TV, Laptop ve Telefon Nasıl Temizlenir?

Elektronik cihazlarınızı temizlemek istiyorsanız telefon, cep telefonu, dizüstü bilgisayar nasıl temizlenir öğrenin.

Güncellenmiş 14 Ekim 2022

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Sprey ve bezle laptop yüzeyini temizleyen biri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Günümüzde elektronik cihazlardan daha çok temas ettiğimiz şeylerin sayısı azdır. Telefonumuz gün boyunca elimizden düşmez, birçoğumuz işte olduğumuz süre boyunca bilgisayar başında çalışır, eve gelince de kişisel laptopumuzun ya da televizyonun karşısında dinleniriz. Fakat bu cihazların ne kadar kirlenebileceği her zaman aklımıza gelmez. Halbuki elektronik cihazların düzenli temizliği hem uzun süre sağlam kalmaları hem de kişisel sağlığımız açısından önemlidir.

O halde tüy bırakmayan mikrofiber bezinizi, ekran temizleme solüsyonunuzu, deterjanlı suyunuzu ve izopropil alkolünüzü hazır edin ve telefondan bilgisayara kadar gün boyu dokunduğumuz cihazları güvenli bir şekilde temizleyelim. Böylece elden ele gezen telefon ve kumanda gibi aletlerin hijyenik olduğundan da emin olabiliriz.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Bilgisayar Ekranı Nasıl Temizlenir?

    Bilgisayar nasıl temizlenir diye sorduğunuzda ilk akla gelen parmak izleriyle kaplanmış ekranı olacaktır. Bilgisayarın en hassas bölgelerinden biri olarak ekranını özenle temizlemek gerekir. Temizliğe başlarken bilgisayarın kapalı olduğunu kontrol edin, fişten çekin, bilgisayara bağlı ekipmanları çıkarın ve kullanım kılavuzunda bahsedilen temizlik önerilerine mutlaka uyun.

    1. 1

      Öncelikle mikrofiber bezinizle ekranı yumuşak bir şekilde silin.

      Bu şekilde bilgiayar ekranı temizleme işlemi sırasında toz ve kirlerden kurtulurken ekran yüzeyine zarar vermezsiniz. Mikrofiber bezler ekranda daha fazla tüy bırakmaz, yağ lekelerini kendi başlarına bile alabilirler.

    2. 2

      Ekran temizleme solüsyonunu kullanın.

      Bu solüsyonu ekrana değil bezinize sıkın, çünkü ekrana sıkarsanız solüsyon sıvı gelmemesi gereken yerlere de girebilir. Ardından baskı uygulamadan ekranı silin. Gerekirse ekranın arkasından elinizle destekleyin.

    3. 3

      Ekranın çerçevesini silmeyi unutmayın.

      Laptopu açıp kapatırken ekran kenarlarına dokunduğumuz için buralarda parmak izleri kalabilir. Temizlik solüsyonu sıktığınız bez ile buraları ve ekranın arkasını da silebilirsiniz.

    Laptop dışı nasıl temizlenir merakediyorsanız spreyi sıkarken sıvının, şarj kablosu girişi, USB girişi ya da fan gibi bölgelere gelmediğinden emin olun. Cam silme ürünleri gibi farklı amaç için üretilmiş temizleyiciler kullanarak bilgisayarınızı riske atmayın. Bilgisayar temizlemeye uygun temizlik solüsyonları kullanın.

  • Bilgisayar Temizliği: Klavye Nasıl Temizlenir?

    Gözümüz hep ekranda olduğu için buranın temizliği daha öncelikli görünse de asıl zor olan onlarca girintisi, çıkıntısı ve parmaklarımızdan kalan hatıralarıyla klavye temizliğidir. Hele de bilgisayar başında yemek yiyorsanız muhtemelen klavyenizin acil bir temizliğe ihtiyacı vardır. Klavyede biriken kirler zaman içinde bilgisayarın bozulmasına bile neden olabilir. Ancak bilgisayar klavye temizleme işlemi sırasında aralara sıvı kaçırmamaya, harflere zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Peki bilgisayar klavyesi nasıl temizlenir?

    1. 1

      Kirlere karşı yerçekimiyle iş birliği yapın.

      Bilgisayarı ters çevirerek, hafif bir şekilde sallayın. Bu sayede aralara kaçmış parçalar, kalıntılar ve kirler dökülecektir. Bir basınçlı hava spreyi alıp klavyenin bir tarafından öbür tarafına doğru sıkarak uygulayabilir, hava yardımıyla tozları çıkarabilirsiniz.

    2. 2

      Mikrofiber bir bezle klavyeyi silin.

      Bu sırada laptopun açma tuşuna basmamaya özen göstermelisiniz. Daha sık kullandığınız boşluk, enter gibi tuşların daha çok kirlendiğini göreceksiniz. Bunları bezle nazikçe ovaladığınızda lekeler de çıkacaktır. Eğer yağlı lekeler çıkmıyorsa bir miktar suya bir iki damla bulaşık deterjanı damlatın. Bezinizi bu suyla ıslatıp iyice sıktıktan sonra klavyeyi silmeye devam edebilirsiniz.

    3. 3

      İzopropil alkol kullanın.

      Pamuğa dökeceğiniz izopropil alkol hem inatçı lekeleri temizler hem de klavyenizi dezenfekte eder. Birçok el dezenfektanında da bulunan ve çizilebilecek yüzeylerin temizliğinde önerilen izopropil alkolü internet üzerinden satın alabilirsiniz.

    Fare ve mousepad nasıl temizlenir dediğinizde fareyi su ve deterjan karışımınızla ya da çok amaçlı bir temizleyici ile silebilirsiniz. Yine su ve deterjan karışımı içinde mousepadi bekletebilir, daha sonra iki yüzünü de sünger veya bir bezle silebilirsiniz. Bilgisayarınızın şarj kablosu ve diğer kablolarını silmek için çok amaçlı temizleyiciler kullanılabilir. Unutmayın, hangi parçayı temizlerseniz temizleyin tekrar kullanmadan önce mutlaka tam olarak kurumasını beklemelisiniz.

  • Akıllı Telefon Nasıl Temizlenir?

    Aslında günümüzde bu sorunun cevabı laptop ekranı temizlemeyle çok benzer oldu. Ne de olsa güncel telefonlar neredeyse tek bir ekrandan ibaret. Ancak sürekli elimizde olduğu akıllı telefon temizliği büyük önem taşıyor.

    1. 1

      Telefonunuzu temizlerken kapatın.

      Sosyal medyadan ve mesajlardan bir süre uzak kalmak kimileri için zorlayıcı olabilir ancak sizin ve telefonunuzun sağlığı için bu önemlidir. Telefon temizliği sırasında telefonunuz mutlaka kapalı olmalı.

    2. 2

      Ekran temizleme solüsyonuyla silin.

      Cep telefonu nasıl temizlenir sorusunun belki de en önemli kısmı ekran temizlemek için kullanacağınız malzemelerdir. Mikrofiber beze sıktığınız solüsyonla silmek ekranda tüy ve parmak izi kalmasını önleyecektir. Birçok dezenfektan ürününün telefon temizleme için kullanılmaya uygun olduğu belirtilmiştir. Bunun için telefon üreticinizin açıklamalarını araştırabilirsiniz.

    3. 3

      Ağız kısmını unutmayın.

      Telefonun en çok kirlenen yerlerinden biri sürekli konuştuğumuz ağız kısmıdır. Burayı birkaç günde bir antibakteriyel özelliğe sahip ıslak mendillerle silin.

  • LCD ve LED TV Ekranı Nasıl Temizlenir?

    Tıpkı bilgisayar ekranı temizleme gibi LCD ve LED TV ekran temizleme de kullanım kılavuzlarında belirtildiği şekilde, uygun ürünlerle ve hassas bir şekilde yapılmalıdır. Sert yapıdaki temizlik ürünleri ekranın dışındaki koruyucu tabakayı uzaklaştırabilir. Baskı uygulamaksa pahalı ekranların yapısına zarar verebilir.

    1. 1

      LED TV temizleme işlemi için önce televizyonu kapatın.

      LED ekranlar ısınabilir dolayısıyla TV temizleme işlemine başlamadan önce kapattığınızdan ve soğuduğundan emin olun.

    2. 2

      Mikrofiber bezle hafifçe silin.

      LED TV ekranı nasıl temizlenir dendiğinde tüy bırakmayan bu bezlerle ekranı dairesel hareketlerle silebilirsiniz. Kâğıt havlu ve süngerler ekranı çizebilir, bu yüzden tercih etmeyin.

    3. 3

      Ekran temizleme solüsyonu veya su kullanın.

      Ekran sadece bezle temizlenmeyecek kadar kirliyse beze bir miktar ekran temizleme solüsyonu sıkın ya da bezi suyla ıslatın. Bilgisayar ekranında olduğu gibi spreyi ekranın kendisine doğru sıkmaktan kaçının. Bunu yaptığınızda temizlik solüsyonu gitmemesi gereken yerlere gidebilir.

    4. 4

      Ekranın etrafını silin.

      LED TV nasıl temizlenir sorusunun cevabı ekrandan ibaret değildir elbette. Ekranın çerçevesi ve arkası da çok miktarda toz toplayabilir. Nemli bir bez buraları temizlemek için yeterli olacaktır.

    5. 5

      Pamuklu çubukla detay çalışın.

      LED TV temizleme işlemi sırasında bezin erişemediği ince detaylar olabilir. Buralarda biriken tozları ekran temizleme solüsyonuyla ıslattığınız pamuklu çubuklarla alabilirsiniz.

    LCD TV temizleme, LED TV ekran temizliğinden farklı değildir. Yine mikrofiber bezlerin toz ve yağları uzaklaştıran etkisinden faydalanabilir, en iyi temizlik önerileri için kullanım kılavuzuna başvurabilirsiniz. LED ve LCD TV ekran temizlemenin diğer ortak kuralları arasında asla cam silme ürünlerini kullanmamak, ekranı soğumadan silmekten kaçınmak, mümkünse saf su kullanmak bulunur. Böylece içme suyunun mineral içeriği ekranda kalıntı bırakmaz.

Televizyona çok dokunmadığımız için hijyenik olması önceliklerinizden olmayabilir. Ancak tam aksine uzaktan kumandalar sürekli elimizdedir, hatta kalabalık ailelerde elden ele gezerek mikropların yayılmasına fırsat verebilir. Televizyonu temizlediğinizden çok daha sık aralıklarla, hatta mümkünse günlük olarak uzaktan kumandalarınızı temizlemeniz önerilir. Gündelik temizlikte mikrofiber beze dökeceğiniz bir miktar izopropil alkol ya da yine beze sıkacağınız biraz dezenfektanla kumandanızı silebilirsiniz. Ancak sağlam bir temizlik yapacaksanız ilk iş olarak pillerini çıkartın. Alkol döktüğünüz bezle kumandanın her yerini silin.

Tuşların arasını yine alkolle ıslatılmış pamuklu çubukla silin. Tuşların içinde kalıntılar varsa bunları kürdan kullanarak nazikçe çıkarabilirsiniz. Kuru bir bezle sildikten sonra pillerini takın ve güvenle kullanmaya devam edin.

Bu önerilerle hem elektronik ürünlerinizin temiz kalmasını sağlar hem de kendinizin ve çevrenizdekilerin sağlığını korursunuz. Akıllı telefonlarımız ve gelişmiş teknolojiye sahip laptoplarımız birçok şey yapabilir ancak kendi kendilerini temizleyemezler. Dolayısıyla hayatlarımızı çok kolaylaştırmalarının karşılığında onları sık sık temizleyerek sağlam kaldıklarından emin olabiliriz.

Bunları yapmaktan kaçının

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?