Son zamanlarda birçok kişi kullandığı temizlik ürününü evde üretmenin yollarını arıyor. Deterjanlar, yüzey temizlik ürünleri, vücut kremlerinin yanı sıra kendi sabununuzu da evde kendiniz üretebileceğinizi biliyor muydunuz? Sabun nasıl yapılır diye araştırdığınızda karşılaşacağınız malzeme ve araç gereç listesi sizi korkutmasın. İçeriğini tamamen bildiğiniz, sağlıklı, hijyenik ve oldukça kolay evde sabun yapımı rehberimizi inceleyin ve sizin için uygun olanı seçerek mis kokulu sabun yapımı için kollarınızı sıvayın!
Evde Sabun Yapımı: Hazırlık
- ✦
Evde sabun nasıl yapılır öğrenmeden önce ne tür bir sabun yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Ev yapımı sabun, içerdiği malzemelere ve özelliklerine göre gruplara ayrılır. En çok tercih edilen ev yapımı sabunlar, zeytinyağı ve lavanta sabunları olsa da zaman içerisinde arzu ettiğiniz şekilde ve içerikte sabunlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
- ✦
Evde doğal sabun yapımı, üretim ve sabunların kullanılabilir duruma gelme süreci açısından belli bir zaman gerektirir. Başlamadan önce bekleme sürelerini uygulayabilecek zamanınız olduğundan emin olun.
- ✦
Cildinizin yapısına ve alerjik özelliklerine uygun olan ürünleri seçin.
- ✦
Üretim sürecinde kimyasal ürünler kullanılması gerekebildiğinden koruyucu ekipmanlarınız olmadan, hazırlıksız bir şekilde sabun yapmaya başlamayın.
Hazırsanız, mis kokulu ev yapımı sabun çeşitleri için nelere ihtiyacınız olduğuna birlikte göz atalım.
Hangi tür sabunun hangi cilt problemine iyi geldiğini bilmek için doktorunuza danışmalısınız. Cilt hastalığınız için doktorun önerdiği türde sabunlar kullanmaya özen gösterin.
Evde Sabun Yapımı Malzemeleri
Sabun yapımı, karmaşık görünse de baz olarak seçeceğiniz kostik ya da kül ile asit olan yağlar arasındaki kimyasal reaksiyondan ibarettir. Bu işlem sonucunda, pH derecesi cilde tamamen uygun, zararsız yeni bir malzeme yani sabun oluşmaktadır.
Sabun yapımına başlarken, hangi tür sabunu tercih ederseniz edin aşağıda yer alan malzemeleri yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin:
- ✦
Mutfak terazisi
- ✦
Dijital termometre
- ✦
Tencere ve derin bir kap
- ✦
El blenderi
- ✦
Tahta kaşık, spatula
- ✦
Silikon kalıp
- ✦
Koruyucu gözlük ve bir çift eldiven
Zeytinyağlı Sabun Nasıl Yapılır?
Sabun yapımında kullanılan kostik gibi kimyasallar tehlikeli maddelerdir. Bu yüzden, sabun yapımı süresince gerekli koruyucu önlemleri almalı ve iyi havalandırılan bir ortamda çalışmalısınız.
Zeytinyağı sadece yiyeceklerde değil cilt bakımı konusunda da sık ve güvenle kullanılan ürünlerden biridir. Zeytinyağı sabunu, cildinizi tahriş etmez ve nemlendirerek yumuşatır.
Zeytinyağlı doğal sabun yapımı için kostik yani sodyum hidroksit kullanmaya ihtiyacınız yok; zeytinyağlı sabunu beyaz kül kullanarak yapabilirsiniz.
Gerekli Malzemeler:
- ✦
100 gr beyaz odun külü
- ✦
300 ml su
- ✦
250 ml zeytinyağı
- ✦
Bir tutam kaya tuzu
- ✦
Arzu ettiğiniz esansiyel yağlar
Yapılışı:
- ✦
Öncelikle organik sabun yapımı için kullanacağınız odun külünü nereden bulacağınızı bilmiyorsanız, mangalda, bahçede yaktığınız odunların üzerindeki beyaz külü kullanabilirsiniz. Yaktığınız odunların içerisinde plastik, kağıt, kömür olmadığına dikkat edin.
- ✦
Küllü su yapımı için kül ve su oranı bire üç olmalıdır. Yani 100 gr odun külü için 300 ml su kullanmanız gerekmektedir.
- ✦
Küllü su yapımı için tencereye suyu alın ve ısıtmaya başlayın. Kaynamaya başlamadan ocaktan alın ve su sıcakken külü içerisine ekleyerek ara sıra karıştırın.
- ✦
Küllü suyu soğumaya bırakın. Tercihen bir gün bekletmek, küllü su için en ideal süredir.
- ✦
Bir başka tencereyi ocağa koyarak içerisine zeytinyağını koyun ve 40° C'ye kadar ısıtın. Termometre yardımıyla ısıyı kontrol edin ve asla zeytinyağını kaynatmayın.
- ✦
Isınan zeytinyağına su - kül karışımını süzerek yavaş yavaş ekleyin. Tencereyi tekrar kısık ateş üzerine koyun ve tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak ısıtmaya başlayın.
- ✦
Kaya tuzunu karışıma ekleyin.
- ✦
Karışımınız jölemsi bir görünüm kazanmaya başlayınca ocağın altını kapatın. Ateşi kapattıktan sonra sabun karışımınızın kıvam kaybetmemesi için karıştırma işlemine bir süre devam edin. Bu noktada el blenderı kullanabilirsiniz.
- ✦
Sabununuzun daha güzel kokmasını isterseniz lavanta, kakao, portakal, badem gibi doğal yağlardan birkaç damla ekleyebilirsiniz.
- ✦
Tenceredeki karışımı dikkatli bir şekilde kalıplara boşaltın. Kalıp olarak değişik şekillerdeki silikon kapları kullanabilirsiniz.
- ✦
Kalıba döktüğünüz zeytinyağlı doğal sabunlarınızı güneş ve ışık almayan bir ortamda 1-2 gün bekletip keserek istediğiniz boyuta getirebilirsiniz.
- ✦
Son olarak, rutubetsiz bir alanda 1 – 2 ay boyunca bekletin ve sabunlarınız kullanıma hazır!
Lavanta Sabunu Nasıl Yapılır?
Lavanta sabunu yaparken kostik kullanacağınız için sabun yapımı konusunda tercih ettiğiniz alanı iyi havalandırdığınızdan emin olun. Açık alanda yapma şansınız varsa daha iyi olabilir. Gözlük ve eldivenlerinizi takmayı ihmal etmeyin. Kostik, diğer adıyla sodyum hidroksit, beyaz renkte ve nem çekici özelliği olan ve endüstride sık kullanılan bir maddedir. Sabundaki yumuşak ve kaygan hissi veren madde kostiktir.

Gerekli Malzemeler:
- ✦
15 gr kostik soda
- ✦
45 ml su
- ✦
120 ml zeytinyağı
- ✦
10 ml lavanta yağı
- ✦
Kurutulmuş lavanta yaprakları
Yapılışı:
- ✦
Kostik sodayı nereden alacağınızı düşünüyorsanız, internet üzerinden sipariş vererek kolaylıkla temin edebilirsiniz.
- ✦
Kostik sodanın tamamını cam bir kaseye dökün. Üzerine suyu dökün ve karıştırın.
- ✦
Su ve sodanın birbirine tam anlamıyla karışması için karıştırma işlemini bir süre devam ettirin. Bu esnada açığa çıkacak olan buharı kesinlikle solumayın ve bu karışımı elinizle veya cildinizle temas ettirmeyin.
- ✦
Zeytinyağını tencereye boşaltın ve orta sıcaklıkta yanan bir ocakta ısıtmaya başlayın. Zeytinyağı 40°C'lik sıcaklığa ulaştığında ocaktan alın.
- ✦
Kostik soda ve su karışımını yavaş yavaş zeytinyağının içine ekleyin.
- ✦
Elde ettiğiniz karışımı blender kullanarak karıştırmaya başlayın. Karışımınız jölemsi bir kıvam alıncaya dek işleme devam edin.
- ✦
Karışımın kıvamı koyulaşınca, lavanta yağı ile lavanta yapraklarını tencereye dökün ve yine blender aracılığıyla karıştırmayı sürdürün.
- ✦
Yaklaşık 10 – 20 dakika aralıksız bir şekilde karıştırdıktan sonra sabununuzu kalıplara dökmeye başlayabilirsiniz. İsterseniz güzel bir görünüm için kalıplara bir miktar lavanta yaprağı serpebilirsiniz.
- ✦
Sabunu kalıba dökerken dışarı taşırmamaya, taşarsa da çıplak elle dokunmamaya özen gösterin.
- ✦
Karışımı kalıplara döktükten sonra pürüzlerini giderin ve sabunların üzerini örterek 1 gün boyunca hiç dokunmadan bekletin.
- ✦
1 günün sonunda sabunlarınız tamamen kuruduğunda kalıplardan çıkarın. Hepsini ayrı birer tülbentle veya pamuklu mendille hava alabilecekleri şekilde sarın. Bir çekmecede 2 ay kadar beklettikten sonra ev yapımı sabunlarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Defne Sabunu Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı sabun veya lavanta kokulu sabun, yapım aşaması açısından size çok uzun geldiyse ve sabun yapımı konusunda daha pratik bir tarif arıyorsanız defne sabunu tarifimiz tam size göre! Kolaylıkla bulabileceğiniz birkaç malzeme ile kendi sabununuzu kendiniz yapabilirsiniz. İşte adım adım defne sabun yapımı:
Gerekli Malzemeler:
- ✦
Gliserin barı
- ✦
8-10 damla zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı
- ✦
8-10 damla defne yağı
Yapılışı:
- ✦
İnternet alışveriş sitelerinden ya da temizlik ürünü satan yerlerden temin edebileceğiniz gliserin barı, evde kolay sabun yapımı için en basit yoldur. Gliserin barını alın ve eritmek üzere bir tencere ve bir kase ayarlayın.
- ✦
Tencerede suyu kaynatıp kasenin içerisine koyduğunuz gliserin barını suyun içerisine yerleştirin. Gliserini karıştırarak benmari usulü eritmeniz gerekmektedir.
- ✦
Gliserin eridiğinde içerisine defne yağını ve arzu ettiğiniz şekilde zeytinyağı veya hindistan cevizi yağını ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın.
- ✦
Ardından hazırladığınız kalıplara sabun karışımını dökerek 1-2 gün ışık almayan bir yerde bekletin.
- ✦
Kalıptan çıkardıktan sonra defne sabunlarınızı en az bir ay çekmecede veya dolapta bekleterek ardından rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- ✦
Defne yağı yerine arzu ettiğiniz başka yağlar kullanarak farklı kokuda sabunlar yapabilirsiniz.
- ✦
Sabun kalıplarına, lavanta gibi sevdiğiniz bitkilerin kurutulmuş yapraklarından ekleyerek güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.
Yeşil Çaylı Sabun Nasıl Yapılır?
Sağlığınız için içmeyi tercih ettiğiniz yeşil çay neden sabununuzun içinde de yer almasın? Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay cildiniz için de oldukça faydalıdır.

Gerekli Malzemeler:
- ✦
100 g beyaz odun külü
- ✦
300 ml su
- ✦
300 gr hindistan cevizi yağı
- ✦
150 gr tatlı badem yağı
- ✦
30 gr yeşil çay yağı
- ✦
10 gr yeşil çay tozu
Yapılışı:
- ✦
Zeytinyağlı sabun yapımında olduğu gibi külü su ile karıştırın ve beklemeye bırakın.
- ✦
Ayrı bir tencerede hindistan cevizi yağını eritin ve bunun içerisine tatlı badem yağını da belirtilen oranda ekleyin ve altını kapatın.
- ✦
Yağ karışımını büyük bir kaseye dökün ve oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar karıştırın.
- ✦
Bu karışıma yeşil çay yağı ve tozunu ekleyin.
- ✦
Mevcut karışıma kül suyunu süzerek ekledikten sonra pürüzsüz, macun gibi bir karışım elde edene kadar karıştırın.
- ✦
Kalıplara dökerek diğer sabun tariflerinde olduğu gibi 1 gün bekletin.
- ✦
Kalıptan çıkarıp kestiğiniz sabunları en az bir ay beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Kostiksiz Sabun Yapımı
Kimyasal bir ürün olduğu için sabun yaparken kostik yani sodyum hidroksit kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Ancak kostik, bilinçsiz olarak kullanıldığında zararlı olacaktır. Eğer direkt solursanız veya sabun yapmadan evvel cildinize temas ettirirseniz tahriş edebilir; fakat kostik ile yaptığınız sabunlar cildiniz için zararlı değildir. Yine de içiniz rahat etmiyorsa, doğal sabun yapımı kostiksiz de mümkün. Evde kostiksiz sabun yapımı tarifleri arıyorsanız kostik yerine gliserin barı yada kül ile sabun yapımı tekniklerini kullanabilirsiniz. Özellikle kül, eski çağlardan beri temizleyici özelliği ile bilinmekte ve sabun yapımında kullanılmaktadır. Eğer külü satın alacaksanız içerisine yabancı maddeler karışmamış olduğundan emin olmalısınız.
Kostik kullanmamakta kararlıysanız zeytinyağlı sabun, defne sabunu ve yeşil çay sabunu tariflerimiz kostik içermediği için size uygun olabilir.

Evde sabun yapımında doğru malzemelerin seçimi ve doğru oranlarda kullanımı önemlidir. Sabun için gerekli kıvamın oluşması için kullanılan malzemelerin doğru ölçülerde olması gerekir.
Evde Sabun Yapımı Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- ✦
Evde sabun yapmaya karar verdiğinizde doğru kıvamı tutturabilmek için seçtiğiniz sabun tarifini tüm ölçülerine uygun olarak yapmalısınız. Bunun için malzemelerinizi tartarak kullanın.
- ✦
Malzemeleri tartmak için terazi ve doğru sıcaklığı bulmanıza yardımcı olacak bir termometre kullanmazsanız sabunun katılaşmama ihtimali vardır. Bütün malzemeleriniz çöpe gidebilir.
- ✦
Kullanacağınız malzemeleri güvenilir yerlerden temin edin. Bu, hem sabun için kullandığınız malzemelerin boşa gideceği bir sonuç almanızı engeller hem de doğal ürünlerle cildiniz için faydalı sabunlar üretmiş olursunuz.
- ✦
Sabun yaparken kostik kullanacaksanız cildinizi, gözlerinizi korumayı ihmal etmeyin; eldiven ve gözlük kullanın. Çocuğunuz ve evcil hayvanınız varsa siz sabun yaparken yanınızda olmamalarına özen gösterin. Bulunduğunuz alanı havalandırın.
- ✦
Aromatik yağları her zaman tercih edebilirsiniz; ancak sabun yapımında temel madde olarak zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Asidik yapısı sabuna en uygun olan yağ zeytinyağıdır.
- ✦
Bütün malzemeleri yanınıza hazırladıktan sonra sabun yapmaya başlayın. Bazen karışım beklediğinizden hızlı katılaşabilir ya da daha fazla soğumaması gerekebilir. Bu durumda tüm malzemelerin elinizin altında olması önemlidir.
- ✦
Sabununuzu kullanmaya başladınız ancak yeteri kadar köpürmüyor mu? Sebebi kullandığınız yağlar olabilir. En iyi köpürme sonucunu verecek olan yağ, hindistan cevizi yağıdır.
- ✦
Bazı sabun tariflerinde palm yağı kullanımı önerilmektedir. Palm yağı hem sağlığınız için hem de çevre için iyi bir seçenek değildir. Palm yağı üretebilmek için yağmur ormanları yok edildiğinden, sabun yaparken mümkün olduğunca sağlıklı ve doğa dostu yağlar seçin.
- ✦
Sabununuz çok çabuk bitiyorsa sebebi doğal olmasıdır. Piyasada satılan ürünler gibi içerisinde katkı maddesi olmadığından çabucak bitebilir. Bu durumda sabununuzun içeriğine kakao yağı eklemeyi tercih edebilirsiniz.
- ✦
Sabun, banyodaki neme bağlı olarak kolaylıkla eriyor ve zaman içinde jel gibi bir kıvama sahip oluyorsa bu durum iyi kurutulmamış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir diğer nedeni de sabunun içerisindeki katı yağ oranı olabilir. Bu durumda bir sonraki sabun yapımı esnasında, hindistan cevizi ya da kakao yağı kullanmayı tercih ederek bu sorunu çözebilirsiniz.
Artık evde sabun nasıl yapılır, bildiğinize göre farklı tarifleri deneyebilirsiniz. Yaptığınız sabunları kişisel temizlik ve sabunla ev temizliği için kullanabilir, hatta banyo dekorasyonunda da değerlendirebilirsiniz.