Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Boya lekelerini çıkarmak artık çok kolay! Evinizi yenileyeceğiniz bu sürecin ardından başınıza gelecekler için endişelenmenize gerek yok. Her türlü boya lekesinin çözümü için pratik tavsiyelerimize göz atarak kendinizi bu işe tamamen hazır hissedebileceksiniz.

Güncellenmiş 10 Mayıs 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Bezle Halı Silme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Boya lekeleri gözünüzü korkutabilir fakat vereceğimiz püf noktalarını uyguladığınızda işinizin ne kadar kolaylaşacağını siz de göreceksiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

    Su bazlı boya türlerinden olan akrilik boyanın lekesi, oldukça kolay bir şekilde temizlenebilir. Akrilik boya nasıl çıkar diye merak ediyorsanız şu yöntemlere göz atabilirsiniz. Lekelerden kurtulurken hassas kumaşlara zarar vermemek için solvent kullanmayı deneyebilirsiniz.

    1. 1

      Lekeyi Hafifçe Kazıyın

      Lekeli yüzeye zarar vermeyecek sertlikte bir madde ile (plastik bıçak gibi) lekeyi bir süre hafifçe kazıyın. Bu kazıma işlemi lekenin çıkmasına yardımcı olacak ilk adımdır. Bu şekilde lekeyi kumaşın derinlerine işlemeden uzaklaştırmış olursunuz.

    2. 2

      Solventi Dikkatlice Uygulayın

      Kumaşı bir miktar izopropil alkolle (Solvent) ıslatın. İdeal yoğunluk %3 civarındadır ancak siz kumaştaki lekenin büyüklüğüne göre oranı göz kararı da ayarlayabilirsiniz. Bu noktada alkolün uyarı talimatlarını da okumayı ihmal etmeyin.

    3. 3

      Beklemeye Bırakın

      Alkolle ıslatılmış lekeli kumaşı 40 dakika beklemeye bırakın. 40 dakika sonunda leke tam olarak çözülmeye uğramadıysa bir süre daha bekleyin.

  • Sprey Boya Nasıl Çıkar?

    Sprey boya lekeleri genellikle duvar, cam gibi düz yüzeylerde daha sık karşımıza çıkar. İşte sprey boyadan kurtulmak için yüzeye göre uygulayabileceğiniz pratik yöntemler.

    1. 1

      Camdan Sprey Boya Nasıl Çıkar?

      Bir miktar saf alkolü veya saf asetonu mikrofiber bezin üstüne dökün. Bezle camdaki lekeli kısmı iyice ovalayın. Camdaki leke yeterince çözülmediyse bir pas sökücü kullanın. Pas sökücüyü camda bulunan lekeye doğru püskürtün. Ancak kullanmadan önce pas sökücünün kullanma talimatlarını okumayı unutmayın.

    2. 2

      Kumaştan Sprey Boya Nasıl Çıkar?

      Eğer boya lekesi henüz kurumamışsa vakit kaybetmeden kumaşı suya tutun. Bu yöntem boyanın hızla çözülmesini sağlayacaktır. Kumaştaki sprey boya lekesi kurumuşsa, kumaşı bir süre soğuk suya tutun. Ardından bir miktar toz sodayı leke üzerine dökün ve küçük bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi temizleyin. Yeteri kadar ovaladıktan sonra durulayın.

    3. 3

      Duvardan Sprey Boya Nasıl Çıkar?

      Yumuşak bir süngeri saf asetonla ıslatın. Süngeri duvardaki lekeli yüzeye sürerek sert darbelerle temizlemeye çalışın. Eğer duvardaki leke daha derin, kurumuş bir lekeyse sert bir fırçayı yine saf asetonla ıslatarak duvarı temizleyin.

  • Camdaki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

    Camdaki boya lekesi nasıl çıkar diye merak edenler aşağıdaki yöntemi kolayca uygulayabilirler.

    1. 1

      Deterjanlı Su Hazırlayın

      Bir kovayı suyla doldurun. Kovaya bir miktar deterjan katın ve karıştırın. Deterjanlı suya batırdığınız bir süngeri camdaki lekeyi temizlemek için kullanın. Ayrıca deterjanlı suyu bir sprey yardımıyla da lekeye sıkabilirsiniz.

    2. 2

      Lekeyi Nazikçe Kazıyın

      Bir cam jileti kullanarak camdaki boya lekesini hafifçe kazıyın. Ancak lekeyi kazımadan önce camın küçük bir bölgesinde cam jiletininin iz bırakıp bırakmadığını test edin. Eğer jilet camda iz bırakıyorsa yüzey yeterince kaygan değil demektir. Bu noktada biraz daha deterjanlı suyla camı silerek kayganlaştırın.

    3. 3

      Camı Silerek Parlatın

      Camda kalan boya parçacıklarını cam silmeye uygun bir malzeme kullanarak temizleyin. Camda temizleme izi kalmaması için kuru bir kağıt havlu veya gazete ile camı son kez temizleyip kurulayın.

      Cam Silme
  • Kapıdan ve Parkeden Boya Çıkarma Yöntemleri

    Çoğunlukla ahşap ve kaygan zeminlerdeki lekelerden kurtulma yolları şunlardır.

    1. 1

      Kapıdan Boya Çıkarmak

      Kendinize kapılardaki boya lekesi nasıl çıkar sorusunu soruyorsanız, oldukça kolay bir yöntemle bu cevaba ulaşabilirsiniz. Eğer kapıdaki leke henüz kurumamışsa ıslak bir bez kullanarak lekeden hemen kurtulabilirsiniz. Temiz bir bezi ıslatın ve lekeyi yavaşça çitileyin.

    2. 2

      Toz Deterjan Kullanmak

      Nemli bir beze beyaz renkli kıyafetler için kullanılan ağartıcı deterjan (toz deterjan) dökün. Ancak kapıya sürmeden önce deterjanın kullanma talimatlarına kısaca göz atın. Deterjanlı bezi kapının lekeli bölgesine sürün ve sert hareketlerle bölgeyi temizleyin, gerekirse tekrarlayın.

    3. 3

      Parkeden Boya Çıkarmak

      Boya lekesi olan parkenin üzerine bir miktar ahşap yüzey temizleyici uygulayın. Temiz bir bez ya da bulaşık süngeri kullanarak parkenin boyalı bölgesini silin. Ardından kurumaya bırakın.

  • Pastel Boya Nasıl Çıkar?

    Eğer koltuk veya halı gibi eşyalarınıza pastel boya bulaştıysa, arap sabunu kullanmak en etkili çözümdür. Pastel boya nasıl çıkar maddelerini adım adım uygulayın.

    1. 1

      Arap Sabununu Köpürtün

      Pamuklu bir beze az miktarda arap sabunu sürün ve köpürtün. Bu iş için Vim Sıvı Arap Sabunu'ndan yardım alabilirsiniz.

    2. 2

      Bezle Silin

      Pastel boyalı yüzeyi arap sabunla köpürtülmüş bezle temizleyin.

    3. 3

      Soğuk Suyla Durulayın

      Sonrasında soğuk suyla ıslatılmış başka bir bezle yüzeyi bir kez daha temizleyin.

  • Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

    Eğer kıyafetlerinize yağlı boya bulaştıysa bu yolu izleyin.

    1. 1

      Deterjandan Yardım Alın

      Kıyafetinize bulaşan yağlı boya lekesinin üzerine Omo Active Fresh gibi doğruca lekelere uygulanabilen sıvı bir deterjan dökün. Deterjanlı kıyafetinizi ılık suda bir süre yıkayın. Yumuşak hareketlerle lekeli bölgeyi ovalayın.

    2. 2

      Makinede Yıkayın

      Ardından kıyafetin yıkama talimatlarını uyarak makinede yıkayın. Makineden çıktıktan sonra boya lekesi hâlâ duruyorsa hafif sertlikte bir cisimle lekenin bulunduğu bölgeyi nazikçe kazıyın.

    3. 3

      Halıdan Yağlı Boya Lekesi Temizleme

      Eğer yağlı boya halınıza bulaştıysa bir süngeri, içinde sıvı deterjan bulunan ılık bir suya batırın. Halıyı sünger kullanarak yuvarlak hareketlerle temizleyin. Daha sonra süngeri iyice durulayın ve temiz su ile lekeli bölgeyi bir kez daha silin. Son olarak kağıt havlu kullanarak halının tüm ıslaklığını emdirin ve kurumasını bekleyin.

Bunlara Dikkat!

Ambalajlı bir temizlik ürünü kullanırken, kullanma talimatlarını her zaman okumaya dikkat edin. Herhangi bir temizlik yöntemini denemeden önce de mutlaka uygulayacağınız malzemenin küçük ve görünmeyen bir bölgede test edin. Giysi, halı ve koltuklarınızı temizlerken yıkama etiketinde yazan uyarıları ihmal etmeyin. Tabi ki önce güvenlik; her zaman gerekli güvenlik önlemlerini alın.

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?