Özellikle bahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde kullanılan, serinlemeye yardımcı olan klima ve vantilatörlerin bakımı maalesef kış aylarında ihmal ediliyor. Uzun süre kullanılmayan ve sonra yeniden çalıştırılan vantilatörler, doğru şekilde temizlenmediğinde üzerindeki tozlar kolaylıkla soluduğunuz havaya karışabiliyor. Bu nedenle ayaklı, mini veya tavan vantilatörlerinizi düzenli olarak temizlemeli, bakımını eksiksiz yaparak tozun havaya karışmasını önlemelisiniz. Peki, vantilatör temizliği nasıl yapılır? İşte adım adım vantilatör temizliği!
Vantilatör bakımını kısa aralıklarla tekrar etmelisiniz. Elinizle kolaylıkla ulaşamadığınız ince araları temizlemek içinse diş fırçası kullanmayı deneyebilirsiniz.
Ayaklı Vantilatör Nasıl Temizlenir?
- ✦
Ayaklı veya masaüstü, mini vantilatörünüzü elektrik bağlantısından ayırarak temizliğe başlayın.
- ✦
Vantilatörün kullanım kılavuzundaki temizlik ve bakım önerilerini okuyun.
- ✦
Vantilatörün kafesini uygun bir tornavida ile açın.
- ✦
Kafesin içindeki pervaneyi çıkararak parçalara ayırın. Kafesi silerek veya yıkayarak temizlemeniz mümkün. Yıkama esnasında derinlemesine temizlik için antibakteriyel sabun veya jel kullanabilirsiniz.
- ✦
Pervaneyi yıkarken mikrofiber bez kullanmanız tavsiye edilir. Bu işlem sırasında deterjan veya aşındırıcı temizleyicilerden uzak durun.
- ✦
Yıkamanın ardından tüm parçaları iyice kurulayın ve nemin tamamen kaybolması için bir süre bekleyin.
- ✦
Vantilatörün ayak kısmını cam temizleyici sprey ve bez ile silin.
- ✦
Parçaları tekrar monte ederek cihazınızı yeniden kullanmak için hazırlayın.
Vantilatör temizleme işlemi için verilen bu önerileri, kullandığınız diğer havalandırma vantilatörleri ve fanlar için de kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar, elektrik bağlantısını kesmek ve kafesi açıp kapama sırasında kullanım kılavuzunda yazan önerileri takip etmektir.
Tavan Vantilatörü Bakımı ve Temizliği
- ✦
Eğer tavan vantilatörü temizleyecekseniz önce fişini çekmeli ya da dahili elektrik bağlantısı varsa şalterini indirmelisiniz. Tavana ulaşmak için merdiven kullanmalı ve dikkatli olmalısınız.
- ✦
Tavandaki sarkıt direk ve pervane uygun bir bezle silinerek temizlenebilir. Direk kuru, pervane ise nemli bir bezle silinmelidir.
- ✦
Detaylı temizlik istiyorsanız, pervaneyi sileceğiniz bezi dezenfektan sıvı ile nemlendirebilirsiniz. Ardından kurulamayı unutmamalısınız. Kurulama için mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
- ✦
Eğer vantilatör üzerinde lamba varsa lambayı da kuru bir bezle silmeyi unutmayın. Elektrik bağlantısı olan kısmı da asla nemli bırakmamaya dikkat edin.
- ✦
Duvar vantilatörünü yeniden kullanmak için birkaç saat tam olarak kurumasını beklemek yeterli olacaktır.
Vantilatör ve Pervane Temizliği: Bunlara Dikkat!
Temizlik esnasında zehir etkisi yaratacak ağır kimyasallar kullanmaktan kaçınmalısınız. Kimyasallar tam olarak arınmadığı takdirde havalandırma üzerinden direkt solunum yolunuza nüfuz edebilir. Vantilatörünüzde küf veya paslanma oluşumu varsa teknik destek almanız daha doğru olacaktır. Paslı veya küflü ürünleri havalandırma için kullanmak ve temizlik için bu alanlarla temas etmek, sağlık açısından sakıncalı olabilir.