Yeni bir eve taşınırken ya da dekore ederken temizlik malzemelerini depolayacak bir alanı genellikle pek düşünmeyiz. Ancak evlerimizde sağlıkla yaşayabilmek için sık sık temizlik yapmak, haliyle de doğru temizlik ürünleri ve malzemelerini bulundurmak, depolamak şart.
Neredeyse birçoğumuzun evinde temizlik ürünleri ve malzemeleri banyo dolabında yer alıyor. Ancak uzun saplı fırçalar, stok yaptığımız ürünler ve çok daha fazlası… Tüm bunlar için tek bir banyo dolabı yeterli olmuyor değil mi? Temizlik malzemelerini depolamayı ve temizlik yapmayı kolaylaştıracak ipuçları için okumaya devam edin.
İşte, temizlik malzemelerini depolamanın 5 akıllıca yolu...
Temizlik malzemelerinizi gözden geçirin.
Evinizi gezin ve tüm temizlik ürünlerini ve malzemelerini bir alanda toplayın. Aynı üründen birkaç tane varsa ve ikisini de yarım yarım kalmışsa, bir pakette birleştirin. Ancak asla farklı ürünleri karıştırmamanız gerektiğini unutmayın! Bu paketleri atık kutusuna atın ya da kendin yap projeleriyle değerlendirin. Temizlik araçlarını tek tek kontrol edin. Yıpranmış olanlardan kurtulmanın vakti gelmedi mi? En sık kullandığınız ürün ve malzemeleri belirleyin. Bunları hemen elinizin altına yerleştirin. Bu, hem depolamanızı kolaylaştıracak hem de temizliğe hızlıca başlamanıza yardımcı olacaktır.
Depolama alanlarınızı yeniden keşfedin.
Neredeyse hepimizin evinde olduğu gibi temizlik ürünleri ve malzemeleri, aslında banyo dolabında durmak zorunda değil. Peki, evdeki depolama alanları nereler olabilir? Çamaşır odanız varsa çamaşır odanızın bir kısmını bu temizlik malzemelerine ayırabilirsiniz. Geniş bir balkonunuz, terasınız ya da garajınız varsa ve bu alanlara ulaşımınız kolaysa, malzemelerinizin bir kısmını buralarda depolayabilirsiniz. Ayrıca uzun saplı silme araçları için harika bir depolama önerimiz var: Kapılar! Evet yanlış okumadınız… Çamaşır odası kapısı, ardiye kapısı ve banyo kapılarının üstüne yerleştireceğiniz belki birkaç çivi ya da asma aparatı işinizi görecektir. Saplı temizlik araçlarını asın ve kolayca ortadan kaldırın.
Yalnızca bir çubukla dolap alanınızı ikiye katlayın.
Temizlik ürünlerinin çoğu sprey şeklinde üretilir. Kullanımı kolaylaştıran bu paketler, depolamayı da kolaylaştırıyor olabilir mi? Cevabımız; evet! Temizlik ürünlerini depoladığınız alana, dolabınızın boyutlarına uygun ince bir çubuk taktırın. Bu çubuğun materyalini, dolabınıza ya da keyfinize göre ahşap veya metal tercih edebilirsiniz. Çubuğunuzu taktırdıktan sonra dolabınız artık çok daha işlevsel diyebiliriz. Sprey şişeyi baş kısmındaki püskürtme kolundan çubuğa asın, depolama alanınızı ikiye katlamanın keyfini çıkarın.
Dikey düzenleyiciler kullanarak işinizi kolaylaştırın.
Çamaşır odanızı, balkonunuzu, terasınızı ya da garajınızı temizlik ürünlerini ve malzemelerini depolarken kullanabilirsiniz demiştik. Saydığımız bu alanlar ve evinizde keşfettiğiniz yeni depolama alanlarında dikey düzenleyiciler kullanarak depolama alanınızı çoğaltın. Dikey dolap içi düzenleyiciyi dolabınıza ya da uygun bulduğunuz depolama alanlarına takın, ardından temizlik ürünlerini ve malzemelerini katlara yerleştirin. Burada ürün ve malzemeleri yerleştirirken kullanım alanına, sıklığına ya da markalara göre ayırabilir, kendi düzeninizi yaratabilirsiniz.
Kategorize edin ve kutular kullanın.
Mutfakta, banyoda ya da balkonda… Temizlik ürünlerinizi ya da malzemelerinizi kutular kullanarak kategorize edin. Örneğin; her gün mutfakta kullandığınız sıvı bulaşık sabununu, yağ çözücüyü ve bu temizliklerde kullandığınız sünger ve temizlik bezini bir kutuda saklayın. Bu sayede, temizliğe başlamak için sadece bu kutuyu almanız yeterli olacaktır. Eğer çok fazla ürün kullanıyorsanız şeffaf bir kutu tercih etmek, aradığınızı kolayca bulabilmek adına yardımcı olacaktır.
Artık temizlik ürünlerini ve malzemelerini nerede depolayabileceğinizi biliyorsunuz. Siz de bu ipuçlarına uyun, dağınıklıktan kurtulun.
Peki, gardırop düzeni nasıl olmalı diye merak ediyorsanız buraya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Çöp Kovasının Kokmaması için Çöp Kutusu Nasıl Temizlenir?
Günün bütün yorgunluğunu atmak için eve geldiğinizde mutfaktan gelen o koku ile irkildiğiniz oldu mu? Herkesin atıkları farklı olsa da çöp kokusu her evde aynıdır ve kesinlikle iyi hissettirmez. Özellikle sulu atıklarımız varsa ve çöp poşetinden sızıp çöp kovasının dibinde birikmişse pek de sevmediğimiz bir görev bizi bekliyor demektir. Peki, çöp kokusu tüm evi sarmadan adım adım çöp kutusu nasıl temizlenir?
- 1
Çöp kutusu temizliği işlemine başlamadan önce kovayı boşaltın.
Temizlik, günün erken saatlerinde tercih edilen bir eylem olsa da çöplerimizi boşalttığımız zaman genelde akşam saatleridir. Bu yüzden, bu temizliği akşam yapmanız daha uygundur. Ancak merak etmeyin; çöp kutusu temizleme, oldukça kısa bir işlemdir. Bunun için öncelikle çöpünüzü boşaltın ve içini temiz su ile çalkalayın.
- 2
Çöp suyu lekesi nasıl çıkar: Çamaşır suyu ile lekeleri yumuşatın.
Uzun süredir çöp kutusu temizliğini ihmal etmişseniz kovanın dibinde kahverengi leke ve tortularla karşılaşmanız muhtemeldir. Bu lekeler aynı zamanda bir mikrop yuvası haline gelmiş olabilir. Bu yüzden lekelere direkt müdahale etmeden önce çöp kovası içine Domestos gibi kaliteli bir çamaşır suyu dökün. Çamaşır suyu içerisindeki klor, mikropların protein yapılarını bozar ve onları yok eder. Hem mikropların ölmesi hem de lekelerin iyice yumuşaması için en az 30 dakika bekleyin.
- 3
Çöp kutusu temizleme işlemine başlamadan önce eldiven giyin.
Çöp kovasının içindeki kirli suyu gidere dökün. Ardından kovanın üçte birini su ile doldurun ve kullanım talimatına uygun şekilde çamaşır suyu ekleyin. Sert bir fırça ile lekeleri ovun. Zaten yumuşamış kirler, fırçanın da etkisi ile hızlıca kaybolacaktır. Çöp kovasının dışını ve kapağını da yıkamayı ihmal etmeyin.
Çamaşır suyu kullanırken en sevdiğiniz tişörtünüze çamaşır suyu mu sıçradı? O halde çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar yazımız tam size göre. Okumadan geçmeyin.
- 4
Çöp kovasını durulayın ve kullanmadan önce kurumasını sağlayın.
Çöp kovasını iyice durulayın ve ardından ters çevirerek kurumaya bırakın. Metal çöp kutusu kullanıyorsanız yıkadıktan sonra kovanın ve bağlantı elemanlarının paslanmaması için iyice kuruduğundan emin olun.
Çöp kovanızı kullanırken sağlam poşetler kullanırsanız bu temizlik rutinini haftada bir yapmanız yeterli olacaktır. Çöp kovasının kokmaması için yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra önerilerimizden birini uygulayabilirsiniz.