Evde Eski Mobilya Boyama: Sıkça Sorulan Sorular

Evde eski mobilya boyama ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulacaksınız. Mobilya boyamaya başlamadan önce mutlaka yazımızı okuyun.

Güncellenmiş 16 Haziran 2022

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Eski mobilya boyama

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Evinizde kurtulmayı düşündüğünüz eski bir mobilya varsa bir kez daha düşünün. Ahşap mobilya boyamak, sevdiğiniz eski bir sandalyeye veya başka mobilyalarınıza yeniden hayat vermenin harika bir yoludur. Evde eski mobilya boyama nasıl yapılır diye düşünmeyin çünkü bu göründüğünden çok daha basit bir süreçtir. İhtiyacınız olan yalnızca birkaç temel malzeme var. Mobilyaları dikkatlice zımparalayıp kusurlarını onarmanız ve ardından birkaç kat boya uygulamak için biraz zaman ayırmanız yeterlidir. Sonunda yepyeni bir mobilyaya sahip olacaksınız. 

Öyleyse başlayalım, yazımızın devamında mobilya boyama öncesi hazırlık ve temizlik işleminin önemine değiniyoruz. Aynı zamanda zımparasız mobilya boyama nasıl yapılır, zımparasız mobilya hangi boya ile boyanır, akrilik boya ile ahşap boyama nasıl yapılır ve cilalı ahşap nasıl boyanır gibi bir çok soruyu cevaplıyoruz.

Eski Mobilya Boyama Öncesi Hazırlık

  • Başlamadan önce, boya sökücü kimyasalların tehlikeli olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu projeye başlamadan önce kullanacağınız ürünlerin talimatlarını dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Ayrıca çalışacağınız alanın iyice havalanmasını sağlayın. Ahşap mobilyaların nasıl zımparalanacağı ve boyanacağına ilişkin talimatlarımızı aşağıda okuyabilirsiniz. 

  • Herhangi bir şey yapmadan önce biraz planlama yapın. Mobilyanın bittiğinde nasıl görünmesini istiyorsunuz? Rustik ve eskitilmiş bir görünüm mü yoksa temiz ve pürüzsüz bir görünüm mü? Hangi renkleri kullanmayı düşünüyorsunuz? Günlük olarak kullanacağınız bir eşya mı yoksa daha çok sergi ve dekor amaçlı kullanacağınız bir eşya mı?

  • Eski mobilyanızda onarılması gereken bir yer varsa bunu boyama adımına geçmeden önce tamamlayın. Ahşap dolgu ile tüm delikleri ve derin çizikleri doldurun. Boyanmasını istemediğiniz tüm ekleri kaldırın veya bantla örtün. Çekmece kulplarını veya düğmelerini değiştirmeyi planlıyorsanız, vida deliklerinin yerleşimini değiştirmeniz gerekip gerekmediğini kontrol edin. 

Mobilyanızın nasıl görünmesini istediğinize dair bir fikriniz olduğunda, zımparaya ihtiyacınız olup olmamasından hangi boyayı kullanacağınıza kadar birçok soruya cevabınız olacaktır. Mobilyanızı odak noktası haline getirmek için parlak bir renk seçin veya zamansız bir şıklık sağlamak için mobilyalarınızı beyaz renkle yenileyin.

Eski Mobilya Boyama Öncesi Temizliğin Önemi

Herhangi bir mobilya parçasını boyamadan önce yapmanız gereken ilk şey, kapsamlı bir temizlik yapmaktır. Pek çok boya teknik olarak doğrudan mobilyalara uygulanabilse de temizlik yapmadan güzel ve kalıcı bir sonuç elde edemezsiniz. Örneğin boya yüzeyi tutmayabilir, pürüzler ortaya çıkabilir veya kısa bir süre içinde boya soyulabilir.

Vim Arap Sabunu Sprey ile ahşap mobilyalarınızda çok amaçlı ve pratik bir temizlik sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ürünü mobilyanın yüzeyine sıkmak ve mikrofiber bez ile iyice silmek. Bir başka alternatif ise bir miktar ılık su ve bulaşık deterjanı kullanmaktır.

Eski mobilya boyama ile ilgili hazırlık ve temizlik aşamalarını tamamladığımıza göre gelelim mobilya boyama ile ilgili sıkça sorulan sorulara.

Sıkça Sorulan Sorular

Eski mobilya boyama projenize başlamadan önce kusursuzca boyanmış bir yüzey elde etmek için bu soru-cevap rehberimizi okuyun ve tüm merak ettiklerinizi öğrenin.

Eski Mobilya Boyama Ne Kadar Zaman Alır?

Eski mobilya boyama projeniz için en az bir gün ayırmanızı öneririz. Boya yaparken çoğu yüzey boyanın tutması ve gerçek rengini göstermesi için iki kat uygulamaya ihtiyaç duyar. Bu yüzden bunun üzerine kuruma süresini de hesaba katmanız gerekecektir. Mobilyanızın üzerine tek kat boya sürmeyi bitirir bitirmez, diğer bir mobilyayı hazırlayıp boyamak için harekete geçin. Bittiğinde, ilk boyadığınız mobilya ikinci bir kat boya için yeterince kuru olacaktır. Önceden plan yapmak, daha kısa sürede boyamayı bitirmenizi sağlar.

Ahşap Mobilyalar Nasıl Boyanır?

Ahşap mobilya boyama sandığınız kadar zor değildir. Bunun için takip edeceğiniz adımlar sırasıyla şöyle: 

  • Mobilyanızda hasarlar varsa onarın.

  • Boyanacak mobilya yüzeyini temizleyin.

  • Mobilya boyama sırasında kullanılacak malzemeleri hazır edin.

  • Mobilyanızın yeni rengine karar verin.

  • Mobilyanın tüm yüzeylerini zımparalayın (veya likit astar uygulayın).

  • En iyi renk için astar uygulaması yapın.

  • En zevkli kısım: Mobilyanızı boyayın.

  • Vernik uygulayın.

Eski Mobilya Boyama Teknikleri Nelerdir? 

Mobilya boyamanın bilinen 3 yolu vardır: Sprey ile boyama, rulo ile boyama ve fırça ile boyama. Fırça ile boyamayı tercih edecekseniz, kaliteli bir fırça seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Aksi takdirde kötü bir fırça ile yalnızca zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Rulo ile boyama için de kaliteli, tüy bırakmayan bir rulo satın aldığınızdan emin olmalısınız; aksi takdirde mobilyanın dokusu hoşunuza gitmeyecektir. Kendinizi en çok hangi teknik ile rahat hissedecekseniz onu tercih etmelisiniz. Ayrıca nasıl bir görünüm elde etmek istediğiniz ile kullanacağınız teknik doğrudan bağlantılıdır. 

Eski Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?

Ahşap mobilyalar için saten veya yarı parlak bitişe sahip lateks veya yağ bazlı bir boya tercih etmek en iyisidir. Ahşap astar, sadece işlem görmemiş ahşap mobilyalarda kullanılmalıdır. Mobilyalarınız daha önce boyanmış veya verniklenmişse, çok yüzeyli bir astar kullanın. Hangi boyayı seçerseniz seçin, eşit şekilde uygulayın ve kurumasını bekleyin. Boyayı bir veya iki kat daha uygulamanız gerekebilir, bu yüzden emin olana kadar eşyalarınızı kaldırmayın. Astarı asla boyasız bırakmayın. Bir lateks boya seçerseniz, genellikle lateks astar harika bir seçim olacaktır. Kolayca sürülür ve çoğu lekeyi engeller; ancak yağ bazlı bir astarın kokusuna sahip değildir.

Zımparasız Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Genel olarak mobilyaları boyarken, yeni boyanın düzgün bir şekilde tutması için herhangi bir vernik veya boya kalıntısını zımparalamak önemlidir. Ancak mobilya boyama öncesinde zımpara yapmak keyifsiz bir adım olabilir. Aslında zımpara yapmadan ahşap boyama yapmanın birkaç güvenilir yolu vardır. Öncelikle başlamadan önce her zamanki gibi yüzeyi iyice temizleyin. 

  • Boya öncesinde yağ bazlı bir astar kullanarak eski mobilyanızı yeni boyaya hazırlayın. Yağ bazlı astar, vernikli ahşaba yapışacaktır. Daha sonra lateks boya ile üzerini boyayabilirsiniz.

  • Başka bir alternatif olarak likit zımpara (parlatıcı) tercih edebilirsiniz. Bu, üzerini boyamak istediğiniz boyayı veya verniği matlaştırmaya yardımcı olan ve yeni, son boya katının gerçekten yapışmasını sağlayan kimyasal bir çözümdür. Başlamadan önce hangi yöntemi kullanacağınızdan emin değilseniz, işe başlamadan önce küçük parçalar halinde birkaçını test edin. 

İpucu: Eski yüzey düzensiz, pürüzlü, çukurlu veya çizik ise bunu parlatıcı düzeltemez. Yalnızca zımpara kağıdı kötü yüzeyleri onarabilir ve aşındırıcı nitelikleri sayesinde pürüzsüz hale getirebilir. Önceki cilanızın herhangi bir şekilde düzleştirilmesi gerekiyorsa, bunu başarmanın tek yolu zımparalamaktır.

Zımparasız Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?

Evde eski mobilya boyama projenizde zımpara yapmamayı seçerseniz kullanmanızı tavsiye edeceğimiz üç temel boya türü vardır: Süt boyası, chalk boya ve mineral boya.

  • Süt boyası: Toz veya önceden karıştırılmış olarak satın alabileceğiniz hatta evde kendiniz hazırlayabileceğiniz sütlü boya, ahşap mobilyalarda kullanım için harika, toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilen bir boya seçeneğidir. Eşit miktarda bağlayıcı madde ile karıştırırsanız, başlamadan önce mobilyayı zımparalamanıza gerek yoktur.

  • Chalk (Tebeşir) boya: Hiçbir hazırlık çalışması gerektirmeyen yapışkan tebeşir boyası, mobilya yüzeyini zımparalamak istemiyorsanız kullanabileceğiniz bir seçenektir. Doğası gereği adeta bir mucizedir çünkü birçok yüzeye yapışır. 

  • Mineral boya: Mineral boya, toksik olmamasının yanı sıra oldukça dayanıklıdır ve su geçirmezdir. Kaygan bir yüzeye yapışmak için herhangi bir hazırlık gerektirmez. Dezavantajı ise boyut olarak diğer seçeneklerden çok daha küçük boylarda ve daha pahalıya satılır.

Zımparalama yapmayarak likit astar veya boya bazı kullanırsanız, lateks veya yağ bazlı boya da kullanmanızda sıkıntı olmayacaktır.

Akrilik Boya ile Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

  • Akrilik boya, su bazlı bir formüle sahip, çabuk kuruyan ve toksik olmayan bir üründür.  Akrilik boyayla mobilya boyama kolayca yapılabilir; ancak diğer ahşap boyama projelerinde olduğu gibi yüzeyi hazırlamanız, temizlemeniz ve zımparalamanız gerekecektir. Ahşap mobilyalar genellikle verniklidir. Bu son katı sökmezseniz akrilik boyanın yüzeye yapışmasını sağlayamazsınız. Bu nedenle, zaman ayırmanız ve bu adımı doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmanız önemlidir.

  • Buna ek olarak akrilik boyayı ahşap üzerinde korumak için şeffaf bir ahşap dolgu macunu uygulamanız gerekir.

  • Düz bir yüzey için mum bazlı bir dolgu macunu veya daha parlak bir yüzey elde etmek için polikrilik bir dolgu macunu seçin. Boya ahşap yüzeyinde kuruduktan sonra, ince bir tabaka halinde, nemli bir sünger, bez veya boya fırçası ile dolgu macunu sürün.

Akrilik boyanın temizlenmesi su ve sabun ile kolayca yapılabilir. Ancak yine de boya lekesi nasıl çıkar rehberimizi okumadan geçmeyin. 

Cilalı Ahşap Nasıl Boyanır?

Cilalı ahşap mobilyanızı boyamak istiyorsanız öncelikle zımparalama yapmalısınız. Aksi takdirde boya düzgün tutmayacaktır. Ancak zımparalama yapmak istemiyorsanız likit zımpara, özel boya bazları veya zımparasız boyamaya uygun boyalar kullanmayı seçebilirsiniz.

Ahşap Mobilya Yenileme için Yapılabilecekler Nelerdir?

Ahşap mobilya boyama projenizle eskiyen ve kurtulmayı düşündüğünüz bir eşyaya yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Şık ve yepyeni bir yaşam alanı oluşturmak için eşyalarınızı gözden geçirin ve ne yapmak istediğinize karar verin. Ahşap mobilya yenileme için şunları yapmayı düşünebilirsiniz:

  • Mobilya boyama, 

  • Yalnızca zımparalama ve cilalama ile yeni bir görünüm kazandırmak, 

  • Eski mobilyalara farklı kullanım alanı kazandırmak (örneğin bir dikiş makinesini dresuar olarak kullanmak),

  • Mobilyaların eski kumaşları ile yastık kılıfı veya çeşitli ev tekstili ürünleri yapmak.

Neye karar verirseniz verin, boyama teknikleri, boya türleri, ve malzemeler ile ilgili detaylı bir araştırma yapın. Ardından planlama yapın. Planlama yapmak işinizi kolaylaştırır ve harcayacağınız süreyi çok daha etkili kullanmanızı sağlar. Yalnızca bir boş gününüzü ayırarak eski mobilya boyama işinizi bitirebilirsiniz, hatta bunu keyifli bir hobi haline getirebilirsiniz. 

Evinizde eski mobilya yenileme projeniz sırasında diğer mobilyalarınızı da yenilemeyi düşünüyorsanız, eski koltuk yenileme fikirleri ile ilgili yazımız da size yol gösterebilir.  

Evde kendiniz yapabileceğiniz keyifli işler arıyorsanız, evde oda kokusu yapımı da size göre olabilir. Doğal, pratik ve kalıcı alternatifler için yazımıza göz atabilirsiniz. 

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?