıkanır diye düşünüyorsanız, kedilerin yıkanma sıklığı için herhangi bir kural olmadığını belirtmekte yarar var. Ayrıca, kedinizi sık sık yıkamak, kedinizin derisindeki yağ bezelerine zarar verebilir ve bu durum tüy dökülmesi gibi problemlere sebep olabilir. Rutin bakım dışında kedinizi yıkamanız gereken bazı zorunlu durumlar elbette vardır. Örneğin, kedinizde mantar gibi bir deri hastalığı olabilir ya da pirelerden kurtulamıyor olabilirsiniz. Bu gibi bir durumda, veterineriniz tavsiye ediyorsa kendisinin söylediği sıklıkta kedinizi yıkamalısınız. Kedinizi sokaktan yeni almışsanız, temizlemek isteyebilirsiniz. 6 haftalıktan daha büyük kedilerinizi evinize almadan vücut sıcaklığındaki su ve uygun kedi şampuanı ile yıkayabilirsiniz. Bir diğer durumda ise kediniz dili ile temizlenemeyecek kadar kirli olabilir veya tüylerine bir şey yapışmış olabilir. O zaman da kedinizi yıkamanız gerekebilir.

Kediler Yıkanır mı?

Bildiğiniz gibi kediler, tırtıklı ve steril dil yapıları sayesinde gün içerisinde kendilerini defalarca temizlerler. Kedilerin kendilerini temizlediğini gören sahipleri de kediler yıkanır mı veya kedi yıkamak zararlı mı diye sık sık düşünür. Öncelikle, yapılan araştırmalara göre kedilerin çok sık yıkanması, vücutlarını koruyan yağ bezelerine zarar verebilir. Sık yıkanma, derilerinin Ph dengesini bozarak yağ üretiminin artmasına ve bunun sonucu olarak tüy dökmesine veya kırılmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden, zorunlu olmadığınız durumlar dışında, kediler yıkanmalı mı diye düşünüyorsanız, cevabımız hayır olacaktır.

Mecbur kalmadıkça kedinizi yıkamanız önerilmez. Ancak, kedinizi yıkamak zorundaysanız veterinerinize danışarak kedinizi yıkayabilirsiniz. Örneğin:

Yavru Kedi Nasıl Yıkanır?

Evinizde en az 6 haftalık bir yavru kediniz varsa yavru kedi yıkanır mı diye araştırıyor veya yavru kedi yıkama rehberi bulmaya çalışıyor olmalısınız. İşinize yarayacak birkaç öneriyi sizler için bir araya getirdik.

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?