Her kedi sahibi, bir kediyle yaşamanın güzelliklerini ve zorluklarını çok iyi bilir. Hiçbir şey evcil hayvanınızın size verdiği sevgi ve huzurdan daha ağır basamaz. Yine de bir evcil hayvanla yaşamak kesinlikle ev işlerinin üstesinden gelmeyi zorlaştırabilir. Yaşam alanınızın hijyenik olmasını sağlamak için kedili ev temizliği nasıl yapılır tüm detaylarıyla bilmelisiniz ve her zaman duyarlı olmalısınız.
Kediler birlikte yaşaması en kolay evcil hayvanlardan biridir. Oldukça bağımsızdırlar, her gün yürümeleri gerekmez ve kendilerini oldukça temiz tutarlar. Ancak her ne kadar kendilerini temizleseler de tüy dökerler. Bununla beraber, kedi kumunu düzenli olarak değiştirmek ve çeşitli beklenmeyen kazalara karşı da dikkatli olmak gerekir. Kedi olan ev nasıl temizlenir, öğrenmek için okumaya devam edin.
İhtiyacın olacak:

Kedi Çişi Nasıl Temizlenir?
Kedi çişini temizlemek zor olabilir ve lekeyi çıkarmış olsanız bile yoğun ve pis koku geçmemiş olabilir. Kedi çişini düzgün temizlemezseniz, kediniz bu bölgeye yeniden çiş yapabilir. Kedi çişi nasıl temizlenir konusunda aşağıdaki yöntemleri göz önünde bulundurun.
Kedi Çişi Yerden Nasıl Temizlenir?
Ahşap veya mermer zeminlerdeki kedi çişini temizlemek için aşağıdaki temizleme adımlarını uygulamanızı öneririz.
- 1
Lekeyi alın.
Temizlemeye başlamadan önce fazla idrarı kurulayın. Bu adım, çiş zarar verebileceğinden, özellikle parke zeminler için önemlidir. Eldiven takın ve bölgeyi soğuk su ve süngerle temizleyin.
Kullandığınız temizlik malzemelerini hemen atın. Böylece temizliğin geri kalanında bölge yeniden kirlenmeyecektir. - 2
Uygun bir temizlik ürünü seçin.
Kedi olan evde yerler neyle silinir en çok sorulan sorulardan biridir. Patili dostlarımız için özel olarak üretilen Puffy Love Yüzey Temizleyici ile aradığınız hijyenik temizliği tüm zeminlerde güvenle sağlayabilirsiniz.
- 3
Ürünü bölgeye uygulayın.
Ürünün kullanım talimatlarını okuduktan sonra doğrudan sorunlu bölgeye uygulayın. Seçtiğiniz ürüne bağlı olarak, kısa bir süre için çişli bölgede bekletmeniz gerekebilir.
- 4
Silin ve durulayın.
İdrarı yeni bir sünger veya temiz bir bezle silin. Temiz su ile nazikçe durulayın ve ardından tamamen kurumaya bırakın.
Kedi Çişi Koltuktan Nasıl Temizlenir?
Kedi çişi koltuktan nasıl temizlenir sorusu için aşağıdaki adımları izleyin. Bu adımları halınızı temizlemek için de uygulayabilirsiniz.
- 1
Çiş lekesinin olduğu yeri tam olarak bilmiyorsanız siyah bir ışık kullanarak başlayın.
Yeni bir lekeyse, eldiven takın ve idrarın çoğunu kağıt havluyla alın. Eski bir gazete kağıdı da kullanabilirsiniz. Kağıt havluya sıvı gelmeyene kadar kurutmaya devam edin. Ovalamamaya dikkat edin, aksi takdirde leke kumaşa iyice işler.
- 2
Mümkünse minder kılıfını çıkarın ve makinede yıkayın.
İyi bir deterjan seçmenizi öneririz. Kokunun giderilmesine yardımcı olması için uzun programda yıkamayı tercih edebilirsiniz.
- 3
Enzimatik bir temizleyici uygulayın.
Eğer minder kılıfları çıkmıyorsa veya minderlerdeki lekeyi ve kokuyu gidermek istiyorsanız enzim içeren bir temizleyici seçmenizde fayda var. Kokuya neden olan ürik asittir. Enzimatik temizleyici ürik asidi parçalar ve kokuyu giderir. 10-15 dakika bekletin. Ardından temizleyiciden arda kalan fazlalığı alın.
Enzimatik temizleyiciler, deri mobilyalarda lekelere veya boyanın açılmasına neden olabilir. Kullanmadan önce deriye zarar verip vermediğini görmek için temizleyiciyi küçük, daha az görünür bir yerde test edin. - 4
Alanı örtün ve kurumasını bekleyin.
Enzimatik temizleyiciyi kullandığınız alanı kedinin veya bir başkasının temas etmesini önlemek için bir havluyla örtün. Lekeli alanın kuruması birkaç gün sürebilir. Mümkünse, kurumaya ve kokuları gidermeye yardımcı olması için minderleri açık havada güneşte bırakın.
Kedi Çişi Kokusu Nasıl Geçer?
Kedi çişi yoğun, keskin bir kokudur ve uzun bir süre yok olmayabilir. Kedi çişinin lekesi ile uğraşırken, o yoğun kokuyu gidermek için aşağıdaki adımları izleyin.
- 1
Kedi kokularının evinize girmesini önlemenin en iyi yolu, ilk etapta onlardan kaçınmaktır.
Kedi kumunu her zaman temiz tutmalısınız. Bu hem sizin hem de kedinizin sağlığı için önemlidir. Kedi kumunun temiz olmaması kedinizin başka yerlere çiş yapmasına sebep olabilir. Kedi kumu nasıl temizlenir öğrenmek için yazımızı mutlaka okuyun. Kediniz kumu dışında farklı yerlere çiş yapmasına neden olan medikal sorunlar yaşıyor gibi görünüyorsa ve sürekli olarak evinizin her yerine tüy yumağı kusuyorsa, veterinere danışın. Bu sorunları azaltmaya yardımcı olacak bir mama kullanın.
- 2
Temizleyici olarak enzim içeren bir ürün seçin.
Kedi idrarı ürik asit içerir ve bu halılarda, kumaşlarda ve ahşapta uzun süre kalabilen bir kokuya sebep olur. Kedi idrarı lekesinin olduğu yeri çamaşır makinesinde etkili bir deterjanla en uzun programda yıkayın. Eğer yıkama şansınız yoksa enzim temizleyici kullanın. Karbonat, sirke, sabun ve hidrojen peroksit, kokuları geçici olarak etkisiz hale getirebilse de, nemli bir hava ürik asidin yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Ürik asidi yok etmenin tek yolu enzim temizleyici kullanmaktır.
- 3
Evi sık sık havalandırın.
Kokuların evinizden çıkmasına yardımcı olmak için pencereleri açın ve varsa vantilatörleri çalıştırın.
Unutulmaması gereken önemli bir nokta, kedi idrar lekeleri üzerinde asla buharlı temizleyici veya ısı kullanmamaktır. Aksi takdirde lekenin ve kokunun iyice hapsolmasına neden olursunuz.
Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?
Kedi tüyü giysilerden mobilyalara ve halılara evdeki her yere kolayca yerleşir. Sevimli dostlarınızın özellikle de mevsim değişikliklerinde veya herhangi bir medikal sorun yaşıyorken daha fazla tüy döktüğünü fark edebilirsiniz. Bu durumda evdeki kedi tüyleri nasıl temizlenir diye telaşlanmayın. Aşağıdaki ipuçlarından yardım alın ve kedi tüyü nasıl temizlenir sorusu için özel olarak hazırladığımız rehberimizi okuyun.
Koltuktaki Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?
Döşemelerden ve kumaştan evcil hayvan tüylerini temizlemek için şunları uygulayın:
- 1
Elektrikli süpürge ile süpürün.
Güçlü çekiş gücüne sahip ve koltuklar için özel bir ucu olan süpürge tercih edin.
- 2
Lastik temizlik eldivenleri takın ve biraz ıslatarak elinizi koltuğun üzerinde gezdirin.
Eldiven tüyle kaplandığında eldiveni durulayın ve işlemi gerektiği kadar tekrarlayın. Lastik eldiven yoksa bunun yerine hafif ıslak bir sünger kullanabilirsiniz. Eldiven kuruyken de tüyleri çekecektir ancak ıslakken daha pratik olur.
- 3
Puffy Love Tüy Tutmaz Tekstil Spreyi kullanın.
Koltuğunuza Puffy Love Tüy Tutmaz Tekstil Spreyi sıkın. Bu sprey, tüylerin kumaşlara tutunmasını zorlaştırarak uzun süre temizlik sağlayacaktır.
Halıdaki Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?
Kedi tüyleri halınıza yerleştiğinde etkili bir şekilde temizlenmesi zor olabilir. Aşağıdaki püf noktalarımızı uygulayın ve kedi tüylerini halınızdan kolaylıkla çıkarın.
- 1
Eski bir mutfak süngeri, halıdaki kedi tüylerini temizlemenize yardımcı olabilir.
Tek yapmanız gereken kuru ve temiz bir sünger alıp ve halınızın üzerini silmektir. Halı kaplı geniş alanlar için süngerli paspas da kullanabilirsiniz. Paspası nemlendirin ve kedi tüyünün toplandığı yerlerde gezdirin.
Başlamadan önce halıyı elektrikli süpürgeyle iyice süpürün. - 2
Halı tırmığı kullanın.
Halı tırmığı, hem halıları veya kilimleri taramak için hem de inatçı başıboş tüyleri yakalamak için etkili bir araçtır. Tırmığı halının üzerinde gezdirin. Bu yalnızca kedi tüylerini toplamaz aynı zamanda halınızın görünümünü canlandırır.
- 3
Pencere sileceğini deneyin.
Bir pencere sileceği ile halıdan kedi tüyü çıkarmak çocuk oyuncağıdır. Lastik tarafıyla halıyı fırçalayın. Tüylerin kümeler halinde toplandığını göreceksiniz. Ardından toplanan tüyleri bir ruloyla veya elektrik süpürgesiyle alabilirsiniz.
Lastik tabanlı ayakkabılar, balonlar da halı üzerindeki kedi tüylerini toplamak için etkili olacaktır.
Kıyafetlerden Kedi Tüyü Nasıl Çıkar?
Bildiğiniz üzere evcil hayvanınızın bakımı konusunda ne kadar titiz olursanız olun tüyleri yine de dökülür ve giysilerinize kolayca yapışır. Aşağıdaki pratik yöntemleri uygulamanızı öneririz.
- 1
Statik elektriği önleyecek bir sprey kullanın.
Tüyleri gevşetmeye yardımcı olmak ve bir fırça veya yapışkan rulo ile daha kolay çıkarılmasını sağlamak için giysiler üzerinde anti-statik sprey kullanarak giysilere statik yapışmayı azaltın.
- 2
Tüy kaplı giysiyi bir çift ıslak mikrofiber bezle çamaşır kurutma makinesine atın.
Tüyler ıslak mikrofiber bezlere yapışacaktır. Kurutma makinesini düşük ısı döngüsünde çalıştırın. Ardından kurutucudan çıkarın ve kalan tüyü çıkarmak için bir giysi fırçası veya yapışkan rulo kullanın.
Giysiniz yün ise, giysi fırçasını kullanmadan önce bir buhar makinesi kullanın veya buharlı bir banyoya asın. Nem, liflerin gevşemesine ve evcil hayvan tüylerinin çıkarılmasına yardımcı olur, fırçalamayı da kolaylaştırır. - 3
Yapışkan rulo kullanın.
Evcil hayvan tüylerini çıkarmak için genellikle yapışkan bir giysi rulosu kullanmak en iyisidir. Evinizde yoksa, yapışkan tarafı dışarıda olacak şekilde elinize sarılı sağlam bir ambalaj bandı kullanın.
Evdeki kedi kokusu nasıl çıkar? Evcil hayvanların olduğu evlerde en çok şikayetçi olunan konulardan birisi de eve yerleşen kokudur. Evdeki kedi köpek kokusu nasıl giderilir öğrenmek için buradaki yazımızı okumayı unutmayın.
Kedili ev temizliği sanıldığı kadar zor değil. Ancak size önerimiz evinizi haftada birkaç kere elektrikli süpürgeyle süpürmeniz olacaktır.
Kedili Ev Temizliği: Sıkça Sorulan Sorular
Kedi Olan Evde Yerler Neyle Silinir?
Kedili ev temizliği yaparken kedinize zarar vermeyecek ürünler, yüzey temizleyiciler kullanmanız önemlidir. Ancak kedi çişi kokusu temizlemek için enzim içeren temizleyiciler kullanmanız şarttır.Kedili Ev Temizliği İçin Hangi Temizlik Ürünlerini Kullanmalıyım?
Kedili ev temizliği için çok amaçlı yüzey temizleyiciler, çamaşır suyu, enzim temizleyiciler, bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Bununla beraber hidrojen peroksit, karbonat, beyaz sirke gibi doğal alternatifler de kedili ev temizliği için oldukça etkilidir.Evde Kedi Tüyü Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Kedinizi en az haftada bir kez taramanız evdeki kedi tüyünden şikayetçi olmanızı azaltacaktır. Ancak, kedinize ne kadar özenle bakarsanız bakın tüy dökmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden evinizi haftada birkaç kez elektrikli süpürge ile süpürmelisiniz.