Hayatın koşuşturmacası ve dağınıklığı, bizi kağıt havlu kullanımı konusunda zorluyor. Temiz ve düzenli olmaya çalışıyoruz; ancak her şey damlamaya, dökülmeye veya etrafa saçılmaya devam ediyor. Hele de çocuklar, evcil hayvanlar veya küçük ev kazaları düşünüldüğünde çoğu zaman hazırlıksız yakalanabiliyoruz. Bu gibi durumlarda ise ilk tepkimiz genellikle bir avuç kağıt havlu almak oluyor. Peki, kağıt havluyu rahatlıkla ve istediğimiz kadar kullanmalı mıyız? Ucuz, bol ve tek kullanımlık olan kağıt havlular mutfaktaki en büyük yardımcımız ancak kağıt havlular hakkında bilmediğimiz şeyler olabilir. Birçok alternatif kullanım alanı olan kağıt havlular, genellikle geri dönüşmemektedir ve çevre dostu değildir. Tek kullanımlık kağıt havlu, sera gazı emisyonlarına neden olan düzenli depolama çöplerinin dörtte birini temsil eder. Peki, bütün bunlar neden kaynaklanmaktadır ve kağıt havlu kullanımı nasıl doğaya daha az zararlı hale getirilir? Kağıt havlu kullanımı ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Kağıt Havlu ve Peçeteler Neyden Yapılır?
Kağıt havlular, ahşap, pamuk ve diğer bitkileri içerebilen selüloz adı verilen öğütülmüş bitki materyalinden yapılır. Selüloz molekülleri gıda tipi olmayan şekerdir, bu da su moleküllerini çeker. Bu nedenle kağıt havlular dökülen sıvıları toplamakta harikadır.
Kağıt Havlular Nasıl Yapılır?
Kağıt havlu üretimi, kağıt hamurunun oluşturulmasıyla başlar. Hamur temizlendikten ve ağartıldıktan sonra genellikle bir kurutma silindiri kullanılarak işlenir. Kurutucu, kağıt hamurunu bir rulo üzerinde kurutur ve ardından kağıdı her bir yaprak için istenen kalınlığa kadar sıyırır.
Kağıt Havlular Geri Dönüştürülebilir mi?
Kağıt havlular geri dönüştürülemez. Bu ürünlerin geri dönüşüm kutusuna uygun olmamasının iki ana nedeni vardır: Çöpe atıldığında zaten kirli olmaları ve mağaza rafına gelmeden önce en baştaki malzemenin dokusunu tamamen değiştirecek şekilde işlenmeleri. Evlerimizde farklı şekillerde kullanılmaya başladıklarında kirlenir, ıslanır ve bozulurlar. Temel olarak, kullanımının başından sonuna kadar kağıt havlular geri dönüştürülmek için yaratılmamıştır. Kağıt havlular için "daha yeşil" seçenekler vardır; ancak kahverengi, ağartılmamış türler bile geri dönüşüm için uygun değildir.
Kağıt Havlu Kullanımı Neden Azaltılmalı?
Kağıt havlu üretimi için su kaynakları kirlenmekte ve bir ton kağıt havlu yapmak için 17 ağaç kesilmektedir. Ayrışan kağıt havlular, küresel ısınmanın önde gelen nedeni olan metan gazını üretir. Bu yüzden alışverişlerinizde çevre dostu bir kağıt havlu seçmeye özen göstermek de çok önemlidir.
İhtiyacın olacak:

Kağıt Havlu ve Peçete Rulosundan Neler Yapılır?
Kağıt havlular sadece temizlik için değildir. Hem kağıt havludan hem de rulolarından birçok farklı konuda yardım alabilirsiniz. Ancak, kağıt havlu kullanımınızı doğaya daha az zarar verecek durumlarla sınırlamanız yararlı olacaktır. Eğer kağıt havlu yaprakları size gereğinden büyük geliyor ve kullanırken ziyan oluyorsa ruloları ortadan bölerek her bir yaprağı tuvalet kağıdı boyutuna getirebilirsiniz. Bu şekilde kağıt havluların çok daha uzun süre kullanılabildiğini fark edeceksiniz.
- 1
Doğaya yararlı bir iş için kullanın.
Elinizde toprağa ekmek istediğiniz tohumlar varsa kağıt havluyu bu tohumları filizlendirmek için kullanabilirsiniz. Tohumların canlı olup olmadığını anlamak için katlanmış bir kağıt havluyu ıslatın ve üzerine birkaç tohum koyun. Başka bir katlanmış nemli kağıt havluyla üzerini örtün. Birkaç hafta boyunca, havluları nemli tutmak için üzerine su püskürtün ve tohumları izleyin. Tohumlar filizlendikten sonra bahçeye ya da saksıya ekebilirsiniz.
- 2
Sebze ve meyveleri daha uzun süre taze tutun.
Buzdolabınızın sebze, meyve ve yeşillik kutularını kağıt havlularla destekleyin. Kağıt havlunun, sebze ve meyvelerinizin çürümesine neden olabilecek nemi emmeleri, onları daha uzun süre saklamanıza yardımcı olur. Bunu yapmak aynı zamanda temiz ve düzenli bir dolap görünümü elde etmenizi sağlar. Kağıt havlu kullanmadan önce sebzelerin üzerindeki fazla suyu akıtabilir, ardından kurulama yaparak kağıt havlu israfını önleyebilirsiniz.
- 3
Ayakkabılarınızdaki kötü kokulardan kurtulun.
Kağıt havlu yapraklarını açarak içine karbonat koyduğunuzda, toz tanecikleri dışarı çıkmayacak ama karbonat etkisini gösterecektir. Üzerini lastikle bağladığınız kağıt havluları ayakkabıların içine koyabilir, kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.
- 4
Ruloları da değerlendirin.
Sadece kağıt havlular değil, ruloları da işinize yarar. Ruloları halka halinde, ikişer parmak kalınlığında keserek onları rulo peçetelik olarak kullanabilirsiniz. Ruloları kaplayarak süslemeyi de unutmayın. Kumaş peçeteleriniz şık halkalarla çok güzel duracak. Ayrıca, bitmiş ruloları evdeki fazla kabloları toplamak için de kullanabilirsiniz. Fazla kabloları, üzerine sardığınız rulolarla pratik bir şekilde depolamayı düşünebilirsiniz.
- 5
Oda ve dolap kokusu yapın.
Giysilerinizin ya da odalarınızın mis gibi lavanta kokmasını istiyor ama kese bulamıyorsanız, aynı karbonatı koyduğunuz gibi kağıt peçetelerin içine lavanta tohumlarını koyabilir ve çekmecelere yerleştirebilirsiniz.
- 6
Acil durumlarda filtre ya da süzgeç olarak kullanın.
Filtre kahve yapacağınız zaman filtre kağıdınız bittiyse kağıt havlu ile demleme yapabilirsiniz. Aynı mantıkla süzgeç bulamadığınız acil durumlarda fazla suyu süzmek için kağıt havlu kullanabilirsiniz.
- 7
Bebekler için ıslak mendil yapın.
Mağazadan satın alınan bebek mendilleri kesinlikle işi halleder; ancak pahalı olabilirler ve her ay yüzlerce kullanılmaktadır. Ayrıca, bebeğinizin cildi hassassa, bebeğiniz için hangi ürünün en iyi sonucu verdiğini bulmadan önce bazı denemeler yapmanız gerekebilir. Öyleyse neden ev yapımı bebek mendillerini denemiyorsunuz? Kağıt havludan ıslak mendil yapımı fikirleri arasında bu yöntem, %100 doğal olduğu ve yabancı maddeler içermediği için bebeğinizin cildini korumanızı sağlar. Malzeme listemizdeki ürünleri temin ettikten sonra sıralayacağımız adımları izleyebilirsiniz: Kağıt havlu rulosunu keskin bir bıçakla enine ve ortadan ikiye kesin ve saklama kabına koyun. Su, bebek sabunu, hindistancevizi yağı ve istediğiniz uçucu yağları birleştirin. Karışımı kaptaki kağıt havluların üzerine eşit şekilde dökün. Kabı kapatın ve kağıt havluları karışımda 10 dakika bekletin. Kabı ters çevirin ve 10 dakika daha bekletin. İşlem tamam!
Kağıt Havlu Kullanımı Nasıl Azaltılır?
- 1
Alternatif kaynakları deneyin.
Daha az atıkla yaşamak isteyenler için kağıt havluların en iyi seçenek olmadığı açık. Ancak şunu söylemeliyiz ki, kağıt havlu vazgeçilmez değil. Geleneksel kağıt havlulara çok sayıda doğa dostu, uygun alternatif vardır. Bunlardan bazıları: Balmumu gıda sargıları, pamuklu mutfak örtüleri, havlu, keten veya pamuk kase örtüleri, keten ekmek poşetleri, keten kokteyl peçeteleri, süngerler ve mikrofiber bezler olarak sayılabilir.
- 2
Mutfakta kağıt havlu yerine bez kullanmayı tercih edin.
Kağıt havlular mutfakta sürekli el altında bulundurulmaktadır. Ancak, mikrofiber bezler mutfağınızı temizlemek için mükemmel bir alternatif olabilir. Bunun nedeni, küçük liflerinin emiciliği artırmaya yardımcı olması ve çoğu durumda kağıt havlulardan daha iyi temizlemesidir. En iyi yanı ise bu çevre dostu alternatiflerin oldukça ucuz olmasıdır.
- 3
Yemeklerde bez peçeteler kullanın.
Bez veya pamuklu peçeteler, kağıt havlulara mükemmel bir alternatiftir. Hem şık görünümlü hem de mikrofiber bezler gibi dökülenleri toplamakta harikadırlar. Ayrıca yüksek kaliteli bir peçete size yıllarca dayanacaktır.
- 4
Gerekli durumlarda tek kat kağıt havlu kullanın.
Kağıt havlu ve peçeteler neyden yapılır sorusunun cevabı ağaçlardan üretilen selülozdur. Bu nedenle çevre bilinci ile kağıt havlu kullanmak fazla tüketimin önüne geçebilir. Bir, iki yaprak el kurulamak için yeterli bir miktardır. Kat kat havlu kullanmak yerine tek kat kullanmayı denemelisiniz.
Evde kağıt geri dönüşümü nasıl yapılır ve daha fazla yaratıcı geri dönüşüm fikirleri ile evde geri dönüşüm nasıl yapılır öğrenebilir, daha az kağıt havlu tüketerek başladığınız atıksız yaşama destekte bulunabilirsiniz.
Kağıt Havlu Kullanımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kağıt Havlu Zararlı mı?
Kağıt havlular, diğer kağıt ürünlerinde olduğu gibi odun hamurundan yapılır. Yumuşak kağıt havluların üretiminde kullanılan kimyasallar doğası gereği toksiktir ancak araştırmalara göre yaygın hasara neden olmaz. Kağıt havlular da su kaynaklarına atılarak suları kirletmekte, denizlere ve insan yaşamına zarar vermektedir.Kağıt Havlu Kullanımı Neden Azaltılmalı?
Hayatımızı oldukça pratikleştirse de her kağıt havlu kullanımda sürekli kağıt tüketiyor ve böylece kağıdın yeniden üretilmesi için gereken enerji ve suyun israf edilmesine, ağaçların kesilmesine, üretim esnasında ortaya çıkan atıklarla çevrenin kirlenmesine neden oluyoruz. Bu nedenle daha az kağıt tüketimi ve daha yeşil bir çevre için kağıt havlu kullanımı mutlaka azaltılmalıdır. Çünkü kağıt tüketimi konusunda bilinçlenerek küçük bir adımla büyük farklar yaratabilmemiz ve doğayı korumamız mümkün.En İyi Kağıt Havlu Alternatifleri Nelerdir?
Kağıt havluyu en sık kullandığınız alanlarda bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Mikrofiber bezler, kullanılmayan tişört, havlu ve çarşaflar, yeniden kullanılabilir bambu kağıt havlular, bez peçeteler ve bambu mutfak bulaşık bezleri kağıt havluya en iyi alternatifleri sunar.