Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Kesme tahtası mutfaklarımızın vazgeçilmezidir. Yazımızı okuyun ve kesme tahtası nasıl temizlenir, farklı kesme tahtaları için uygulayabileceğiniz pratik ve hijyenik yöntemler nelerdir keşfedin.

Güncellenmiş 6 Aralık 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kesme tahtası temizleme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kesme tahtasının doğru temizlenmediğinde yüksek oranda mikrop barındıracağını bilen kişiler, kesme tahtası nasıl temizlenir diye araştırma yapar. Bu araştırmalar sonucunda çoğu yanlış yönlendiren birçok yöntem ile karşılaşırlar. Kesme tahtası materyaline göre temizleme ve saklama koşulları değişebilir. Örneğin, plastik kesme tahtası ile ahşap kesme tahtası yıkama işlemleri birbirinden farklı olmalıdır. Çünkü ahşap, plastik kesme tahtasına göre daha çabuk eskiyebilir veya ahşabın yapısı yoğun su teması sonucu bozulabilir. Kesme tahtaları birçok farklı materyalden yapılabilir. Mağazalarda plastik, ahşap, bambu, cam gibi birçok türde ve farklı desende kesme tahtasına rastlamak mümkün. Bu kadar farklı tür olunca da ister istemez kesme tahtası nasıl temizlenir ve saklanır diye sorabilirsiniz. Bu yazımızda kesme tahtası ile ilgili aklınızdaki bütün soruları yanıtlıyoruz.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Doğrama Tahtası Nasıl Temizlenir?

    Doğrama tahtası mutfakların vazgeçilmezidir. Sebze, et, ekmek kesmek gibi birçok konuda da vazgeçilmez gereçlerimizdendir. Bu kadar farklı türde gıda için kullanılınca ister istemez ekmek tahtası nasıl temizlenir sorusu kafamızda yer ediniyor. Bu soruyu sormakta haklısınız; çünkü mutfaktaki bazı araç gereçler, temiz olduğunu düşünsek de tahmin ettiğimizden çok daha fazla mikrop ve bakteri barındırabilir. Sık sık kullandığımız doğrama tahtaları ise oldukça yoğun mikrop barındıran gereçlerdendir. Farklı materyallerden üretilen tahtaların kimileri yıkama biçimine göre yıpranabilir ya da deterjan kokusu bırakabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamanız için farklı materyallerden üretilmiş doğrama tahtası nasıl temizlenir cevabını verelim.

    1. 1

      Ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir?

      Ahşabın hassas yapısı ve koku bırakması dolayısıyla siz de ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir diye soranlardan mısınız? Ahşap kesme tahtası temizliği öncelikle bulaşık süngeri veya temizleme fırçası ile başlamalıdır. Doğrama tahtası üzerine yapışmış gıda artıklarını bulaşık fırçası ile güzelce temizleyin. Ardından doğrama tahtanızı su ile nemlendirin. Nemli bulaşık süngerinize az miktarda bulaşık deterjanı dökün ve tahtanızın üzerinde süngeri gezdirin. Tahtanızın temizlendiğinden emin olduktan sonra suyun altında durulayın. Doğrama tahtanızı duruladıktan sonra kuru bir bez ile kurulamayı tercih edebilirsiniz.

    2. 2

      Plastik doğrama tahtası nasıl temizlenir?

      Plastik doğrama tahtaları genellikle beyaz renkte olan polietilen malzemeden üretilir. Ancak plastik doğrama tahtaları tıpkı ahşap doğrama tahtaları gibi çabuk aşınır veya çizilir. Bu da tahtanın çizik kısımlarında daha fazla bakteri birikebileceği anlamına gelir. Dolayısıyla herkes plastik doğrama tahtası nasıl temizlenir diye araştırmaya girer. Polietilen kesim tahtası nasıl temizlenir sorusunun cevabı, bulaşık makinesinde yıkamak değildir. Plastik, sıcak su ile buluştuğunda yapısı bozulur ve bakteri veya mikrop üretmeye elverişli hale gelir. Bu yüzden plastik kesme tahtanızı elde yıkamak sağlığınız için daha uygundur. Plastik kesme tahtanızı günlük kullanımda bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Ancak arada yoğun temizlik yapmanız gerekir. Böyle durumlarda 3 kaşık karbonat, 1 kaşık hidrojen peroksit ve 1 kaşık bulaşık deterjanını karıştırın. Bu karışımı doğrama tahtanızın üzerine homojen bir şekilde yayın. 3-4 saat bekledikten sonra doğrama tahtanızı durulayıp kurulayın.

    3. 3

      Bambu tahtalar nasıl temizlenir?

      Bambu ile ahşap her zaman karıştırılır. Öncelikle belirtmek gerekir ki bambu, bir ahşap türü değildir. Bambu esasen oldukça dayanıklı bir ottur. Bambu kesme tahtaları ahşap kesme tahtalarına göre daha uzun ömürlü ve hijyeniktir. Bambu tahtaların çizilmesi veya deforme olması daha zordur. Bambu tahtalar nasıl temizlenir sorusunun cevabı ahşap ile benzerlik gösterse de yıkama suyu sıcaklığı farklıdır ve kullanılan bez türü de farklı olmalıdır. Bambu kesme tahtası nasıl temizlenir sorusunun cevabı çizmeyen ve yıpratmayan mikrofiber bir bez kullanmaktan geçiyor. Bulaşık deterjanı ve mikrofiber bez ile bambu kesme tahtası temizliği yaptıktan sonra kesme tahtanızı sıcak suyun altında durulayın ve mutlaka kurulayın. Bambu temizliği ile ilgili detaylı bilgi için yazımızı ziyaret etmeyi unutmayın.

  • Kesme Tahtası Temizliği ve Kullanımı

    Kesme tahtası temizliği, bakterilerden korunmak ve kesme tahtasının uzun ömürlü olması için yeterli değildir. Ahşap, plastik veya bambu kesme tahtası temizliği hakkında püf noktalarını öğrendiniz. Şimdi sıra kullanım ve bakım önerilerinde.

    1. 1

      Doğrama tahtanızı yıkadıktan sonra kurulayın.

      Nemli veya ıslak bırakılan doğrama tahtası kısa sürede bakteri üretmeye başlayacaktır. Nemli kalan doğrama tahtasının yapısının bozulma ihtimali de yüksektir. O nedenle kesme tahtasını yıkadıktan sonra kurulamayı tercih edin.

    2. 2

      Yapısı bozulan doğrama tahtanızı kullanmayın.

      Özellikle ahşap doğrama tahtaları zamanla çatlar veya kabarır. Böyle durumlarda tahtanızı kullanmaya hemen son vermelisiniz. Çatlamış veya kabarmış kısacası yapısı bozulmuş doğrama tahtanız mikrop ve bakteri üremesi için elverişli hale gelecektir. Bu yüzden doğrama tahtanızı hemen yenilemeniz sağlığınız için çok önemlidir.

    3. 3

      Kesme tahtanızı çizecek temizlik malzemelerinden uzak durun.

      Kesme tahtanızın ömrünü uzatmanın yollarından bir diğeri de ona karşı hassas davranmaktır. Bulaşık teli, kaşık veya bıçak ile kesme tahtasının üzerine yapışmış kirleri temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır. Bulaşık teli gibi sert yapılı malzemeler kesme tahtanızı çizecektir. Tahtanızın çizik kısımları ise bakteri yuvasına dönüşebilir. Kesme tahtası nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız bulaşık süngerinin yumuşak tarafı veya mikrofiber bezler temizlik için yeterlidir.

    4. 4

      Et ve tavuk ürünleri için ayrı bir kesme tahtası kullanın.

      Sebze kesmek için kullandığınız kesme tahtanızın yanında, şarküteri ürünleri için kullandığınız bir başka kesme tahtanız olmalı. Et veya tavuk gibi ürünleri kestiğiniz kesme tahtalarına bu ürünlerden bakteri yapışabilir. Bu bakterileri özellikle çiğ tükettiğiniz meyve ve sebzelerinize bulaştırmamak için ayrı bir kesme tahtası kullanmak en iyi seçim olacaktır.

    5. 5

      Kesme tahtanızı bulaşık makinesinde yıkamayın.

      Yoğun ısı ve su, özellikle ahşap kesme tahtasının şişmesine ve parçalanmasına sebep olabilir. Ayrıca bulaşık makinesinin yoğun kokusu ahşap kesme tahtanız tarafından emilecektir. Bulaşık makinesinde yıkandıktan sonra doğrama tahtanızın farklı bir kokuya sahip olduğunu ve bu kokunun çıkmadığını göreceksiniz. Kesme tahtası nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız, elde yıkamak en iyi çözüm! Her kullanım sonrası yıkamalı ve kurutmalısınız. Bulaşık makinesinde neler yıkanmaz diye düşünüyorsanız, detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

    6. 6

      Ahşap kesme tahtası yağlama işlemini unutmayın.

      Ahşap kesme tahtaları yoğun kullanım, nemli kalma, fazla suya maruz kalma gibi sebeplerle yıpranır. Bu yıpranmanın biraz olsun önüne geçmek, gıda ile temas sırasında şüphe duymamak için ahşap kesme tahtası yağlama işlemini yapabilirsiniz. Bir miktar zeytinyağını ahşap kesme tahtanızın üzerine dökün. Zeytinyağının tahtanın tüm yüzeyine temas ettiğinden emin olun. 3-4 saat bekledikten sonra tahtanın üzerindeki yağı temizleyin.

    7. 7

      Kesme tahtasını temizlemek için sirke, limon, karbonat gibi ürünler kullanın

      Özellikle ahşap kesme tahtalarını temizlemek için kullandığınız kimyasallar, ne kadar durulasanız da tahtanın üzerinde kalabilir. Bu nedenle hangi malzemeden yapılmış olursa olsun kesme tahtasını dezenfekte etmek için sirke kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kesme tahtasında oluşan kokuları gidermek için tahtayı karbonatla ovabilirsiniz. Karbonat, kararan kesme tahtası nasıl temizlenir sorunuza da yanıt olabilir. Kesme tahtası üzerinde kalan soğan, sarımsak gibi kokuları gidermek içinse limon kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yarım limonu kesin ve kesme tahtasının üzerinde bastırarak gezdirin, işte bu kadar basit.

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?