İster çocukların doğum günü partisi olsun, ister arkadaşlarla akşam yemeği, her kutlamada mutlaka üflenecek bir mum bulunur ve mumun devrilip dökülmesi gibi basit kazaların bu kutlamalarda yaşanması olağandır. Mum lekesi çıkar mı diye merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek siz de masa örtüsünden mum lekesi nasıl temizlenir, kıyafetten mum lekesi nasıl çıkar, kumaştan mum lekesi nasıl çıkar gibi soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz.
İhtiyacın olacak:

Mum Temizlemenin Kolay Yolu: 5 Adımda Mum Lekesi Temizleme
- 1
Hiçbir Şey Yapmayın
Mum lekesi çıkarma işleminde ilk adım mum lekesi kuruyana kadar hiç bir şey yapmamaktır. Sıcak mum lekesini temizlemeye çalışmak, durumu daha da kötüleştirecek, lekeyi yayacak ve sizin de yanmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden lekeye müdahale etmeden önce kurumasını bekleyin.
- 2
Lekeyi Sıyırın
Mum lekesi temizleme işleminde bir sonraki adım, kurumuş ve sertleşmiş olan mum lekesini sıyırmaktır. Mum lekesini kesecek kadar keskin olan fakat kumaşa zarar vermeyecek tipte bir bıçak alın ve lekenin üzerinde delikler açın. Bıçağı kullanırken, kazaları önlemek için vücudunuzdan uzak tutmaya özen gösterin. Geriye, sadece kumaşa yerleşmiş kısım kalıncaya kadar, kurumuş olan mum lekesini olabildiğince çıkarmaya çalışın.
- 3
Mumu Tekrar Eritin
Bu adım birinci adımla ne kadar ters düşse de, yapılması gereken, mumu tekrar eritmektir. Masa örtüsünün ya da kıyafetinizin altına temiz bir bez yerleştirin ve mum lekesinin üzerine de iki adet kâğıt havlu koyun. Ütüyü düşük ya da orta ısı ayarına getirip, lekeli bölümü ütüleyin. Ütünün ısısından eriyen mum, kumaştan ayrılıp kâğıt havlunun üzerine yapışacaktır. Kâğıt havlunun fazlaca ıslandığını fark ederseniz, kağıt havluyu değiştirip aynı işlemi tekrar yapabilirsiniz. Kurutma kâğıdının bulunmadığı zamanlarda kâğıt havlu kullanmak işinize yarayacaktır. Ütüyü kullanırken her zaman dikkatli olun ve gerekirse işlemden önce ve sonra ütü temizleme yöntemlerini uygulayın.
- 4
Suya Batırın
Bu adımda mum lekesinin kumaştan tamamen çıkmış olması gerekir. Söz konusu renkli bir mumsa, masa örtüsünde veya kıyafetinizde izi kalmış demektir. Eğer izi kalmışsa, bir kabın veya kovanın içerisine su ve oksijen bazlı leke çıkarıcı ekleyip kıyafetinizi veya masa örtüsünü bu suya bastırın. Bir kaç saat beklettikten sonra, mum lekesinin çıktığını görebilirsiniz. Aynı lekenin üzerine Omo Active Sıvı gibi lekeler üzerinde etkili bir deterjandan az miktarda ekleyip, lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Temizleyici ürünleri kullanmadan önce her zaman kumaşın görünmeyen bir yerinde test etmeyi de ihmal etmeyin.
- 5
Yıkayın
Son olarak, kıyafetinizi ya da masa örtünüzü normal yıkama ayarında yıkayın. Omo Siyah Sıvı Deterjan gibi, yıkayacağınız kumaşın türüne ve rengine uygun bir çamaşır deterjanı kullanarak çamaşır makinesinde veya elde yıkayabilirsiniz. Yıkama sonrasında bütün mum lekesi izleri çıkmış olacak.
Mum lekesinin döküldüğü kumaş, hassas yapıda bir kumaşsa, lekeye müdahale etmeden önce bir temizlik uzmanından ya da profesyonelinden yardım ve tavsiye alabilirsiniz.
Mum lekesi sadece giysilerde değil, evdeki diğer eşyalar üzerinde de sorun yaratabilir. Eğer halınızda benzer bir leke sorunu yaşıyorsanız, halıdan mum lekesi çıkarmanın püf noktaları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Mum Lekesi Buzla Nasıl Temizlenir?
Önce mum lekesini dondurmak için su geçirmeyen bir poşete koyduğunuz buzlardan yardım alın. Sonra kör bir bıçakla donmuş mum lekesini hafifçe kazımaya başlayın fakat bu işlemi uygularken halının liflerine zarar vermemeye özen gösterin. Halı deterjanı lekeyi iyice emdirdikten sonra kalan izleri temizlemeye yardımcı olacaktır.Halıdaki Mum Lekesine Nasıl Müdahale Edilir?
Halınızda oluşan mum lekesi telaş etmenize sebep olabilir. Ancak aceleci davranmak yerine dikkatli olmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Halıya mum döküldüğünde soğutmadan müdahale etmeyin ve suyla temizlemeye çalışmayın. Nemlenen mum daha da sertleşir ve çıkması zorlaşır.Mum Lekesi Her Kumaştan Çıkartılabilir mi?
Mum lekesini çıkarmadan önce, kıyafetinizin yıkama talimatı etiketini mutlaka kontrol edin. Bazı kumaşlar evde hazırlayabileceğiniz solüsyonlarla temizlenebilir ancak, bazı kumaşların profesyonel yardıma ihtiyacı vardır.