Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Yanmış çaydanlık temizleme yöntemleri ile, çaydanlığınızın kısa süre eski haline dönmesini ve tüm kararmalardan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Güncellenmiş 10 Ağustos 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Çaydanlık

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Türk mutfağında çok sevilen çay, kahvaltıların, keyifli anların ve arkadaşlarla yapılan sohbetlerin bir parçasıdır. Ancak çayımızı demlerken kimi zaman farklı işlerle uğraşıyor, kimi zamanda dalıp gidiyoruz. Bu küçük unutkanlıklarımız ise çaydanlık yanmasına sebep oluyor. 

Bazen mutfakta istenmeyen kazalar yaşayabiliyoruz. Ocakta unutulan çaydanlığın suyu bitiyor ve yüksek ateş çaydanlığın yanarak kararmasına sebep oluyor. Tam da böyle durumlarda aklınıza gelen ''Yanan çaydanlığın içi nasıl temizlenir, yanmış çaydanlık nasıl eski haline gelir?'' gibi sorularınız için birbirinden etkili ve pratik yöntemlerimiz var. Yanmış çaydanlık temizleme yöntemleri ile, çaydanlığınızın kısa süre eski haline dönmesini ve tüm kararmalardan kurtulmasını sağlayabilirsiniz. 

Çaydanlığa alternatif olarak kullanılan kettle, özellikle çay ve kahvelerin suyunu kaynatmak için tercih edilir. Bu durum zamanla kettle da kireç oluşmasına yol açabilir. Böyle durumlarda, kettle nasıl temizlenir yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Yanmış Çaydanlık Temizlenir Mi?

Çaydanlıklar, çelik ve seramik gibi farklı modellere ayrılır. Türk mutfağında daha fazla tercih edilen çelik çaydanlıklar, diğer modellere göre daha dayanıklıdır. Ancak zaman içinde kireçlenmeler oluşabilir. Ayrıca çelik çaydanlıklar yüksek ısıya maruz kalırsa, iç ve dış yüzeylerinde kararmalar başlar. Yanmış çaydanlıkla çay demlemek, ne yazık ki sağlık açısından da sakıncalı bir durumdur. Yanmış çaydanlık temizleme yöntemleri arasında karbonat, tuz, sirke, limon tuzu, elma kabuğu ve kaya tuzu gibi doğal malzemeleri tercih edebilirsiniz. Uygun temizleme yöntemleri ile yanmış çaydanlığın hem iç, hem de dış kısmını kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Yanmış çaydanlık temizleme yöntemlerini uygulamadan önce, çaydanlığın soğumasını bekleyin. Sıcak çaydanlığı doğrudan soğuk suyun altında tutarsanız, çelik kısmı zarar görecektir.

Yanan Çaydanlığın İçi Nasıl Temizlenir?

Yanmış çaydanlığın içini etkili bir şekilde temizlemek için, demlik kısmına yarım litre su doldurun. Daha sonra suyun içerisine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Ardından yarım su bardağı elma sirkesi ekleyin ve çaydanlıktaki karışımı kaynatın. Su kaynadıktan sonra, içindeki malzemeleri dökün ve ılıması için 10 dakika bekleyin. Ardından çaydanlığın içini sünger veya bulaşık teli ile ovarak tüm kararmaları temizleyebilirsiniz. Son olarak çaydanlığı bol suyla durulamayı da unutmayın.

Yanan çaydanlığın içi nasıl temizlenir sorusu için deneyebileceğiniz ikinci yöntem limon tuzudur. Çaydanlığın alt kısmına su ve bir yemek kaşığı limon tuzu ekleyerek kaynatın. Kaynar suyu lavaboya dökün ve ılıyan çaydanlığı sünger yardımıyla ovalayın. Karışımı lavaboya dökmeniz, lavabonun giderlerinin açılmasını da sağlayacaktır. Çaydanlığı bol suyla durulayarak kararan kısımların geçmesini sağlayabilirsiniz.

Yanmış çaydanlık temizleme yöntemleri arasında, elma kabuğunu da kullanabilirsiniz. Elma kabuklarını çaydanlığa koyun ve su ekleyin. Karışımı 10 dakika kaynatın. Kaynar suyu dökün ve çaydanlığın içini sünger ve tel yardımıyla ovalayın. Çaydanlığınız yepyeni görünecektir. Elma kabuğu, aynı zamanda çaydanlıktaki kireçlerin giderilmesini de sağlar.

Yanmış Çaydanlık Dışı Nasıl Temizlenir?

Yanmış çaydanlık, dışarıdan bakıldığında gözünüze korkutucu görünebilir. Çaydanlığın içi kadar, dışının temizlenmesi de son derece önemlidir. Bunun için, bir bardak sirke ve bir çay kaşığı tuzu güzelce karıştırın. Tuz eridiğinde temiz bezi bu karışıma batırarak çaydanlığın dışındaki karartıları silin. Tuzlu sirke, kararan kısımların çözülmesini sağlayacaktır. 

Yanmış çaydanlık dışı nasıl temizlenir sorusu için deneyebileceğiniz ikinci yöntem, karbonattır. Özellikle renk solmaları ve yanık lekeleri için, bir kapta karbonat ve sirkeyi karıştırabilirsiniz. Bu karışıma sünger batırıp çaydanlığın dışını silerek, ilk günkü haline kavuşmasını sağlayabilirsiniz. 

Yanmış Çaydanlık Nasıl Parlar?

  • Yanmış çaydanlık nasıl parlatılır sorusu için, ilk olarak elma kabuklarını kullanabilirsiniz. Elma kabuklarını çaydanlığın içine koyup su ile kaynatın. Daha sonra karışım ılıdığında, sünger yardımıyla çaydanlığın dışını ovalayın. 

  • İkinci olarak limon kullanmayı deneyebilirsiniz. Asidik özelliklere sahip olan limonu ikiye bölün. Limonun iç kısmı ve kabukları ile çaydanlığı ovalayın. Bir süre beklettikten sonra, çaydanlığı durulayabilirsiniz. 

  • Yanmış çaydanlık nasıl parlatılır sorusuna cevap olarak karbonat ve beyaz sirkeyi verebiliriz. 1 tatlı kaşığı karbonatı, 4-5 damla beyaz sirke ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Bu macunu parmak ucunuzla veya sünger yardımıyla çaydanlığın dışına sürün. 10 dakika beklettikten sonra süngerle ovalayın ve bol suyla durulayın.

Bu yöntemlerle yanmış çaydanlık hem temizlenecek, hem de yeni alınmış gibi parlayacaktır. Çaydanlıkta görülen bir diğer problem ise, kireç oluşumudur. Çaydanlıktaki kireç nasıl temizlenir başlıklı yazımızdan kireç sorununa çözüm olarak verilen yöntemleri deneyebilirsiniz.

Yanmış Çaydanlık Temizleme Yöntemleri: Sıkça Sorulan Sorular

Çaydanlık Parlatma Cilası İşe Yarar Mı?

Çaydanlık parlatma cilası, yanmış çaydanlık nasıl parlatılır sorusu için işe yarar bir yöntemdir. Ancak içeriğinde yüksek kimyasal maddeler kullanıldığı için, kullanım aşamasında çok dikkat etmek gerekir. Cila, kesinlikle eldivenle kullanılmalı ve koruyucu giysiler giyilmelidir. Parlatma cilasının ten ile temas etmesi, sağlık açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Yanmış Metal Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Yanmış çaydanlık gibi, tencere, tava gibi metal eşyalar da yanabilir. Böyle durumlarda yanmış eşyanın yarısını suyla doldurun. Üzerine tablet bulaşık deterjanı ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Ardından 1 gece bu suda beklemesini sağlayın. Ertesi gün süngerle ovalayın ve bol suyla durulayın.

Çelik tavalara göre daha dikkatli bir şekilde kullanılması gereken döküm tava da, her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Döküm tavanın işlevini bozmamak ve çiziklere sebep olmamak için, döküm tava temizleme yöntemlerine göz atın.

Kettle Kireci Nasıl Temizlenir?

Kettle içerisine 1 adet limon suyu ve bir bardak içme suyu ekleyin. Yarım saat bekledikten sonra, bir bardak su daha ekleyin ve karışımı kaynatın. Kaynayan suyu soğuduktan sonra dökün ve kettle'ı bol suyla durulayın. Limon suyu, asitli yapısıyla kettle kirecini kısa sürede çözer.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?