Bebekli Evde Kedi veya Köpek Nasıl Beslenir?

Bebekli evde kedi veya köpek beslemek istiyor ancak bebeğinizin sağlığından endişe ediyorsanız, buna hiç gerek yok! Hem bebeğinizin hem de sevimli dostunuzun sağlıklı yaşaması için alabileceğiniz bütün önlemler yazımızda.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Bebek ve kedi

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Onları ne kadar çok sevseniz de bebekli evde kedi veya köpek bakma fikri sizler için biraz endişe verici mi? Bu tereddütünüz hiç de yersiz değil. Bir evcil hayvan ile aynı evde yaşamak birçok önlem almayı gerektirir. Örneğin, evcil hayvanınızın sağlığı için onu düzenli veteriner kontrolüne götürmeli ve biricik dostunuzun sağlığından emin olmalısınız. Evcil hayvanınızın tüm aşılarını eksiksiz yaptırmalısınız ki hem siz hem de dostunuz olası hastalık ve parazitlerden korunsun. Evinizin temizliği için kullandığınız malzemeler dahi evinizdeki dostunuzun sağlığına zararlı olmayacak şekilde seçilmiş olmalıdır. Normal koşullarda aldığınız önlemlere ek olarak, bebekli evde kedi veya bir başka evcil hayvan ile yaşamak daha fazla önlem almayı gerektirir çünkü onların sağlıklı olması bebeğinizin yaşadığı ortamın sağlıklı olması demektir. Evcil hayvanlarınızın aşılarını, bakteri ve parazit testlerini, düzenli bakım ve temizliklerini yaptıktan sonra bebekli evde kedi veya köpek bakmak artık ürkütücü bir fikir olmaktan çıkacak. Gelin detayları birlikte keşfedelim!

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Bebekli Evde Kedi Beslemek

    Birçok kişi hamilelik haberini aldıktan sonra hurafelere inanıp minik dostlarını sahiplendirmeye çalışıyor. Yanlış yönlendirmeler ile evcil hayvanınızdan ayrılmak zorunda kalmayın. Evcil hayvanlar bilinenin aksine hem bebek hem ebeveyn hem de evin enerjisi için oldukça yararlıdır. Kediler inatçı karakterinden ötürü zorlu gibi görünse de kediler ve bebekler uyumu yakaladıktan sonra bebekli evde kedi ile yaşamanın ne kadar eşsiz bir deneyim olduğunu fark edeceksiniz. Kedinizin uyum sağlaması için güzel davranışlarını ödüllendirmeli, bebeğinizin korkulacak bir yabancı olmadığını göstermelisiniz. Uyum süreci ve bebekli evde kedi beslemek hakkında detaylı bilgi için okumaya devam edin.

    1. 1

      Kedinizi düzenli olarak veterinere götürün.

      Hem kedinizin hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için kedinizi düzenli olarak veterinere götürmeli, tüm aşılarını ve parazit testlerini yaptırmalısınız. Kedinizden sizlere bulaşma ihtimali olan tek bir tür parazit vardır: Toksoplazma. Toksoplazma, kedinin çiğ et, süt veya sebze tüketmesi ile oluşan bir parazit türüdür. Bu parazit veterinerinizin yaptığı testler sonucunda tespit edilebilir. Eğer kedinizde toksoplazma paraziti mevcutsa, kediniz bu paraziti dışkı yoluyla atacaktır. Kedi kakası zararlı mıdır sorusu işte burada devreye giriyor. Korunmanın tek yolu ise kedinizin kumunu hamileyken temizlememek. Eğer temizlemek zorunda kalırsanız, eldiven kullanmayı ve ellerinizi bol sabunla yıkamayı unutmayın. Kedi kumu nasıl temizlenir öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

    2. 2

      Kedinize evin yeni kurallarını öğretin.

      Kedili evde yeni doğan bebek olması, alınacak önlemler konusunda akılları karıştırır. Bebeğiniz henüz eve gelmeden kedinize evinizdeki değişiklikler ile ilgili eğitim vermelisiniz. Kediler, yeni kuralları öğrenme konusunda inatçı hayvanlardır. Bu yüzden bu kuralları öğrenmesi zaman alabilir. Bu yüzden ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Örneğin, kedinizin bebek odasına girmesini istemiyorsanız, o odanın kapısını devamlı olarak kapalı tutmalı, kediniz girmeye çalıştığında kesin ve sert bir ses tonu ile “hayır” demelisiniz. Kediniz odaya girmediğinde ödül maması ile bu güzel davranışını ödüllendirmelisiniz. Bir süre sonra kedinizin odaya girmeye çalışmadığını fark edeceksiniz. Unutmayın, yeni davranış kazandırmak zaman alır, bu yüzden sabırlı olmalısınız.

    3. 3

      Kedinize özel alan oluşturun.

      Çoğu kedi sosyal bir canlı değildir. Bu yüzden kedi ve yeni doğan bebek karşılaşması kediniz için stresli bir durum oluşturur. Bu stresli durumdan kaçabilmesi veya saklanabilmesi için evinizde kediniz için kutular, kedi yuvaları gibi özel alanlar oluşturun. Kediniz kendini stresli hissettikçe özel alanına kaçacak ve sakinleşip geri dönecektir.

    4. 4

      Kedinizi farklı kokulara alıştırın.

      Bebek olan evde kedi beslenir mi diye düşünenlerin akıllarına kedilerinin ilk karşılaşmada vereceği tepki gelecektir şüphesiz. İlk karşılaşmanın olabildiğince sakin geçmesi için bebeğiniz eve gelmeden birkaç hafta önce, kedinizi farklı kokulara alıştırın. Örneğin yakın çevrenizde arkadaşlarınızın bebekleri varsa, bebeklerinin eşyalarını ara ara evinize getirip kedinizin koklamasını sağlayın. Mümkünse kediniz belirli aralıklarla küçük çocuklar ile aynı ortamda bulunsun. Farklı kokulara alışan kediniz, bebeğiniz ile çok daha sakin bir tanışma gerçekleştirecektir. İlk tanışmayı daha az stres ile atlattıktan sonra bebekli evde kedi beslenir mi soruları kafanızdan yavaş yavaş silinmeye başlayacak.

    5. 5

      Kediler ve bebekler: Her ikisini de bir süre yalnız bırakmayın.

      Hem bebeğinizin hem de kedinizin bu yeni duruma alışması için biraz süreye ihtiyacı olacak. Kediniz devamlı hareket eden bu minik canlıya karşı biraz meraklı olabilir, bebeğiniz kendi kendine hareket ederken bebeğinizi ısırabilir veya tırmalayabilir. Aklınıza gelmeyecek bir başka ihtimali daha paylaşmak isteriz. Yeni doğan bebek ve kedi bir araya geldiğinde, kediniz bebeğinize karşı yakınlık duyarsa, tıpkı size yaptığı gibi, bebeğinizin üstüne oturabilir veya yatabilir. Bu durumda bebeğinizin nefessiz kalma ihtimali var. Bu nedenle, en azından bir süre bebeğinizi ve kedinizi yalnız bırakmamaya çalışın.

      Bebeğiniz ise henüz can yakmak nedir bilmediği için kedinizi severken gereğinden sert davranabilir, kedinizi sıkabilir. Kedi ve yeni doğan bebek davranış olarak ne kadar benziyor değil mi? Her ikisi de karşısındakinin canını yakabileceğinin farkında değil. Bu yüzden bebeğiniz yaklaşık 2 yaşına gelene kadar kediniz ve bebeğinizi aynı odada yalnız bırakmamaya özen gösterin. Bu hem bebeğinizin hem de kedinizin sağlığı için en doğru çözüm olacaktır.

  • Bebekli Evde Köpek Beslemek

    Birçok ebeveyn bebekli evde köpek beslemek zararlı mıdır, bebek ve köpek birbirine uyum sağlar mı diye düşünür. Siz de böyle düşünen ebeveynlerdensiniz değil mi? Gerekli önlemleri ve eğitimleri tamamladıktan sonra bebeğiniz ve köpeğiniz ile ev arkadaşlığı hayatınızın en güzel günlerini yaşamanıza katkıda bulunacak.

    1. 1

      Köpeğinizin tüm aşılarını ve parazit testlerini yaptırın.

      Köpeğinizden size ve bebeğinize bulaşabilecek iki hastalık vardır: Kuduz ve kist hidatik. Kuduz hastalığı aşı yolu ile önlenebilir. Bu yüzden köpeğinizin aşılarını geciktirmeden yaptırmalısınız. Kist hidatik ise köpeğin bağırsaklarında üreyen bir parazittir. Köpekler bu paraziti dışkı yoluyla vücutlarından atarlar. Sizin göreviniz ise köpeğinizin dışkısı ile temas etmemek. Temas ettiğinizde dışkıdan size ve bebeğinize kist hidatik bulaşabilir ve bebekli evde köpek beslemek beklediğiniz kadar iyi sonuçlanmayabilir. Bu nedenle köpeğinizin dışkısını olabildiğince kendiniz temizlemeyin. Ancak köpeğinizi tuvaletini yapmak için dışarı çıkarıyorsanız, dışkısını poşetle alıp atacağınız için elinize temas etmeyecektir. Eve döndüğünüzde ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.

    2. 2

      Köpeğinizin bakımını aksatmayın.

      Bebekli evde köpek beslemek biraz bakım ve özen ister. Köpeğinizi yürüyüşten getirdikten sonra patilerini ıslak bir bez ile mutlaka temizleyin. Köpeğinizin dışarıdan getireceği parazit ve mikroplara karşı pati temizliği ile savaşabilirsiniz. Bir diğer önlem ise köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz. Tırnakları uzun olan köpeklerin tırnaklarının arasına çamur, toz, çöp gibi birçok şey girebilir. Kirli tırnaklar ise birçok hastalığa sebep olabilir. Bu yüzden köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz. Köpeğinizin bakımı için bir diğer önemli nokta ise tüy bakımı. Köpeğinizi ayda bir, onun cilt tipine uygun bir şampuan ile yıkamalı, tüylerini ise her gün taramalısınız. Köpeğinizi yıkamak için Puffy Love Hayvan Dostu Köpek Şampuanı’nı tercih edebilirsiniz.

    3. 3

      Köpeğinizin oyuncaklarını düzenli olarak dezenfekte edin.

      Bilindiği kadarıyla köpeklerin salyasından bulaşan herhangi bir hastalık yok. Ancak yine de köpeğinizin oyuncaklarını düzenli olarak temizlemeniz hem bebeğinizin hem de köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Şöyle ki, köpeğinizin ısırdığı ve salyalı bir şekilde etrafta bıraktığı oyuncağa tozlar yapışabilir. Önüne ne gelirse eline alan, hatta dişleri kaşınırken her şeyi ısırmaya çalışan çocuğunuz ise bu tozlu oyuncakları ısırabilir. Herhangi bir hastalık oluşmaması için köpeğinizin kullandığı tüm oyuncakları düzenli olarak temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Böylelikle tüm önlemler alındığında bebek ve köpek bir aradayken, anlatıldığının aksine hiçbir problemin olmadığını fark edeceksiniz.

    4. 4

      Köpeğinizi ve bebeğinizi aynı odada yalnız bırakmayın.

      Köpeğiniz, bebeğinizi sizden daha çok sevecektir. Sevgi yumaklarını gördükçe bebekli evde köpek beslemek aldığınız en iyi kararlardan biri gibi görünebilir. Ancak, bebeğiniz en az 2 yaşına gelene kadar bebek ve köpek aynı odada yalnız bırakılmamalıdır. Köpeğiniz bebeğinizi severken canını acıtabilir, bebeğiniz ise köpeğinize sarılırken fazla sıkı sarılıp köpeğinizi oldukça rahatsız edebilir. Bu tarz manzaralarla karşılaşmamak için önlem almak herkes için en iyisi olacaktır.

    5. 5

      Köpeğinizi ödüllendirin.

      Köpeğiniz gerek tanışma gerekse bebeğin büyüme sürecinde tahmin ettiğinizden de aktif rol almak isteyecek. Ancak köpeğinize belli sınırları göstermeniz gerekiyor. Bu nedenle ona göstereceğiniz özen, vereceğiniz ödül mamaları ve onunla oynayacağınız öğrettirici oyunlar bu yeni düzene ayak uydurmasında etkili olacaktır. Ödül mamaları ile davranışları kalıcı hale getirebileceğinizi unutmayın.

  • Bebek ve Evcil Hayvan ile Birlikte Yaşam

    Bebek ve evcil hayvan ile yaşam sandığınızdan çok daha keyiflidir. Yapılan araştırmalara göre evcil hayvan ile büyüyen çocukların özgüvenleri ve çevrelerine olan güvenleri diğer çocuklara göre daha yüksektir. Ayrıca, evcil hayvan ile büyüyen çocuğun alerjik reaksiyonlarının diğer çocuklara göre çok daha düşük olduğu açıklanmıştır. Tabii ki, bebek ve evcil hayvan ile birlikte yaşamanın bazı kuralları var. Gelin birlikte bu kuralları keşfedelim.

    1. 1

      Evcil hayvanınızın tüm aşılarını ve testlerini yaptırın.

      Bebek ve evcil hayvan olan bir ev dünyanın en huzurlu evlerinden biri olabilir, ancak evcil hayvanınızın sağlığı yerindeyse. Evcil hayvanınızdan herhangi bir hastalık bulaşmaması için evcil hayvanınızın tüm aşılarını ve parazit testlerini eksiksiz yaptırın.

    2. 2

      Evcil hayvanınızın yeni kokulara alışmasını sağlayın.

      Birçok hayvanın burnu keskindir ve farklı bir kokuya çok daha ilgili yaklaşırlar. Tanışma esnasında evcil hayvanınızın telaşlanmaması için, birkaç hafta önceden bebeğiniz için kullanacağınız ıslak mendil, sabun, krem veya şampuanı cildinize sürün. Evcil hayvanınızın bu yeni kokulara biraz olsun alışmasını sağlayın.

    3. 3

      Temizlik için özel ürünler kullanın.

      Gerek ev temizliği gerek evcil hayvanınızın ve bebeğinizin oyuncakları için özel temizlik malzemeleri kullanmanın zamanı geldi. Yüzey temizliğinde, bebek dostu ve alerjen içermeyen Cif Bebek Çok Amaçlı Yüzey Temizleyici Sprey kullanabilirsiniz. Evcil hayvanınızın oyuncaklarını ise Puffy Love Hayvan Dostu Leke Çıkarıcı Sprey ile güvenle temizleyebilirsiniz. Kedisi olanlar için genel ev temizliği nasıl olmalı öğrenmek istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

    4. 4

      Evcil hayvanın vücut temizliği

      Bebek ve evcil hayvan dendiğinde birçok kişinin aklına hayvanlardan bulaşacak hastalıklar gelir. Birçok hastalık ise evcil hayvanın vücut temizliğinin eksik yapılmasından kaynaklanır. Evcil hayvanınızın tüylerini önerildiği şekilde yıkamalı ve taramalısınız.

Bebekli Evde Kedi: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?