Banyo lifi ve keseleri, her duşta vücudunuzdaki kiri, yağı ve döküntüleri toplar. Banyodaki nem ve sıcak su, bakterilerin lif ve keselere yerleşmesine neden olur. Bu yüzden, düzenli olarak temizlenmeli ve yenisiyle değiştirilmelidir. Aksi takdirde temizlik için kullandığınız bu lif ve keseler, sağlığınız için büyük bir tehlike haline gelebilir.
Her kullanımdan sonra banyo lifi ve keseleri iyice durulamalı, sıkmalı ve kuruması için asmalısınız. Astığınız yer banyo dışında bir yer olursa bakteri ve küf oluşmaması için fayda sağlar.
Banyo lifi ve kesenizi her banyoda kullanıyorsanız haftada en az bir kere tam olarak temizlemeli, hijyenik olarak kurutmalı ve bir sonraki kullanım için kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Peki, banyo lifi ve keseleri nasıl temizlenir?
Haftada bir kez banyo havluları ile birlikte, klor, fosfat, paraben ve boya içermeyen formülüyle cilde zarar vermeden hassas temizlik sağlayan Omo Bio Sensitive Sıvı Deterjan ile yıkayın. Hem renkli hem de beyaz çamaşırlar için kullanıma uygun olan Omo Bio Sensitive Sıvı Deterjan, içeriğindeki doğal aloe vera özleri ve hipoalerjenik yapısıyla en zorlu lekeleri bile ilk yıkamada çıkarır, etkili hijyen sağlar.
Yıkama sonrası lif ve keseler havadar bir alanda kurutulmalı, mümkünse güneş gören bir yere asılmalıdır. Hijyen için kurutma makinesinde, yüksek sıcaklıklarda kurutabilirsiniz.
Banyo lifiniz ya da keseniz plastik içeriyorsa yüksek sıcaklıklar kullanmamaya özen gösterin.
Maksimum temizlik için ayda bir kez bir kova suyun içine 2-3 damla Domestos Çamaşır Suyu damlatın, lif ve keselerinizi bu suyun içinde 15 dakika kadar bekletin. Ardından makinede yıkama-kurutma işlemlerini tekrarlayın. Bu sayede, lif ve keselerinizde bakteri ve küflerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Banyo lifi ve keselerin tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra bir kutu ya da kumaş bir kese içinde muhafaza edin. Banyoda bırakmamaya özen gösterin. Bu sayede neme ve suya maruz kalmadan uzun süre temiz kalabilir.
Banyo lifi ve keselerinizde hijyenik temizlik sağlıyorsanız bile mutlaka 4-5 ay süreyle değiştirmeyi unutmayın!
Artık banyo liflerinizi ve keselerinizi nasıl temizleyeceğinizi öğrendiniz! Sağlığınız için mutlaka bu işlemleri tekrarlayın.

Tuvalet ve Banyonun Mis Gibi Kokması İçin Yapılabilecekler
- 1
Banyo ve tuvaletinizi düzenli olarak temizleyin.
Su giderlerini, tuvaleti, lavaboyu, duş kabini ve küveti düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekiyor. Uygun temizlik ürünleri ile sık ve düzenli yapacağınız bir temizlik, hem kötü koku oluşumunu engeller hem de küf, kireç, tuvalet ve lavabo tıkanıklığı gibi durumları zamanında fark etmenizi sağlar. Banyo temizliği ve banyonun güzel kokması için özellikle duş kabini içerisinde ve banyonun en nemli alanlarında oluşan küflerin temizliğini ihmal etmeyin.
Domestos Hijyenik Köpük ile etkili bir banyo temizliği yapabilirsiniz. Kirleri ve kötü kokuları hızlı bir şekilde yok eden Domestos, pratik kullanımı ve kolay durulanır yapısı ile banyo temizliğinde işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Banyo temizliği, banyonun mis gibi kokması için ilk adımdır. Banyo temizliği ipuçlarımıza bakın ve banyonuzu kolaylıkla pırıl pırıl yapın.
- 2
Tuvaletten koku gelmesi durumunda evinizin giderlerini kontrol edin.
Eğer tüm çabalarınıza rağmen banyo ve tuvaletten koku gelmesi problemi ile uğraşıyorsanız, sorunu giderlerde aramanız gerekebilir. Bir süre gider kapaklarınızı kapatarak kokunun kesilip kesilmediğinden emin olun. Eğer koku kapağı kaldırdıktan sonra devam ediyorsa, tesisatçı çağırmadan önce banyo giderlerini saç, kıl, sabun artığı veya başka çöplerden arındırın. Giderlerinizden gelen koku temizliğe rağmen değişmiyorsa, iç borulardan kaynaklanan bir problem olabilir. Bazen küçük bir boru değişimi ile banyodaki koku problemi çözülebilir. Ancak bazen de bina duvarlarının içindeki borulardan kaynaklanan kötü koku problemi oluşabilir. Böyle bir durumda tadilat süreci biraz daha uzun ve zahmetli olacaktır.
- 3
Banyonuzdaki çöpü düzenli olarak boşaltın.
Banyodaki çöp kutusu belki de temizliği en çok unutulan eşyalar arasındadır. Özellikle banyonuzdaki çöp kutusu gereğinden büyükse, dolması için epey zaman gereklidir. Çöpün banyonuzda beklemesi de banyodan koku gelmesi probleminin oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden, banyonuzdaki çöpü düzenli olarak boşaltın. Çöp kutusunu belli aralıklarla su ve deterjan ile temizlemeyi unutmayın.
- 4
Banyo havalandırmasından gelen koku için bina havalandırmasını kontrol edin.
Banyoda biriken nem banyo içerisinde rutubete sebep olur. Rutubet de ister istemez banyodan koku gelmesi probleminin arkasındaki sebeplerdendir. Bu yüzden banyonuzu her gün havalandırmalı, banyo içerisinde nem ve kötü koku kalmadığından emin olmalısınız.
Peki, banyonuzu havalandırmaya çalışırken, havalandırmadan banyonuza kötü bir koku geliyor mu? Bu gibi durumlarda banyonuzun havalandırmasını kontrol etmeli veya ettirmelisiniz. Banyo havalandırmasından gelen koku birçok şeyden kaynaklı olabilir. Örneğin havalandırmadaki borular eskimiş, havalandırmanızda fare, kuş gibi hayvanlar ölmüş, varsa su gider boruları patlamış olabilir. Problem tespitinden sonra gerekli tamirat veya temizlik yapılarak banyo havalandırmasından gelen koku probleminden kurtulabilirsiniz.
- 5
Havlularınızı nemli bırakmayın.
Duş sonrası nemlenen ve havasız kalan banyoda nemli havlu bırakmanız, banyonuzda rutubet kokusu oluşmasına sebep olacaktır. Banyonun güzel kokması için, duş sonrası banyoda oluşan nem tamamen kuruyana kadar banyonuzu havalandırmalısınız. Nemli havlularınızı ise daha kuru ve hava akımı yüksek bir ortamda kurutmaya çalışmalısınız.
- 6
Banyo ve tuvaletin güzel kokması için hoş kokulu sabunlar kullanın.
Temizliğin banyonun mis gibi kokması için ilk adım olduğunu söyledik. Peki ya sonra neler yapabilirsiniz? Banyo ve tuvaletin güzel kokması için kullanmayacağınız, bir köşede kuru bir şekilde kalacak hoş kokulu sabunlar kullanabilirsiniz. Tuvalet ve banyonun güzel kokması için en çok tercih edilen sabun kokuları arasında lavanta, manolya, defne, bahar çiçekleri ve gül geliyor. Siz de bu kokulardan herhangi birini deneyebilirsiniz. Kullanacağınız sabunları evde kendiniz de yapabileceğinizi unutmayın.
- 7
Tuvalet ve banyonun güzel kokması için oda kokuları kullanın.
Uzun kullanım ömrü sunan, hoş kokulu, bambu çubuklu oda kokularını hiç denediniz mi? Özellikle banyo gibi küçük alanlarda daha fazla etkisini görebileceğiniz bu ürünler, tuvalet ve banyonun güzel kokması için en yaygın kullanılan ürünler arasındadır. Çubuklu oda kokuları, paketi açıldıktan sonra 1 – 3 ay arasında bir süre boyunca kullanılabilir. Çubuklu oda kokularını satın almadıysanız veya bu tip kokulardan hoşlanmıyorsanız, spreyli oda kokularından edinebilirsiniz. Birkaç saatte bir sıkılan oda kokusu, banyonuzun devamlı hoş kokmasını sağlayacaktır. Eğer bu kokuların hiçbirinden hoşlanmıyorsanız, en doğal ve güzel oda kokusunu evde kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz.
- 8
Tuvalet ve banyodan kötü koku gelmesi problemine karşı mum kullanın.
Kokulu sabun veya oda kokuları dışında, banyonuza modern ve huzurlu bir hava katacak kokulu mumlar ile banyo ve tuvalet kokusuna çözüm bulun. Kokulu mumlar artık her market veya mağazada bulunan, oldukça yaygın kullanılan ev aksesuarlarındandır. Banyonuza da oldukça farklı bir hava katacak kokulu mumları deneyebilirsiniz.
- 9
Banyonun mis gibi kokması için su ve yumuşatıcı karışımını deneyin.
Çamaşırlarınızı mis gibi kokutan yumuşatıcıyı oda parfümü veya basitçe havlu ve çamaşır parfümü olarak da kullanabilirsiniz. 1 litre suya yarım kapak yumuşatıcı ekleyin. Şişenin kapağını kapatın ve iyice çalkalayın. Sprey şişeye doldurduğunuz yumuşatıcılı su karışımınızı, banyodaki paspaslara sıkarak harika bir oda parfümü elde edebilirsiniz. Banyonun mis gibi kokması için her an elinizin altına olacak bu çözümü çok beğeneceksiniz.
- 10
Koku giderici kapsül kullanın.
Banyonun güzel kokması için gider kapaklarına yerleştireceğiniz, koku giderici etkisi ile bilinen kapsüllerden edinebilirsiniz. Bu kapsüllerin bazıları kokulu bazıları ise kokusuzdur. Kokulu kapsüller ile hem banyodan kötü koku gelmesi problemine çözüm bulursunuz hem de banyonuz her zaman mis gibi kokar.
Bir diğer yöntem ise tuvalet koku giderici kapsülleridir. Tuvaletten koku gelmesi problemine çözüm için oldukça etkili ve ucuz bir yöntem olan koku giderici kapsüller, oldukça tercih edilmektedir. Farklı koku seçenekleri ve kötü koku hapsedici özellikleri ile klozet kapsülleri sizler için muhteşem bir çözüm olacaktır.
Çok sık rastlanmayan sifon tankı kapsülleri ise hem sifon temizleyici hem de koku giderici özelliklere sahiptir. Tuvalet kokusuna çözüm için sifon kapsüllerinden bulamazsanız, sifon tankının içine bir adet bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu kapsüller her sifon çekildiğinde tuvaletinize hoş bir koku yayacaktır.