Yünden yapılan keçe, kuruyken oldukça dayanıklı bir kumaş olmasına rağmen ıslandığında savunmasız hale gelir. Diğer yün kumaşlar gibi keçe de temizlenmesi kolay bir kumaş değildir ve daha özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle keçe nasıl temizlenir sıkça karşılaşılan bir sorudur. Keçenin dayanıklılığını sağlamak için bakımı ve temizliği esnasında bazı önlemler alınmalıdır. Bu yazımızda keçe temizliği ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz. Böylece değerli eşyalarınızı kaybetmek zorunda kalmayacaksınız.
Keçe Nedir?
Keçe, elyafların matlaştırılması, yoğunlaştırılması ve birbirine bastırılmasıyla üretilen bir tekstil malzemesidir. Isı, nem ve basınç gibi teknikler kullanılarak farklı türdeki elyaflardan sıkıştırılarak elde edilen, dokunmamış, kalın bir kumaştır.
Peki keçe nasıl yapılır? Keçe yapımında lif katmanları istenilen kalınlığa ulaşmak için bir arada tutulur ve ardından pürüzsüz yüzeye sahip bir kumaş elde etmek için birbirine kenetlenir. Keçenin özellikleri arasında ateşe dayanıklı olmak, titreşimi ve sesi azaltmak ve nemi emmek yer alır.
Pamuk, suni ipek, akrilik veya sentetik lifler keçe kumaş yapımı için kullanılabilir; ancak gerçek keçe yün/hayvan kürkü gibi doğal liflerden yapılır. Zanaat teknikleri veya endüstriyel teknikler yoluyla, amacına ve yapılma şekline göre yumuşak ve esnek veya sert ve gergin olabilir. Örneğin, el işi için alınan keçe genellikle akriliktir; bu sebeple daha zayıf ve serttir.
Gerçek yünden elde edilen keçe ise çok yumuşak, hava geçirgen ve esnektir. Bunun yanında yapısı nedeniyle en dayanıklı ve kalın olan keçedir. Aynı zamanda suya dayanıklı ve hafif antibakteriyel olması için genellikle lanolin ile tasarlanır. Ancak, pahalı olması ve daha kalın olduğu için dikilmesinin zor olması kalın keçenin dezavantajıdır.
Keçeden zorlu lekeleri çıkarmayı bilmek de faydalı bir bilgi olarak kabul edilebilir. Öyleyse gelelim keçe nasıl temizlenir sorusuna.
Keçe Nasıl Temizlenir?
Keçe, özel bir yün türüdür. Bu yüzden keçe yıkanır mı, keçe nasıl yıkanır gibi sorulara değinmeden önce eşyanızın özel yıkama talimatları olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir yıkama talimatı yoksa, her zaman tedbirli olun ve eşyanın küçük bir alanında uygulayacağınız ürünü ve metodu test ederek başlayın. Böylece keçenin zarar görme ihtimalini en aza indirgemiş olursunuz. Öyleyse, keçe temizliği sırasında kullanabileceğiniz malzemelere ve uygulamalar ile ilgili detaylara bir göz atalım.
İhtiyacın olacak:

Keçe Temizliği: Genel ve Yüzeysel Temizlik
Keçe kumaşındaki lekelenme ciddi boyutlarda değilse daha yüzeysel bir temizlik için bu yöntemi tercih edebilirsiniz.
- 1
Lekeli alanın kurumasını bekleyin.
Kir, çamur veya yağ; leke her ne olursa olsun temizliğe devam etmeden önce lekenin kurumasını beklemelisiniz. Ardından, yumuşak başlı bir fırçayla lekeli alanı hafifçe fırçalayın. Tüy bırakmayan bir bez ile ovalamadan, hafifçe lekeli alandaki fazlalığı alabilirsiniz.
Kurumuş çamur gibi bir leke mevcutsa maksimum temizlik için kumaşı arka tarafından hafifçe fırçalayabilirsiniz. - 2
Bulaşık deterjanı ve su karışımını hazırlayın.
Keçe üzerinde kullanmak için güvenli, hafif bir temizleme solüsyonu oluşturmak için bir su bardağı soğuk su ve bir yemek kaşığı bulaşık deterjanını karıştırın.
Temizlemekte olduğunuz ürünün ebatına göre kullandığınız kabın boyutunu, su ve deterjan kullanımını doğru oranda değiştirebilirsiniz. - 3
Ürünü veya eşyayı karışımın içine koyun.
Keçeyi karışıma batırın ve iyice ıslanmasını bekleyin.
Keçenin yüzeyini bebek mendilleriyle de nazikçe silebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu yöntem, eşyanızda yüzeysel bir temizlik yapmak için pratik bir alternatiftir. - 4
Nazikçe silerek durulayın.
Keçenin yüzeyini ıslak bir bezle nazikçe silin. Bezi sık sık durulayın. Kurtulmak istediğiniz bir leke varsa fırçayla bunu tekrarlayın. Fırça ile çok sert ovalamayın, aksi takdirde keçeye zarar verebilirsiniz.
- 5
Kurumaya bırakın.
Fazla ıslaklığı kuru bir bezle alın ve keçeyi kuruması için düz bir yüzeye koyun. Direkt güneş ışığı alan bir yere koymaktan kaçının.
İnatçı tüyleri veya saçları temizlemek için bant kullanın. Bandın yapışkan tarafı keçenin yüzeyindeki istenmeyen maddeleri temizlemek için oldukça etkili ve güvenlidir.
Yalnızca Lekeli Alandaki Keçe Temizliği
Kullandığınız eşyanın nispeten temiz olduğunu varsayalım. Yalnızca küçük bir leke için keçe gibi zorlu bir kumaşın tamamını yıkamanıza gerek olmayabilir. Bu durumda yalnızca lekeli alanı temizlemenizi öneririz.
- 1
Sıvı çamaşır deterjanını doğrudan lekeli alana sürün.
Lekenin üzerine çok az bir miktarda Rinso Gül Suyu Narin Bakımı sürün. Bu ürün, hassas kumaşlar için özel bir bakım sunar.
Leke temizleme işlemine, leke oluştuktan sonra mümkün olan en kısa sürede başlamaya çalışın. - 2
Yumuşak bir bezle lekeyi hafifçe silin.
Soğuk suyla nemlendirdiğiniz temiz bir bez yardımıyla lekeli alanı çok nazikçe silin. Kumaşı ovalamamaya özen gösterin. Leke inatçıysa, kalan lekeye bir miktar daha deterjan dökün ve nazikçe silmeye devam edin.
Ekstra inatçı lekeler için deterjana ilave olarak beyaz sirke kullanabilirsiniz. - 3
Bezi ve lekeli alanı durulayın.
Bezin üzerindeki deterjanı soğuk suyla durulayın. Tüm süreç boyunca yaklaşık olarak aynı su sıcaklığını kullanmaya çalışın. Islak bezi kullanarak keçenin lekeli alanına hafif darbelerle vurarak kalan deterjanı durulayın.
Bunun için iki ıslak bez kullanmak daha kolay olabilir. Düz bir yüzeyde, keçenin her iki tarafına birer bez koyun ve bastırın.
Keçe Temizliği: İnatçı Lekeler ve Derinlemesine Temizlik
Keçede inatçı lekeler varsa ve daha detaylı bir temizliğe ihtiyaç duyuyor, keçe nasıl yıkanır diye merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek keçeyi temizleyebilirsiniz.
- 1
Keçe üzerindeki fazlalığı yumuşak bir fırça veya bez yardımıyla alın.
Eğer leke yeniyse veya sıvı bir formdaysa, temizliğe fazlalığı alarak başlamalısınız. Tüm fazlalığı alana kadar bez veya fırçayla lekeli alanı nazikçe silin. Çok fazla bastırmamaya dikkat edin; aksi takdirde leke kumaşa iyice işler.
- 2
Lavaboyu veya bir kovayı soğuk suyla doldurun.
Suya az miktarda Rinso Limon ve Karbonat ekleyin. Bu renk ve dokuların korunmasını sağlar. Nesillerdir gücüne güvendiğimiz limon ve karbonat hem derinlemesine temizlik sunar hem de kumaşa zarar vermez.
Çamaşır deterjanı satın alırken deterjanın sağladığı temizlikten kokusuna pek çok faktör etkili olur. Peki, çamaşır deterjanı seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir? Buradaki yazımızdan öğrenin.
Kötü koku için yıkama kabına limon suyu da ekleyebilirsiniz. - 3
Keçeyi deterjanlı suda bekletin ve lekeli alanı nazikçe yıkayın.
Keçeye zarar vereceği için ovmaktan kaçının. Kumaşı birkaç kez sıkıp bastırmak lekeyi çıkaracaktır. Temizledikten sonra suyu lavabodan veya yıkama kabından boşaltın.
- 4
Keçeyi soğuk suyla durulayın.
Deterjanın tamamı çıkana kadar keçeyi duruladığınızdan emin olun. Durulamayı olabildiğince çabuk yapmaya çalışın. Keçeyi suyla ne kadar az temas ettirirseniz o kadar iyidir. Ardından fazla suyu sıkın. Hangi çamaşır kaç derecede yıkanır diye merak ediyorsanız detaylı rehberimize göz atmayı unutmayın.
Her zaman soğuk su kullanmanız gerektiğini unutmayın; aksi takdirde keçeye zarar verirsiniz. - 5
Islak keçeyi temiz, kuru bir havluya yerleştirin.
Üzerine bastırmak için başka bir kuru havlu kullanın, böylece su daha kolay ve hızlı emilir.
Bu aşamada keçe ekstra savunmasız olduğu için kurularken ovalamaktan kaçının. Sürtünme kumaşa zarar verebilir ve tüylenmesine neden olabilir. - 6
Direk güneş ışığı almayan bir yerde kurumaya bırakın.
Çamaşır askısına asmak da uygun olacaktır. Ancak tekrar kullanmadan önce tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Eğer tüm bu yöntemler başarısız olursa, kumaşınızı profesyonel bir temizlik için kuru temizlemeye götürmenizi tavsiye ederiz.
Keçe Halı Nasıl Temizlenir?
Keçe halılar, dayanıklılık, kalite veya şık bir stilden ödün vermeden, güvenli, yumuşak ve rahat bir his sağlamak için özel olarak tasarlanır. Ancak, diğer halılarda olduğu gibi keçe halı bakımı da özenle yapılmalıdır. Peki, keçe halı nasıl temizlenir?
- ✦
Öncelikle, halıyı üzerindeki fazla tozu ve kiri almak için elektrikli süpürgeyle süpürün.
- ✦
Yumuşak, temiz bir bezi soğuk suyla nemlendirin ve lekenin üzerindeki fazlalığı temizleyene dek hafifçe silin.
- ✦
Ekstra inatçı lekeler için yukarıda bahsettiğimiz gibi beyaz sirke kullanın. Bunun için uygun karışımı elde etmek için bir bardak sirke ve iki bardak su kullanın. Solüsyonunuzla lekeye aynı silme işlemini tekrarlayın.
- ✦
Çok zorunda olmadıkça sert kimyasallar içeren ürünler kullanmayın. Kullanmanız gerekiyorsa öncelikle ürünün kullanma talimatlarını okumayı ve ardından halının görünmeyen bir alanında test etmeyi unutmayın.
- ✦
Halınızı düzenli olarak nazikçe temizlemek, halınızın formunu korumaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda tozu ve kiri de temizleyecektir.
- ✦
Zorlu lekeler için profesyonel halı temizliğini tercih edebilirsiniz.
Peki, çamaşır makinesinde hangi eşyalar yıkanabilir? Detaylı rehberimiz size yol gösterebilir.
Sıkça Sorulan Sorular:
Keçe Makinede Yıkanır mı?
Keçe, herhangi bir dokuma veya örme kumaşın sahip olduğu güce sahip değildir. Gerçek yünden yapılan keçenin gerilerek büzülmesi yüksek bir ihtimaldir. Üstelik bir kez gerildiğinde hep böyle kalır. Kısacası, keçeyi yıkarken çok dikkatli olmalısınız; eğer yukarıdaki yöntemleri denemenize rağmen lekeler çıkmadıysa önerimiz kuru temizleme yaptırmanızdır. Ancak çamaşır makinesinde ılık ve tamburlu yıkama veya kurutucuya koymak kesinlikle tercih edilmemelidir.Keçe Yıkanır mı?
Bazı keçe türleri yıkanabilir. Ayrıca yıkamanın keçenin boyasını soldurmayacağından emin olmak için önce test etmek önemlidir. Test etmek için yumuşak, beyaz bir bezi suyla ıslatın ve keçenin görünmeyen bir noktasına sürün. Beyaz bez üzerinde herhangi bir boya olup olmadığını kontrol edin. Bez üzerinde boya kalmıyorsa yukarıda anlattığımız yöntemleri kullanarak keçeyi yıkayabilirsiniz.Keçe Kıyafetler Kuru Temizleme ile Temizlenir mi?
Keçe giysiler genellikle kendiliğinden çekmeye ve büzülmeye meyillidir. Bu nedenle mümkün olduğunca nazikçe yıkamak en iyisidir. Soğuk suda ve elde yıkamayı tercih etmenizi öneririz. Ancak bazen soğuk suda, elde yıkarken bile renkler akabilir. Hem renk akmasını hem de kumaşın büzülmesini önlemek için kuru temizleme veya anlattığımız yöntemlerle leke temizliği yapılmalıdır.Keçeden Neler Yapılır?
Keçenin yünün kalitesine bağlı olarak çeşitli kullanımları vardır. Daha hafif ve nefes alabilen yün karışımları, kış aylarında sizi sıcak tutabilecek ürünlere dönüşebilir. Ev mobilyaları ve dekoratif malzemeler için saf yün keçe kullanılmaktadır. Bunun nedeni, malzemelerin yıpranmaya karşı dayanıklı olmasıdır. Basit yöntemler kullanılarak da yıkanabilen yün keçeden üretilen diğer ürünler arasında ise kazak, çocuk zanaat/el işi projeleri, çanta, şapka, ağaç süsü, bilardo veya poker masası örtüsü, terlik bulunur.İpuçları:
Ellerinizi yıkamadan keçe eşyanıza dokunmamaya çalışın çünkü parmaklarınızdaki kir ve yağlar kolayca emilerek keçede leke bırakabilir. Keçe üzerinde inatçı topaklanmalar veya tüylenme varsa yapışkan bir tiftik fırçası veya bir bant kullanmayı deneyin. Tüyler keçeye zarar vermeden fırçaya veya banda yapışacaktır. Keçe genellikle yün lifleri içerdiğinden, güvelenme sorunu görülebilir. Keçe kıyafetleriniz varsa güvelere karşı güvenli bir alanda veya güve kovucularla birlikte sakladığınızdan emin olun. Bir poşet kurutulmuş lavanta güveleri kovmak için etkilidir.