Ailemiz ve arkadaşlarımızla bol sohbetli, lezzetli bir yemeğin tadına doyum olmaz. Fakat ardından bulaşıklarla uğraşmak da kaçınılmaz... Elde bulaşık yıkamak kimsenin favori ev işi olmasa da bazen mecburi hale gelir. Özellikle de bulaşık makinesinde yıkanamayan hassas kristaller, tahta saplı bıçaklar veya kesme tahtaları söz konusuysa...
İşte bulaşık nasıl yıkanır dediğinizde, en iyi sonuçları almanız için elde bulaşık yıkamanın püf noktaları!
İnatçı yağ lekeleriyle savaşırken cildinize karşı nazik olacak bir bulaşık deterjanı seçmeye özen gösterin. Böylece hassasiyet problemlerini ortadan kaldırmış olursunuz.
Elde Bulaşık Yıkamak İçin Doğru Ürünleri Bulun
Dolabınızda deneyip beğenmediğiniz, yarısı dolu bulaşık deterjanları mı birikti? İşe yaramadığını düşündüğünüz tüm temizlik malzemelerinden kurtulun. Bu ürünleri geri dönüşüme göndererek çevremize katkıda bulunabilirsiniz.
Elde bulaşık yıkama işlemi için önce piyasadaki onlarca seçenek arasından doğru deterjanı bulmanız çok önemli. Bu noktada unutmamanız gereken şey seçeceğiniz bulaşık deterjanının bulaşıklardan yağ kalıntılarını tamamen çıkarmada etkiliyken cildinize karşı da hassas olması.

Bulaşıklarınız Hep Işıl Işıl Olsun
Elde bulaşık yıkamanın püf noktaları arasında doğru deterjanı seçmek kadar önemli başka konular da var. Tabaklarınızı, cam eşyalarınızı ve çatal bıçak takımlarınızı tertemiz tutmak için pek çok insanın uyguladığı bu birbirinden kolay yöntemleri siz de deneyebilirsiniz.
- 1
Bulaşıklar Kaç Derecede Yıkanmalı?
Temizlik denince akla gelen konulardan biri de bulaşıklar kaç derecede yıkanmalı sorusudur. Bulaşıklarınızı her zaman sıcak suyla yıkamanız gerekir. Eğer musluğunuzdan yeterli sıcaklıkta su gelmiyorsa bir kettle yardımıyla ısıttığınız suyu kullanabilirsiniz. Suyu elinizi yakacak kadar ısıtmayın ancak soğuk veya ılık olmamasına da dikkat edin. Sıcak su yağların daha kolay çözülmesine ve bakteri oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Özellikle çiğ et veya balık keserken kullandığınız eşyaların mutlaka sıcak suyla yıkanmaları gerekir!
- 2
Tencere ve Tavalardan Zorlu Lekeler Nasıl Çıkar?
Tencere ve tavalardaki zorlu lekelerde bir miktar kabartma tozu harika sonuçlar verir. Yıkamadan önce lekenin üzerine kabartma tozu-su karışımını sürün ve 30 dakika bekleyin. Daha sonra bulaşığı yıkadığınızda lekenin kolayca çıktığını göreceksiniz.
- 3
Cam Eşyalar Elde Nasıl Yıkanır?
Cam eşyaları yıkarken bulaşık deterjanınız beyaz lekelere ve buğulu bir görünüme yol açabilir. Deterjanın tamamen çıktığından emin olmak için cam bulaşıklarınızı önce sirkeye batırın, sonra da suyla durulayın.
- 4
Bulaşıklardan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Eğer fincanlarınızın ve kupalarınızın ağız bölgesinde kahve veya çay lekeleri görüyorsanız bu lekeleri önce bir parça limonla silin, ardından her zamanki gibi yıkayın. Limondaki doğal asit bu tip lekelerin kolayca çıkmasına yardımcı olacaktır.
Verdiğimiz püf noktalarıyla elde bulaşık yıkamak zahmetsiz bir işleme dönüşüyor. Siz de bu tüyoları kullanarak tüm lekeleri kolayca çıkarabilir, mutfak eşyalarınızı her zaman ışıl ışıl kullanabilirsiniz.
Yağ lekelerini çıkarabilmek için bulaşık yıkarken mutlaka sıcak su kullanın. Pişirme kaplarınızdaki zorlu lekelerin üzerine kabartma tozu ve su karışımı koyarak yıkamadan önce 30 dakika bekletin. Fincanlardaki çay ve kahve lekelerini yıkamadan önce limon ile silin. Bulaşık süngerinizi temiz ve hijyenik olması için düzenli olarak değiştirin.
Sıkça Sorulan Sorular
Yağ Lekesi Bulaşık Deterjanı İle Silinir mi?
Yağ sökücü özelliği nedeniyle yağ lekesine bulaşık deterjanı uygulamak isteyebilirsiniz. Ancak bulaşık deterjanları renk ve koku veren katkı maddeleri ve asidik maddeler içerebileceği için bu işlemin hassas ya da koyu renkli giysilerinize zarar verebileceğini unutmayın.Aspiratör Fanı Nasıl Temizlenir?
Aspiratörün fişini çekin. Fan kapağını çıkarın, ılık su ve bulaşık deterjanı karışımıyla yavaşça yıkayın. Kapağı durulayın ve ardından bir havluyla kurulayın. Bulaşık deterjanlı suya bir bez batırın ve fan kanatlarını silin. Bunu yapmadan önce bezi sıkmayı unutmayın. Kuruttuğunuz fan kanatlarını ve kapağını aspiratöre yerleştirin.Tost Makinası Plakaları Nasıl Temizlenir?
Öncelikle tost makinesini fişten çekin ve soğumasını bekleyin. Plakaları ayırın ve bulaşık deterjanıyla elde yıkayın. Yapışmaz yüzeyini riske atmamak için çizmez bir sünger kullanmaya özen gösterin. Yapışmış lekeler varsa bunları plastik bir spatula ile kazıyabilirsiniz. Makinenin geri kalanını lavabonun veya çöpün üzerinde ters çevirerek kırıntılardan arındırın.Ocak Demiri Bulaşık Makinesinde Yıkanır mı?
Ocak demirlerinin bulaşık makinesinde yıkanması, demirlerin gerektiğinden daha sıcak su ile buluşması anlamına gelir. Bu durum ise ocak demiri üzerindeki yağların ve kirlerin pişmesine ve daha da zorlu hale gelmesine neden olabilir.