Duvarda Oluşan Küf Nasıl Önlenir?

Evdeki küf kokusu nasıl giderilir? Duvarda küf nasıl önlenir ve temizlenir? En pratik yöntemler ve püf noktaları için okumaya devam edin.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi2 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Beyaz duvar önünde eşyalar

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Küf sorunu evimizde, yazlığımızda hatta iş yerlerimizde karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Genelde nem oranı yüksek olan coğrafi bölgelerde oluşur. Duvarda estetik açıdan görüntü kirliliği oluşturmasının yanı sıra temizlenmediği takdirde sağlık açısından oldukça zararlıdır.

Duvardaki küf mantarını temizleyip zımparaladıktan sonra, aynı bölgeyi Domestos Maksimum Hijyen Çamaşır Suyu gibi güçlü bir çamaşır suyu ile silmek küf mantarlarının tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Küf, solunum yolları ve eklem yerleri gibi bölgeleri etkileyerek çeşitli problemlere yol açabilir. Bu sebepten, duvar küfünün yeniden oluşumunu engellemek veya en aza indirmek için doğru yollarla müdahale etmek gerekir. Burada "Duvardaki küf nasıl yok edilir?" ve "Evdeki küf kokusu nasıl giderilir?" gibi sıkça sorulan sorularla ilgili bazı bilgiler paylaşmak istiyoruz.

Duvar Küfü Nasıl Temizlenir?

Temizliğe başlamadan önce küf oluşumuna neden olan sorunları ortadan kaldırmak gerekir. Küf, tesisat sızıntıları, duvar yüzeylerinin nemlenmesi ve nemli kalması, oda sıcaklığı değişimi sonucunda duvarların terleme yapması ve yalıtım sistemindeki eksiklikler gibi sorunlar sonucunda oluşabilir.

Küfle baş etmenin en önemli adımı evinizi düzenli olarak havalandırmaktır. Kış aylarında günde 2-3 defa 5-10 dakika arası ve yaz aylarında günde 3-4 defa 15-20 dakika arası havalandırmanız gerekir. Evinizi düzenli olarak havalandırmanız, duvarların terlemesi sonucu oluşan küf sorununu engelleyecektir. Küf temizliğinde şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak kuru bir temizlik beziyle küfün olduğu bölgeyi küfün temizlendiğine emin olana kadar iyice silin, ardından temizlediğiniz bölgeyi duvar zımparasıyla zımparalayın.

  • Daha sonra zımparaladığınız bölgeyi Domestos Maksimum Hijyen Çamaşır Suyu gibi tüm yüzeylerde etkili koruma sağlayan bir çamaşır suyuyla silin. Çamaşır suyu kullanmak, bölgedeki küf mantarlarının tekrar oluşmasını engelleyecektir. İsteğe göre çamaşır suyunu beze dökebilir ya da püskürterek uygulayabilirsiniz. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika kadar bekletin. Son olarak, temizlenen bölgeyi kuru ve temiz bir temizlik beziyle silin.

  • Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin. vr

Duvar küfü

Çamaşır suyu kullanımı sırasında maske ve gözlük takmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır. Çamaşır suyu ya da alkol uygulanan odaların bir süre kullanılmaması ve kullanım öncesi havalandırılması gerekir. Ayrıca çamaşır suyu kullanımında eşyaların zarar görmesini engellemek için çarşaf veya örtü kullanarak üzerlerini örtebilirsiniz.

Duvarda Küf Oluşumu Nasıl Önlenir?

Evinizde alacağınız küçük önlemlerle duvarlarınızda küf oluşmasını engelleyebilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:

  • Evinizi düzenli olarak havalandırmanız küf oluşumunu önlemede yardımcı olur. Mutfak, çamaşır odası ve banyo gibi nem oranı yüksek odaların da her kullanımdan sonra havalandırılması gerekir. Penceresi olmayan nem oranı yüksek odalara havalandırma sistemi monte etmek de yararlı olacaktır.

  • Duvarlarınız için küf önleyici boyalardan yararlanabilirsiniz. Duvarları tamamen örten veya yalıtım sistemi içinde oluşan küfler için ise uzman yardımı gerekir.

  • Küf kokusunu engellemek için evinizdeki bitkileri bir süre başka bir yere taşıyın. Bitkiler evdeki nemi arttırdığından küf kokusunu çoğaltacaktır. Nem alan bitkiler hakkında bilgi almak için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

  • Eğer yukarıdaki önlemlerle evdeki nem oranını düşüremiyorsanız, odalardaki nem oranını azaltmak için nem alıcı cihazlar edinebilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?