Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Döküm tava ve ocaklardaki yağlar kabusunuz olmasın. Döküm tava kolayca nasıl temizlenir sorusunun cevabı için yazımızı sonuna kadar okuyun!

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Döküm tava ve tencereler

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Mutfağımızdaki diğer tava ve tencerelere benzemeyen, pişirdiğimiz yemeklere apayrı bir lezzet katan döküm tavalarımızı büyük bir özenle seçeriz. Bu kıymetli eşyaları uzun yıllar boyunca sağlıklı şekilde kullanmak ve nesilden nesile aktarmak için döküme özel temizlik ve muhafaza yöntemlerini uygulamak önemlidir.

Şimdiye kadar döküm tavanızın temizliğini ertelemiş ya da doğru olmayan yöntemlerle yapmış olabilirsiniz fakat bu yazıda vereceğimiz adımları takip ederseniz aslında ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Döküm tava temizliği için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. En ihmal edilmiş, hatta paslanmış döküm tavalar bile kurtarılabilir. Döküm tava nasıl temizlenir, gelin hep birlikte öğrenelim.

Çizilme ve paslanmaya karşı hassas olan döküm tava ve ocak gibi mutfak eşyalarını temizlerken krem ya da sabun yerine jel bulaşık deterjanı kullanmak, ürünlerinizin ilk günkü gibi yeni görünmelerine yardımcı olur.

Döküm Tavamızı Yakından Tanıyalım

Döküm tavalar ham döküm ve emaye kaplı olarak ikiye ayrılırlar. Ham döküm tava, koruyucu kaplaması olmadığı için çok çabuk paslanır. Fakat her iki tava da kaplaması dışında aynı özelliklere sahiptir. Yüksek derecede ısıya dayanıklıdırlar, ısıyı eşit dağıttıkları için yemeğin malzemelerini en lezzetli şekilde harmanlarlar, mikrop tutmazlar ve kanserojen madde içermezler.

İlk Alındığında Ham Döküm Tava Temizliği

Ham döküm tavanızı aldığınızda, kullanmadan önce yapmanız gereken ilk şey “seasoning” denilen kaplama işlemidir. Bu işlem sadece ham döküm tava için ilk alındığında yapılmalı ve kullanım sıklığına göre altı ayda bir tekrar edilmelidir. Tavanın pürüzlü yüzeyi ince ve koruyucu bir yağ tabakası ile kaplanarak daha pürüzsüz hale getirilir. Seasoning işlemi sayesinde ham döküm tavanızı her kullanım sonrası daha kolay temizler ve uzun yıllar en sağlıklı haliyle kullanırsınız.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Seasoning / Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

    1. 1

      Toz ve Kirlerden Arındırın

      Ham döküm tavanızı kullanmadan önce, toz ve kirlerden arındırmak için bulaşık süngerinin yumuşak kısmına az miktarda bulaşık deterjanı dökerek temizleyin. Tavayı iyice duruladıktan sonra kurulayın.

    2. 2

      Yağlayın ve Fazla Yağı Silin

      Tavanızın hem iç hem de dış tarafını zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı gibi ısıya dayanıklı bitkisel bir yağ ile yağlayın. Hemen ardından havlu kağıt ile yağın fazlasını alın.

    3. 3

      Yüksek Isılı Fırına Koyun

      180-250 °C dereceye kadar ısıttığınız fırında yağlanmış ham döküm tavanızı, iç tarafı aşağıya bakacak şekilde ters olarak yerleştirin. Tavadan akan fazla yağın toplanması için fırın tepsisine yağlı kağıt koyarsanız fırınınız temiz kalır.

    4. 4

      Fırından Çıkarın ve Soğumasını Bekleyin

      Bir saatin sonunda fırını kapatın ve tavanın soğumasını bekleyin. Döküm tavanız yeterince soğuduktan sonra havlu kağıt ile kalan fazla yağı alın. Tavanız artık kullanıma hazır!

      Döküm tavada pişen tavuk parçaları
  • Kullanım Sonrası Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

    Kullanım sonrasında uygulayacağınız temizlik ve bakım yöntemleri ham döküm ve emaye kaplama döküm tavanız için aynıdır.

    1. 1

      Tava Sıcakken Soğuk Su Kullanmayın

      Öncelikle döküm tavanızı ocaktan aldıktan sonra hala sıcakken kesinlikle soğuk suya sokmayın. Tavanızda kolayca çıkan yağ ve yemek kalıntıları varsa kağıt havlu veya tahta kaşıkla nazikçe temizleyin.

    2. 2

      Sıcak Su İle Kaynatın

      İnatçı kalıntılar için tavanıza yaklaşık bir parmak sıcak su koyun ve ocakta kaynatın. Su kaynarken tavadaki kalıntıları tahta kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.

    3. 3

      Yıkamadan Sonra Mutlaka Kurulayın

      Su kaynadıktan yaklaşık 2-3 dakika sonra tavayı ocaktan alın ve içindekileri lavaboya dökün. Döküm tavanızın paslanmaması için duruladıktan sonra havlu kağıt ile iyice kurulayın.

Döküm Ocak Nasıl Temizlenir?

Döküm tavaların nasıl temizlendiğini öğrendikten sonra mutfağımızdaki bir diğer döküm malzeme olan döküm ocak temizliği hakkındaki ipuçlarına bakabiliriz.

Döküm ocak ızgarası nasıl temizlenir denildiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli adım ızgaraların üzerindeki yağ ve kirler henüz kurumadan temizlemektir. Temizlik ertelenirse yağ ve kir ocağın ısısıyla pişmeye devam edecek ve ocağa yapışacaktır. Zamanında müdahale ile kısa sürede ve az enerjiyle çıkarabileceğiniz kirlerin inatçı lekelere dönüşmelerini engellersiniz.

Temizlik için ocak ızgaralarının soğumasını bekleyin. Ilık su ile doldurduğunuz bir kabın içerisinde döküm ocak ızgaralarınızı yumuşak bir sünger ve bulaşık deterjanı yardımıyla temizleyin. İçerisinde yoğun kimyasallar barındıran deterjanlar, çamaşır suyu ya da ızgara yüzeyini aşındırabilecek tel kullanmayın.

Döküm Tava Kullanırken Bunlara Dikkat!

Döküm tava ve ocak ızgaralarını kesinlikle bulaşık makinesinde yıkamayın. Döküm tavanızın paslanmaması için domates gibi asidik değeri yüksek malzemeleri kullanmaktan kaçının. Temizleme işlemi bittikten sonra, döküm tavanızın iç tarafına ince bir tabaka şeklinde yağ sürerseniz paslanmaya karşı ekstra koruma sağlar.

Döküm tava temizlemede yumuşak bir deterjan kullanabilirsiniz fakat tavanızı asla çamaşır suyunun, ağır kimyasallar içeren deterjanların ve soğuk suyun içinde bekletmeyin. Döküm ocak temizliğini her kullanımdan sonra ılık, nemli bir bez ile yaparsanız ızgaralardaki inatçı yağ lekelerini önlemiş olursunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?