Dışarıdan bakıldığında, tempolu moda endüstrisi tamamen parıltılı ve çekici görünüyor. Bu durumda eski kıyafetlerden yeni kıyafet yapma fikri bu parıltıdan çok uzak gibi görünüyor. Üstelik her gün takip edilecek yeni bir trend varken! Tabii ki bu, mağaza raflarının sürekli olarak bol miktarda ve baştan çıkarıcı yeni görünümlerle doldurulması anlamına geliyor. Ne yazık ki, bu hızın perde arkası o kadar da parıltılı değil; hele de ne giydiğiniz kadar çevreyi korumaya da dikkat ediyorsanız. Eski kıyafetlerden yeni kıyafet yapımı, yani nasıl ileri dönüşümün yapılacağını öğrenmek tarzınızı sergilemenize ve gezegene zarar vermeden en son trendleri takip etmenize olanak tanır.
İleri dönüşüm, atıkları azaltmak için halihazırda sahip olduğunuz ürünleri yaratıcı bir şekilde dönüştürür. Bu yeni bir konsept değil. Ancak geleceği tehdit eden küresel ısınma ile bunu kendi başınıza yapmaya başlamak için daha iyi bir zaman olamaz. Daha sürdürülebilir bir gardırop oluşturmak, giymediğimiz kıyafetler nasıl değerlendirilir sorusunu doğru yanıtlamaktan geçiyor.
İhtiyacın olacak:

Eski Kıyafetlerden Yeni Kıyafet Yapımı
Herkesin, çok severek uzun süre giydiği ya da bir hevesle aldığı ama bir iki defa giyinip bir köşede bıraktığı kıyafetleri vardır. Dolabınızda yeni kıyafetlere yer açmak için onlardan kurtulmadan önce eski kıyafetleri değerlendirebileceğinizi bilmenizi istiyoruz. Peki eski kıyafetler nasıl değerlendirilir? Merak etmeyin, sadece bir makas ve iğne iplikle yapabileceğiniz gerçekten inanılmaz tasarımlar var. Eski kıyafetlerden yeni kıyafet yapımı sayesinde paranızın cebinizde kalmasını sağlayacak ve size kendinizi tasarımcı gibi hissettirecek bazı kolay formüller şunlar:
- 1
Eski kumaş veya kot pantolonlarınızı şort yapın.
Eski pantolon nasıl değerlendirilir? Eski kıyafetlerden yeni tasarımlar çıkarmak için yaratıcılığınızı kullanın. Mesela, kestiğiniz kumaş pantolonun geri kalan parçalarıyla bir kuşak yapabilir ya da normalde yırtık olmayan bir kotu, yırtık şorta çevirebilirsiniz. Eski kıyafetleri değerlendirme, yeniden yaratmak anlamına gelir. Yaratıcı davranmaktan korkmayın.
- 2
Kot ceketinizi yeni formuyla oyuna sokun.
Kot ceketten kot yelek yaparak artık giymediğiniz eski kot ceketinizi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca kot kumaşa yama yaparak desenler eklemek de oldukça güzel bir yöntemdir. Bunun için eski, kullanmadığınız, desenli kıyafetlerinizden kendiniz yama oluşturabilir ya da hazır yama alıp kot ceketinize dikebilirsiniz. Daha kolay bir çözüm arıyorsanız, bir sürü farklı rozet alarak kot ceketinize eklemeler yapabilirsiniz.
- 3
Ufak dokunuşlarla eski elbiseleri yenileme hareketine katılın.
Eski elbiselerden yeni elbise yapımı aslında oldukça basit. Eski bir elbisenize veda etmeden önce alıcı gözüyle bakın. Bluz veya etek olarak kullanabilir misiniz? Belki straplez bir bluz olarak kesip, kalan kumaştan kollar yaparak omuzsuz bir bluz yaratırsınız. Ya da makasınız yardımıyla elbisenize harika bir korse görünümlü sırt dekoltesi ekleyebilirsiniz. Bu yöntemleri artık size sıkıcı gelen tişörtlerinizde de kullanabilirsiniz.
- 4
Solan renklere elveda deyin.
Giysilerinizin rengi soluyorsa, orijinal rengine yakın bir şişe kumaş boyası alın ve bu şık tonları tazeleyin. Beyaz veya açık renkli bir kumaşınız varsa, giysinin tamamen farklı görünmesi için yeni bir renk bile seçebilirsiniz.
- 5
Düğmeleri değiştirin.
Sınırlı dikiş becerileriniz olsa bile giysinin yeni gibi görünmesi için eski bir ceket veya gömlekten düşen bir düğmeyi kolayca değiştirebilirsiniz. Bir düğmeniz düşmediyse bile, düğmeleri daha ilginç ve şık olanlarla değiştirerek bir gömleğin, ceketin ve hatta bir eteğin görünümünü güncelleyebilirsiniz.
- 6
Dantel ekleyin.
Eski kıyafetlerden yeni tasarımlar yaparken güvenebileceğiniz bir başka yöntem de dantel eklemeler olacaktır. Eski bol bir tişörtün yanlarından kesip dantel eklemek ya da dantelli sırt dekoltesi yaratmak yaz için oldukça kullanışlı bir tasarımdır. Yerel ikinci el dükkanınızda veya antikacınızda kıyafetlerinize eklemek için vintage danteller arayabilir, kıyafetinize vintage bir hava katabilirsiniz.
- 7
Kıyafetlerinizi her zaman uygun şekilde yıkayın ve kurutun.
Elbette, kıyafetlerinizin hem uzun ömürlü olması hem de görünümü söz konusu olduğunda, bunu yapmanın en iyi yolu onlara en baştan iyi davranmaktır. Mümkün olduğunca düşük sıcaklıklı bir yıkama döngüsü kullanmak ilk adım olacaktır. Hassas giysilerde soğuk su tercih ederek renklerin korunmasına duyarlı bir deterjan kullandığınızdan emin olun. Hem renkliler hem de beyazlar için Omo Active Sıvı Deterjan ya da siyah giysiler için Omo Siyahlar Sıvı Deterjan tercih edebilirsiniz. Hassas çamaşırların zarar görmemesi için file çamaşır torbaları satın almayı da düşünebilirsiniz. Giysilerinizi tersten yıkamak, renk ayırıcı mendiller kullanmak da faydalı olacaktır.
Eski Kıyafetler Nasıl Değerlendirilir?
Herkesin eski kıyafetleri yenileme çözümlerine ayıracak vakti olmayabilir ya da gardırobunu yepyeni parçalarla güncellemek istiyor olabilir. Böyle bir durumda kıyafetler dikkatlice ayrılmalı ve hala giyilebilecek durumda olanlar bağışlanmalıdır. Kumaş neredeyse tamamen geri dönüştürülebilen bir maddedir. Bu nedenle artık yıpranmış olan veya bağışlanamayacak kıyafetler geri dönüşüme gönderilmelidir. Geri dönüşüme gönderilen kıyafetlerden tekrar kıyafet yapılabilir ya da kumaş elde edilebilir. Geri dönüştüremediğiniz eski kıyafetler nasıl değerlendirilir merak ediyorsanız birazdan sıralayacağımız adımlara mutlaka göz atın.
- 1
Eski tişörtleri yatak örtüsüne dönüştürün.
Artık kullanmadığınız ya da eskiyen tişörtleri kesip patchwork şeklinde dikerek yatak örtüsü ya da battaniye yapabilirsiniz.
- 2
Eski gömlekleri yastık kılıfına dönüştürün.
Eski ve kullanılmayan gömlekleri şık birere yastık kılıfına ve kırlente dönüştürebilirsiniz. Eski tişört nasıl değerlendirilir sorusunu cevaplamak için de bu yöntemi kullanabilirsiniz.
- 3
Eski bir gömlek, çorap ya da kot kullanarak küçük bir bozuk para cüzdanı veya cüzdan yapın.
Kullanılmayan gömlek, çorap ve eski kotlar nasıl değerlendirilir diye düşünüyorsanız bu öneri tam da size göre. Özellikle de gömleğin veya kot pantolonun cep kısmı oldukça işinize yarayabilir.
- 4
Çarpan kapıları durdurmak ve evinizde enerji tasarrufu yapmak için eski kotları kullanın.
Stoper ve eşik yastığı olarak eski kotları kapınızın uzunluğunda kesip içini pamuk, boncuk lateks ya da elyafla doldurabilirsiniz. Hem çarpan kapıları durdurabilir hem de soğuk günlerde daha fazla izolasyon sağlayabilirsiniz.
- 5
Eski bir süveteri eğlenceli bir kış şapkasına dönüştürün.
Modası geçmiş bir süveterin ya da kazağın iplerini söküp yeniden örerek atkı, şapka ya da eldiven yapabilirsiniz. Birbiriyle uyumlu kazaklardan tüm bunların takımını yapabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
- 6
Çocuğunuz için sevimli bir yastık veya oyuncak yapın.
Eski tişört nasıl değerlendirilir düşünenler için oldukça basit bir çözümümüz var. Kullanmadığınız tişörtleri dilediğiniz şekilde dikip içini elyaf, pamuk ya da dilediğiniz malzemeyle doldurarak bir yastık yapabilirsiniz. Süsleyerek ve farklı şekiller vererek çocuklar için sevimli ve sağlıklı oyuncaklar yaratmanız da mümkün.
- 7
Eski bir tişörtü kesin ve renkli alışveriş çantaları olarak kullanın.
Eski tişörtlere çanta ya da bez poşet şekli vererek alışveriş çantası ve erzak torbası olarak değerlendirebilirsiniz.
- 8
Eski çoraplardan evcil hayvan oyuncağı yapın.
Eski çorapları uygun şekillerde dikip dolgu malzemeleriyle doldurarak evcil hayvanınızın yeni favori oyuncağını dikebilirsiniz.
Eski kıyafetlerden yeni kıyafet yapma ve eski kıyafetler nasıl değerlendirilir sorularını yanıtladığımıza göre, yaratıcılığa biraz yer açabiliriz. Eski giysileri değerlendirme rehberimizi inceleyerek yaratıcı birçok yöntemi keşfedebilirsiniz. Solan siyah kıyafetleri boyama ve ev yapımı maske nasıl dikilir yazılarıyla eski kıyafetleri yenileme ve değerlendirmeyle ilgili hayat kurtaran ipuçları öğrenebilirsiniz.
Eski Kıyafetlerden Yeni Kıyafet Yapma: Sıkça Sorulan Sorular
Eski Kotlar Nasıl Değerlendirilir?
Modasının geçtiğini düşündüğünüz kotları değerlendirmenin birçok yolu vardır. Kot oldukça dayanıklı bir kumaş olduğundan farklı şekillerde ileri dönüştürülebilir ve çok farklı eşyalara dönüşebilir. Denim çantalar, şortlar, runner ve amerikan servisler, eski kotlar kesilip dikilerek kolaylıkla elde edilebilir. Böylece kot gibi değerli bir kumaşı değerlendirip ileri dönüşümle çevre için önemli bir adım atabilirsiniz.Dikiş Makinesi Olmadan Eski Kıyafetleri Yenileme ve Onarma Mümkün müdür?
Eski kıyafetleri değerlendirmek için her zaman dikiş makinesine ihtiyacınız yok. Makasla kestiğiniz parçaları iğne ve iplikle dikerek, ısıyla yapışan yama ve süsler kullanarak ya da kestiğiniz parçaları birbirine bağlayarak eski kıyafetlerinizde yenileme ve onarma yapabilirsiniz.Eski Kıyafetleri Yenileme ve Değerlendirme Çevreye Faydalı mıdır?
Atılan veya istenmeyen giyim eşyalarının neden olduğu çevresel etkinin ötesinde, talebi karşılayacak kadar giysi üretme süreci de benzer şekilde zararlıdır. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'na göre moda endüstrisi, küresel atık suyun %20'sini ve küresel karbon emisyonlarının %10'unu üretiyor. Giysilerinizi geri dönüştürmek, dünyaya ve cüzdanınıza fayda sağlar. Kendin yap projeleri ile ne kadar tasarruf edebileceğinizi bir düşünün. Bir dahaki sefere dolabınızı baştan yaratmaya hazır olduğunuzda ileri dönüşüm giyim fikirlerini uygulamayı deneyin. Eski kıyafetleri yenileyerek çevreye duyarlı bir şekilde gardırobunuzu yenilemeniz mümkün.Kıyafetlerimi Nereye Bağışlayabilirim?
Kullanıma hazır ama kullanmadığınız giysilerinizi yaşadığınız bölgedeki giysi toplama kutularına atabilirsiniz. Ayrıca birçok belediye ve sivil toplum kuruluşunun giysi bağışlama kampanyaları bulunuyor. Kıyafet bağışı kabul eden derneklerden birini seçerek kullanmadığınız kıyafetleri ihtiyaç sahipleriyle buluşturabilirsiniz. Yaşadığınız bölgenin bağlı olduğu belediyeyi arayarak da bu konuda bilgi alabilirsiniz.