Söz konusu derinlemesine temizlik olduğunda, gardırop düzeni ve temizliği çok sık göz ardı ettiğimiz kalemlerdendir. Dolap kapıları kapalıyken odanızın dağınık görünmediğini düşünebilirsiniz. Gardırobunuzun nasıl düzenleneceğini ve kullanışlı gardırop içi nasıl olmalı sorularını doğru cevaplamak, sabahlarınızı, modunuzu ve hatta kıyafetlerinizi daha güzel bir hale getirir. Gelin hep birlikte yazımızı takip edelim; kolay olduğu kadar etkili yöntemlerle muhteşem bir gardırop düzeni nasıl olmalı öğrenelim.
İhtiyacın olacak:

Gardırop Nasıl Düzenlenir?
Depolama alanınızdan ya da giyinme odasından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz bazı gardırop düzeni ipuçlarını adım adım sıraladık. Sizin için derlediğimiz dolap düzenleme ipuçları hayatınızı kolaylaştıracak. Dürüst olalım, yoğun bir günün sabahında karışık bir dolap manzarasıyla karşılaşmak moral bozucu olabilir. Fakat ne kadar çok eşyanız da olsa, çözüm oldukça basit. Düzenli bir dolapla giyecek hiçbir şeyiniz yokmuş gibi hissetmek ve uzun kıyafet seçimi seansları tarihe karışacak.
- 1
Dolabınızı tamamen boşaltın ve temizleyin.
İlk adım olarak tüm dolabınızı boşaltın. Aradığınız kıyafetleri bir türlü bulamıyor ya da mevsim değişikliklerine göre dolabınızı yeniden düzenlemek istiyorsanız, işe tüm eşyalarınızı görebileceğiniz bir şekilde dolaptan çıkarmak ile başlayın. Böylece, bir daha kullanmak istemediğiniz kıyafet ve aksesuarları ayırabilir ve dolabınızda yer açarak düzenleme alanınızı rahatlatabilirsiniz.
Tamamen boşalttığınız dolabınızı temizlemek için Cif Ultra Hijyen Yüzey Temizleme Mendili ya da mikrofiber beze sıkarak uygulayacağınız Vim Beyaz Sabun Katkılı Çok Amaçlı Sprey kullanabilir ve dolabınızdaki günlük kirlerden kolayca kurtulabilirsiniz.
- 2
Uzun süredir bekleyen kıyafetlerinizi yıkayın.
Mevsimlere göre ayırıp kaldırdığınız ya da dolabınızın düzensizliğinde kaybolan giysilerinizi yıkayın. Temizliğin yanı sıra, uzun süre bekleyen çamaşırlarda oluşabilecek bakterilerden kurtulmak ve kıyafetlerinizi kullanıma hazır hale getirmek için Omo Hijyen Sıvı Deterjan kullanabilirsiniz. Ayrıca uzun süre kullanmadığınız kıyafetleri yerleştirirken gardırop kokusunu engellemek için Yumoş Giysi Sprey’lerini kullanabilirsiniz. Dolabınızı her açtığınızda temizliğin kalıcı kokusunu hissetmek güne çok daha motive bir şekilde başlamanızı sağlayacak.
- 3
Eşyalarınızı kategorize edin ve sıralayın.
Gardırop içi düzeni sağlamanın en önemli adımı sahip olduğunuz kıyafetleri sıralamaktır. İyi organize edilmiş bir gardırop düzeni ile dar alanlarda bile mükemmel sonuçlar elde edebilir ve yerden tasarruf ederek istediğiniz kıyafet düzenini sağlayabilirsiniz. Kıyafet ve eşyalarınızı kategorilere ayırarak gardırobunuza yerleştirmeniz, kullanım alanı kısıtlı olan mekanlarda size büyük kolaylık sağlayacaktır. İşe eşyalarınızı önce ayakkabı, giysi ve aksesuar gibi daha geniş kategorilere bölerek başlamalısınız. Ardından, bunları bluz, kot pantolon, kazak ve benzeri gibi daha küçük bölümlere bölün. Artık her bölümden birer eşya seçerek gardırop düzenleme harekatına başlayabilirsiniz.
- 4
Dolap alanınızı ideal hale getirin.
Eğer dolap alanınız darsa ve çok fazla eşyaya sahipseniz, ideal bir dolap alanı yaratarak tüm eşyalarınızı rahatça düzenleyebilirsiniz. Daha önce kategorize ettiğiniz eşyalardan ihtiyacınız olmayan ve artık kullanmayacağınızı düşündüklerinizi ayırın. Kalan eşyalarınızla ihtiyacınız olan dolap alanını hayal edin ve neye en çok ihtiyacınız olduğunu düşünün. Örneğin, dolap içi pratik aparatlar, çekmece düzeni sağlamak için işlevsel çekmece içi düzenleyiciler, kullanışlı kutular veya hurçlar işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca dolabınızın üst kısmına yerleştireceğiniz portatif raflar size kullanışlı bir dolap düzeni sağlayabilir.
- 5
Kıyafetleri kullanım sıklığına göre uygun yerlere yerleştirin.
Hepimizin başına gelmiştir, aklımızdaki kıyafeti ararken bütün dolabın altını üstüne getiririz. Bu sinir bozucu durumu yaşamamak ve kıyafetler arasında bir düzen sağlamak için çözüm basit. En sık kullanılanları göz önünde olacak ve daha az kullanılanları daha arkada ya da dolabın daha aşağı bölümünde olacak şekilde yerleştirmek. Bu şekilde yapılan bir kıyafet düzeni, dolap önünde yaşadığımız gerginliği kesinlikle azaltacaktır.
- 6
Gardırop içi düzeni renkleri ayırarak sağlayın.
Siyah, beyaz, renkli olacak şekilde gruplanan kıyafetler, kombin yaparken kolaylık sağlayabileceği gibi aynı zamanda ton farkının da rahatlıkla görülmesine yardımcı olur. Böylece ne giyeceğinize hızlıca karar verebilir, güzel kombinler yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ne kadar çok gruplama yaparsanız o kadar az unutulan kıyafet sorunu yaşarsınız. Kıyafetlerinizi dengeli bir şekilde giymek, kullanım ömürlerini de uzatacaktır.
- 7
Kıyafetlerinizi kullanım alanına göre gruplayın.
Sporda giyilecek kıyafetler için ayrı bir yer belirleyebilir, pijamalarınız veya iş kıyafetleriniz için dolapta ayrı bir köşe oluşturabilirsiniz. Gruplamayı, kıyafet kategorilerini ayırarak yapabileceğiniz gibi birlikte giyeceğiniz kıyafetleri yakın yerlere yerleştirerek de yapabilirsiniz. Tüm bunlar aranan kıyafetin daha kolay bulunmasına olanak sağlayarak iş yükünüzü hafifletir.
- 8
Aksesuarlarınız i̇çin uygun düzenleme alanları yaratın.
Aksesuarları kutular ile dolaplara kaldırmak, komodin üzerine kutular ya da saklama kapları ile koymak oldukça basit ama hayat kurtarıcı bir gardırop düzenleme hilesidir. Mevsimlik aksesuarları ayrı yerlerde saklayabilir, gerekli olduğunda rahatlıkla bulup kullanabilirsiniz. Mevsimlere göre ayırıp depoladığınız ve bir sonraki mevsime kadar unuttuğunuz kıyafet ve aksesuarlarla kendinize küçük bir sevinç de yaşatabilirsiniz.
- 9
Ayakkabıları ve kıyafetleri en az yer kaplayacak şekilde depolayın.
Ayakkabıları, kutuları ile gardıroba yerleştirmeye çalışmak çok fazla yer kaplamasına sebep olabilir. Ayakkabıların hijyeninden kaygı duyuyorsanız dolaba kaldırmadan önce altlarını Cif Sprey Ultra Hijyen ile silebilir ya da raflara bez ve plastik koruyucular serebilirsiniz. Daha küçük boyutlara sahip plastik ayakkabı kutuları ya da rafları edinmek de işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca ayakkabılarınızın sağ ve sol teklerini, ters yönlere bakacak şekilde yerleştirerek saklarsanız, dolap ve raflarınıza daha fazla ayakkabı sığdırabilirsiniz. Bunu yapmak için bir ayakkabının topuğunu size bakacak, diğer ayakkabı tekinin topuğunu da gardıroba dönük şekilde yerleştirmelisiniz. Kıyafetleriniz için de az yer kaplamalarını sağlayacak katlama yöntemlerini uygulayarak dolabınızı en etkin şekilde kullanabilirsiniz.
- 10
Takı, fular ve şallarınızı askılı aparatlara takarak sergileyin.
Takılar, fularlar ve şalları bir yerde toplayıp askılara asabilir ya da bir çubuğa bağlayarak daha kullanışlı bir gardırop düzeni oluşturabilirsiniz. Küpe, kolye, yüzük, bileklik gibi takıları ve gözlükleri ise mantar panolara takıp duvarda muhafaza etmeniz mümkün. Yine severek kullandığınız şapkalarınız da diğer aksesuarlarınızla birlikte askı aparatlarında yerini alabilir. Hatta aksesuarlarınızı dekoratif birer obje gibi duvara asmayı deneyerek hem dolabınızda yer açabilir hem de ev dekorasyonunuza renk katabilirsiniz.
İşte bu kadar. Gardırop düzeni nasıl olmalı artık biliyorsunuz. O halde adım adım rehberimiz sayesinde siz de hayal ettiğiniz, mis gibi kokan dolap düzenine sahip olun.
Gardırop Düzeni Nasıl Olmalı: Sıkça Sorulan Sorular
Gardırop kokusuna ne iyi gelir?
Gardırop kokusunu önlemek için dolabınızın içine lavanta, yasemin gibi kurutulmuş çiçeklerin bulunduğu koku keselerinden koyabilirsiniz. Boş bir sprey kutusuna bir miktar Yumoş Yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkmak da bir diğer yöntemdir. Yumuşatıcınız konsantre ise bir miktar su ile kıvamını inceltebilirsiniz. Yumoş Giysi Sprey’leri kalıcı kokusuyla etkili bir çözüm sunar. Gardırop kokusunu engellemek için dolabınızı sık sık havalandırmanız, kirli ya da nemli giysileri gardırobunuza yerleştirmemeniz gerekir. Ayrıca açık bir giysi askılığı edinerek bu askıya günlük giysilerinizi, pijamanızı, sabahlığınızı, ceketinizi ve en sık kullandığınız eşyalarınızı asabilir, havalandırdıktan sonra dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Bu yöntem de olası dolap kokularını engelleyecektir. Çamaşırlarınızı doğru yıkamamak ya da çamaşır makinesi kokusu da gardırop kokusuna neden olabilir. Çamaşır makinenizi düzenli temizlediğinizden emin olun.Gardırop nasıl yerleştirilir?
Gadırop düzenleme kılavuzumuzda önerdiğimiz maddeler dışında kıyafet dolabı düzenleme işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu daha var. Kapılara depolama aparatları ekleyebilir, küçük eşyaları, eşarplar ve kemerleri kolaylıkla saklayabilirsiniz. Askılara kullanım sıklığı az olan kıyafetleri üst üste asabilirsiniz. Bölmeli kutular, çamaşır sepetleri, takı askıları gibi dolap organize edici aksesuarlar alarak kategorilere ayırdığınız eşyaları kutulara bölebilirsiniz. Özellikle iç çamaşırı ve çorap gibi kıyafetleri kutulara yerleştirerek gardırop alanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Sadece bulunduğunuz sezonun kıyafetlerini asın. Kış kıyafetlerinizi yaz aylarında vakumlayarak, kış aylarında da tam tersini yaparak dolabınızda fazladan yer açabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemle, kıyafetlerinizin ilk günkü gibi temiz kalmasını da sağlayabilirsiniz.Gardırop nasıl temizlenir?
İşe dolabınızı boşaltmakla başlayın. Giysilerinizi ayırırken artık giymediğiniz eşyaları bağışlamayı unutmayın. Bütün giysileri dolaptan çıkardıktan sonra gardırop temizliğine en üst raflardan altlara doğru olacak şekilde başlayabilirsiniz. Temizliği üstten alta yapmak, tozların yerinin değişmesi nedeniyle alt rafların yeniden tozlanmasını engeller. Hangi temizlik malzemesini tercih ederseniz edin, silme işleminin ardından kuru ve temiz bir bezle dolap içini ıslaklık kalmayacak şekilde kurulamasınız. Bu sayede nem kaynaklı küf, kötü koku gibi mobilyanıza ya da giysilerinize zarar verebilecek aksaklıkların önüne geçebilirsiniz. Son olarak, doğru yıkanmış kıyafetlerinizi dolabınıza yerleştirerek gardırop düzeni ve temizliğinizi tamamlamış olacaksınız.