Banyo dolaplarının temiz ve düzenli olması, güzel ve şık bir banyo düzeni için ilk adımdır. Banyo dolapları yaygın olarak lavabo altı (deterjan) dolabı, lavabo üstü dolabı ve duvar rafı/dolabı şeklinde üç gruba ayrılır. Bu yazımızda üç farklı banyo dolabını en kullanışlı şekilde organize etmenize yardımcı olacak banyo dolabı düzenleme fikirleri ve çözüm önerilerine yer vereceğiz. Ama öncelikle yapılması gereken ön hazırlıktan bahsedelim. Banyo dolabınızı temizlerken kullanacağınız temizlik ürününün banyo dolabınız için uygun olduğundan emin olun. Böyle bir durumda, çamaşır suyu katkılı formülüyle hijyenik temizlik yapmanıza da yardımcı olacak çok amaçlı Cif Sprey Ultra Hijyen kullanmak faydalı olabilir.

Banyo Dolap Düzeni için Ön Hazırlık
- 1
Liste Yapın
İlk olarak banyo dolaplarında saklamayı düşündüğünüz eşyaların listesini yaparak işe başlayın. Mevcut eşyalara eklemeler veya çıkarmalar yapıp yapmayacağınıza karar vermek organizasyonun ileriki adımları için önemlidir. Yoksa tam her şey bitti derken “Bunu da koyacaktım!” diyerek her şeye baştan başlarsınız.
- 2
Dolapları Boşaltın
İkinci olarak tüm dolaplardaki eşyaları boşaltın. Bu eşyaları ve eklemeyi düşündüğünüz diğer objeleri, bir arada görebileceğiniz bir zemine yerleştirin. Bu noktada küçük bir tavsiyemiz olacak. Akma/dökülme riski olan deterjanlar ve temizleyiciler varsa bu ürünlerin zemine zarar vermemesi için koruyucu bir örtü kullanmanız faydalı olacaktır.
- 3
Küf ve Rutubet Kontrolü Yapın
İçi boşaltılan dolaplarda küf oluşup oluşmadığını eldiven ve maske kullanarak kontrol edin. Eğer küf, rutubet veya rutubete bağlı boya dökülmesi varsa bu tür küf lekelerinin temizlenmesi sağlık ve hijyen açısından önemlidir.
- 4
Doğru Temizlik Ürününü Kullanın
Küf ve rutubet sorununu hallettikten sonra dolapların iç ve dış temizliğini uygun bir ürünle yapın. Bu amaçla hijyenik temizlik yapmak için Cif Sprey Ultra Hijyen gibi etkili bir ürün tercih edebilirsiniz.
Ön hazırlıkları yaptıktan sonra banyo dolabı yerleştirme aşamasına geçebiliriz. İlk olarak lavabo altında yer alan deterjan dolabı düzeni ile başlayalım.
Deterjanların Olduğu Banyo Dolabı Nasıl Düzenlenir?
Bu dolaba genellikle her gün kullanılmayan temizlik fırçaları, süngerler, temizlik bezleri, yüzey temizleyiciler ve tuz ruhu gibi kuvvetli temizlik ürünleri yerleştirilir.
- 1
Banyo Malzemelerini Sınıflandırın
Banyo dolabı düzeni için hepsini bir noktada topladığınız eşyalardan bu gruba girenleri ayırarak işe başlayın. İçerisinde az deterjan kalmış büyük ambalajların içeriğini daha küçük kapalı kaplara aktararak yer tasarrufu sağlayın. Bunun için kullanmadığınız cam kavanozlardan yardım alabilirsiniz. Sıklıkla kullandıklarınızı ayırın. Daha az kullandıklarınızı dolabın arkasına, sıklıkla kullandıklarınızı dolabın önüne gelecek şekilde yerleştirin. Böylece farklı banyo depolama alanları oluşturarak deterjanları yerleştirebilirsiniz.
- 2
Kutulardan Faydalanın
Banyo dolabı düzeni için hepsini bir noktada topladığınız eşyalardan bu gruba girenleri ayırarak işe başlayın. İçerisinde az deterjan kalmış büyük ambalajların içeriğini daha küçük kapalı kaplara aktararak yer tasarrufu sağlayın. Bunun için kullanmadığınız cam kavanozlardan yardım alabilirsiniz.
- 3
Dolap İçi Rafları İşinizi Kolaylaştırabilir
Lavabo altı dolaplarının yüksekliği genellikle büyüktür. Bu alanı daha verimli kullanmak için dolap içi raf kullanabilir, arkada kalan deterjanlara daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu rafların altlarına küçük hacimli eşyaları koyabilirsiniz.
- 4
Sepet ve Askılar Kullanın
Banyo dolap içi düzeni için sepet ve kutuları kullanabilirsiniz. Sünger, temizlik bezi, eldiven gibi küçük eşyaları dolap kapaklarının iç kısmına yerleştireceğiniz sepetlerin içine koyabilir veya dolap içi askılara asabilirsiniz. Böylece bu küçük eşyaları aramak için zaman kaybetmezsiniz ve mevcut depolama alanını daha verimli kullanırsınız.
Banyodaki Duvar Rafları Düzenlenir?
Duvar dolabı veya rafına daha çok havlu, tuvalet kağıdı, sabun yedekleri, lif gibi ürünler yerleştirilir. Bu dolaplarda düzenleme yapmadan önce mevcut alanınızı ve bu alana koyacaklarınızı belirlemeniz önemli bir adımdır.
- 1
Her Malzeme İçin Ayrı Raf
Eğer yeterince rafınız varsa her ürün grubunu ayrı raflara koymanız faydalı olacaktır. Örneğin; el havluları bir rafa, bornozlar ayrı bir rafa yerleştirilebilir. Bu düzeni sağlarken havluları rulo yaparak yerleştirmeniz mevcut alanı verimli kullanmak ve düzenin korunması için faydalıdır. Böylece banyo dolabı havlu düzenleme işlemini dekoratif bir unsura da dönüştürebilirsiniz.
- 2
Ek Raf ve Sepetler
Yeterince alanınız yoksa şişe depolamak için tasarlanan raf ünitelerinden alabilir, içerisine el havlularınızı rulo yaparak yerleştirebilirsiniz. Tuvaletin üzerine konumlandırabileceğiniz bu raf ünitesi, banyo düzenine katkı sağlayacağı gibi, şık bir görünüm de sağlayacaktır. Daha ekonomik bir çözüm olarak el havlularını tezgah üzerinde hasır bir sepette de sergileyebilirsiniz.
- 3
Depolama İçin Dekoratif Seçenekler
Sabun yedekleri, keseler ve lifleri kutulara koyabilir ve eğer açık raf sisteminiz varsa kutuların yerine hasır sepetler tercih ederek banyonuzda şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Sabunları ve lifleri banyo tezgahına dekorasyon amaçlı yerleştirmek size fazladan yer kazandırabilir. Bunun için kendi yaptığınız kutulardan veya kullanmadığınız şık bir porselen tabaktan yararlanabilirsiniz.
Banyonuzda tamamen dolapsız banyo düzeni kullanmak istiyorsanız bu tür dekoratif seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Lavabo Üstü Banyo Dolabı Nasıl Yerleştirilir?
Lavabo üstü dolaplar genellikle her gün kullanılan diş bakım ürünleri, tıraş aletleri, kremler, makyaj malzemeleri gibi kişisel bakım ürünleri için tercih edilir. Bu dolaplara yerleştireceğiniz eşyaları kişiselleştirmeniz banyo dolabı düzeni açısından daha uygun olacaktır. Yani evdeki kişilerin her birinin kullandığı ürünleri ayırmanız ve kullanım sıklığına göre kategorize etmeniz gerekir.
- 1
Evdeki Herkes İçin Ayrı Alan
Üst dolapların raf paylaşımını eşyalara ve evdeki birey sayısına göre yaptıktan sonra ürünleri yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Ulaşılması güç olan üst raflara daha az kullanılan eşyaları koymanız pratik kullanım sunacaktır.
- 2
Küçük Kutular ve Etiketler
Yerleşim yaparken küçük kutulardan yardım alabilirsiniz. Üst üste yerleştirdiğiniz kutuların içeriği hakkında bilgi veren etiketler hazırlayarak ihtiyacınız olan eşyaya daha kolay ulaşabilirsiniz.
- 3
Dolap Kapakları Depolama İçin Kullanılabilir
Dolap kapaklarına arkası yapışkanlı mıknatıs şeritler yapıştırırsanız bu şeritlerin üzerine tırnak makası, cımbız, makas, tel toka gibi küçük metal eşyalarınızı kolayca yerleştirebilirsiniz.
- 4
Depolama Alanını Genişletmek İçin
Genellikle küçük hacimlere sahip olan banyo dolaplarını düzenlerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur her alanın en verimli şekilde kullanılmasıdır. Farklı boyutlarda tasarlanan dolap düzenleyiciler bu konuda size yardımcı olacaktır. İsterseniz siz de evinizde kullanmadığınız kutularla kendi zevkinize ve kullanım alışkanlıklarınıza göre şık ve özgün dolap düzenleyiciler yapabilirsiniz.
Dolap düzenlemesi yaparken yalnızca kendinizin değil, evdeki diğer bireylerin alışkanlıklarını da dikkate alın. Yaptığınız düzenlemenin sürekli olabilmesi için evdeki tüm bireyleri konu hakkında bilgilendirin. Daha verimli alan kullanımı için dolap içi düzenleyicilerden faydalanın.
Banyo Dolabı Düzeni ve Temizliğinde Bunlara Dikkat!
Banyo temizliği esnasında banyonun havalanması sağlanmalı, eldiven gibi koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Temizlik ürünlerini depolamadan önce üzerlerindeki uyarıları okuyun ve belirtilen koşullarda depolamaya özen gösterin. Evde küçük çocuklar varsa deterjanlara erişimlerini engellemek için dolap kapaklarına çocuk kilidi takın ve gerekli önlemleri alın. Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri, üzerinde belirtilen şekilde imha edin
Sıkça Sorulan Sorular
Banyo Dolaplarını Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Temizlik esnasında banyonun havalanması sağlanmalı, eldiven gibi koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Temizlik ürünlerini depolamadan önce üzerlerindeki uyarıları okuyun ve belirtilen koşullarda depolamaya özen gösterin. Evde küçük çocuklar varsa deterjanlara erişimlerini engellemek için dolap kapaklarına çocuk kilidi takın ve gerekli önlemleri alın. Ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri, üzerinde belirtilen şekilde imha edin.Banyo Fayansları Nasıl Temizlenir?
Yüzey temizleyiciyi kullanmadan önce ıslak bir bezle yüzeyi temizleyin. Kolay çıkarılabilecek tozlardan kurtulmanız, kalıcı kirlere daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır. Daha sonra yüzey temizleyiciyi, kullanma talimatında önerilen miktarda yüzeye dökün ve yarım saat kadar emilmesini bekleyin. Yarım saatin sonunda bir temizlik fırçası veya diş fırçası ile kir birikintilerinin olduğu bölgeleri fırçalayın ve sonrasında tüm yüzeyi temiz su ile temizleyip durulayın.Banyo ve Tuvalet Yüzeyleri Nasıl Silinir?
Özellikle banyo ve tuvaletteki yüzeylere, temizlik ürünlerini uyguladıktan sonra etkilerini göstermeleri için zaman tanıyın. Çoğu temizlik ürünü anında dezenfekte etmez. Bu nedenle onları birkaç dakika boyunca döküldüğü yüzeyde bırakmak mikropları öldürmek veya lekeleri çıkarmak için daha etkilidir.