Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

''Akrilik boya nasıl çıkar?'' sorusuna cevap arıyorsanız, yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Güncellenmiş 18 Ekim 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Akrilik Boya Şişeleri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

Yüksek kapatıcılığa sahip olan akrilik boya, su bazlı bir boya türüdür. Özellikle hobi ve sanatsal alanlarda kullanılan bu boya, canlı renklere sahiptir. Hızlı bir şekilde kuruduğu için, döküldüğü alana bürünür ve sertleşmeye başlar. Tekstil, resim, masa-sandalye boyama gibi faaliyetlerde kullanılır. 

Akrilik boya yağlı boyaya benzetilse de, su bazlı bir üründür. Bu yüzden kıyafete, halıya veya herhangi bir yüzeye bulaştığı zaman çıkarılması, diğer boya türlerine göre daha kolaydır. ''Akrilik boya nasıl çıkar?'' sorusuna geçmeden önce, akrilik boyaya henüz kurumadan müdahale etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Çünkü boya kurudukça sertleşir ve çıkarılması zor bir hal alır. 

Akrilik Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Akrilik boya, özellikle boyama sırasında kıyafetinize bulaşabilir. Böyle durumlarda ''Akrilik boya kumaştan nasıl çıkar?'' sorusuna cevap arıyorsanız, uygulayacağınız yöntemin kumaşa göre değişkenlik göstereceğini hatırlatalım. Özellikle ipek, yün, saten gibi narin kumaşlara müdahale ederken çok dikkatli olmanız gerekir. 

  • İzopropil ile temizleme

Akrilik boya nasıl çıkar sorusu için en çok kullanılan yöntem, alkoldür. Eczanelerde satılan izopropil alkol, akrilik boya lekesini iz bırakmadan çıkarır. Bunun için kumaşın üzerindeki fazla boyayı spatula ile alın. Daha sonra izopropil alkolü boya lekesini kapatacak şekilde dökün. Bozuk para yardımıyla lekeli alanı nazikçe kazıyın. Ardından kıyafetinizi makinede yıkayabilirsiniz.

  • Saç spreyi ile temizleme

Akrilik boya kumaştan nasıl çıkar sorusu için, saç spreyi yöntemini deneyebilirsiniz. Lekenin içine işleyen saç spreyi, boya lekelerinin kısa sürede çıkmasını sağlar. Bunun için, kıyafetin üzerindeki fazla boyayı kağıt havlu ile alın. Ardından leke ıslanana kadar üzerine saç spreyi sıkın. Daha sonra suyun altında lekeli alanı çitileyin ve çamaşır makinesinde yıkayın.

  • Aseton ile temizleme

Etkili bir boya çözücü olan aseton, kumaşa bulaşan akrilik boyanın izini tamamen çıkarabilir. Asetonu bir pamuğa dökün ve lekenin üzerine tampon yapar gibi 2 dakika bastırın. Leke yumuşadığında çitileyin ve su ile durulayın. Aseton, saten, ipek gibi kumaşlara zarar verebilir. Bu yüzden benzer bir kumaşta deneme yaptıktan sonra kullanabilirsiniz.

  • Sıvı deterjan ile temizleme

Kumaştaki akrilik boya lekesini çıkarmak için, lekeli bölgenin üzerine sıvı çamaşır deterjanı dökün ve 5 dakika bekleyin. Leke yumuşadığında suyun altında çitileyin ve durulayın. Ardından makinede yıkayabilirsiniz.

Eğer kıyafetinizin kumaşı narinse, kuru temizlemeye vermeyi düşünebilirsiniz.

En zorlu lekeler arasında gösterilen boya lekeleri, çoğu zaman can sıkıcı izler bırakır. ''Boya lekeleri nasıl temizlenir?'' yazımızdan en etkili boya çıkarma yöntemlerini öğrenebilir, cam, kapı gibi alanlara daha doğru bir şekilde müdahale edebilirsiniz.

Akrilik Boya Halıdan Nasıl Çıkar?

Özellikle tuval, sandalye veya masa gibi bir alanı boyuyorsanız, akrilik boya yere döküldüğünde paniğe kapılabilirsiniz. Böyle durumlarda telaşa kapılmayın ve aşağıdaki yöntemleri deneyin.

  • Halı şampuanı ile temizleme

Halıdaki boya fazlalığını kağıt havlu veya spatula yardımıyla alın. Bir kovanın içerisine ılık su ve halı şampuanı dökün. Temiz süngeri bu karışıma batırın ve halıdaki lekeli bölgeyi silip 5 dakika bekleyin. 5 dakikanın ardından lekeli alanı tekrar aynı karışımla silin. Halının kuruması için üzerine havlu yerleştirebilirsiniz.

  • Beyaz sabun ile temizleme

Açık renkli halılardaki lekeleri temizlemek için, beyaz sabundan faydalanabilirsiniz. Halıdaki boya lekesinin fazlalığını alın. Süngeri suyun altında ıslatın ve fazla suyu sıkın. Sünger ile beyaz sabunu ovalayarak köpürmesini sağlayın. Ardından halıdaki lekeli alanı nazikçe ovalayın. Leke tamamen çıktığında, halıyı nemli bezle silmeyi unutmayın.

Akrilik Boya Koltuktan Nasıl Çıkar?

Akrilik boya koltuğa bulaştığı zaman, hızlıca müdahale etmeniz gerekir. Bu aşamada ilk yapmanız gereken koltuktaki boyanın fazlalığını bıçak ucu veya spatula yardımıyla almaktır. Ardından lekeli bölgenin üzerine leke çıkarıcı sıkın ve 2-3 dakika bekleyin. Nemli süngerle lekeli alanı nazikçe ovalayın. Leke tamamen çıktığında, koltuğu nemli bezle silebilirsiniz.

Kurumuş Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

Kurumuş akrilik boyayı bulunduğu yüzeyden çıkarmak için, ilk yapmanız gereken spatula veya küçük bir bıçak yardımıyla kazımaktır. Kuruyan ve sertleşen boyayı, kumaşa zarar vermeden hafifçe kazıyın. Kalan lekeyi yumuşatmak için, asetonlu pamuğu lekeli alana bastırın. Leke yumuşadığında, sıvı U-Pro Cif Bulaşık Deterjanı süngere dökün ve lekeli alanı ovalayın. Leke tamamen çıktığında, temiz bezle deterjanın fazlalığını alabilirsiniz. 

Kurumuş Akrilik Boya Fırçadan Nasıl Çıkar?

Tuval üzerinde resim yaparken kullandığınız fırçaları hemen yıkamıyorsanız, akrilik boyanın fırçada kaldığını ve sertleştiğini görebilirsiniz. Böyle durumlarda, fırçayı sıcak su içerisinde en az 15 dakika bekletin. Ardından fırçaların ucunu katı sabuna sürerek boya lekelerini temizleyin. Fırçayı suyun altında duruladıktan sonra kullanmaya devam edebilirsiniz. Fırça üzerinde kuruyan akrilik boyayı çıkarırken alkol veya tiner kullanmayın. Bu maddeler, fırça kıllarının dökülmesine neden olur.

Sıkça Sorulan Sorular: Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

Akrilik Boya Elden Nasıl Çıkar?

Elinizdeki boya miktarı azsa, boya lekelerinin olduğu kısmı asetonlu pamuk yardımıyla silebilirsiniz. Boya miktarı çoksa, elinizi ılık su dolu bir kapta 5 dakika bekletin. Ardından sabunla güzelce ovalayın ve bol suyla elinizi durulayın. Eldeki boya lekelerini çıkarmak için tiner önerilse de, bu maddenin cilt tahrişine neden olabileceğini unutmayın.

Akrilik Boya Fayanstan Nasıl Çıkar?

Fayansın üzerine sıcak su döküp boya lekesinin yumuşamasını sağlayın. Ardından bulaşık teli ile lekeli alanı çitileyebilir, U-Pro Cif Bulaşık Deterjanı veya boya sökücü kullanabilirsiniz.

Akrilik Boya Ahşaptan Nasıl Çıkar?

Ahşap yüzeye bulaşan akrilik boyayı çıkarmak için, zımpara yöntemini deneyebilirsiniz. Zımpara, boyanın tamamen çıkmasını sağlar. Ancak ahşabın incelmesine sebep olabilir. Dilerseniz, boya sökücüyü ahşap yüzeye döküp 30 dakika bekledikten sonra, boyalı alanı spatula ile kazıyabilirsiniz. 

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?