Yemek Saklama Kabı Nasıl Temizlenir?

Doğayı korumak için atabileceğiniz adımlardan biri, yemeklerinizi poşet yerine saklama kaplarında muhafaza etmektir. Taşımada kolaylık sağlayan ve genellikle uzun ömürlü olan saklama kapları, doğru temizlenmediğinde kolayca leke tutabilir. Peki, saklama kapları nasıl temizlenir? Saklama kabındaki lekeler nasıl çıkarılır? Öğrenmek için yazımızın devamını okuyun!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Saklama kabı temizliği

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Saklama kapları, mutfakların en gözde parçalarından biridir. Yemeğiniz arttı ancak buzdolabında yer mi yok? Hemen büyük tencereden küçük bir saklama kabına aktarın. Artık buzdolabınızda daha çok yer var! Yanınızda yemek mi taşıyacaksınız? Buzdolabı poşeti, tabak ya da tencere taşımak yerine saklama kabına alın ve kolayca yanınızda taşıyın. Mutfakta kolaylık sağlayan saklama kaplarıyla hem bütçenize hem de doğaya katkıda bulunun. Peki, saklama kabı nasıl temizlenir? Saklama kabı makineye atılır mı? Saklama kabındaki lekelerden nasıl kurtulunur?

İşte, saklama kabında hijyen sağlamak ve lekelerden kurtulmak için adımlar!

Saklama kaplarını her kullanımdan sonra mutlaka yıkayın.

1. Yiyecek kalıntılarını sıyırın.

Saklama kabınızı temizlerken öncelikle içindeki yemek artıklarını sıyırın.

2. Sıcak su kullanın.

Saklama kaplarını yemek taşımak ya da buzdolabında, dolapta yiyecek muhafaza etmek için kullanırız. Bir süre saklama kabında bekleyen yiyecekler zorlu yemek kalıntıları bırakabilir. İşte bu yüzden, etkili bir temizleyici ve sıcak su kullanmaya özen gösterin. Eğer saklama kabınız bulaşık makinesinde yıkanabiliyorsa bulaşık makinesine atın.

3. Tamamen kurduğundan emin olun.

Elde ya da makinede yıkadığınız saklama kaplarını temiz bir havlu bez ile kurulayın. Özellikle plastik saklama kaplarının tamamen kuruduğundan emin olun. Islak ve kapalı kalan saklama kaplarında kötü kokular ve küflenmeler oluşabilir.      

4. Zorlu lekeler için güneşte bekletin.

Domates, limon gibi asidik besinler saklama kabında zorlu lekeler bırakabilir. Bazen sıcak su ile yıkadığınızda bile çıkmayan bu lekeler için güneş ışığı muhteşem bir çözüm! Saklama kabınızı güneş alan bir yere koyun, minimum 2-3 saat bekletin ve ardından tekrar yıkama işlemlerini uygulayın.

Domates, limon gibi asidik besinleri, renklerine uygun saklama kaplarında muhafaza edin. Bu durumda leke kalsa bile sizi rahatsız etmeyecektir.

Mutfakların vazgeçilmezi saklama kaplarının temizliği işte bu kadar basit!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • 7 Adımda Mutfak Temizliği: İşe Büyük Eşyalardan Başlayın

    1. 1

      Buzdolabı Temizliği

      Buzdolabı temizliği, hem mutfak hijyeni ve düzeni için hem de gıdaların hijyenik bir şekilde saklanması için önemlidir. Buzdolabı temizliği ve hijyeni için, buzdolabını belli aralıklarla boşaltarak rafları ve buzluk kısmını temizleyin. Buzdolabı temizliği işini genel bir alışveriş öncesinde yaparsanız işiniz daha kolay olacaktır. Gıdaları ağzı kapalı kaplarda ya da buzdolabı poşetlerinde, bozulmayacak şekilde saklarsanız buzdolabını da temiz tutmuş olursunuz.

      Buzdolabı raflarında gıdalardan bulaşan artıklar kalmış ve çıkması zor görünen lekeler mevcutsa Cif Sprey Power & Shine Mutfak ile en zorlu yağ lekelerini bile rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

    2. 2

      Ocak ve Fırın Temizliği

      Ocak, kir ve lekelerin oluşumu için en müsait yerdir. Her yemekten sonra silmek kirlerin kalıcı hale gelmesini engeller. Ocak, aynı zamanda mutfak temizliği ve düzeni açısından ilk göze çarpan yerdir. Mutfağın her yeri çok temiz olsa da kirli bir ocak, temizlik yapılmış hissi vermeyecektir.

      Ocak temizliği konusunda verebileceğimiz temizlik tüyoları ise oldukça basit. Kirlerin üzerine bulaşık deterjanı döküp bir sünger yardımı ile temizlemeniz yeterlidir. Eğer ocağınızın yüzeyi cam ise deterjan sonrası durulamak için mikrofiber bez kullanmak çok işe yarar. Ocak demirlerini ise aynı şekilde bulaşık süngeri ile yıkayabileceğiniz gibi bulaşık makinesinde yıkamayı da tercih edebilirsiniz. Ardından nemli bir bezle, gaz düğmelerinin altlarını ve aralarını da silerek ocak temizliğini bitirebilirsiniz.

      Fırın, kirli olduğunda pek de göze çarpmayan bir yerdir dolayısıyla fırın temizliği çoğu zaman atlanan bir temizlik adımıdır. Üstelik hemen temizlenmediğinde yemek sonrası fırın yüzeyine sıçrayan yağlar, bir sonraki pişirme esnasında yanarak fırın duvarına iyice yapışacak ve temizlenmesi imkansız hale gelecektir. Fırındaki yemek kalıntıları ve donmuş yağ lekeleri için Cif Sprey Power & Shine Mutfak ile etkili bir temizlik ve hijyen sağlayabilirsiniz.

    3. 3

      Mutfak Dolabı Temizliği

      Mutfak dolapları da tıpkı fırın gibi kapağını kapattığınızda hiçbir kirin, lekenin görünmediği yerlerdir. Fakat içerisinde mutfak eşyalarını ve kuru gıdaları sakladığınız yerler olan dolapların hijyeni en az görünür yerler kadar önemlidir. İşe belli bir yerden başlayın. Önce dolapların bir kısmını boşaltın ve rafları yüzey temizleyici ya da nemli bez yardımıyla silin. Kuru gıdalar, baharatlar ve mutfak eşyalarını ayrı bölümlerde muhafaza etmeyi tercih ederseniz kullanım açısından daha pratik olacaktır.

      Baklagilleri ağzı kapaklı kavanozlarda saklamayı tercih edin. Güve oluşumunu engellemek için sakladığınız kabın içine bir diş sarımsak koyabilirsiniz. Unu da aynı baklagiller gibi kapalı bir kapta muhafaza edin. Uzun süre kullanmıyorsanız, böcek oluşumunu engellemek için içerisine bir adet defne yaprağı koyabilirsiniz. Gıdaları muhafaza ettiğiniz kavanozların üzerindeki etiketleri değiştirmek istiyorsanız, bir miktar aseton yardımıyla etiketleri çıkarabilirsiniz. Mutfak dolaplarını belli aralıklarla boşaltarak temizlemeyi ihmal etmeyin. Böylelikle artık kullanmadığınız eşyaları da görme şansınız olur.

    4. 4

      Mutfak Tezgahı Temizliği

      Tezgah, mutfak temizliği ve düzenini en iyi gösteren yerdir. Aynı zamanda bütün işimizi tezgahın üzerinde yaptığımızdan pek de hijyenik olmayan bir yerdir. Fakat sizinle mutfak tezgahı temizliği püf noktaları paylaştıktan sonra tezgahınızı hem pırıl pırıl hem de hijyenik olarak muhafaza edebiliriz.

      Bulaşıkları yerleştirdikten sonra düzenli olarak mutfak tezgahını silin. Eğer imkanınız varsa tezgahın üzerinde çok fazla malzeme bulundurmamaya dikkat edin. Böylelikle temizlemesi daha kolay olacaktır. Alışverişten dönünce alışveriş çantasını direk olarak tezgahın üzerine koymaktan kaçının. Çünkü alışveriş çantaları markette ve yolda birçok yerle temas etmektedir. Tezgahın üzerinde ve açıkta kalan yiyecekleri hem sağlığınız hem de hijyen açısından uzun süre bekletmeyin.

    5. 5

      Mutfak Evyesi Temizliği

      Mutfak evyesini temizlemek için önce biraz su ısıtın ve ılıkken evyeye dökün. Kolay temizlik tüyoları arasında ilk sırada yer alan Cif Krem Ultra Hijyen’i bir sünger yardımıyla evyeye ve musluğa yayın. Evyeyi iyice ovun. Musluğun kenarlarını temizlemek için diş fırçası kullanabilirsiniz. Evyeyi bol su ile durulayın. Bu işlemi belli aralıklarla uygularsanız, devamlı olarak hijyen sağlamış olursunuz.

    6. 6

      Bezler ve Diğer Temizlik Araçları

      Mutfakta kullandığımız bez ve fırçalar nemli olduğu için kısa sürede bakteri oluşumuna neden olur. Temizleme bezlerini her kullanım sonrası asarak ya da tezgah üzerine yayarak kurumasına izin vermeli ve sık sık dezenfekte etmeliyiz. Ayrıca mutfak süngerini sıklıkla değiştirmeyi ihmal etmemeliyiz. Mutfakta kullandığımız havluları belli aralıklarla yüksek ısıda çamaşır makinesinde yıkayıp asarak kurutmalıyız. Mutfak bezlerinin temizliği de çok önemlidir. Mutfakta kullandığınız silme ve kurulama bezlerini düzenli olarak temizlemeli ve gerektiğinde değiştirmelisiniz.

    7. 7

      Yer Temizliği

      Mutfak zemini temizliğin en son aşamasıdır. Temizlik yaparken daha çok kirlenen yerleri temizlemek için önce elektrik süpürgesiyle süpürüp tozlarını almalısınız. Daha sonra Cif Jel Ultra Hijyen gibi hijyenik temizlik yapmanıza yardımcı olacak çamaşır suyu katkılı bir ürünle mutfak zemininizi silip temizliğinizi tamamlayabilirsiniz.

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?